Att hitta sig själv igen

Att hitta sig själv igen

Har du någonsin tappat bort dig själv fullständigt? Sådär som när man går vilse i en främmande skog? Man går och går och försöker hitta ut, men alla steg bildar cirklar. Varje nytt försök att hitta rätt leder tillbaka till den vilsna utgångspunkten.

Det var så jag tappade bort mig själv när jag blev sjuk förra året. Jag kände mig själv utan och innan, och plötsligt visste jag inte längre vem jag var. I början var jag för dålig för att ens försöka leta efter mig själv, men så snart jag började sökandet gick jag vilse. Gång på gång.

När man har litat på sig själv och sin förmåga i så många år, och varit sin egen guide genom livet, blir det väldigt tomt när man inte längre finns där för sig själv. Det är som om kompassen har lagt av och vägvisaren har försvunnit. Det blir som ett skrämmande vakuum.

Men efter oräkneliga cirkelgångar i den okända snårskogen som blev mitt liv, har jag äntligen till fullo insett att jag måste börja lyssna och lita på det ledljus jag har haft med mig i livet. Min intuition har alltid funnits där, och den har talat till mig i alla år. Förr lyssnade jag på den, och den räddade från olika tråkigheter. Rösten som talade till mig när dåliga saker var på väg att hända var stark och envis. Den kunde tom väcka mig mitt i natten för att berätta vad jag omedelbart måste göra, för att förhindra vad som skulle ske.

Men vartefter stressen och övermäktiga krav tog över livet mer och mer, lyssnade jag allt mindre inåt. Till slut fick jag bara obehagliga och diffusa varsel innan saker skulle hända, och då var det redan försent. Innan jag kraschade visste jag redan att något riktigt dåligt skulle slå omkull mitt liv. Men jag visste inte när eller hur – att det var i bilen mitt liv skulle ta tvärstopp.

Nu har cirkelgången äntligen tagit mig åt rätt håll. Jag har börjat lyssna inåt. Jag har sökt mig in i mitt sjuka, trötta och skadade jag för att hitta mig själv där inne. Det är så många som vill förändra sig själva när något händer, och som inte är nöjda med den dom var. Jag vill hitta tillbaka till den jag var innan jag slutade lyssna inåt och livet föll i bitar. Jag tyckte om mig själv och litade på mig själv. Jag var min egen vän. Mitt gamla jag måste finnas där inne nånstans bland glömska och förvirring. Jag vet att jag är där, och jag ska hitta tillbaka till mig.

I ensamhet och stillhet söker jag mig inåt. Jag lyssnar, mediterar, kanaliserar, visualiserar, känner och vilar. I tystnaden börjar jag höra mig själv igen. En liten röst långt inombords, men som sakta blir tydligare. Det är en stor känsla. Som att få kontakt med en gammal efterlängtad vän.

Idag har jag tillbringat tid med min själsfrände Lilla Mannen. Vi är så nära varandra att våra hjärnor verkar ihopkopplade. Han ser rakt in i mig med sina stora vänliga ögon, och han ger mig av sitt stilla lugn, kärlek och en känsla av att vara tillfreds.

Nu kan jag äntligen sluta att bara hoppas. För även om jag inte vet hur, så vet jag att allt kommer bli bra nån gång igen.

0

76 svar på ”Att hitta sig själv igen

 1. Så härligt att läsa att du vandrar åt rätt håll. Jag har stått i gläntan av skogen du beskriver flera gånger, dock aldrig klivit in i den helt och jag har peppar Peppar aldrig gått vilse. Dock vet jag hur lätt det är att börja vandra på den stigen

 2. Å, vad jag känner igen mig i din text. Jag tappade bort mig själv under sista året i en väldigt destruktiv relation, till slut kändes det som om hjärnan var en torktumlare som bara gick runt, runt jättesnabbt utan att jag hann greppa tankarna. Idag jobbar jag fortfarande på att hitta tillbaka till mig själv igen.??

 3. Dette kan jeg alt om, Jeg vet akkurat hva du snakker om. Jeg fant veien ut når jeg aksepterte at jeg var både det gamle og det nye. Det var styrker som lå i dypet, som var del av mitt gamle jeg. Det var også kraft i den nye delen, den hadde fått meg til å komme hit. Min kjære bloggvenninne, se på begge deler som viktig. Du er på rett vei inn i noe nytt, med en gammel og en ny del. Husk at det gamle jeget ditt ikke hadde vært syk. Hun hadde ikke mistet seg selv. Det ligger kraft i å finne et nytt selv. Jeg vet, jeg har skrevet en hel bok om dette. Dette er skrevet med omsorg og kjærlighet, hver så snill å oppfatt ordene mine på den måten.

  1. Tack kära du för dina omtänksamma och tänkvärda ord! Jag är glad att du skrev dom. Jag har bara sett kraften i mitt gamla jag, och tänkt på mig själv i formen imperfekt. Jag kunde, gjorde, orkade, jobbade, tävlade. Allt i dåtid. Det gamla jaget hade aldrig upplevt vad det nya går igenom. Men du har ju rätt i att det krävs kraft och styrka att ta sig tillbaka. Jag har ständigt jämfört mig med den ursprungliga versionen av mig själv. Det blir intressant att upptäcka vad som kommer fram ur mig nu.

 4. Känner igen mig själv så mycket i det du skriver. Det är så lätt att tappa bort sig själv och fotfästet. Men man hittar alltid sig själv igen, hur lång tid det än tar så gör man det till slut. Glad jag blev att du hittat tillbaka 🙂

  1. Ja får man en tillräckligt stor fetsmäll av livet kanske det rentav är oundvikligt. Jag har lång väg kvar för att komma tillbaka, men visst ska jag göra det?

 5. Att jag har, något fruktansvärt, vaknat upp och inte vetat någonting känns det som. Skönt att du hittat rätt igen ❤️

 6. Jag vet inte om jag någonsin kommer hitta mitt rätt jag egentligen, vet inte riktigt vem jag är.
  Men när man råkar ut för det du har gjort är det nog bra med meditation och sånt där för att lyckas gå inåt sig själv för att finna rätt. Jag tror att en dag kommer du hitta tillbaka till den du vill vara igen =)

  1. Tack så mycket snälla du! Ja den dagen kommer, så jag måste ha tålamod.
   Jag tror att du kommer att hitta vem du är såsmåningom<3

 7. Så himla fint inlägg, tänk ändå att du hittade dig själv, eller är på väg att göra det iaf. Allting löser sig tillslut, även om det ser mörkt ut och förfärligt ut, så löser sig alltid allting. Kram <3

  1. Tack så jättemycket fina du! <3 Ja saker löser sig. Det gäller bara att lyckas ha tålamod. Kram <3

 8. Jag känner igen mig ganska väl i det där med att tappa bort sig själv. Under förra året började jag inse hur mycket jag gjorde för att det förväntades av mig och hur jag mindre och mindre visste vad jag gjorde för att jag själv ville det. Det är verkligen en stark känsla när man hittar drivet inifrån istället.

  1. Ja det är en stark känsla! Jag hade hur mycket driv som helst inifrån, men plötsligt tog det helt slut. Nu ska jag lyssna på min inre röst igen.

 9. Vad härligt och fint det låter, att du velat hitta tillbaka till en kär vän. Det tyder ju på att du har en fin grundkärlek till dig själv. Du verkar vara på god väg till att hitta den där vännen i dig igen ?

  1. Tack så mycket snälla du! Ja jag har en grundkärlek till mig själv. Jag tror – men kan ha fel – att utan en sådan är det svårt att känna kärlek till livet och kanske även till andra människor. Bekymret är att jag inte vill vara som jag blev. Jag avskyr verkligen att vara begränsad. Men men. This too shall pass.

 10. Jag hade också väldigt svårt och hitta mig själv. Men sen föll det bara plats en dag. Jag kan tänka mig att det är svårt att hitta tillbaka till sig själv igen. Jag hoppas verkligen att du hittar dig själv igen 🙂

 11. Din text berör mig. Du beskriver det så målande och bra den där känslan. Du finns kvar där inne, jag tror på dig. Du kommer att hitta tillbaka även om du kanske behöver några fler lärdomar att implementera (heter det så eller hittade jag just på det ordet?) i din gamla personlighet. Du kan ha känt dig trasig men du är så mycket starkare än du tror.

  1. Tack så mycket snälla du! <3 Ja även om det kommer ta tid så kommer jag hitta tillbaka. Jag måste ha tålamod.

 12. Djur har en förmåga att hjälpa oss på vägen, känner igen mig själv genom det du skriver med att tappa bort sig själv. Men att hitta något som vägleder en tillbaka det går, bara man vill!?

  1. Javisst går det! Djur är väldigt helande för dom ställer inga krav och värderar en inte efter prestationer eller ytliga värderingar. Dom vill inte utnyttja någon, är aldrig falska och ger den äkta villkorslösa kärleken!❤️

 13. Det här var ett väldigt tänkvärt inlägg. Hur viktigt är det inte att våga lyssna på sig själv. Jag kan ibland känna att jag lyssnar mer på vad alla andra vill än att lyssna på mig själv. Många tankar flödar om vad jag vill och inte vill. Men jag stoppar mina tankar här hos dig vad gäller det. Fint att läsa om hur du börjar hitta dig själv igen, lite i taget.<3

  1. Tack så jättemycket snälla du!<3 Ja det är otroligt viktigt att lyssna på sig själv. Jag borde aldrig ha slutat, men är glad att jag har börjat igen. Hoppas att du kommer att lyssna på dig själv och vad du vill, för i längden kan det ha större betydelse än vad man tänker sig.

 14. Jag har tappat mig själv. Gjorde de förra året. Jag vet inte hur, var eller när. Men jag tror de blev för mycket av allt. Jag är inte lycklig nu, inte glad, ser ingen positiv framtid framflör mig. Men jag hoppas att jag en dag kommer dit och kan njuta av nuet med min son och sambo. Kram på dej

  1. Så tråkigt att läsa att du också har tappat bort dig. Det verkar vara lätt hänt när det blir alldeles för mycket av allt. Du har en positiv framtid även om det inte känns så nu. Personligen ser jag ingen annan lösning än att verkligen lyssna inåt för att hitta vägen tillbaka. Hoppas att du kan försöka göra detsamma.
   Kram!❤

 15. Kan relatera mycket.. Tappade också bort mig när jag började bli sjuk och orkade inte alls bry mig eller försöka när det var som värst! Fin text du skrivit och med ett hoppfullt slut! Kram

 16. Vad fint att du har kommit till den insikten. Jag har nog inte varit där själv att jag tappat bort mig så fullt ut, däremot har jag insett vikten att lyssna inåt på så sätt att ta hand om mig, sätta mig främst och att jag är värd någonting. Det är inte lätt att hitta dit, men så värt det. Och allt kommer bli bra. 🙂

  1. Tack!? Så fint att du har insett vikten av att lyssna på och värna om dig själv. Jag gjorde det i så många år, och det är något jag verkligen måste göra under resten av livet.

 17. Kan olyckan ha fått dig att ta till andra positiva saker i ditt liv som du inte hade innan? Jag tänker på att du skriver att du mediterar med mera. Det är fantastiska verktyg för att lära känna sig själv. Du har sån fin tanke om din själsfrände <3

  1. Tack så jättemycket snälla du!<3 Det var en bra fråga. Jag hade så väldigt mycket som var positivt i livet innan sjukdomen slog till. Sen hamnade jag på sjukhuset och behandlades för stroke, och när jag kom hem funkade jag inte. Jag fick fritiden jag längtade så mycket efter, men kunde inte göra något av den. Jag skrev förut också, bla en bok som inte blir klar. Men att meditera är något nytt och positivt jag har börjat med.

 18. Jag tappade bort mig själv totalt när min fästman dog, jag hade ju planerat en framtid med honom och sen stals den ifrån mig.. jobbig tid det där. Det känns dock om jag jämför med tidigare inlägg du skrivit som att du ändå kommit en bra bit påvägen 🙂

  1. Så glad jag blir att du märker skillnad när du jämför vad jag har skrivit tidigare!?
   Jag kan verkligen förstå att du tappade bort dig själv. Det som hände i ditt liv är bland det värsta som kan hända.

 19. Jag mediterar och lyssnar mycket på min magkänsla och även min intuition. Den brukar som sagt ofta ha rätt för mig med. Skönt att du börjar sakta men säkert hitta dig själv igen 🙂

  1. Tack så mycket!? Så bra att du lyssnar på din intuition. Min har alltid haft rätt, och så länge jag lyssnade på den hade jag mycket nytta av den.

  1. Så härligt och hoppingivande att läsa att du lyckades hitta de insikter som är viktiga för dig i livet? Jag har konstaterat att jag får acceptera att det tar lång tid att komma tillbaka. Men jag ska lyckas genom att lyssna inåt igen. Jag söker mig också till naturen.

 20. Jag har tappat bort mig själv två gånger och det är sannerligen inte lätt att hitta sig själv igen. Grejen är den att man också ändras på resans gång vilket gör det extra svårt.

  1. Då vet du verkligen hur det är. Ja det är en del att hantera på det personliga planet. Man ändras på vissa sätt, och jag har alltid haft jättesvårt att känna mig begränsad som jag är nu.

 21. Ja det där med att tappa sig själv, det känner jag så väl igen. Är i en sådan period just nu när jag mår sämre.. Känns så sjukt jobbigt när man ska försöka hitta tillbaka!!

  Hoppas du har en härlig helg!

  1. Ja det är sannerligen inte lätt att hitta tillbaka igen. Men vi ska lyckas både du och jag!<3
   Hoppas att du också har en trevlig helg!

 22. Vilken vacker text du skrivit. Jag är också en av dem som tappat bort mig själv några gånger. Lyckligtvis har det bara varit under några kortare perioder i livet. ❤️

  1. Tack så mycket snälla du! Så skönt att det inte har blivit några långvariga perioder för din del, och hoppas att det aldrig blir det heller❤

 23. Så bra det känns att läsa att du börjar hitta dig själv igen. Jag försöker föreställa mig hur det känns när botten går ur och allt blir förändrat. Att stanna upp och lyssna på sig själv och att bara vara borde vi nog alla göra ibland. Inte så lätt att genomföra alltid, men vi skulle må bättre.

  1. Tack så mycket snälla du! Ja jag tror att alla skulle må bra av att stanna upp och lyssna inåt ibland. Tyvärr får livet upp så hög fart ibland att man varken hinner, orkar eller kommer ihåg att lyssna inåt. Men det är otroligt viktigt att göra det.

 24. Känner igen mig så väl i din text, dock aldrig riktigt gått djupt in i den skogen.. Men skönt att du börjat hitta tillbaka till skogsgläntan och ut mot ängen. 😀

 25. Alltså så himla fint skrivet!! Det skär verkligen i mig att höra om hur du tappade dig själv, men gör mig samtidigt så glad att du är påväg åt rätt håll! Skickar världens kram hjärtat <3

 26. Jag har tappat bort mig själv förut och inte ens känt igen vem jag var längre. Men det var länge sedan nu och idag känner jag mig mer som mig själv än någonsin! ? skönt att du är på rätt väg också ?

 27. Jag känner så väl igen det där som du skriver. Jag blev också sjuk för ungefär ett år sedan och det var verkligen en kraschlandning. Skulle du kunna berätta om det där tillfället i bilen som du nämnde. Vad som egentligen hände? 🙂 // Petra Elisabeth

  1. Åh så tråkigt att det har hänt dig också! Jag hoppas att du mår bra nu. Jag ska försöka berätta såsmåningom?

 28. Ja jag har tappat bort mig helt totalt.. 2015 när jag gick in i väggen.. Jag är fortfarande vilsen men inte alls i den bemärkelsen som då!

  1. Så skönt att du inte är lika vilsen som då, och jag hoppas att du kommer hitta hela vägen tillbaka igen!<3

 29. Oj, vad jag ryser. Blir så berörd, sentimental och känner ett hopp. Du har en styrka i dig som verkligen brinner och det värmer i mig.

  Ja, du vet att jag följer din blogg och att jag har varit en aktiv läsare. Vill bara säga att du är toppen och låt inte ljuset släckas för det du söker, det finns någonstans inuti dig.

  Ha en fin söndag 🙂

  1. Åh så glad, varm och tacksam jag blir inombords av att läsa dina fina ord! Tack för att du läser, bryr dig och skriver till mig. Du är en väldigt fin människa!❤️

   Ha en fin söndag du också kära du!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *