Batteriladdning på en kraftplats

Batteriladdning på en kraftplats

Vad gör man när man blir tröttare och tröttare för varje dag som går? Mörkret är urjobbigt, och det känns som det är evigheter till ljuset återvänder. Eftersom varken sömn, friskluft, grönsaker eller hälsokost piggar upp mig, åkte vi i helgen med fyrfota vänner för att besöka min favoritplats som också är en kraftplats. Jag har berättat tidigare att jag regelbundet brukar besöka kraftplatser. Förra gången berättade jag om Ales Stenar och en upplevelse jag var med om i somras. Jag länkar till inlägget i slutet av detta. Den här gången fick färden till Omberg. Det är en mytomspunnen plats som jag sedan åratal har oerhört stark dragning till. Jag skulle gladeligen flytta dit om någon där har lust att sälja sin gård.

Denna kraftplats är 10 km lång och som mest 3 km bred. Naturen är verkligen storslagen med sin rejält kuperade trollskog och hisnande utsikt över Vättern. Varje gång jag kommer dit känns det som att komma till en annan värld. Platsen är inte endast vacker, utan har en helt magiskt stark energi. Hur trött jag än är när jag åker hemifrån, så känner jag mig helt normal när jag kommer dit. Det senaste besöket var inget undantag. Jag har känt mig ännu mera orkeslös än vanligt ett tag, och förklaringen fanns att hitta i proverna jag var och tog. Jag är ofta så trött att det till och med känns tungt att andas. Därför är det fantastiskt att kunna åka till en plats där jag verkligen känner kraften, och får en sån härlig känsla av välmående.

Det var gråmulet även på Omberg, men det regnade inte tack och lov. Lilla Mannen och Tempis var väldigt pigga och glada, och vi njöt i fulla drag när vi tog oss fram på stigarna. Det blev inte många bilder tagna, men jag visar några som jag tog dels där vi parkerade ovanför slalombacken, och dels från bilen när vi åkte hem.

Det finns ett antal sägner och myter om Omberg, och flera av dessa handlar om drottning Omma. Enligt legenderna ska hon ha levt på berget under förkristen tid. För den som tycker om att läsa om gamla sägner länkar jag till Ödeshögs hembygdsbok. I den finns ett intressant och läsvärt projektarbete som några elever gjorde 1995. Det handlar om Drottning Omma, troll och jättar som ska ha levt på platsen för längesedan😄

http://hembygdsbok.odeshog.se/uploads/entry_documents/1225/sagner_och_myter.pdf?1486317068

Nedan är länken till inlägget om kraftplatsen Ales Stenar:

https://varapavag.se/2019/08/21/upplevelse-vid-fullmane-pa-en-kraftplats/

Har du någon favoritplats som får dig att må bra eller bättre?

36 thoughts on “Batteriladdning på en kraftplats

 1. Omberg är verkligen fint och magiskt att vara på. När vi åkte dit med skolan så sa lärarna alltid att det var jättar och troll som hade bott där för länge sen. Jag kan tänka mig att det är en bra energiplats 🙂

  1. Javisst är det! Det är roligt när lärarna berättar såna sägner på skolutflykterna, för som barn tycker man ju att det blir ännu mera spännande då😃

 2. Samma här trött på detta vädret nu blir ju helt slut i huvudet och behöver iallafall lite sol snart känner jag . Så härliga bilder 😍😍

 3. Vissa platser är sådana. Gäller att hitta det som passar en själv. Där jag tränar är en sådan plats. Gammalt hus, så vackert och magin sitter i väggarna

  1. Åh så härligt det låter! Jag kan tänka mig hur vackert och fridfullt det är i fjällen, och hur mysigt det måste vara att ha en stuga där!😊

 4. Jag håller med man blir verkligen trött av detta mörkret . Jag har börjat med magnesium och jag hoppas det hjälper. Förstår jag att dom gillade ridturen =) vad fina hästarna är =)

  1. Tack javisst är dom! <3 Ja fy tusan så trött man blir. Jag har ätit magnesium ett tag, men har inte blivit ett dugg piggare😩

 5. Skönt att komma iväg sådär när mörkret är för mycket. Just Ödeshög var besökte vi ofta då styvfarsan på den tiden hade sin barndomsgård där. Fin bondgård av det gamla stuket med ett vitt hus. Allt i mindre, enkelt format. Hade gärna åkt dit igen men lär inte hitta..

  Just med mörkret är det riktigt jobbigt, mina tjejer lider också. De är inte vana så de får snällt kämpa på. Hoppas att du mår bättre snart i alla fall, och att tiden går fort som attans för dig så det blir vår snart 🙂

  1. Tack, ja jag hoppas det! Ja det var välbehövligt, för nu är det verkligen för mycket. Förstår att dina tjejer lider av mörkret. Lägger man sen till galet mycket regn, översvämmad mark och storm så blir dippen total.
   Så roligt att du var i Ödeshög som barn! Det låter som att det var en himla mysig gård. Du kanske kan hitta den igen med hjälp av gps eller nåt?😃

 6. Den där känslan känner jag också igen mig i. Just nu får jag bara mindre och mindre energi. Men jag tänker att det snart vänder. Vilket underbart sätt att få ny energi på. Att ge sig ut och rida på Omberg. Naturen där är verkligen helt underbar. Tycker det är så intressant att läsa om olika myter och sägner så måste kolla in din länk till hembygdsboken.

  1. Ja det krävs mycket för att skrapa ihop ett uns av energi, och jag tror inte energinivån kan sjunka lägre nu. Omberg var enda sättet att känna sig levande för en stund.
   Så roligt att du också tycker om att läsa om myter och sägner😊

  1. Ja det underlättar att ha en sådan att plats där man finner ro, återhämtning och energi. Jag tycker absolut att du ska försöka hitta en sådan plats. Min skulle gärna få vara lite närmare.

 7. Den här mörka tiden är en konstig tid. När klockan är tre känns det som om det är kväll. Platser, jag vet inte om jag har någon särskild plats där jag hämtar kraft. Jag stoppar i mig d-vitamin. Det kanske hjälper.

  1. Ja det är konstigt, för även om man vet att det är eftermiddag, så känns det som kväll. Jag äter också d-vitamin, men hittills har jag inte blivit piggare. Hoppas den börjar göra nytta snart.

 8. Jag är också helt galet trött just nu, det här vädret med ständigt mörker och mycket inomhus jobb som lärare gör att jag är helt slut. Jag ska försöka ta vara på “ljuset” under lovet om en att det förmodligen kommer vara grått. Känns som det är ganska lika i hela landet? Jag har nog ingen sån där plats förutom att åka ut till sonens pappa då, då kommer jag ut på landet och det får mig att varva ner 🙂

  1. Det verkar iallafall vara ganska lika i en stor del av landet. Ja inte blir man piggare av att jobba inomhus om dagarna, för det är dagsljus och inte lampljus man behöver.
   Det låter som att du ändå har en sån där plats, eftersom du varvar ner på landet hos sonens pappa 🙂

 9. Jag håller med man kan sova hur mycket som helst men man blir ändå inte pigg. Jag tycker ändå att när jag är bland skogen så blir jag lite piggare. Tack jag älskar sägner 😀

  1. Ja skogen har en förmåga att ge en energi. Min dröm är att flytta någonstans där det finns skog runt husknuten. Så roligt att du älskar sägner 😀

 10. Låter så intressant med dessa kraftplatser och jag kommer i håg när jag läste ditt inlägg om Ale Stenar och blev så sugen på att åka dit.
  Hoppas du fick lite energi av ditt besök och det ser så härlugt att ge sig ut i skog och mark med hästarna ❤

  1. Men åh så roligt att du kommer ihåg det inlägget!😃 Det var ju ett tag sen jag skrev det.
   Ja om det är något jag får lite energi av så är det att rida ut i skogen❤️

  1. Ja det är trevligt och verkligen välbehövligt!😊 Ja jag hoppas att det går att få ordning på. En del blir hjälpta av medicinering och en del inte. Jag hoppas att jag tillhör den förstnämnda kategorin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: