Ett mysigt poddtips: När man talar om trollen

Ett mysigt poddtips: När man talar om trollen

Idag tänkte jag göra något nytt i bloggen, nämligen att tipsa om en podcast. Förr lyssnade jag nästan aldrig på poddar, utan tog snarare tillvara på varje tillfälle som bjöds att njuta av tystnad. Det är fortfarande så att jag faktiskt behöver mycket tystnad, men numera lyssnar jag på poddar ibland. Det är ett ganska bra sätt att skingra tankarna när det är mycket som rör sig i huvudet. Dock är jag inte särskilt förtjust i poddar som bara innehåller en massa ytligt pladder och flamsande (enligt mitt tycke iallafall). Jag blir snarare irriterad än avkopplad av såna poddar. Jag vill att innehållet ska vara underhållande och intressant, och jag vill gärna lära mig något på köpet.

En av de poddar som jag har fastnat för är ”När man talar om trollen”. Den handlar om gammal nordisk folktro, mytologi och traditioner. Sånt tycker jag är väldigt intressant. Avsnitten framförs på ett lättsamt och trevligt sätt av Lars Wahlström från Oknytt, Tommy Kuusela som är fil. doktor i religionshistoria, samt Eva Boström som är fantastiskt mysig att lyssna på då hon läser upp gamla sägner, sagor och texter till folkmusik. Hon har en fantastisk berättarröst och låter som en riktig sagotant. Man kan känna sig som ett barn igen om man ligger nerbäddad i sängen och lyssnar. Är man intresserad av nordiska väsen, myter och sägner så får man sitt lystmäte. Vad sägs om avsnitt som t ex handlar om Katten i myt och folktro, Spöken och Gastar, Skogsrået, Den förtrollade skogen, Likspöken & Zombier, Gårdstomten, Gloson och andra spöksvin, Skattsägner, Kråkfåglar i myt & folktro, varulven, Maran & onda drömmar, och mycket annat. På bilderna kan du se ytterligare exempel på avsnitt.

Jag delar också en länk till avsnittet ”Bortbytingar och bergtagna”. För mig räcker det att höra inledningen till ett avsnitt så vill jag höra mer.

https://youtu.be/l2vaJdLEbl4

Länken hittade jag på sidan http://oknytt.com  Där kan du läsa mer om bl a de som är med i podden. Jag brukar annars lyssna på den via appen Podcaster, och den finns på många ställen som t ex Spotify och Poddtoppen. Det är bara att söka på ”När man talar om trollen” så kommer det upp många sätt att lyssna på den. Jag hoppas att detta tips kan vara till glädje för dig.

Tycker du också att det är spännande med gammal nordisk folktro, sägner, myter, sagor, traditioner och nordiska väsen?

0

22 svar på ”Ett mysigt poddtips: När man talar om trollen

 1. Tack för tipset. Brukar inte lyssna på poddar heller, och gillar inte heller då det blir för tramsigt. Tror det här ämnet kan vara väldigt kul att lyssna på.. Så mycket väsen man inte riktigt känner till.

 2. Är inte heller ett så stort fan av poddar, håller liksom på att lära mig ljudböcker just nu. Men när man talar om trollen låter ju spännande, fast kanske inte en mörk kväll 😉

 3. Jag gillar inte heller poddar generellt. Särskilt inte de där ytliga, influencerpoddarna som bara handlar om ytligheter. Nej tack säger jag till det. Det där låter som en podd som jag tror passar mig. Jag gillar ändå den typen av ämne. Att det är riktigt bra ”talare” är verkligen pricken över i:et. Tack för tipset.

  1. Ja för mig är det helt avgörande för fortsatt lyssnande, om de som pratar i podden gör det på ett bra sätt. Bra diskussioner, kunskap, intressanta ämnen och röster som är behagliga att lyssna på är vad jag vill höra.

 4. Nej, nordisk folktro, sagoväsen och den världen har aldrig tilltalat mig nämnvärt faktiskt. Men däremot andar och spöken och liknande, vilket jag gärna lyssnar på när det kommer till poddar 🙂

  1. Då finns det nog en del att lyssna på för dig i den här podden, för den handlar bl a om olika sorters spöken 🙂

 5. Oj detta var en podd jag inte alls hört talas om. Däremot är detta något jag tycker är intressant. Så tack så mycket för tipset. Själv lyssnar jag mest på poddar som tex fallen jag aldrig glömmer med hasse aro eller seriemördarpodden.

 6. Jag har två poddar som jag följer slaviskt.

  Alex & Sigge och Så in i själen.

  Tyvärr så tycker jag att många poddar blir för oproffsiga och nästan tramsigt

  1. Ja tyvärr verkar det gå tretton oproffsiga och tramsiga poddar på dussinet. Så in i själen ska jag kolla upp.

 7. Tips på saker är alltid roligt. Kul att du gillar att lyssna på poddar ?. Jag lyssnar inte på poddar. Mer på ljudböcker. Har lyssnat på någon podd.
  Någon mytologi bok har jag lyssnat på. Den var trevlig.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️?

  1. Tack, så roligt att du tycker det! 🙂 Jag själv lyssnar aldrig på ljudböcker, för jag älskar känslan av att läsa en pappersbok 😀

   Ta hand om dig och var rädd om dig! 🙂

  1. Samma här! Jag älskar böcker och deras doft. Känslan när jag läser en pappersbok kan aldrig ersättas av en ljudbok 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *