Jämför du ditt liv med andras?

Jämför du ditt liv med andras?

Ibland händer det – jag märker att människor jämför sitt liv med andras, och avundas det dom ser. Andra verkar ha så perfekta liv. Men när är ett liv perfekt?  För vissa verkar det betyda att livet nästan alltid känns bra. Man ser bra ut, har gott om pengar, bor fint, är framgångsrik, älskad och lycklig mm. När det egna livet jämförs med andras uppstår missbelåtenhet och avundsjuka. Jag har hört det med egna öron.

Vissa kämpar och sliter för att köpa sånt som andra har, och göra sånt som andra gör. Andra vill inte anstränga sig, men tänker avundsjuka tankar om att andra har det bättre och är lyckligare än dom själva.

De som jämför sitt liv med andras kan tycka att andra har det roligare, har flera vänner eller kanske ett bättre jobb. Eller ett finare hus och dyrare bil. Andra är smalare, ser bättre ut och har snyggare kläder. Dom shoppar, reser, gör om i trädgården och stylar om sina hem.

Men den som avundas andras liv, ställer sitt eget liv i skymundan. Det som skulle kunna kännas bra underkänns. Det egna livet blir som en transportsträcka, men mot vad? Andras liv?

Jämför du dig med andra? Lek isåfall med tanken att andra jämför sig med dig. Hur tror du dom skulle tänka om dig och ditt liv?

 

Tänk om…

…den som verkar ha många vänner känner sig ensam inombords, och avundas dig som verkar ha äkta vänner.

…den du tycker är så snyggt smal inte är frisk, och avundas din kropp som verkar vara hälsosam.

…den som går till det ”fina” jobbet vantrivs med prestationspressen och den ständiga övertiden, och avundas ditt jobb som verkar enklare och ger tid för familjen.

…den som verkar ha ett så lyckligt äktenskap går på äktenskapsrådgivning, och avundas dig som verkar ha en så bra relation.

…den som bor i det dyra fina huset ligger sömnlös om nätterna pga stora lån, och avundas dig som inte verkar ha enorma skulder.

…den som har klinisk ordning på allt tycker att pedanteriet är urjobbigt, och avundas dig som verkar ta  lättsamt på en dammtuss i hörnet eller lite ogräs i rabatterna.

…den som shoppar och byter prylar för jämnan egentligen inte vill det, men gör det för att ha det som DU har…

Jag vet inte om det finns perfekta liv. Men det närmaste ett sådant jag kan komma är att må bra och trivas i den livssituation jag befinner mig. Att jag ser det positiva och goda som finns i mitt liv, och kan känna glädje och tacksamhet. Vissa har det bättre och andra har det sämre. Livet går upp och ner, och ingen kommer gå bekymmersfri genom ett superenkelt liv. Man vet inte vilka svårigheter andra brottas med. Men även när livet känns som allra jobbigast – och delar ut fetsmällar utan dess like – finns det alltid något litet att glädjas åt eller vara tacksam för.
Glädjeämnen finns det mängder av om man kan glädjas åt små saker i livet. Men det är lätt att missa dessa om man fastnar i att jämföra sitt liv med andras.
0

86 svar på ”Jämför du ditt liv med andras?

 1. Kloka tankar men, jag upplever iallafall att det är svårt att låta bli ibland. Tanken att man inte borde är lätt men svårare i praktiken.

  1. Tack så mycket!? Ja jag förstår att det kan vara svårt. Som tur är så är det möjligt att träna på att förändra sina tankemönster om man vill komma ur negativt tänkande av olika sorter?

 2. Fniss för bilden där!
  Så himla bra skrivet, det tog mig lång tid innan jag faktiskt började se vad jag hade i livet snarare än vad jag inte hade. Det är ju så himla lätt att inte se skogen när alla träd är i vägen.
  Kärlek till dig!

  1. Haha ja den är kanske lite kul!? Tack så jättemycket! Ja vi har fått förmågan att se, men det är upp till oss själva vart vi riktar blicken?
   Kärlek till dig också fina du!

 3. Jag insåg nu när jag läste din text att jag inte alls är avundsjuk på någon. Jag har allt som jag vill ha i mitt liv. Jag är verkligen så nöjd hur mitt liv är. Så bra skrivet av dig och tack för jag fick en ögonöppnare när jag läste din text. Kram

  1. Tack så jättemycket snälla du!? Så underbart att läsa att du är så nöjd med ditt liv och har allt du vill ha. I dessa tider är det sällan man hör någon säga det, så dina ord gör mig verkligen glad! Kram❤️

 4. Jag försöker att inte jämföra mitt liv med andras så gott som det går. Det är lätt att man bara mår dåligt om man skulle göra det

 5. Visst tusan är det som du skriver, alltför många jämför sig med andra. Därför tror jag att avundsjukan ligger till stor grund till allt det onda. Sådana personer har ganska taskig självkänsla och därför kränker ner andra för att stärka sitt eget ego.

  1. Tack!? Ja avundsjuka kan vara en farlig sjuka som ställer till med otroligt mycket elände. För tyvärr begränsas den inte alltid till att den som är avundsjuk mår dåligt. Det händer ofta att den som är avundsjuk vill att den som den hyser känslorna för också ska må dåligt, och agerar för att så ska ske. Tyvärr finns det dom som försöker stärka sin dåliga självkänsla genom att trycka ner och kränka andra, och ofta lyckas dom med sitt uppsåt. Men inte verkar dom må bättre för den skull. Vägen till lycka är inte att smutsa ner sig och förstöra för andra.

 6. Så bra inlägg! Jag tror inte att det finns något som är ”perfekt” alltid finns de något som döljer sig bakom. Sen som du skriver att ens perfekta liv kan vara de stunder som får en att må bra m.m.
  Jag brukar inte tänka någonting om andras liv. För så som jag lever vill jag leva och är lycklig hur jag än har det. Haha vad svårt jag hade att formulera mig idag med min trötta gravidhjärna haha ❤ ha en fin lördag ❤

  1. Tack så jättemycket snälla du!? Så underbart att läsa att du lever så som du vill och är lycklig så som du har det!❤️ Jag blir alltid lika glad när någon uttrycker glädje över sitt liv, för tyvärr är det ofta motsatsen man hör.
   Ja det finns alltid något som döljer sig även bakom väldigt välputsade fasader, och har man det i åtanke så är det lättare att låta bli att jämföra sig.
   Ha en fin dag!❤️

 7. Jag är ganska bra på att jämföra mig med andra och tänka att den och den lever det perfekta livet. Men jag vet ju egentligen att alla har sina operfektheter. Trots det kan jag inte låta bli att jämföra. Men jag ska sluta med det nu. Tack för det här inlägget!

  1. Tack så jättemycket!? Ja ingen är perfekt och alla har sina svårigheter och utmaningar i livet. Man skulle troligen inte vilja ha någon av dessa av någon.

  1. Tack så mycket!? Personligen gör jag inte det, men jag har förstått att många har svårt att låta bli?

 8. De har nog hänt ja, dock längesen nu.
  Måste bara skriva att du skriver så himla bra! Intressanta inlägg som har en bra mening. Heja dig ?

 9. Jag tor att så fort man slutar jämföra sig med andra och vara avundsjuk på vad andra säger sig ha, det är först då som man är lycklig och kan ens snudda på att få ett perfekt liv. Så bra att bli påmind om detta. Kram <3

 10. Fint skrivet och så sant! Jag tror att det är oundvikligt att inte avundas andra någon gång ibland, men så länge man ser klart genom avundsjukan och inser det som du skriver – att alla har sina personliga motgångar, problem etc. – så tror jag inte att avundsjukan gör så ont. Farligt blir det ju dock om man INTE inser allt det där!

  1. Tack så jättemycket!? Ja det gäller att vara klarsynt i det här fallet, och samtidigt så slipper man vara avundsjuk om man är det?

 11. Det var ett riktigt bra inlägg. Jag tror att dom flesta jämför sitt liv med andras och det gör jag själv men bara för det så är ju inte mitt bara negativt 😛 Det tur vi är olika 🙂

  1. Tack så jättemycket!? Ja man kan ju faktiskt också jämföra och komma fram till att man själv har det bättre än det som jämförs!?

 12. Ja gud vad jag har jämfört mig o tänk ofta tänk om jag hade den tröjan inredningsprylen etc. baksidan med sociala medier. Aldrig tänkt att folk kan tänka så om mig! Tack för denna reflektion.

  1. Tack så mycket!? Ja sociala medier har verkligen en förmåga att boosta jämförandet med andra. Så roligt att jag gav dig en reflektion!

 13. Så bra inlägg, jag känner mig nöjd med mitt liv men såklart jag jämför mig med vissa andra ibland :/

 14. Det här ämnet pratar vi ofta om hemma, speciellt det där om vad vi tror att vi är avundsjuka på och HUR den vi är avis på – egentligen har det.

  Händer mig ibland att jag får mail av de som tror att jag bara mår bra hela tiden nu och de undrar hur jag gör haha. Tricket Är: Taaada! Jag mår inte bra hela tiden, inte alls. Men jag har blivit bättre på att hantera de sämre dagarna. Tack. För reflektion 🙂

  1. Tack själv!? Det skulle ju vara rätt fantastiskt att alltid må bra, men sånt är inte livet. Man kan som du skriver bli bättre på att hantera sämre dagar.

 15. Jag jämför inte mitt liv med någon annan. Jag är glad för de som tjänar mer än jag, jag är glad över att jag får mat varje dag och att jag har tak över huvudet.

 16. Jag går hos psykolog och hon säger att just detta du beskriver gör det oerhört jobbigt för människor nu på grund av sociala medier. Det handlar inte om missunnsamhet utan att hjärnan stressas av att se allt lyckligt och därmed automatiskt jämför. Den kan inte ta in allt hela tiden, det är lika med nyheter vi matas av hela tiden krig osv som någonstans visar på att vi är i ständigt hot hela tiden. Det kan inte heller hjärnan sortera, så även om vi försöker tänka omvänt med att jag har det bra, så kommer hjärnan motarbeta saken :).

  1. Ja det är verkligen milsvid skillnad på hur mycket sociala medier matar människors hjärnor med idag, mot förr när olika tidningar kom ut en gång i veckan. FB tror jag har gjort många människor olyckliga, för där delas ett outsinligt antal finfriserade statusuppdateringar dygnet runt. Många delar bara sina bästa ögonblick, och skryter gärna om hur fantastiskt bra allt är. Men jämförelserna fanns även före de sociala medierna. Folk höll stenkoll på grannar, vänner, släkt och ovänner. Gardinbyten, gräsklipparbyten, bilbyten mm mm spreds som löpeldar i samhällena. Avundsjukan verkar alltid ha varit lika smittsam.

 17. Vilket bra inlägg, jag brukar ju tänka så ibland att alla verkar må bra, alltid glada och har vänner osv men det är ju som du säger att vi har alla bra och dåliga dagar, och något vi har det jobbigt med. Det vet jag innerst inne 🙂

  1. Tack så mycket!? Ja allt är inte alltid så bra som det ser ut, och livet går upp och ner för alla.

 18. Du har så rätt, man ska lära sig att älska den man själv innerst inne och vara nöjd med det man har, man vet inte vad andra går och bär på, var och en har sin egna börda ❤
  Jag kommer plötsligt att tänka på låten streets of London när jag läser din text ❤

  1. Tack så mycket!❤️ Så intressant att du kom att tänka på den låten! Ja utan att känna alla andra, så kan vi vara säkra på att var och en har sina svårigheter och bördor att hantera. Om man som du säger lär sig älska sig själv, och vara nöjd med det man har, så blir livet mycket lättare!❤️

 19. Visst är det så, man tittar och sneglar mot andra och ser bara sina egna brister och det man saknar. Jag märker dock att med åldern har jag slutat bry mig mer och mer om andra. Det är väldigt skönt.

 20. Jag kommer på mig själv med att jämföra mig själv mycket med andra under de perioder som jag av någon anledning själv är missnöjd eller oroar mig över min situation. Jag har faktiskt inte tänkt på det på länge, så det här inlägget blev lite en påminnelse om jag jag nog är på god väg att känna mig rätt nöjd överlag, även om det fortfarande finns några väldigt viktiga bitar som behöver redas ut och falla på plats.

  1. Så roligt att inlägget gav dig en positiv insikt om att du nog är på god väg att känna dig nöjd överlag!? Det kan ju vara skönt att veta att det går åt rätt håll, även om man inte är helt framme än!?

 21. Jag gör faktiskt inte det, mitt enda mål i livet är att vara lycklig. Sen vill jag självklart ha en fin bostad med min sambo och god ekonomi men jag jänför inte mig själv med vad andra gör utan jagar bara min dröm 🙂

 22. Jag tror att vi alltid kommer jämföra oss med andra i kampen om att alltid bli bättre. Sedan är det upp till oss själva att inte göra jämförelsen negativ utan tycka att vi duger och kanske är bäst.

  1. Ja så länge vi tycker att vi duger som vi är, och inte blir avundsjuka, så kan man ju även bli inspirerad.

 23. Ja, det är väldigt lätt att man jämför sig med andra. Ibland mer eller mindre omedvetet. Men vilka bra tankar du skickar med mig idag.

 24. Så klokt skrivet. Jag håller med dig helt och fullt. Om man kan uppskatta det lilla i livet mår man mycket bättre. Jag tror att ett visst mått avundsjuka är mänskligt. Men det ska vara lite. Det är klart att när jag hör om en rik människa som har lägenhet i Paris och stort sommarhus vid kusten och står där på bild i en fantastisk aftonklänning så kan jag tänka – åh, allt det där skulle jag också vilja ha. Men alltså. Det varar inte länge. Skulle det där livet passa mig? Nä inte alls. Och ibland har jag känt att alla andra är så lyckliga – det är bara jag som … Men så är det faktiskt inte.

  1. Tack så jättemycket snälla du!? Ja ett visst mått av avundsjuka är definitivt ett mänskligt drag, men som du säger ska det vara litet. För min del minsta möjliga. Jag kan möjligen tänka mig att se till vad någon annan gör t ex i syfte att skaffa inspiration. Då har jämförandet ett gott syfte, och skapar inte dåligt mående.

 25. Försöker att se det här jämförandet som bra ibland. Som en drivkraft om man vill komma dit någon annan nått eller som en tacksamhet när man tittar och jämför med någon som har det väldigt mycket tuffare i livet. Det tycker jag är ett sunt sätt att jämföra på, men jämför man och mår dåligt av det borde man sluta prompt. Jätteklokt inlägg ❤️

  1. Tack så jättemycket!? Ja ditt sätt att se på jämförandet låter väldigt sunt. Jag tycker att det är bra om man kan få inspiration och drivkraft. Likaså om jämförandet skapar tacksamhet!❤️

 26. Verkligen sånt SJUKT bra inlägg!! Jag och min bästis diskuterade det här en massa under perioden mellan att vi tog studenten och att vi nu började plugga. ”Alla” våra vänner hittade på en massa grejer. Dom börjar plugga, jobbade på ambasader utomlands, skaffade en pojkvän i Australien och flyttade dit, osv osv. Och där satt vi, kvar hemma på Gotland utan en susning om vad vi ville göra i livet. Men det var också då vi konstaterade att hur coolt det än är så var det inget vi ville göra, så varför vara avundsjuka på det? Det gäller verkligen att fokusera på sig själv och tänka efter vad man själv vill med livet och vad som får en att må bra =)
  KRAM finaste <3

  1. Åh tack så jättemycket fina du!❤️ Ja det som kan verka så coolt, eftertraktat och lockande kanske man inte alls vill ha om man tänker efter vad det egentligen innebär. Ni kom fram till något väldigt klokt du och bästisen när ni diskuterade tillsammans. KRAM finaste!!❤️

  1. Tack så jättemycket!? Ja om man jämför på ett negativt sätt kan man definitivt ta skada. Om man jämför sig på ett sätt som ger inspiration eller tacksamhet är det en annan sak?

 27. Så himla intressant inlägg och du har verkligen lyckats med att få andra att tänka till.Det ända som som jag är avudsjuk på är på dom som har sitt drömjobb.Hade mitt men av olika anledningar fick jag tyvärr säga upp mig där i från.

  1. Tack så jättemycket!? Det är alltid roligt och givande att kunna väcka lite tankar. Jag kan förstå att det känns jobbigt att säga upp sig från sitt drömjobb oavsett anledning. För vad jag har märkt i samtal med väldigt många människor är att det är långt ifrån alla som jobbar med det dom drömmer om. Det är sorgligt nog väldigt vanligt att människor går till jobb som dom tycker är urtråkiga eller rentav vantrivs med, för det upplevs svårt på olika sätt att byta arbete. När det är kärvt på arbetsmarknaden tänker också många ”sist in först ut”, och klamrar sig fast vid sin dagliga leda.
   Jag är övertygad om att nästa drömjobb väntar på dig!❤️

 28. Ja det är det alltid 🙂

  Jättebra inlägg! Tror att det är supervanligt att man jämför sig med andra. Jag kunde göra det mycket förr men har insett att det är såå onödigt. Bättre att fokusera på det som är bra med ens eget liv. Man lever bara en gång och det är bättre att fokusera på att vara glad och må bra istället för att fokusera på vad som hade kunnat vara 🙂

  När det kommer till hur folk har jämfört sig med mitt liv så har jag fått höra från flera håll och kanter att många har avundats min orädsla och spontanitet av att bara lämna Sverige och flytta utomlands till olika platser under flera år. Att kunna bestämma en tre månaders resa till Asien 5 dagar i förväg och sedan bara dra. Jag har verkligen valt bort det typiska Svensson livet och istället valt att dra ut på äventyr. Men det har ju också gjort att jag ibland saknar att kunna ha det där mysiga Svensson livet också. En trygg punkt i Sverige, kunna ha en middag en fredagskväll tillsammans med mina närmaste vänner och annat som oftast är självklart. Men det kommer förhoppningsvis senare 🙂

  1. Tack så jättemycket!? Så härligt att läsa att du kom till insikten att jämförandet är onödigt!
   Jag kan tänka mig att ditt spontana, äventyrliga och i högsta grad livsbejakande leverne har väckt en hel del avundsjuka. De som avundats dig har garanterat inte tänkt sig att deras fredagsmys är något som du kan sakna. Det är många som går och drömmer om att lämna ekorrhjulet och kasta tagelskjortan åt skogen. Men förändringsrädslan och trygghetsbehovet är starkare än äventyrslustan, och kvar blir längtan ihop med besvikelse. Det kräver mod att gå en livsväg som avviker från standarden, och långt ifrån alla besitter sådant.
   Jag har själv varit föremål för väldigt mycket avundsjuka genom åren, och jag har levt ett på olika sätt annorlunda liv. Men jag tror inte att någon av de avundsjuka skulle ha velat ha en enda av de svårigheter jag har gått igenom, och jag vet att många av de avundsjuka aldrig skulle kunna tänka sig att jobba så hårt som jag har gjort.
   Du kommer att få en trygg punkt i Sverige med allt det du skriver om – den dagen du värderar en sådan högre än det livet du lever idag.?

 29. Huvudet på spiken! Har under åren kommit på mig själv med att jämföra mig med andra som verkar ha stenkoll på sina liv och skaffat den ena coola utbildningen och det ena häftiga drömjobbet efter det andra.. och här sitter jag och kommer knappt ihåg vad jag åt till middag igår. 😛

  Men att jämföra sådär med andra gör en ju inte glad och det finns väl egentligen ingen som glider fram genom livet på ett bananskal helt bekymmersfri så egentligen ska man väl inte kolla på annat än det man själv har och försöka vara tacksam för det. 🙂

  1. Tackar så mycket!? Nej man kan vara väldigt säker på att ingen åker bananskal genom livet. Det är nog lätt att tänka att man skulle vilja byta till sig det man avundas i någon annans liv. Men tänk om man samtidigt skulle få byta svårigheter med vederbörande. Tänk t ex att byta till sig ett urdåligt äktenskap när man lever i ett kärleksfullt sådant, för att få ett finare hus än vad man bor i. Den som bor i lyxkåken kanske skulle gå med på bytet för att få lite kärlek i livet igen – vem vet? Det finns nog många byten man aldrig skulle vilja göra om hela bilden är känd…?

 30. Det har hänt att jag har jämfört mitt liv med andra men det va för länge sen jag trodde gräset va grönare på andra sidan men det visade sig att det inte är det för alla har problem men det är det ingen som vet för vet pratar om sina liv

  1. Så härligt att läsa att du är förbi jämförandet. För det är som du säger att alla har sina problem. Frågan är bara vad vi inte vet. Många är bra på att dölja sina dåliga relationer, sin ansträngda ekonomi, sin sviktande hälsa, sin dåliga självkänsla osv.

 31. Himla fint inlägg!! Det är också väldigt sant – tyvärr sträcker sig det mesta åt de yngre som ännu inte hittat sin plats men det talar även om de som är äldre och borde känna sig nöjd med sitt liv. Det är trist att andra känner såhär och inte tänker sig in i andras liv. Jag har hört då och då saker och ting och känt att jag vill ha den där magen som de andra har – men till slut mognade jag till och i dagens läge älskar jag mig själv för den jag är, hur jag ser ut och så vidare. Jag skulle inte vilja leva ett annat liv än det jag gör! 🙂

  1. Tack så jättemycket!? Så underbart att läsa att du mognade ifrån jämförandet, älskar dig själv och är nöjd med ditt liv!❤️ Det är extra bra att du kom till så fina insikter i så ung ålder, för då har du besparat dig meningslösa jämförelser i många år framöver?

 32. Sv; jo men visst är det en bra grupp? Väldigt glad över att de skaffade en sådan här grupp 😀

  Jag har förstått det 🙁 trist pga dåligt mående, hoppas att det snart blir bättre! ♥

  1. Tack så mycket!? Nej när människor jämför sina liv med andras är det ytan dom ser, eller kanske rentav det andra medvetet vill visa. Det blir inte särskilt rättvisande, vilket många inte tänker på <3

 33. Jag tror att det är ganska naturligt att jämföra sig med andra. Hur är vi likadana? Hur är vi olika? Det är så vi förhåller oss till allting. Det är så vi uppfattar omvärlden, genom att jämföra den med oss själva.

  Någonstans längs vägen har samhället förvrängt allt (som med så mycket annat) och gjort det fult att jämföra sig. Det blir då en skam i känslokroppen och man vill tränga undan det, och vips, så dyker skuggsidan fram – avundsjuka. Som sedan ses som ÄNNU fulare och det är bara en nedåtgående spiral.

  Vi glömmer mycket i sammanhanget med att jämföra sig. Vi glömmer att det vi ser hos andra är en reflektion av det som finns inom oss. Ja, precis allting. Det vi hatar hos andra hatar vi för att det speglar en del av oss som vi inte vill kännas vid. Det vi älskar hos andra älskar vi för att det speglar en del av oss, ibland en del som vi inte känner till.

  Vi glömmer att lägga märke till de jämförelser som visar hur vi är likadana. Istället fokuserar vi på de delar som skiljer oss åt, och då mår vi dåligt. Och vi glömmer, som du också påpekar, att vi inte har hela bilden. Vi har bara vårt perspektiv och vet inte alls om verkligheten ser ut så som vi uppfattar den.

  Och så glömmer vi att det är helt tillåtet att känna det vi känner. Det är okej med de ”fula” känslorna också. Man FÅR vara avundsjuk. Det är okej. Man måste inte agera på sina känslor, men man får ha dem.

  1. Tack så mycket för din genomtänkta kommentar och många intressanta tankar!? Ja människor jämför sig med andra, och det är olika saker som jämförs. Det jag tänker på i inlägget om att jämföra sitt liv med andras, är det ”ytliga” som t ex ägodelar och vad andra gör. I jämförelserna kommer ytterst sällan de uppoffringar med som har möjliggjort att äga och göra det som avundas. Priset som betalas kan vara av många andra sorter än pengar. Det som finns bakom fasaden och under ytan kommer heller inte med i jämförelserna. Avundsjuka skapar alltid i någon grad dåligt mående, och även om den såklart är tillåten så är den onödig – tycker jag. Avund i sin mörkaste form handlar ofta om att missunna en medmänniska något, och missunnsamhet – hur tillåten den än må vara – har jag svårt att se som en varken god eller fruktsam egenskap eller känsla.

   Sen har vi jämförelserna av personliga egenskaper, vilka det här inlägget inte tar upp – men som skulle kunna bli ett annat inlägg. Vanliga tillfällen när människor jämför sina likheter och aktivt tittar efter bra egenskaper, är när kärlek uppstår eller nya vänskapsband knyts. Då vill verkligen de flesta hitta allt gott som finns i individen de jämför sig med. Beundran av någons personliga egenskaper uppstår ju också ur jämförelser då det uppmärksammats positiva saker hos en annan människa. Jag tror att många skulle behöva ägna sig mera åt försöka se det goda i andra, för tyvärr hör man ofta motsatsen – att folk har hittat fel hos andra.

   Personligen tror jag inte att precis allt vi ser och känner för hos andra är en reflektion av det som finns inom oss själva. T ex hatar jag vissa vuxnas sexuella dragning till barn. Men det innebär inte att jag själv har en sådan som jag inte vill kännas vid. Ett annat exempel är att jag hatar vissas skrupelfria inställning till att stjäla från gamla och utsatta människor. Men det innebär inte att jag lever i förnekelse om att jag själv vill stjäla från utsatta. Listan skulle kunna göras lång, men jag vill bara visa hur jag tänker. Man både kan och får känna hat, avsky och äckel för sådant som t ex är ondskefullt, vidrigt och elakt utan att tillskriva sig själv en förträngd önskan att vara sådan. Jag har helt enkelt en annan tro.

   Återigen tack för dina tankar! Det är alltid lika givande när det jag skriver väcker tankar och engagemang!❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *