Hur går det med dagboken?

Hur går det med dagboken?

I december skrev jag ett inlägg om att återuppta den gamla vanan att skriva dagbok. Boken beställdes, kom snabbt hem och togs i bruk. När nu årets första månad har passerat tänkte jag följa upp hur det har gått med dagboksskrivandet. Så hur går det med dagboken? Jag kan glatt konstatera att jag har skrivit något varje dag. Bokens sidor är inte märkta med datum, utan endast med linjer. Jag har valt att använda en sida till en dag, och har som rubrik skrivit veckodag och datum. Sidorna är inte så stora, så jag har inte känt något ”prestationskrav” att skriva mycket. Det var både lättare och svårare än vad jag trodde att komma igång med skrivandet.

Det som har varit lättast

Den lätta biten har varit att jag har lagt dagboken så synligt att jag inte kan glömma bort den. Jag är förskräckligt glömsk, så om jag skulle lägga undan den ur blickfånget skulle den nog vara ganska tom nu. Men den har liksom pockat på min uppmärksamhet, och därför har det blivit av att jag har skrivit i den. Innan jag började skriva trodde jag att den svåra biten skulle vara att verkligen få några ord på pränt varje dag. Men hittills har det inte varit så.

Det som har varit svårast

Den svåra biten har varit det som jag trodde skulle bli lätt. Innan jag började skriva tänkte jag att det finns ju hur mycket som helst att skriva om, och vad det blir spelar ingen större roll. Men när jag har suttit med pennan i handen har det kunnat gå segt. Vad är värt att skriva om man ska föreviga en dag på några rader? Vad vill jag kunna gå tillbaka och läsa om någon gång i framtiden? Det är inte så att jag låter mig styras av vad jag vill återblicka på. Men jag är inte road av att varken skriva eller läsa om de allra vardagligaste detaljerna i livet, som t ex vad jag äter till frukost varje dag. Jag har dock blivit bättre på att välja ut vad som känns meningsfullt att skriva, så det börjar flyta på lite bättre.

Skrivandet kan vara en riktigt trivsam stund, och här myser jag till doften av lavendelolja.

När jag känner att jag har fått lite flyt i skrivandet kan det bli så att jag frångår att begränsa en dag till max en sida. Men där är jag inte än.


Nedan finns länkar till de två inläggen jag har skrivit tidigare om dagboksskrivandet:

Att återuppta en gammal vana

Så är den äntligen här

0

22 svar på ”Hur går det med dagboken?

 1. Mycket är ju samma varje dag så förstår att det kan vara lite svårt att skriva. Tror ändå att det kommer bli kul att få läsa senare.

 2. Jag skrev dagbok varje dag från att jag var kanske 12 till typ 20. Men de är slängda, ingen ska läsa mina tonårstankar – inte ens jag själv 😉

 3. Vad härligt att du känner att du börjar få lite flyt i skrivandet efter något av en trög start. Jag hade nog inte riktigt heller vetat vad jag hade velat skriva ner i en dagbok.

 4. Bra att det går bra för dig att skriva i din dagbok.
  Jag är åxå glömsk eller nä, orkar inte nu.
  Kan tänka mig att det är svårt att ibland summerar dagen på en sida. Då det kanske har hänt mycket saker på en dag. Som det ofta gör ?. Det tror jag är bra. Skriva det som är meningsfullt.
  Ta det i din takt ?.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️?

  1. Ja det kan både ha hänt mycket, eller också väldigt lite så det inte finns något speciellt att skriva om. Men man får ta det som det blir?

   Ta hand om dig och var rädd om dig!??

 5. Dagbok var det längesedan jag skrev men ändå inte. För jag har startat en ny variant där jag mer håller koll på min träning, vad jag borde göra. Höjdpunkterna för månaden, middagar och lite mål. Tänker även peta in trädgård och stugfix längre fram
  Kram Kajsa

  1. Det låter som en slags dagbok så som du beskriver det, och lär kanske bli ännu mera så när du lägger till mera innehåll.

   Kram!

 6. Härligt att du kommit igång med att skriva i dagboken. Jag tycker som du att man behöver inte skriva flera sidor varje dag utan ibland kan det räcka med några rader. Måste säga igen att dagboken du har är galet snygg.

  1. Tack! Ja den är riktigt snygg? Ja hellre några rader som är någotsånär minnesvärda, än att bara rabbla upp en massa småsaker för att fylla sidan.

 7. Vet inte hur många ggr jag har startat upp en Bullet Journal. Jag vill så gärna vara den där som sätter av tid varje dag men nope, that ain’t me. Nu försöker jag istället att ha en där jag fyller vecka per vecka. Årets första fyra veckor gick bra så jag kanske fixar att hålla fast vid det.

  1. Det låter bra att du gör det som känns bäst för dig. Det kan ju kännas väldigt påhängset att göra något varje dag, om man egentligen inte har lust?

 8. Och idag fick jag först upp att du skrivit detta inlägget.. därför kommer min kommentar sent. Jag blir lite sugen på att göra samma sak, att börja skriva för hand några rader om reflektioner från dagen. Inte heller de triviala sakerna, utan kanske lite mer om sånt jag reagerat över, eller ett aktivt val jag gjort kanske. Och att skriva för hand vill jag ju göra mer så det kanske kan bli en riktig dagbok ändå, tack för inspirationen!

  1. Kul att du blev inspirerad!? Ja i dessa tider då det mesta skrivs med ett tangentbord eller på en display, känns det trevligt att skriva för hand också☺️

   Om jag bara kunde förstå vad det är som orsakar fördröjningen… Varje gång jag tror att problemet är löst så kommer det tillbaka. Jag får ta hjälp i nästa vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *