En historisk sommar

En historisk sommar

Årets sommar lär nog gå till historien med tanke på hur varm och torr den är. Semestervädret kan förstås inte bli bättre, men torkan är ju samtidigt en mycket omtalad katastrof för många. Tänk att samma sommar kan göra att så många njuter samtidigt som den ställer till så mycket elände. Stränderna är fyllda av solbadare, samtidigt som djuren försöker äta av det torra fnösket på marken i hagarna, och bränder rasar på många platser i landet.

Det känns konstigt att det samtidigt både saknas och finns vatten. Medan fält och hagar är torra och gulbrända, finns det massor av vatten i sjöar, vattendrag och hav. Tänk om det kunde tas tillvara bättre. Tänk om man kunde pumpa upp mera vatten än vad som görs i dag och få ut vattnet på åkrar och i hagar. Tänk om man kunde ta tillvara så mycket vatten som behövs från havet.

För ett antal år sen brukade jag bo i Grekland på somrarna, och hur torrt och varmt det än var så odlades det för fullt på solstekta fält. Vattenkrävande tomater, meloner och mycket annat växte sig stora och saftiga i en hetta som vi inte får uppleva i Sverige. Jag kommer ihåg hur skållhett det var då jag var med och skördade hö, och körde traktor utan en skyddande hytt och AC. Det var så varmt att vi hade satt en spis nere i källaren också för att stå ut med att laga mat. För i köket var det tryckande varmt.

Här i Sverige är vi inte vana vid att det är så varmt och torrt. Vi är vana vid att det regnar mer eller mindre ofta, och att mycket regn kan ställa till med olika sorters bekymmer från leriga hästhagar till översvämningar. Man får anpassa sig till de omständigheter som råder. Vad har man för val?

Denna sommar hoppas jag att folk kan vara så förnuftiga det går och köpa svenskt kött, låta bli att slösa med vatten, och ge tusan i att trotsa förbudet att grilla.

Bilderna har jag tagit genom husbilsfönstret så det kan vara lite lort från rutan i förgrunden 😉

8 thoughts on “En historisk sommar

    1. Nej det har varit en tuff sommar för många – både människor och djur! Ja det är synd att folk inte kan låta bli att grilla när det är riskfyllt och förbjudet!

  1. Ja, Sverige är ju inte så förberedda för sån här sommar, då det inte förekommer så ofta i Sverige 🙂 Får hoppas det blir ändring nu när man vet hur pass vädret kan bli här! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: