Är falskhet en form av ondska?

Är falskhet en form av ondska?

Har du någonsin råkat ut för en riktigt genomfalsk människa? Någon som invaggade dig i förtroende, och som du verkligen trodde att du kunde lita på? Någon som du anförtrodde dig till, och som du trodde bara ville dig väl? Men som istället använde sig av ditt förtroende för att sänka dig? Dessutom när du var som svagast.

Jag vet att frågorna säkert låter ganska dramatiska, men numera funderar jag ganska mycket på det här med tillit. Vem man kan lita på och av vilken anledning man gör det. För min sjukdom har inte bara gett mig erfarenhet av att vara sjuk. Den har också gett mig erfarenhet av att bli riktigt djupt och grundligt sviken. Jag har fått lära mig att även om det finns en massa talesätt som jag tycker är ganska fåniga, så finns det ett som är riktigt sant: I nöden prövas vännen.

Det är tråkigt nog att upptäcka att människor man själv har funnits för genom åren när dom har behövt stöd, plötsligt är som uppslukade av jorden när jag blev sjuk. När jag inte längre är den där personen som orkar lyssna hur mycket som helst, och svara på frågor om goda råd kan man nästan tro att vissa har kastat telefonen i soporna. Men jag klarar mig ändå. Jag är inte ensam, så de som bara ville ha nytta av mig klarar jag mig gott utan, och lägger mig vinn om att försöka svälja besvikelsen.

Men upptäckten att någon faktiskt har gjort och gör mig riktigt illa – den är förkrossande. Nu hoppar vi tillbaka till frågorna i början av inlägget. Det är precis vad som har hänt mig. Och det är inte fråga om lite tanklöst och elakt prat bakom ryggen. Nej, det är obegripligt elaka saker som har gjorts och fortfarande görs. Det är bara att passa på när jag är i ett skick där jag inte klarar att göra något åt vad som sker. När jag är som mest försvarslös.

Det är så många som oroar sig över ondskan i världen, och det gör jag också. Men den bor inte endast i stora konflikter som skadar och dödar massor av människor. Den kan även bo närmare i livet där man inte trodde att den fanns. Den kan drabba en på helt andra sätt än vad man trodde var möjligt. Med tanke på vad jag har utsatts och utsätts för känner jag personligen att falskhet är en form av ondska. För den syftar inte till något gott, utan vill bara illa.

Vad tycker du?

 

0

54 svar på ”Är falskhet en form av ondska?

 1. Jag tycker det är så viktigt att man litar på varandra! Det finns många som pratar om en bakom ryggen, men när man ses så är allt som vanligt! Jag har blivit drabbad av detta & jag tycker det är så fult gjort!

  1. Ja det är verkligen fult gjort! Man behöver inte låtsas att man är någons vän om man vet med sig att man faktiskt inte är det. Att göra elaka saker mot nån som litar på en måste vara bland det lägsta man kan sänka sig till.

 2. Usch såna människor har man träffat på! Man finns där för dom när dom behövde hjälp men sen när man själv inte mådde bra så försvann dom flesta. Man märker i såna situationer vilka som finns där på riktigt!

 3. Tyvärr så fina det då många sådana människor.
  Med åldern har jag lärt mig att det handlar om dåligt självförtroende hos dom men det gör ju inte att en blir mindre ledsen precis.
  Jag tar bort dom ur mitt liv..inte värda min tid helt enkelt ?

  1. Ja i många fall handlar det nog om dåligt självförtroende, men men så finns det dom som har ett utmärkt självförtroende och är genomfalska ändå. För att det gagnar deras intressen. En del är tanklöst egoistiska, och så finns det enstaka individer som är rent ut sagt elaka eller onda. Det är tråkigt när man inte kan ta bort en person till 100% pga att man råkar ha gemensamma intressen och då har med varandra att göra.

 4. Verkligen råkat ut för falska människor , eller en speciellt! Tyvärr finns det sådana människor! Det är så svårt idag att veta vem man kan lita på, och vem som verkligen finns där för en!

  1. Fy tusan, då vet du hur det är! Frågan är bara hur man lär sig att inte lita på fel människor. För man räknar ju inte med att någon som verkar vilja så väl ska hugga en i ryggen så man knappt orkar resa sig igen.

 5. Känner i gen det där, människor som vill använda än själv som ett objekt. Blir förbannad när andra även råkat på ”dessa såkallade vänner du är värd bättre kram!??

 6. Vad trist! Har inte varit med om riktigt så illa själv, men oavsett så är det inte ett okej beteende. Har du konfronterat människan? det är på ett sätt ändå bra att få reda på det, för att då kunna göra sig av med ”vännen”. För en sån vän är ingen man ska behöva ha i livet.

  1. Ja jag har försökt att prata med personen ifråga, men det hjälper inte. Nu när det rätta – och obegripligt fula – ansiktet har kommit fram i dagens ljus, har det visat sig helt meningslöst att diskutera saker. Det går inte att nå fram. Tyvärr finns det ju människor man inte kan bli av med, för att dom finns i ens omgivning vare sig man vill eller ej.

  1. Fy så fruktansvärt att behöva jobba ihop med en sån människa!! När det gäller arbetskollegor så är man ju väldigt maktlös tyvärr. Det är ett typiskt exempel på när man inte kan välja bort någon man har i sin omgivning, för hur vidrigt personen än bär sig åt har den också en anställning och befinner sig på samma plats som en själv. Det är inte så kul att behöva byta jobb om man trivs med jobbet bara för att någon är riktigt falsk och elak.

 7. Så trist att vuxna människor inte kan bete dig som vuxna. Det är väldigt illa att utnyttja någon eller vända någon ryggen när det är tufft. Falska människor behöver ingen i sin omgivning. De gör skada.

  1. Ja det är verkligen tråkigt! Du har så helt rätt i att falska människor gör skada. Särskilt när dom är hänsynslösa och elaka också.

 8. Oja träffat många såna. Även människor som ska vara ens trygghet för att de arbetar inom det området och sedan visar sig vara raka motsatsen och gör allt för att förstöra ens liv! Förstår inte hur man kan göra så, vad vinner man själv på att förstöra för andra?

  1. Ja jag undrar också vad man vinner på att förstöra för andra. När människor som i sin yrkesroll ska utgöra en trygghet för andra – och i sin roll faktiskt ska ha empati för andra – förstör människors liv så tappar man ju nästan tron på mänskligheten.

  1. Det är verkligen hemskt med psykopater på arbetsplatser. Skadan dom gör är så stor att dom egentligen inte borde få jobba med andra människor. Den som inte kan låta bli att förstöra för andra borde få ägna sig åt något ensamarbete – kanske hemifrån så folk slipper träffa personen.

 9. Jag har träffat på flertalet falska människor, sålänge det gagnar dem så är dom ok med det. Men som du säger och blir drabbad då finns dom plötsligt inte där för en.
  Svar: Ja minst sagt obalanserad person, trist. Men tyvärr så finns dessa småaktiga människorna bakom skärmen. Ja kände att jag behövde skriva av mig då många tar saker & ting för givet.

  1. Fy tusan så tråkigt! Vissa människor kan man önska att man aldrig hade träffat, och aldrig slösat sin livstid på.

 10. Jag var med om liknande nyligen. Fick höra att en nära vän (f.d nu) gick och pratade bakom ryggen på mig, inte snälla saker heller.. jag konfronterade personen och fick värsta aggressiva utbrottet tillbaka.. Kom och säg det till mig och inte till alla andra! En kniv i ryggen av en av de jag minst anade.. Den personen är ute ur mitt liv nu!

  1. Fy vad hemskt det är när någon man litade på och trodde bättre om sätter en kniv i ryggen på en! Det är perfekt när man kan klippa bort såna människor ur sitt liv. Men urtråkigt när man inte slipper personen pga gemensamt intresse.

 11. Jag har fått lära mig att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad.Jag har själv blivit utsatt och såna människor lägger jag inte min energi på längre.Det finns viktigare grejer att lägga min energi på.

  1. Jag har fått lära mig detsamma. Jag önskar att man kunde klippa bort exakt vem man vill ur sitt liv, men vissa människor finns omkring en vare sig man vill eller ej…

  1. Jag håller med dig. Om det är någon som är valfritt att ha i livet gör jag också slut nuförtiden. Desto värre är det med dom som man av olika skäl inte kan välja om dom ska finnas på något sätt i ens omgivning.

 12. Jag håller verkligen med dig! Jag har själv varit med om det du skriver och man märker verkligen vilka som är äkta den dagen när man själv blir sjuk eller inte orkar lika mycket. Jag tror inte att alla sviker en med flit, men jag tror att det ändå kan vara en omedveten ondska. Jag tror att man behöver börja se ondskan på närmare håll också och inte bara i olika katastrofer för det finns många typer av ondska som är normaliserade som vi kanske knappt tänker på…

  1. Tack! Ja man får verkligen lära sig den hårda vägen kan jag tycka. Kanske är det så att inte alla sviker med flit. Men dom som passar på att vara hänsynslösa och elaka tror jag absolut är det medvetet. Det finns dom som inte har något emot att sparka på den som redan ligger tyvärr. Som du säger så finns det en hel del ondska som är normaliserad. För att ta ett exempel så skulle jag vilja säga mobbning. Men det kan jag ta i ett annat inlägg.

 13. Usch, jag blir upprörd bara jag läser om sådant här. Såhär i vuxen ålder har jag insett att de flesta vänskaper jag har haft i mitt liv har bestått av just det där – jag som en klippa när personen har behövt det och den andre parten som en osynlig figur så fort jag behöver hjälp. Det är hemskt att det är så vanligt.

  1. Javisst är det hemskt! Undrar vad det är som gör att man liksom blir en måltavla för den här sortens människor? Jag har konstaterat att jag är uppenbarligen är alldeles för snäll. Jag har har också bevisligen alldeles för lätt att lita på människor. Men samtidigt är det ju så att de som är utstuderat hänsynslösa, egoistiska och kallhamrade samtidigt är ena riktiga mästare på att verka omtänksamma och trevliga. Om dom vore lika motbjudande i sitt sätt som dom är på insidan skulle ingen låta sig luras.

 14. Jag hade tyvärr oturen att min bästavän som jag även bodde med ett tag visade sig vara en riktigt elak & kall människa! Avslutade vänskapen med henne när hon försökte förstöra mitt förhållande och är såå glad att hon är ute ur mitt liv.

 15. Finns många falska människor ! Och man kommer nog aldrig komma ifrån dom då det alltid finns en falsk person ?

 16. Om det är så att man har nog med sig själv och sina problem så är det ok att hålla sig undan, tycker jag. Man kanske inte orkar helt enkelt. Men om man är elak är det en helt annan sak. Sedan har vi problemet med människor som inte har någon medkänsla. De kan verka så charmiga och brysigomiga men det är bara ett spel och en vacker dag visar de sitt rätta jag.

  1. Ja det kan jag hålla med om. Har man verkligen fullt upp med sig själv så kanske man kan behöva ta hand om sina egna problem. Tyvärr vet jag att det inte är så med dom jag tänker på. Det är inte omöjligt att dom hör av sig igen när det dyker upp nya problem i deras liv, men då får dom söka stöd någon annanstans fortsättningsvis. Mina öron är nu officiellt stängda.
   Men så har jag tyvärr råkat ut för exakt det du avslutningsvis beskrev, och det rätta jaget kan vara fulare än vad man trodde var möjligt.

 17. Jag kom till ön där jag bor och hade en så kallat själsvän här. Hon fick veta vad jag gått igenom i mitt liv och det använde hon emot mig sedan tillsammans med de människor som gjort mig illa genom livet. Aldrig mer en sådan vän vill jag ha i min närhet. Vem kan man lita på? Jag har inte så många vänner vilket är självvalt.
  Ha det gott

  1. Det låter som den sortens person som jag har råkat ut för. Tänk att förtroenden kan bli så användbara för den som är genuint kall, hänsynslös och elak. När man har något gemensamt intresse tvingas man tyvärr stöta på personen även om inte en vänskaplig känsla finns kvar, och det är inte roligt.
   Ha det gott du också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *