Man är inte ensam om eländet

Man är inte ensam om eländet

Den senaste tiden har jag nästan börjat längta efter något som jag aldrig har önskat mig förut, nämligen asfalt. Jag vet att jag låter gnällig nu, men jag kan nog inte bli mera less på det evinnerliga regnandet. Det dränker ju för sjuttsingen gården! Marken är så blöt och kletig att jag slirar omkring med gummistövlarna. Bäcken har blivit flera meter bred och jättedjup, och krondiket den rinner i svämmar över på vissa ställen – naturligtvis in mot hagarna som fylls med alltmera vatten. På bilderna syns en del av hagen närmast huset. Den är avstängd för översvämningen täcker nästan hela ytan, och ”landytan” är så vattensjuk att hästarna sjunker om dom går där. Om det inte slutar regna snart tror jag att jag blir galen!😩

Ikväll såg jag på nyheterna att vi inte är ensamma om att ha vattensjuk och översvämmad mark. Det finns bönder som har hela sina sådda åkrar under vatten. Istället för skörd nästa år blir det bara bortkastade pengar. Nog för att regn är nödvändigt, men inte i vilka sjuka mängder som helst. Så frågan är hur långt upp i nordlig riktning man behöver flytta för att få riktig vinter när det enligt almanackan ska vara det? Eller ska man kanske emigrera till södra Spanien? Det känns väldigt lockande faktiskt🌞

Jag får nog erkänna att utomhusvistelse får min julstämning att naggas en smula i kanten. Därför försöker jag att lika beslutsamt som envist njuta av pyntet inomhus. Jag har inte pyntat färdigt ännu, utan fyller på med lite sådant vartefter. För att inte inlägget ska bli 100% beklämmande visar jag även en bild på julpynt. Den lilla granen glittrar så fint när jag ligger i soffan och tycker lite synd om mig själv😆

Efter denna mindre muntra läsning önskar jag alla en fin och regnfri dag!😁

50 thoughts on “Man är inte ensam om eländet

 1. Ja usch vad det har regnat de senaste veckorna. Jag tror att vi alla, även vi som går på asfalt, är trötta på allt regn och allt mörker som blir. Idag ska det visst inte regna ett enda dugg. Hurra får vi väl försöka säga då,

 2. Ja, här har det också varit superplaskigt, uppemot norra Örebro län.. Vi glider runt i trädgården här. Fast nu har det frusit på så nu har kladdet blivit is, så vi glider runt på det istället.. 😛

  Hoppas på trevligare, mildare temperaturer och snö, eller vår typ NU. 🙂

  1. Ja är det inte det ena så är det det andra!😝 Än är varken kyla eller regnuppehåll i sikte här, men när det väl fryser lär jag inte våga mig ut utan Icebugskor på fötterna😬
   Ja jag tackar inte nej till vår NU!😄

 3. Jag tänkte på det igår när jag åkte en sväng med bilen att det är så galet mycket vatten överrallt. De håller på och bygger en ny väg och där har det kommit så mycket vatten att det har blivit vattenfyllda diken där de jobbar. Försöker tänka att det är bra med regnet att grundvattnet fylls på men översvämning vill man ju inte ha på kuppen. Jag håller tummar och tår att det snart slutar regna så det kan torka upp lite.

  1. Javisst har det behövts en påfyllning av grundvatten, men nån måtta får det väl ändå vara. Stackars dom som bygger vägen. Dom har det väl lika blött som en risodlare i Kina😬 Ja nu får det mer än gärna sluta regna och börja torka upp lite!

  1. Ja vår och sommar får det gärna bli direkt efter nyår😊 Men asfalt längtar jag efter för att det blir så lerigt när det regnar varje dag. Kram

 4. Oj. Du bor alltså i dem trakterna som har högt vatten.
  Ja, det är ju inget roligt någonstans.
  Får hoppas att vädret stabiliseras sig.

 5. det kan bli för mycket vatten… Min erfarenhet är att bara gräsmatta är klart överskattat. Våra fyra barn har uppskattat klätterträden mest, yta att bygga koja på, nånstans att sätta upp tält. Men bäst med asfalten, där de i olika åldrar kunnat köra gåvagn, dockvagn, 3-hjuling, gått med styltor, åkt skateboard, inlines, 1-hjuling, spelat basket med alla grannbarnen. Unna barnen mer asfalt…

  1. Ja man kan ha väldigt mycket roligt på asfalt som man kanske inte först tänker på. För min den skulle jag gärna ha asfalt på hela stallplanen minst, samt gärna i alla grindöppningar samt på alla foderplatser.

 6. Åh fy fasiken. Det låter inte roligt och det ser verkligen inte roligt ut. När jag bodde i hus i skogen hade vi uppförsbacke upp till vårt hus (enda vägen) och det var grusväg. Ett år regnade det så kraftigt att gruset regnade bort och gjorde stora hål och krstrar i marken så vi kunde inte köra upp på vägen och gick gå hem. Innan det kunde fixas.

  1. Fy sjutton det lät inte alls kul heller! Fick ni vada i vatten också för att ta er hem? Här är det mycket vatten på vägen, och stora fördjupningar i vägbanan. Några tunga fordon skulle säkert kunna skada den rätt så illa.

 7. Jag håller helt med dig – är såå trött på regnet och det gråa, mörka! Man får försöka att inte titta ut för att få julstämning… mysigt att göra fint inne!

 8. Fy så mycket vatten! Och så förödande både för dig och bönderna. Hur är det för hästarna, kan de drunkna i det där? Jag vet att det finns risk att hästar liksom sjunker ner i vattnet? Nu vet jag ju att du har koll, men menar alltså om du inte vetat om detta och hästarna varit ute hade det funnits risker med saken? Hoppas det slutar regna för er snart <3. Tror både du och jag hellre tar snö till jul 🙂

  1. Ja det ställer till sig ordentligt när det regnar så mycket. Vi har lyckligtvis staket längs krondiket på den sidan som hästarna går nu. På andra sidan diket är sommarhagen, och den har inte staket mot diket för då brukar det bara vara en liten bäck – och knappt det ibland. Den översvämmade hagen är stängd (annars kan dom gå mellan hagarna). Men översvämningen börjar några meter innanför grinden, så dom kommer inte in i hagen utan att gå i vattnet. Om dom skulle gå för nära krondikeskanten finns det risk att den ger med sig och dom hamnar i vattnet. Med tanke på hur djupt det är och branta kanter tror jag inte dom tar sig upp.
   Så jag håller med dig om att vi båda hellre tar snö till jul 🙂

 9. Men oj va blött ni har det! Förstår att det är tråkigt & speciellt nu på vintern när man faktiskt vill ha snö. Är ju verkligen jobbigt med all gegga & smuts, våra katter har så smutsiga tassar att de behöver torkas så fort de kommer in annars blir de tassavtryck överallt haha.
  Håller alla tummar för lite roligare väder snart! Riktigt fin gran har du iallafall 😃 Hoppas du hittills fått en fin vecka vännen förutom vädret då 🤗 Kram!

  1. Tack så mycket vännen!😊 Ja det blir mycket torkande av tassar när det är så smutsigt ute. Våra hundar brukade skaka ur sin blöta och smutsiga päls också så man fick städa sanslöst mycket.
   Vi får hålla tummarna för att det blir riktig vinter snart!
   Ha en riktigt fin helg!🤗 Kram!

 10. Jag brukar tänka att det är bra att det regnar för grundvattnet men jag har faktiskt tröttnat jag med. Jag vill ha snö, det har regnat tillräckligt tycker jag. 🙂

 11. Klaga på för det gör jag med. Promenaderna i skogen med hunden är otroligt blöta och skitiga. Det finns nästan ingen sol här i Mariestad, det är nästintill “natt” hela dagarna och jag gör som du, pyntar inne men ute, usch!

  Vi får nog ta och flytta uppåt om vi vill ha snö för här är den väldigt frånvarande, suck.

  Jag skickar varma kramar och ber om ursäkt för klagandet. – Ta hand om dig nu.

  1. Du behöver absolut inte be om ursäkt!😄 Ibland behöver man klaga av sig lite och få ur sig lite frustration. Man är ju trots allt maktlös inför vädret. Undrar hur långt upp vi behöver flytta för att få snö istället?
   Men men, vi får väl försöka stå ut och njuta av pyntet så länge.
   Varma kramar tillbaka, och ta hand om dig du också😊

 12. Jag håller helt med dig och blir tokig på allt regnande. Man ska mer vara orolig denna årstid för att hålla på isfläckar men nu riskerar man istället att halka i en lerpöl och blir lerig på hela ryggen. Nu räcker det med vatten tycker jag ❤ Önskar dig en fin dag

  1. Ja faktum är att jag har varit sååå nära ett antal gånger att landa på rygg i lervatten! Isfläckar har jag ju åtminstone Icebugskor för att ta mig fram på. Nu får det verkligen räcka!
   Ha en fin helg!❤️

 13. Haha ibland uppskattar man och längtar efter asfalt, I know! Har ett hus på landet som vi bodde i under ett år när vi renoverade i “stan” där vi bor nu och jisses vad man kunde sakna asfalten vissa dagar :’D

  1. Haha då vet du hur det är! Just nu drömmer jag längtansfulla drömmar om asfalt på hela stallplanen och mer därtill. Då får man åtminstone rena vattenpölar istället för lervattenpölar!😬😅

 14. Jag förstår dig. När jag tar min promenad vid sjön så tar det knappt en minut innan jag tröttnar på att höra “klafs, klafs” varje steg jag tar.
  Emigrera till södra Spanien lockar verkligen nu när solen verkar ha glömt bort oss. Är det för mycket begärt med lite blå himmel?

  1. Tack! Ja fy sjutton för detta ständiga klafsande. Idag regnar det som vanligt. Lite blå himmel är väldigt efterlängtat, och drömmen om att emigrera till Spanien växer sig starkare för varje dag!

 15. Vad tråkigt att läsa att du haft så stora besvär med regnet. Vi har också haft en massa regn under december månaden, men inte alls i den här utsträckningen. Hoppas att ni slipper dessa nu under januari <3 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: