Sömnproblem vid fullmåne – myt eller verklighet?

Sömnproblem vid fullmåne – myt eller verklighet?

Är du som jag – klarvaken vid fullmåne? När man ligger och vrider sig i sängen medan natten badar i silvervitt ljus, känner åtminstone jag mig övertygad om att det beror på fullmånen. Andra märker inte av den, och bland de som inte gör det verkar sömnsvårigheter vid fullmåne ofta anses vara en myt. Så finns det dom som sover sämre, men som minsann inte tänker tro på nåt hokus pokus. Det man inte bortom alla tvivel kan bevisa är bara påhitt rätt och slätt. Det har förstås forskats en hel del i ämnet, och som det ofta är med forskning har inte alla kommit till samma slutsatser.

År 2013 publicerades en Schweizisk studie som heter ”Evidence that the Lunar Cycle Influences Human Sleep” av forskaren Christian Cajochen. Han var skeptisk till folks klagande på att sömnen påverkades av fullmånen. En kväll när han och kollegorna var ute och tog en drink, kom han att tänka på att de kunde analysera en färdig labstudie som hade genomförts under fyra år i annat syfte. I studien deltog 33 friska personer i olika åldrar. Ingen av deltagarna medicinerades, och alla hade en god sömn. Studien genomfördes i ett mörkt sömnlaboratorium, och deltagarna visste varken syftet med studien eller att det var fullmåne. Det som mättes var hjärnaktivitet, ögonrörelser och hormonutsöndring.

Oväntat nog fann forskarna att sömnen påverkades. I korta drag blev resultatet att under fullmåne tog det i snitt deltagarna 5 minuter längre tid att somna, de sov 20 minuter kortare tid, den ytligare REM-sömnen förlängdes 30 minuter, de tillbringade 30% mindre tid i djupsömn, hade lägre nivåer av sömnhormonet Melatonin, och sömnkvalitén upplevdes sämre. Eftersom deltagarna inte kunde se månljuset, har Cajochen en teori om att måncyklernas påverkan på människan kan vara en kvarleva från forntiden, då de t ex kan ha synkroniserat människors beteenden i reproduktionssyfte.

Så vad roar jag mig med i den sömnlösa natten? Ja när fåren är färdigräknade kanske jag läser, ser på nån dokumentär eller lyssnar på en podd. Hjälper inte det kollar jag igenom foton i telefonen och rensar bland de nästan 12000 bilderna. Så har jag hittat en dålig app så jag kan skoja till mina ganska sällsynta selfies. Idag delar jag med mig av en sån bild! 😀

0

83 svar på ”Sömnproblem vid fullmåne – myt eller verklighet?

 1. Jag får alltid svårt att sova när det är fullmåne. Även fast jag är jättetrött så tar det tid innan jag somnar. Så roligt att han kom på studien när han var ute och tog en drink med vänner.

  1. Samma här! Även om jag är uttröttad av massor av arbete och motion?
   Ja det var ett roligt tillfälle att komma på en sån idé!

 2. Det här skulle ju faktiskt kunna förklara varför jag har sovit så fruktansvärt dåligt de senaste dagarna. Så himla spännande att faktiskt höra att det finns studier på det hela med! Hoppas v snart får sova lite bättre då =) kram fina <3

  1. Ja det finns flera studier, för ämnet intresserar många. Jag hoppas om inte annat på att den utmattades hårda sömn snart infinner sig, för månen kommer vara nästan full i flera dagar!? Kram fina!!❤️

 3. Jag brukar faktiskt ha svårt att somna vid fullmåne men denna gång somnade jag på två sekunder tack och lov. Men jag tycker det är spännande hur vi påverkas.

 4. Din selfie fick mig i alla fall att dra på munnen. Om månen påverkar eller inte är jag osäker på. Men i söndags kväll kunde har inte somna förrän efter klockan ett och det är förskräckligt sent för mig. Kunde inte somna helt enkelt. Jag vet inte om det var fullmåne då?

  1. Haha ja det är oväntat roligt att fördärva mina foton med tecknade glasögon och läppar!?
   I söndags var månen synlig till 90%. Det finns en jättebra sida som jag glömde länka till, och man ser månens läge i bilder för varje dag. Den heter:
   Kalender-365.se
   I menyn kan man välja att se månens läge.

 5. Myt eller inte för andra, för mig och dig är det verklighet. Fullmånen är fruktansvärd, det slår aldrig fel. Till och med nätter när jag inte vet att det är fullmåne sover jag dåligt och så går jag upp dagen efter och ser att det självklart har varit det. Det är skönt att det är så även de nätter då jag inte vetat om något, då vet jag att det inte bara sitter psykologiskt.

  1. Ja för oss är det i högsta grad verklighet! Det är likadant för mig. Ibland när jag inte vetat att det är fullmåne förrän efter min sömnlösa natt.

 6. Intressant! Jag kan vara lite olika beroende på. Inatt har jag sovit oroligt, vaknat några gånger bara men inte natten till tisdagen 🙂 då sov jag som en stock haha! Men det skulle inte förvåna mig då jag har hört att på månen består det mycket vatten (?) och vi har vatten i våra kroppar som enkelt styrs av månen. Men ja, det är olika beroende på vad alla säger! 🙂

  1. Tack!? Ja det finns dom som hävdar att månens dragningskraft påverkar vattnet i människors kroppar, precis som den påverkar vattnet på jorden?

 7. Jag har aldrig märkt av sömnproblem vid fullmåne men jag äter anti depressiva och dem gör mig väldigt trött så jag sover ganska bra av dem. Dock kan jag märka av en huvudvärk och att min depression blir ” värre ” jag känner mig mer nedstämd och lättretlig. Vilket kanske låter konstigt eller mysko men det är verkligen så. Och vad månen har med det att göra egentligen vet jag inte men det är så intressant hur fullmånen påverka vissa människor! ?

  1. Ja medicinen lär ju säkert hjälpa dig med sömnen även när det är fullmåne. Men jag har fått ytterligare en kommentar om huvudvärk vid fullmåne, så det verkar helt klart som att även andra saker än sömnsvårigheter kan hända i kroppen. Det skulle vara intressant att fördjupa sig i det här ämnet lite!?

 8. Verkligen intressant inlägg! Jag sover dåligt typ varje natt så för mig gör det ingen skillnad, inte vad jag har märkt iaf. Måste vara jobbigt för dom som inte kan sova så bra när det är fullmåne <3

  1. Tack så jättemycket!? Ja eller så får man väl vara glad att man inte sover dåligt varje natt!? <3

 9. Jag känner av jag sover ej alls vid full måne , min kallar mig witch för känner av både ena och andra och spår osv ^

 10. Har inga problem och sova vid fullmåne 🙂 När jag har svårt och sova kollar jag alltid ut och ser om det är fullmåne eftersom man hört alla prata om det. men ikke. det beror mer på min psykiska ohälsa. 🙁

  1. Ja alla har ju inte svårt att sova vid fullmåne. En del påverkas inte alls, men det är ju inte roligare att ha sömnproblem av nån annan anledning heller!?

 11. Det här väldigt intressant att läsa. På både mitt och makens jobb blir de boende påverkade och sover sämre när det är fullmåne. Det är oroligare och det kommer fler larm. Mycket intressant fenomen och jag tror att det stämmer att fullmånen påverkar oss.

  1. Tack så jättemycket!? Det du beskriver från din och din mans arbetsplatser är väldigt intressanta iakttagelser!

  1. Ja jag kan också förstå utfallet, och det är extra lätt att förstå när man själv känner av fullmånen! 🙂 Jag tror att vi påverkas av olika naturkrafter precis som djuren gör, även om medvetenheten försvinner i bruset av det moderna livet. Varför skulle just människan av alla varelser vara immun mot påverkan…

 12. Men jag som alltid trott att folk snackar skit när de säger att de sovit dåligt för det varit fullmåne, men tydligen så är det jag som varit den ”dumma”, hehe. <3 Lycka till med den sömnlösa natten, man hittar alltid nått att roa sig med. Kram <3

  1. Haha, ja nu får du tro på dom som säger sig ha sovit dåligt minsann! 😀 Ja det finns hur mycket som helst att roa sig med! 😀 Kram <3

 13. Jag har aldrig haft tanken på att man har svårt o sova med fullmånen . Jag sover dåligt ändå varje natt ? och tror mer att det har med motion o göra , men intressant inlägg

  1. Tack!? Ajdå, ja då lär du inte märka skillnad!? Ja motionen kanske kan spela roll för någon. Men jag rör mig ungefär lika mycket varje dag. Livet på hästgård ger motion och styrketräning varesig man vill eller ej!?

 14. Under alla mina vuxna år har jag varit väldigt påverkad av fullmånen.Men av någon märklig anledning sova jag som en stock i natt? Så intressant att få läsa om forskningen och lära sig lite nytt.Härligt att du bjuder på dig själv också

  1. Tack så jättemycket snälla du!? Den här forskningen tycker jag också är jätteintressant, eftersom jag själv är så påverkad.
   Ja ibland bjuder jag till lite!? Jag gillar verkligen inte att ta selfies eller vara med på bild, men konstigt nog tycker jag det är kul att skoja till fotona så det blir lite skämtsamt!?

 15. Jag tror aldrig jag har haft svårigheter med sömnen vid fullmåne, tvärtom! När jag sovit riktigt gott har det visat sig vara just fullmåne, så jag tackar den istället =)

  1. Ja om man inte påverkas själv kan det kanske vara svårt att tro att månen påverkar människan. Jag tror att vi människor påverkas av naturkrafter precis som man vet att djuren gör. Evolutionen har naturligtvis haft ett finger med i utvecklingen av alla levande varelser, för alla utvecklas ju efter förutsättningar och behov. Men människans medvetenhet har många gånger försvunnit eller trängts undan av ”bruset” i det moderna livet och samhället. Att månens gravitation påverkar t ex vattnet på jorden är ju välkänt. Människor består till stor del av vatten. Det är mycket vi inte vet 🙂

 16. Min personliga teori får du gratis: Sedan urminnes tider så har människor pekat ut fullmånen som särskilt mystisk och magisk. Inom väldigt många gamla religioner så ansåg man att man på olika sätt skulle utföra riter av diverse anledningar just vid fullmåne. Mänskligheten har ju gått framåt om man ser till uppfinningar, utforskande osv men..
  Jag tror att vi har tappat kunskap längs vägen. De gamla kunskaperna har bytts ut mot nya och glömts bort ju fler generationer som har passerat.
  Jag tror helt enkelt att vi blir påverkade av månen mycket mer än vi tror och att det finns någon anledning till det som man förr förstod men som att vi har tappat bort nu..(Återigen; Nä, jag lovar, jag är inte skvatt galen?)

  1. Tack för din teori! Jag börjar med att säga att jag inte alls tror att du är galen! 😀 Jag tror faktiskt att du har rätt, nämligen att vi människor påverkas av naturkrafter precis som man vet att djuren gör. Evolutionen har naturligtvis haft ett finger med i utvecklingen av alla levande varelser, för alla utvecklas ju efter förutsättningar och behov. Men människans medvetenhet har många gånger försvunnit eller trängts undan av ”bruset” i det moderna livet och samhället. Gamla kunskaper har tappats bort från generation till generation. Att månens gravitation påverkar t ex vattnet på jorden är ju välkänt. Människor består till stor del av vatten. Om månens kraft påverkar t ex havsnivåer och tidvatten – varför skulle den då lämna vattnet i människors kroppar helt opåverkat? Det skulle vara ett intressant ämne att forska i!

 17. Haha vilken snygging där på bilden ? Jag har sjölv inte ont av fullmånen men min ’låtsas’pappa har alltid väldigt stora problem med sömnen då, tack för intressant läsning?

 18. Jag tror inte att jag är så påverkad av fullmåne när det kommer till sömnen. Jag blir mer fascinerad av hur vacker den är och att den inte ramlar ner på oss. Tänker varje gång månen visar sig på R wolffs låt ”Det sitter en pojke på månen”

  1. Ja den är otroligt vacker, och en sån tur att den inte ramlar ner på oss! 😀 Nu kom jag också att tänka på den låten!

 19. Jag sover nog lika bra med som utan fullmåne men skall kolla nogare nästa fullmåne. Men sen är jag ju oftast så trött så bara jag får sova är jag nöjd, somnar som en klubbad säl ??

  1. Haha, ja är man tillräckligt uttröttad kanske man slocknar i den utmattades hårda sömn! 😀 😀 <3

 20. Jag har sömnproblem överlag och har sömnmedicin men innan jag började ta de så hade jag svårt att sova vid fullmåne. Och idag när det är känner jag mig fortfarande mer pigg de nätter. Så jag brukar läsa, lyssna på bok eller se serie jag med 🙂

  1. Ja sömnmedicin lär väl råda bot på månens inverkan på sömnen, men kanske inte tillräckligt eftersom du ändå känner av fullmånen 🙂

 21. Alltså, jag bara älskar ditt sätt att skriva, att blanda fakta med verklighet. Tack för att du delar med dig ❤
  Jag har svårare att sova vid fullmåne, iofs har jag svårt att sova alla nätter ?? så kanske det inte beror på fullmånen överhuvudtaget, fast det låter bättre än att skylla på värk.

  1. Åh tack så jättemycket snälla du!!❤️ Så glad jag blir!!?
   Haha, ja om inte annat får man ju en variation i orsakerna, och det sägs ju att ombyte förnöjer!?

 22. Kanske är det myt men ofta när jag säger ”vad dåligt jag sov inatt” så kommenterar människor runt om mig att det varit fullmåne. Dock har jag själv inte en aning då jag är sämst att hålla ordning på det.

  1. Då skulle det ju kunna vara så att även din sömn påverkas av fullmånen. Jag var likadan förut. När jag t ex nämnde på jobbet att jag sovit urdåligt, kunde någon påpeka att det varit fullmåne. Nu har jag liiite bättre koll! 😀

 23. Jag påverkas alltid av månen när de gäller sömnen. Tycker de är så intressant att den faktiskt påverkar oss så mycket som den gör.
  Jag jobbar ju inom psykiatrin och där kan man verkligen se på patienterna när de är fullmåne hur de påverkar personer med psykoser som våra patienter har. Och tydligen så har man även gjort en studie på en patient med just psykos och fullmånens påverkan.

  1. Javisst är det intressant! Särskilt när man själv påverkas av månen, för det är ju inte så dumt att få veta varför.
   Det låter jätteintressant att du märker att patienter påverkas. Det tycker jag är en bekräftelse på att man faktiskt kan påverkas av fullmånen, vilket många skeptiker inte tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *