Hur blir man pigg?

Hur blir man pigg?

Har du vant dig vid mörkret? Det har inte jag. Det känns som om jag blir tröttare för varje dag som går. Det verkar vara omöjligt att bli pigg! Det är svårt att komma ur sängen på morgonen, och svårt att vara vaken på kvällen. Tiden däremellan känner jag mig allmänt seg.

Jag är en ivrig förespråkare av att ta sig ut i dagsljuset och röra på sig en stund varje dag, och har följt mitt eget råd. Men det hjälper inte, för när mörkret faller blir jag sömnig direkt. Det skulle vara så skönt att bädda ner sig senast kl 19 på kvällen, och sova till kl nio – minst! Eller varför inte gå i ide som en björn??

Jag hoppas att jag kommer känna mig piggare när adventsljusstakarna sprider sitt mysiga ljus i fönstren. Det är ju inte långt kvar till första advent. Jag har varit för trött ett tag för att skriva blogginlägg varje dag, och har låtit bli när jag inte har orkat. Men eftersom jag älskar att skriva hoppas jag att orken ska bli bättre snart! Det är ju så roligt att ha kontakt med er läsare!?

Jag har förstått att det finns diverse uppiggande saker att äta och dricka, som t ex vissa smoothies och sånt. Jag är superbra på att äta men lite fantasilös just nu. Har någon ett tips på nåt nyttigt och gott man blir pigg av??

0

118 svar på ”Hur blir man pigg?

 1. 16.30 har jag lätt kunnat lägga mig sista dagarna, men barnen..Vi köpte någon smoothie på willys sist åt dom. Dom verkar piggare än någonsin,

  1. Jag har aldrig förstått vad barn får all sin energi ifrån!? Tänk om dom kunde dela med sig lite till sina trötta föräldrar!?

   1. Ja jag får ju erkänna att när jag nästan gråter av att de är så… erhm.. fulla av liv från morgon till kväll en hel dag så tycker jag att fördelningen känns väldigt orättvis.

    1. Haha ja det har jag inte det minsta svårt att föreställa mig!? Tänk att kunna trycka på nån shift-knapp så barnen blir sömniga och du blir pigg som en lärka!?

  1. Åh lyckliga du!!? Men visst piggnar man till av att känna sig peppad! Jag känner aldrig någon julstämning före december, men när den väl kommer hoppas jag på att få liiite mera energi!?

 2. Haha ja det hade varit schyst att kunna gå i ide. Jag håller helt med om att solljus är viktigt för att få energi. Framförallt nu under årets mörkare månader. Jag försöker också komma ut men det slarvas en del med det.

  1. Ja det är verkligen viktigt att gå ut i dagsljuset varje dag!? Även om det bara är en stund på lunchen! Synd bara att solen inte syns till nuförtiden.

 3. D-vitamin. En ordentlig dos. God hemlagad mat med lite kolhydrater och mycket fett. Så gör jag. Passar inte alla förstås. Fast jag är inte superpigg i alla fall. Jag tror att det är naturligt att dra ner på takten och sova mer så här års.

  1. Jag har köpt D-vitamin, men jag ska testa att höja dosen!? Jag försöker äta nyttigt med mycket grönsaker, och maten är nog ganska fet för jag har grädde i såserna!?

 4. Jag är också så trött. Jag känner mig inte pigg någon gång på dagen. Gå i idé skulle ju vara så skönt. Jag längtar till snön kommet för då blir det lite ljusare ?

 5. Det är kanske det som är poängen, att gå i ide ? Jag är lika trött och det spelar ingen roll hur mycket jag rör på mig eller sover efter kl 18:00 vill jag krypa ner i sängen och vakna kl. 9:00 nästa dag ? Har tyvärr inga recept/botemedel att dela med mig. Vi får hålla ihop och pigga upp varandra så här ?

 6. Jag håller med, blir också tröttare av det här mörkret. Men, ärligt talat … jag bäddar ner mig runt 19-20 för det mesta, sedan ligger jag och lyssnar på en ljudbok, kollar på mobilen, målar och sådär till dess att jag släcker lampan =)

  1. Det låter jätteskönt!? Jag måste ut och kvällsfixa i stallet, så det går inte att lägga sig jättetidigt.

 7. Jag tappar verkligen all energi den här årstiden och vill bara sova haha. De dagar det är sol så är det iaf lite bättre på energinivån 🙂

 8. ååh hoppas verkligen att alla ljus som kommer upp snart gör en piggare! Man kan sova hur länge som helst nu ju och man lägger sig vid 8 för det känns som mitt i natten?
  Har inga tips på något nyttigt tyvärr.. Första jag tänkte på var varmchoklad och kaffedrinkar med grädde? Är dock magen som pratar just nu.. Tar du D-vitamin? Det kan göra en lite piggare 🙂

  1. Jag kan inte lägga mig så tidigt för hästarna ska ha sitt på kvällen, men kan somna på en stock på soffan!? Dryckesförslagen låter smaskiga men kanske inte så nyttiga!?? Jag började äta D-vitamin för nån vecka sen, men ska höja dosen!?

  1. Tack så jättemycket!? Just den här kakelugnen brukar jag bara tända ljus i. Den står så nära soffan och det blir väldigt varmt när man eldar med ved i en kakelugn!? Eldar i andra istället!?

 9. Jag lider också av detta mörker och funderar starkt på ljusterapi. tills dess är det mycket vitaminer järn tillskott dags ljus i den mån det går och träning.

  1. Ljusterapi kanske vore något om jag lyckas hitta den nånstans!? Jag har ätit D-vitamin nån vecka men ska öka dosen. Järntillskott är en bra idé, för jag brukar oftast ha lågt Hb av vissa skäl. Jag brukar ta en promenad om dagarna, men det skulle nog göra gott om solen tittar fram också!?

  1. Nej vid körning är det jättejobbigt! Jag åt en kur med Betakaroten för att bättra på mörkerseendet.

  1. Jag sover inte heller så bra om nätterna. Somnar på soffan på kvällen, och får svårt att sova på natten?
   Ha en fin helg! Kram

 10. jag är också trött, det hör nog till nu så mörkt hela tiden. Enkelt kort och kort jag blir pigg av te =D, kan inte nämna direkt ngn just sort =D

  1. Ja det är ju mörkret som gör mig ännu tröttare än vanligt, och det skulle vara sååå skönt att få känna sig pigg nån gång?? Te har jag inte testat!

 11. Jag är också jättetrött nu och i morse så var det väldigt mörkt här, inte precis något som piggar upp. Lite sol hade piggat upp. Hoppas du får en fin helg!

  1. Ja solen skulle kunna pigga upp om den bara ville visa sig nån gång!? Det är mulet och mörkt för jämnan.
   Ha en fin helg du också!

 12. Har också starkt övervägt att gå i ide. Hur underbart hade det inte varit att fått frossa i allt gott man bara vet, sätta igång någon bra film, somna och sova så sjukt gott, för att sen vakna upp slank och snygg med solen skinandes på himlen?? Fantastiskt ju!! Hahaa! Kram fina <3

  1. Ja så som du beskriver det låter det alldeles fantastiskt trevligt!? Undrar hur man kan lösa det så att det blir på det viset?!? Kram fina!!❤️

 13. Sitter själv här och orkar knappt hålla ögonen öppna så har inga tips.. 😛 och det är inte ens mörkt här så jag vet inte varför jag är så himla trött jämt.
  Hoppas du hittar nån dunderkur och delar med dig av recept sen 😉

  1. Ja en riktig dunderkur vore verkligen nåt för mig!? Jag skriver ett inlägg med receptet om jag hittar en sån!?

 14. Jag håller med dig. Tröttheten har slått till och verkar inte vilja lämna ? Jag vill liksom inte gå och lägga mig så tidigt på kvällen som man mer kan tänka på sommaren med resultatet att jag är jättetrött. Vilken mysig bild!

  1. Tack så mycket!? Nej man både vill och behöver ju få ut något av kvällarna också, så det funkar ju inte att lägga sig kl 19. Har ju stallet och hästarna också som ska ha sitt? Så det känns som om jag är en zombie eller nåt!?

 15. Ljus är så mysigt så här års. Jag invigde mina ljus för i år igår. Dock brukar jag få släcka dem när katten kommer in på kvällen för hon traskar ju runt vid dem. kramiz<3

 16. Jag tror att det kommer släppa lite efter övergångsfasen, förhoppningsvis iaf! Jag har faktiskt inga konkreta tips men jag tror på att äta mycket frukt och bär. C-vitamin är viktigast 🙂

 17. Jag är en riktig nattuggla, så jag blir faktiskt piggare av att det är mörkt. I alla fall under en period. Hade inte velat ha det så här året runt ändå. Jag ser verkligen fram emot adventsljusstakarna. Så himla mysigt!

 18. Jag är kvällsmänniska men detta mörker gör ju att man inte orkar göra så mycket man blir bara seg. Förresten jag följer ig på bloglovin nu 🙂

  1. Ja jag är både kvälls- och nattmänniska, men natten ska ju inte börja vid kl 16!?
   Jag följer dig också på Bloglovin!?

 19. Usch mörket har verkligen satt sina spår och man blir så låg av mörkret.Vi har satt upp våra adventsljusstakar och stjärnorna det har hjälp lite.

 20. Vid detta mörka tider tar jag till vitamintillskott. Kör på D-vitamin och blutsaft (tablettform) och känner mig ärligt talat bättre och piggare. Det finns på apoteket. Ha en bra fortsättning på kvällen!

  1. D-vitamin har jag börjat äta, men ska öka dosen. Blutsaft var ett bra tips!?
   Ha en fortsatt bra kväll!

 21. Från att ha vant mig att bli väckt tidigt av Harry har jag nu den senaste veckan eller två blivit allt tröttare på morgonen. Kombo av mörkret och att det blivit kallare inne tror jag det beror på. Kaffe dricker jag inte heller så det blir en del energidryck för mig då jag inte hittat något annat som hjälper. Är dålig på att äta D-vitamin den här tiden på året, men det ska jag försöka bli bättre på! 🙂

  1. Ja mörkret gör en verkligen trött har jag konstaterat. Det känns ju som det är sent på kvällen redan på eftermiddagen? Kylan har kommit ordentligt först idag. Jag har börjat äta D-vitamin men ska öka dosen och köpa flera vitaminer. För mig är det bara kaffe som gäller, men tyvärr inte på kvällen för då förstörs nattsömnen?

 22. Här har jag såsat i flera dagar och varken läst eller kommenterat några inlägg. Ser att jag har missat flera av dina också.

  Jag är ju en sån som gillar mörkret. Jag finner trygghet i det och ser fram emot att det ska vara mörkt. Och jag upplever att jag sällan har att klaga på väder och årstider – kanske för att jag under så många år har tränat på att lära mig att se det vackra och bra i varje situation och att inte lägga någon vikt vid sådant jag inte kan förändra.

  Eftersom du ställer frågan i rubriken, så tänker jag att det då är fritt att komma med tips. 🙂 Har du provat med tillskott av D-vitamin? Kan hända att det hjälper. Annars tycker jag att det är helt okej att lyssna på sin kropp, att lägga sig tidigt, eller ta en tupplur eller två under eftermiddagen.

  Fick du förresten leverans av smycken idag? Eller var posten seg igen?

  1. Ja om man inte blir sömnig av mörkret, utan bara tycker att det är skönt så är ju det här en bra årstid? Jag blir jättesömnig, och på landet ser man knappt handen framför sig när man går ut!? Att stanna inne och gå till sängs jättetidigt går inte heller när man har stall och hästar som ska ha sitt. Nu när jag är sjuk slipper jag iallafall topprestera på jobbet 11-12 timmar om dagen när jag är helt slut av trötthet.
   Jag har iallafall börjat äta D-vitamin men ska öka dosen?

  1. Jag ska helt klart äta flera!? Kaffe blir det en del fram till senast kl 18 för dricker jag senare blir nattsömnen dålig?

  1. Ja maten spelar stor roll!? Jag äter grönsaker, men måste nog äta mera frukt. Ska äta mera vitaminer också!?

 23. Ja herregud vad det är mörkt!! Även på dagen kan jag tycka! jag köpte en sån lampa så jag vaknar av dagsljus men den glömmer jag att sätta på..
  KRAM

 24. Man blir väl alltid lite tröttare när höst- och vintermörkret kommer. Men förra året mådde jag verkligen inte bra och misstänkte D-vitaminbrist. När jag kollade så hade jag en grav brist så i år gör jag inte om misstaget utan började ta extra D-vitamin så fort solsäsongen var över. Man bildar bara D-vitamin i huden av solen när den står i rätt vinkel, dvs minst 45 grader. Det gör den inte så länge i vårt land.

  Stockholm: 27 april–15 augusti
  Göteborg: 22 april–20 augusti
  Malmö: 16 april–26 augusti
  Umeå: 13 maj–30 juli
  Kiruna: 16–26 juni

  Kolla D-vitamin är mitt råd. Men också att göra trevliga saker.

  1. Tack så mycket för rådet, och för jättebra information!? Jag har inte kollat om jag har D-vitaminbrist, men började äta D-vitamin för någon vecka sedan. Trevliga saker skulle jag gärna ha gjort flera, men har varit begränsad ett tag av sjukdom och skador.

 25. Jag är precis likadan! När mörkret faller vid klockan 16 gör sig både mitt huvud och min kropp sig redo för att sova. Tappar all min energi på grund av mörkret. Och på tal om det där med ide – jag har alltid drömt om att få gå i ide under vinterhalvåret 😉 Haha!

  1. Haha då är vi två som känner likadant, och alltid har drömt om att gå i ide!? Jag tror inte att människan är skapt för att leva i samma tempo året runt. Jag har fram tills jag blev sjuk tvingats jobba oerhört långa dagar på 11-12 timmar även under den mörka årstiden. Arbetslivet tar ingen hänsyn till människans biokemi.

  1. Ja det har blivit en del, men tyvärr har jag inte orkat tillnärmelsevis så mycket som jag velat pga min sjukdom.

 26. Alla verkar vara trötta men ingen har någon dunderkur mot det. Själv är jag också trött och boostar mig med extra c-vitamin och andra kosttillskott. Jag försöker dricka minst 1 liter vatten om dag för utom det jag dricker till maten.

  1. Ja förutom några som trivs med mörkret så verkar resten vara trötta. Jag ska köpa flera tillskott nu!?

 27. Ja, den här tröttheten är ingen rolig trötthet. Jag har dock inte samma problem, men däremot så när jag stirrar ut genom fönstret och ser att det är kolsvart ute får jag mini panik över hur mörkt det är och tror typ att klockan är 21:00 fast den är 16:30 xD

  1. Ja i år när jag är sjuk får jag åtminstone vara hemma istället för att jobba halva dygnet, men hästliv i mörker är bökigt!??

 28. Många blir ju tröttare av mörkret också. Jag äter alltid extra D vitamin under de mörkare årstiderna, men i år har det inte hjälpt alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *