Jag har tillverkat en julklapp

Jag har tillverkat en julklapp

Nu är vi riktigt nära dopparedagen, och jag tänkte berätta en sak. Jag köper nästan aldrig julklappar. Jag ger gärna bort en julklapp till släktens enstaka barn, men jag gillar inte att julen har blivit en högtid som i hög grad går ut på att spendera så mycket pengar som möjligt. Det ska köpas mängder av saker till människor som oftast redan har allt och lite till. Jag har full förståelse för att barn vill ha julklappar – det ville jag också – men måste det ges så många att det ligger stora drivor av saker på golven när allt är utdelat och klart?

Hursomhelst, nuförtiden finns endast ett barn i närmaste släkten att glädja med en julklapp. I år har jag tillverkat ett armband åt henne. Jag älskar kristaller och halvädelstenar, så det blev ett handknutet litet armband av sakurajaspis som även kallas körsbärsjaspis. Hon är en väldigt ”flickig” liten tjej som älskar att klä upp sig i blänkande och glittrande prinsesskläder. Så jag satte i små glittrande strassrondeller mellan stenarna, och en liten stjärna i förlängningskedjan. Berlocken är en liten dubbelsidig elefant, så att hon kan sätta armbandet hursomhelst utan att få en baksida uppåt.

Om någon undrar varför jag satte en liten elefant i armbandet, så kan jag berätta att elefanter sägs bringa lycka och skydda hälsan. De symboliserar bland annat uråldrig visdom, styrka, kraft, lojalitet och beslutsamhet. Valet av stenar har också sina orsaker, men jag rundar av här så att inlägget inte blir alltför långt. Nu hoppas jag bara att hon kommer tycka om sitt lilla armband.

Nu ska jag ägna mig åt en riktig favoritsyssla, nämligen att klä julgranen. Men mer om detta delar jag med mig av i ett annat inlägg. Jag önskar alla en stressfri upptakt mot julafton. Ta det lugnt – det bli jul ändå!😄

36 thoughts on “Jag har tillverkat en julklapp

 1. Jag förstår hur du tänker. Jag är en sån som aldrig fått de ja velat ja kring jul Mm, de senaste åren har de alltid varit ont om pengar osv även i vuxen ålder har man haft de kärvt sen efter branden så har man förlorat allt så nu i år när julen vankas skämmer ja bort mig Sj sambon och hundarna lite – för vi förtjänar de verkligen men ja jag håller med dig i viss mån ang julklappar Mm. Vissa får så mycket som redan har så mycket. Julen är barnens högtid men då vi inte har barn eller ens kommer att skaffa så ser ja de mest som våran och hundarnas högtid, hundarna är våra barn 🙂 Kram på dig

  1. Ja självklart är ju julen en högtid för alla – inte bara för barn -och så även för våra fyrfota vänner😊 Och visst kan det vara trevligt att få skämma bort sig lite nån gång! Men det jag inte gillar är att det ska köpas så överdrivet mycket julklappar. Många handlar sig utfattiga och skuldsätter sig dessutom. Vem behöver stora drivor med saker under en dag? Det är trevligt att köpa något åt husdjuren också, men jag undrar hur många som låter tusenlapparna rulla till klappar åt katten eller hunden😅

 2. Fint det blev, blir hon säkert glad för! 🙂
  Jag gillar inte heller köphetsen. Vi köper bara till barn och har satt en enklappsregel/pers för att det inte ska bli för många. Jag kan själv tycka att det är lite svårt att hålla. Vi ger i princip inga presenter annat än jul och födelsedag, därför finns det lite önskningar 😊
  Go 4e advent

  1. Tack så mycket!😃 Ja det hoppas jag att hon blir!
   Ja en enklsppsregel låter vettigt, för det blir lätt drivor av saker på golven har jag konstaterat.
   God Jul!😊

 3. Jag älskar att ge julklappar men jag köper inte bara för att köpa utan det är alltid väl genomtänkta saker. Men jag gör mycket med, min mamma fick bara virkade saker i år och samma förra året med både henne och svärmor.
  Jag tycker armbandet var så fint, hade ingen aning om det med elefantens betydelse heller.
  Kul att klä granen!

  1. Tack så mycket!😃 Jag kan tänka mig hur roligt det är att få virkade saker av dig, för du virkar ju så otroligt fint! Det är bra med genomtänkta julklappar och presenter som verkligen blir till glädje och kommer till användning😊

 4. Men du vad duktig du är det där skulle inte jag ens klara av att göra och den va ju så snygg med =)
  Julklapparna är ju personliga om man gör dom själv och inte köper dom =)

 5. Vilket fint armband ❤
  Håller helt med dig om att julklappsinköpen gått till överdrift. Nästan som att det blir en tävling vem som har råd att köpa mest.
  Personliga gåvor som man skapat själv är den finaste julklappen tycker jag.

  1. Tack så mycket!❤️ Ibland undrar jag om det faktiskt inte är en tävling om vem som har råd att köpa mest. Vet personer med mindre ekonomi som har känt sig väldigt obekväma i såna sammanhang.

 6. Håller med dig helt, julen har ju blivit en kommersiell högtid om något. Det viktigaste tycker jag är att träffas och umgås, och så Kalle Anka, haha. 😛
  Väldigt fint armband du gjort, hon blir säkert jätteglad! Så fint med en handgjord, unik present rakt från hjärtat. <3

  1. Tack så mycket!😃 Så roligt att du tycker det! <3
   Ja tyvärr är det så, och jag tycker att det är så synd. Man kan faktiskt träffas för att umgås och känna gemenskap - utan att bidra till årets kassarekord.

 7. Superfint! Kul att läsa om elefanten, jag visste inte allt detta ☺ Jag skulle vilja sy julklappar och ge bort, men jag är inte tillräckligt duktig för det tyvärr. Gillar tanken med att göra själv istället för att köpa ☺

  1. Tack så mycket!😃 Ja jag tycker om att göra julklappar och presenter. Du kan säkert lära dig sy om du vill. Man måste ju inte börja med den mest komplicerade sömnaden😄

 8. Vilket tänkvärt inlägg du delar med dig av, visst har julen blivit så att det enda handlar om att spendera och gärna i sådan mängd att det nästintill går till överdrift :-o. Barn idag får allt, det är inget som de får drömma om utan “tomten kommer med precis allt”. Jag tycker armbandet är så otroligt fint som du skapat, jag kan inte annat än tänka att hon kommer bli så glad över saken och elefanten var verkligen så talande :).

  1. Tack så mycket!😃 Så roligt att du tycker det! Ja jistanes vilka julklappsutdelningar man har beskådat genom åren, och det konstiga är att jag inte har sett glädjen över sakerna växa med antalet utan snarare tvärtom. Det har rivits av papper på löpande band, och det har inte ägnats mer än ett fåtal sekunder åt en sak innan den hamnat i högen och drunknat under resten av det öppnade. En gång fick jag bara som tack att ”Jag har redan fyra såna”, och så önskades jag lämna kvittot för att byta. Har även vägrat att fira jul hos dom som anser att en julklapp ska kosta flera tusen. Helt ärligt känner jag avsmak när konsumtionshysterin och överdrifterna når orimliga höjder.

 9. Åh jag verkligen älskar att både ge & få egentillverkade presenter, känns så fint och personligt ☺️ Och så himla duktig du är på att göra armband, blev ju hur fint som helst! Kommer helt säkert bli en väldigt nöjd liten tjej som får det 🤗 Lycka till med piffandet av julgranen, ser fram emot att se resultatet sedan! Kram vännen 😃

  1. Åh tack så jättemycket!😃 Ja jag hoppas det! Javisst är det en speciell känsla både att tillverka presenter för att ge bort, och att få sådana.
   Julgranen är fotad nu, men har inte skrivit något inlägg än😄
   Kram vännen!🤗

 10. men woow så fint de blev, hon kommer ju bli superglad för de 😀
  Visste inte dedär med vad elefanten står för, man lär sig något var dag 🙂
  Tycker oxå att det är ofantliga med pengar som man kastar runt om dig för att det ska vara julafton
  Det är tanken som räknas, de e något jag alltid försökt att lära min son så att oavsett vad man får så ska man vara glad 😀

  Kram på dig

  1. Tackar så jättemycket!😃 Jag hoppas det! Ja du har så rätt i att det är tanken som räknas. Det borde faktiskt vara värmande nog att veta att någon har tänkt på en.
   Kramar!

 11. håller helt med dig, allt med julklappar har ju spårat ur lite tycker jag, visssa lägger ju ner flera 1000 lappar bara på julklappar. Har också tänkt lite som dig iår och gjort en egentillverkade julklappar iår i form av tavlor. dock inte till alla jag brukar ge men till tre stycken blev det tavlor, lite roligt att ge och få något eget tillverkat tycker jag. Jag hade blivit såglad om jag var hon, av att få detta fina armband, både för det är egentillverkat, jätte fint och för det är kristaller älskar kristaller , jätte fin julklapp❤️

  1. Tack så jättemycket!❤️ Så roligt att du också älskar kristaller, och att du målar tavlor och ger bort😃
   Ja det jag har sett under årens julklappsutdelningar är klara bevis för att det har spårat ur. Barn som har suttit och rivit papper av stooora högar med julklappar, och värsta året delade vuxna ut möbler åt varandra. Tusenlapparna rullar helt klart i många hem på julafton.

 12. För några år sedan hade jag en webshop där jag sålde mina egentillverkade smycken. Blir väldigt sugen på att pyssla ihop smycken när jag ser ditt inlägg. Hoppas att flickan kommer gilla armbandet. Jag kan bli chockad när jag ser folks julklappsberg under granen. Jag älskar att ge och skulle mer än gärna skämma bort barnen mer men det är inte rimligt. Känner inte att det är meningen med julen att bara köpa en massa saker för köpandets skull.

  1. Så roligt att du har tillverkat smycken och haft en webbshop!😃 Det skulle vara roligt att få se dina smycken om du har kvar och vill visa i ett inlägg.
   Nej julens hyvudsyfte kan verkligen inte vara att hänge sig åt frosseri i form av hysterisk köphysteri. Dom där stora julklappsbergen har jag också sett, och barnen är glada ca en sekund per paket innan varje sak slängs i drivan. Vad är det fråga om egentligen? Att glänsa med hur mycket man har råd att köpa? Döva samvetet? Köpa kärlek?

  1. Ja ibland är det verkligen inte lätt att komma på vad man ska ge! Jag önskar dig en God Fortsättning på julen, och varma kramar till dig också!😊 <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: