Framsteg, hopp och pessimism

Framsteg, hopp och pessimism

Minns du från fysiklektionerna i skolan att för varje kraft finns en motkraft? Det verkar som att nåt liknande gäller även i mänskliga relationer. För om man hoppas ”för mycket” eller är ”för optimistisk” finns det alltid någon som vill ställa ens tänkande tillrätta och hålla en tillbaka. Man måste skyddas mot en framtida besvikelse. I mitt fall handlar det om att få mig att ”acceptera” att ”du kanske aldrig blir helt frisk”, ”dina skador kanske inte läker på ett bra sätt”, ”du kommer kanske aldrig att kunna göra det du gjorde förr”, ”du kommer aldrig bli som förr igen”, ”du kommer inte klara det du klarade förr”, osv bla bla bla. Men nu är jag trött på denna pessimism.

Varför är det så viktigt att ta ifrån mig mitt hopp? Varför är det så viktigt att förminska och leta fel på mina drömmar?

För det är såhär: Jag blir inte friskare av att förutsätta att jag för alltid kommer vara sjuk. Saker går inte bättre för att jag målar f-n på väggen inför allt som ska hända, istället för att tänka och hoppas att det ska gå bra. Mina drömmar går inte i uppfyllelse av att jag tänker att allt är omöjligt.

Varför skriver jag det här? Jo, för att det är tröttsamt att bemötas med pessimism när jag kämpar för att göra framsteg eller berättar om mina drömmar. Jag vill inte bli ifrågasatt för vad jag vill, tänker, drömmer, klarar osv. Jag vill inte höra längre att vissa tror sig känna mig bättre än vad jag känner mig själv.

Jag vet att jag just nu är begränsad på olika sätt. Men i mina framtidsdrömmar är jag frisk igen, och gör det som jag vill göra. Jag tänker inte ”om” utan ”när” jag blir frisk. Jag har operationer kvar att göra, men vill tänka att dom går bra. Högerhanden är kass och värker efter skadan och operationen. Jag kan varken greppa saker ordentligt eller räta ut den helt. Men jag tänker kämpa och träna tills saker jag vill göra fungerar! Idag skrittade jag ut en kort runda i skogen med Lilla Mannen. Inte ensamma, och jag fick den hjälp jag behövde med det praktiska fixandet. Det var helt underbart att skritta i skogen efter månader av längtan!❤️ Det var ett stort framsteg!

Jag vill slippa pessimism. Jag hoppas, drömmer och kämpar! Jag har aldrig gett upp förut trots att livet har gett mig många riktigt feta smällar, och jag tänker inte göra det nu heller!

Bilderna på Lilla Mannen är tagna vid en utflykt en kort tid innan jag skadade mig?

0

109 svar på ”Framsteg, hopp och pessimism

 1. Jeg vet ikke helt hva keg slal si. Du vet at keg jar vært syk. For meg kom det nye livet når ga opp håpet. For meg ble drømmende levende når jeg skjønte st jeg måtte lære nye ting, endre på hvordan jeg gjorde ting.

  Jeg ga ikke slipp på drømmene, men jeg ga opp håpet om at alt skulle bli som før.

  Dette ble ikke en støttende kommentar, beklager, klem

  1. Jag antar att alla har sitt eget sätt att ta sig igenom saker, och det viktiga är att det funkar för var och en? Vissa saker vill jag absolut ska bli som förr igen, och det kommer jag att kämpa för att dom ska bli. Om jag skulle misslyckas är det framtidens bekymmer.

 2. Viljan är oerhört betydelsefull. Det finns de som har kommit längre än någon kunde tro bara genom viljan. Jag hoppas att det går bra för dig och att du blir frisk.

  1. Tack så mycket!? Ja jag har förstått att viljan är otroligt viktig. Utan den stannar man i det tillstånd man befinner sig.

 3. Men så trist att bli bemött på det sättet. Det kanske inte blir som förut, men vem har sagt att det som kommer hända är sämre? Försöker alltid tänka så. Stängs en dörr, öppnas en annan.

  1. Ja annars fastnar man ju där man är, vilket är helt okej om det är det man vill. Men det vill och tänker inte jag.

 4. Att fokusera på det positiva och hålla hoppet högt är så viktigt. Det är så jobbigt med människor som hela tiden ska ta ifrån en hoppet och säga att man inte kommer att klara det man förutsatt sig. Jag hoppas verkligen det inte är vårdpersonal som kommer med denna pessimism. Det är rent oprofessionellt.
  Det finns människor som sprungit maraton efter svåra skador. Har för mig, men jag kan minnas fel, att någon till och med gjorde en Ironman.
  Jag har ju nyligen hittat din blogg så jag vet inte vad slags olycka du råkat ut för. Berätta om du vill. Kanske står det i bloggen? Då hittar jag det väl med tiden.
  Ha en fin och bra söndag!

  1. Ja att vilja, hoppas och vara positiv är jätteviktigt för att övervinna svårigheter. Jag har stött på den här pessimismen i olika sammanhang som t ex inom vården, på arbetet och i privatlivet. Människor jag trodde bättre om verkar ha stämplat mig som ”förbrukad”.
   En del finns att läsa på sidan om mig, och olycksfallet finns i några blogginlägg.

  1. Tack! Ja jag kan inte tillåta mig att svika mig själv genom ett dåligt mindset. Dessutom är det roligare att vara optimist!?

 5. Känner igen detta så väl, främst för att jag ertappat mig själv senaste tiden med att vara den där pessimisten när andra berättat om sina drömmar. Hemskt ju, och ska tänka på i fortsättningen att stötta och låta andra ha sina drömmar och hopp ifred, för det är inte min business. Och ingen blir heller glad av att vara en pessimist, så..

  Dröm på och självklart ska du utgå ifrån att du blir bra. Det kan ingen annan veta eller känna än du själv ♥

  1. Åh tack snälla du för din ärliga och självrannsakande kommentar!❤️ Du har fina egenskaper som att vara ödmjuk och prestigelös!

 6. Ens drömmar och mål är en viktig del i våra liv. Och det är klart man hellre ska tänka att du kommer bli frisk än att du kanske blir frisk. Stor kram till dig ❤

 7. Men fy vilka negativa kommentarer du får. Jag tror att du kommer att bli bättre, kanske inte helt 100 återställd, men jag tror att du kommer att bli bättre så att du kan leva nästan som du gjorde innan du blev sjuk. Hoppas att du inte blir ledsen när jag säger detta.

 8. Det är viktigt att ha drömmar och eftersträva dessa. Samtidigt tänker jag att även om du inte kanske kommer tillbaka till den personen du var innan så kommer du ju inte för alltid vara där du är idag. Du får utgå från de förutsättningar du har och göra det bästa av tillvaron helt enkelt. Att börja med att tänka mer optimistiskt än pessimistiskt är ju toppen =)

  1. Ja det finns inget annat man kan göra än att utgå från de förutsättningar man har, och göra det bästa av dessa. Om det i framtiden skulle visa sig att jag inte når dit jag vill så får jag ta ställning till hur jag ska hantera det då. Men nu är siktet inställt mot mina mål, och då ska inte tankarna distraheras av en massa ”tänk om inte” från alla möjliga håll och kanter?

 9. Du tänker så himla rätt, du är verkligen en kämpe. Jag har varit en sån som har sett allt negativt förut pga massa motgångar efter varandra och det var inte hållbart i längden så jag började ändra mitt tankesätt och nu jobbar jag varje dag med att tänka positivt för det blir så lättare att leva. 🙂 <3

  1. Tack så mycket snälla du!❤️ Så härligt att du har börjat tänka positivt, för det gör ju verkligen livet så mycket lättare!?

 10. Du tänker så bra och rätt. Jag tänker alltid när och inte om. Det är så viktigt att i hen förstör en drömmar och vilja. Så härligt att du kunde kommas ut och skritta.

 11. Väldigt bra och för mig positivt inlägg. Äskar din bestämdhet, din vilja att vända på ditt sätt att tänka och utmana både dig själv och omgivningen. Jag har läst din blogg ett tag nu och jag vet att du är målmedveten. Go girl! ??

 12. Jag känner igen det där också och visst man ska väl tänka att allt man vill kanske inte kommer ske men att inte få tänka positivt och ljust på framtiden då blir man ju bara nere och negativ. Nej fortsätt du att vara ljus inför framtiden och lyssna inte på dom som säger att det inte går. kram <3

 13. Det är svårt att vara positiv, glad och tänka bra tankar hela tiden. Vet inte ord det är många som gör det hela tiden. Ditt tankesätt verkar så bra och hoppet är som sagt det sista som lämnar en människa. Jag tror på dig! Kram <3

 14. Blir så trött på folk som bara ska se fel! Brukar säga till min sambo ibland om jag tycker att han är negativ ”i det här hushållet ser vi bara möjligheter”. Alla människor måste väl förstå att du säkert redan har tänkt de negativa tankarna, det är inga nyheter för dig och du har valt att ha hopp vilket är underbart! Tänker man att man är sjuk då kommer man känna sig mer sjuk också och tvärt om! Tror mycket på tankens kraft, bara att den kan vara svår att ändra ibland!

  1. Tack så jättemycket!? Du har så rätt! Visst har jag tänkt alla tankar på hur saker är nu, och hur det skulle kunna bli om jag inte blir frisk och hel igen. Men jag tror precis som du på tankens kraft, och är övertygad om att den är stark oavsett åt vilket håll man riktar sina tankar. Så jag väljer att tro att allt ska bli bra tillsist!?

 15. Men gud vad relaterat till mitt liv, jag har mina drömmar & mål, men min familj har alltid satt käppar i hjulet, alltid bett mig göra något annat (som jag inte klarar av).. Jag känner mig förminskad, känner att jag inte kan ta hand om mig själv när dem berättar för mig att allt jag gör är förgäves! Jag gör inte det för min skull, jag gör det för alla ungdomar främst! Jag vill inte att någon ska råka ut för det jag råkade ut för!

  1. Ja du har verkligen fina motiv till att göra det du gör! Det är verkligen inte roligt att bli tillrättavisad och förminskad!

 16. Bra att tänka positivt och i andan att gå framåt. Men tycker nog att man får vara lite pessimistisk om saker aldrig utvecklar sig och man blir ”bra” igen

  1. Ja fast jag tänker att om det i framtiden skulle visa sig att jag inte blir bra, så får jag ta ställning till hur jag ska hantera det då!?

 17. Tycker att du gör helt i att fortsätta drömma och ha hoppet uppe! För vad är vi egentligen utan det? Låter helt underbart att du fick stiga upp på hästryggen igen och ta en skrittur. Otroligt glad för din skull! <3

  1. Tack så jättemycket snälla du!❤️ Ja vad är vi utan hopp? Livet skulle definitivt vara lite gråare! Det är så underbart att jag kommit upp på hästryggen igen!?

  1. Tack så mycket snälla du! Ja hoppet är verkligen det sista som dör, och jag vägrar att lyssna på negativiteter längre!
   KRAM!

  1. Tack så mycket snälla du!❤️ Ja jag är väl en sån person som som slickar såren ett tag, och sen tar jag tag i kragen för att lyfta mig igen. Att ge upp tror jag inte att jag klarar!?

  1. Tack så mycket! Ja det har du helt rätt i! Det känns förminskande att bli emotsagd och behöva argumentera för vad man vill, känner och kämpar för:/

 18. Jag känner igen delar av det du skriver, har hört samma saker.
  Men något jag har uttalat hela tiden är att vad som än händer så tänker jag inte stå kvar i samma ruta som jag befinner mig i nu.

  1. Nej vill man inte vara i den ruta man befinner sig i, bör man göra vad man kan för att ta sig dit man vill istället!?

 19. Usch, det är så himla tråkigt att bli bemött på det sättet. Hoppas att du kan omvandla pessimismen i din omgivning till en drivkraft att ”jag ska fan visa dem” istället!

 20. Viljan kommer vi långt med, så är det verkligen. För typ 7-8 år sedan nu fick jag en infektion i nervtrådar och det slog ut mina armar helt, jag var totalt orkeslös i händerna, tappade allt jag höll i, var sjukskriven i ett år för deta och fick gå på sjukgymnastik osv.Det varviljan som fick mig att ta mig ut ur det. Jag är återställd igen, det som finns små små spår av det är att jag blir trött i händerna då jag anstängt dem mycket.

  Du har viljan du kommer fixa detta =D

  1. Tack så jättemycket!? Så härligt att läsa att du övervann din sjukdom och är återställd igen! Sånt är mycket roligare att få veta än en massa berättelser om människor som aldrig blir/blev bra, och är nedstämda och missnöjda med sina liv.

 21. Usch låt inte dessa människor sno din energi och glädje.Tror att dessa bara är så avudsjuka på att se hur ditt liv går framåt för varje dag.Jag tror absolut att du kommer lyckas med dina drömmar här i livet

  1. Tack så jättemycket snälla du!❤️ Nej jag ska skydda min energi genom att vägra att lyssna längre. Jag vill inte höra längre vad andra anser att jag ska vilja och klara!

 22. Du har alltid så kloka inlägg & åsikter vännen! Va tråkigt att de slår tillbaka dina tankar, tycker de är otroligt bra att drömma och se de på ett optimistisk sätt istället för att tänka negativt❤️ Kan ta mig själv som exempel (inte riktigt samma sak dock) men jag måste sika framåt & drömma om en framtid där min ångest & ADHD blir bra även om den säkert aldrig kommer försvinna eller ens bli riktigt bra men om jag ständigt skulle tänka på att jag alltid kommer ha den & att de kanske inte blir bättre skulle jag gå under!

  1. Tack så jättemycket vännen!❤️ Ja man måste se framåt vad som än händer, för annars bidrar man själv till att man fastnar där man inte vill vara!?

  1. Ja ger man upp hoppet och slutar att vilja, kan man vara säker på att fastna där man inte vill vara.

 23. Förstår verkligen vad du menar! Jag tänker ju att jag till slut kommer hitta ett yrke som passar mig, trots att jag inte kan arbeta för tillfället. Men jag försöker ändå tänka att jag inte kan göra den karriär jag tänkt från början, utan får lägga det på en annan nivå liksom 🙂

  Mycket bra inlägg!!

  1. Tack så jättemycket! Ja funkar inte en väg så får man ta en annan. Det är så viktigt att man inte slutar att försöka, vilja, hoppas och tro!?

 24. Helt rätt!! Det är otroligt vad tankens kraft kan göra! Och att pressa ned den kommer då inte att hjälpa dig på vägen… Du är GRYM vännen!! GLÖM ALDRIG DET <33

 25. Hoppas verkligen att du skall slippa göra så många operationer för att handen skall läckas helt igen. Hoppas verkligen skadan skall bli läckt snart och inom kort. Du förtjänar att få komma tillbaka i sadeln.

  1. Tack så jättemycket! Jag är lyckligtvis tillbaka i sadeln igen, men i en väldigt begränsad omfattning mot förut. Men jag räknar med att både ridningen och allt annat jag har tappat i livet ska börja fungera igen i framtiden.

  1. Ja det undrar verkligen jag också! Tänk så mycket roligare det är när man blir stöttad och peppad!

 26. Det är så viktigt ned drömmar och mål! Så tråkigt att du blir bemött på ett tråkigt sätt! Du får tänka att du är mycket bättre än alla andra!
  Styrke kram?

 27. Man ska aldrig sluta drömma. Människor som klankar ner på andras drömmar har bara problem med sig själv och inte den som drömmer. Superfina bilder!

 28. Ja, tänk att det alltid ska finnas nån som puttar ner en och är helt inställd på att ingen behöver ha några förväntningar eller förhoppningar.

  Din inställning är hälsosam och den kommer att hjälpa dig bli återställd. Stå på dig, håll siktet på målet och tillåt dig att glädjas åt de små framstegen. <3

  1. Tack så mycket!❤️ Ja det är så himla tröttsamt! Allra värst med att putta ner en verkar alla de vara som har fastnat i missnöje i sina egna liv. Det är som om dom inte unnar andra att hoppas. Jag har verkligen hårdstyrning av mitt sikte, och tänker inte låta mig puttas ner. Tyvärr innebär det att jag inte kan ha lika mycket kontakt som förut med vissa människor. Men då får det vara så! Jag tänker fortsätta att glädjas åt de små framstegen!❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *