Matlagning i husbilen

Matlagning i husbilen

Jag tror att jag är lite bak och fram. För när jag har tillgång till ett hyfsat välutrustat och stort kök, tycker jag att vardagsmatlagning är ganska tråkig. Inte så att jag lider av sysslan, men helt ärligt så är nog min stora grej mer att äta? Men när jag bor i husbilen och har ett pyttelitet och sparsamt utrustat kök – och inte ens en ugn – ja då är det plötsligt ganska roligt att laga mat. På något sätt tilltalas jag av det minimalistiska livet, där varje dag bjuder på en ny utsikt utanför köksfönstret. Jag öppnar det lilla fönstret bakom gasspisen, och känner dofter av skog, havsvindar eller sommarregn. Naturens dofter blandar sig med matens. Ljudet av skvalpande vågor, vindens sus i trädkronor, fåglar över land och hav, blandas med ljudet av bubblande grytor och fräsande pannor. Matlagningen blir något att uppleva med olika sinnen, istället för en vardaglig slentrian.

Så vad lagas det då för mat i husbilen? Jo det blir lättlagade rätter helt enligt fantasin. Vi äter mycket grönsaker med goda tillbehör. Den lilla grillen åker fram om vi tänker stanna på en plats så länge att den hinner svalna innan avfärd. I det här inlägget tänkte jag visa lite av förra sommarens matlagning i husbilen. Nedan åt vi grillade kotletter och halloumi, med haricot vert, guacamole och bearnaise.

Om det inte är läge att ta fram grillen så lagas allt inne i husbilen. Nedan syns ett sådant exempel, då vi åt ost- och baconkorv, med stekta morötter, broccoli, guacamole, hummus och bearnaise.

Ibland lagas allt i stekpannan. Då blir det mindre disk dessutom. Nedan lagades det en panna med korvslantar, halloumi, paprika och lök, som förtärdes med bearnaise och hummus.

Nedan sitter jag och dricker kaffe i naturen. Om vi äter utomhus eller inomhus beror inte bara på vädret, utan också på hur länge vi tänker stanna på platsen. Om stoppet bara är för att fixa mat och äta, kan vi ibland vara lite för bekväma för att ta fram bordet och stolarna. Men om vi tänker stanna ett tag – som t ex över natten – vill vi förstås äta utomhus om vädret tillåter.

Slutligen måste jag bara belysa vilken otrolig töntighet man (jag) kan hädanfalla åt under campinglivet 😉

Ja det var allt för den här gången. Jag sparar lite skrivande till ett annat inlägg.

Ha det så bra tills vi ses igen 😀

0

22 svar på ”Matlagning i husbilen

  1. Ja allt blir verkligen så mycket härligare ute i det fria! Naturen lockar fram ens allra bästa känslor och livsglädje?

 1. Kan tänka mig att det på ett sätt blir roligare för att det är mer utmanande att laga mat i husbilen. Som när varit iväg på båtsemester. Man vill komma på goda måltider men med små resurser.

 2. Den typen av mat är ju bara så galet god tycker jag. Sen smakar allt så mycket bättre utomhus av någon konstig anledning. Till det, kaffe ute. Finns det något godare?

  1. Ja jag älskar sån mat, och mår också så mycket bättre av den. Ja utomhus verkar vara den allra bästa kryddan?

 3. Med rätt förutsättningar är det roligt att laga mat. Men just den där vardagsmatlagningen är rätt trist tycker jag. Dock så är det gott att äta. Gillar grönsaker men att bli helvegetarian kommer jag inte bli. Barnen skulle få näringsbrist då det är så mycket de inte tycker om. Bara en parentes som verkligen inte hör till ditt inlägg, haha. Men angående matlagningen, du kanske lockas av utmaningen att få till en god middag/lunch med få medel. 🙂

  1. Ja det kan nog vara lite så att utmaningen lockar. Jag känner inte heller att jag vill bli helvegatarian, men samtidigt har jag fått svårt för att äta kött pga hur man behandlar djuren (också en parentes haha).

 4. Kanske det även hänger ihop med att du är mer avkopplad och har mer tid? Så var det åtminstone för mig. Vi bodde ju i tre år på heltid i husbilen och det var då som jag utvecklade intresset för att laga mat, något jag faktiskt tyckte var något ”nödvändigt ont” tidigare.

  1. Ja det kan nog vara en bidragande orsak. Hemma finns det ju en massa saker att göra som man inte ens behöver tänka på i husbilen?

 5. Otroligt vad mycket man kan laga utan att ha en ugn. Vissa saker som grönsakerna är inget jag skulle käka men köttet ser otroligt gott ut. Gulliga strumpor du har på dig.

  1. Tack!? Ja när man väl har vant sig och skakat liv i fantasin, så är det ganska mycket man kan göra.

 6. Den känslan hade inte jag när jag var yngre & min familj var ute i vår husvagnen. Speciellt luncher skulle gå snabbt. Kanske oftast brist på tid & inspiration. Middagen på kvällen oftast grillat så kunde det läggas lite mer energi på. Men tur att vi är olika ?.
  Din mat ser väldigt god ? ut. Härligt med camping livet ?.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️?

  1. Tack så mycket!? Ja det kan jag hålla med om att det lät inte så inspirerande. Ska man både ha det lite trångt och primitivt samtidigt som det ska stressas, kan det knappast bli kul? Men det blir nog så att det läggs mera tid på grillning, för den går knappt inte att stressa med.

   Ta hand om dig och var rädd om dig!??

 7. Så kul att höra hur du har det :)Tycker det verkar så mysigt med husbil, kunna upptäcka och se nya platser<3
  Jag tycker dina strumpor är charmiga 🙂
  Ha en fin kväll!

  1. Tack! Så roligt att du tycker det? Ja det är jättemysigt, och så spännande att kunna se nya platser.

   Ha det så bra!<3

 8. Det är ju tur att jag passade på att äta innan jag läste det här inlägget. Nu är jag inte hungrig men det vattnas ändå kan jag säga. Älskar grillat kött på sommaren så gott?

  1. Hihi det var ju kul att maten var lite läskande trots att du hade ätit? Ja grillat är bland det godaste man kan äta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *