Skärmfixering och egocentrering

Skärmfixering och egocentrering

Ibland undrar jag om det bara är jag som behöver ta pauser ibland från sociala medier. Många verkar vara helt absorberade av att alltid vara delaktiga, och hålla koll på vad som händer och sker överallt. Det är viktigare att stirra på sin telefon än att titta på människan man har framför sig. Vad som händer i cyberspace är så livsviktigt, att folks telefoner får förtur överallt. På restauranger och caféer, vid privata middagar och annat umgänge, på ridturer – ja i alla sammanhang ger många människor de sociala medierna förtur. Inte ens på bio slipper man se telefoner lysa i mörkret.

Personligen undrar jag vad som är så viktigt att få veta hela tiden, så att allt annat måste stå åt sidan. Strunt samma om din vän berättar något för dig, eller om ditt barn, din partner eller ditt husdjur försöker få uppmärksamhet – något hände ju precis i telefonen! Tänk om selfien har fått en like! Det måste hållas koll. Eller tänk om det har kommit en kommentar! Att någon skriver något i cyberspace är ju mycket viktigare, än vad någon säger på andra sidan bordet vid umgänge irl.

Är det bara jag som ibland får nog av vissa delar av innehållet i sociala medier? För det är ju ändå så att när man går in och tittar på vad som händer, så är det ju inte alltid man möts av upplyftande saker som gör en glad. Hur ofta läser man goda nyheter t ex? Det rapporteras om så mycket elände att en promille av allt vore mycket nog. Är det bara jag som får nog av ytligheten och missbelåtenheten man ofta ser? Hur ofta får man läsa om att människor är nöjda, tacksamma, glada, belåtna eller tillfreds? Åtminstone lite grann?

Jag följer en dokumentärserie som heter Body Bizarre. Den handlar om människor – ofta i fattiga delar av världen – som har fötts med, eller utvecklat svåra missbildningar till följd av sällsynta sjukdomar. Dom kan ha lidit på olika hemska sätt ett helt liv för att det inte har funnits hjälp att få, eller pengar att betala för hjälpen.  Vissa är barn och måste genomgå mängder av plågsamma operationer för att ens komma i närheten av ett värdigt liv. Det värker i hjärtat att se dessa människors lidande. Att se små barn kämpa för sin överlevnad, att se barn som får stanna hemma från skolan för att dom är totalt utstötta pga sina missbildningar, och att se vuxna som bara överlever i sina plågade kroppar. Operationerna som görs för att hjälpa dessa människor är ofta med livet som insats.

Att sedan se hur människor som är lyckligt lottade att ha skapats med helt normala kroppar och utseenden, gnäller och badar i självömkan över att dom inte är några kilo smalare eller lite snyggare får mig faktiskt att må illa. Det är verkligen den självcentrerade människans I-landsproblem att trycka ner sig själv för att man inte upplever sig smalast och snyggast i världen. Istället för att känna glädje och tacksamhet över sin fungerande kropp.

Jag är glad att det fortfarande existerar människor som känner tacksamhet, och som inte har fastnat i den självupptagna ytlighetens motbjudande grepp. För det finns dom som verkligen har anledning att klaga och tycka synd om sig själva. Men konstigt nog verkar dessa människor ofta inte alls lika olyckliga som de som föddes med alla de förmågor en människa behöver.

Det här blev väl inte världens mest upplyftande inlägg, men ibland vill jag att vissa människor ska tänka till lite.

 

0

80 svar på ”Skärmfixering och egocentrering

 1. Nej, det är inte bara du! Jag känner också sådär ibland. Försöker dra ner på skärmtiden så mycket det går. Håller också med dig, visst innehåll blir man extra trött av…

  1. Tack! Så skönt att det finns någon mer som känner som jag gör. Visst innehåll är verkligen tröttande. Jag har dragit ner mer och mer på skärmtiden.

 2. Jag kan inte annat än hålla med dig om att dom flesta människorna är helt besatta av sociala medier.Själv har jag nästan aldrig mobilen med mig ut.Utan piroterar heller att umgås med min familj än att umgås med mobilen.Har fått så mycket skit för att vi hellre är utomhus med sonen och hittar på något än att köpa en padda till honom.

  1. Tack! Jag tycker både att du gör helt rätt, och att du är ett föredöme. Din son är verkligen lyckligt lottad som får kvalitetstid med dig utan att konkurrera med telefonen och sociala medier. Det är inte en padda som är ett barns primära behov. Du ger honom kärlek, tid, uppmärksamhet och omtanke. Finns det något bättre och finare att ge?❤️

 3. Jag tror nog att vi alla säger TUSEN TACK för påminnelsen! Det är så lätt att fastna och låta fokus hamna där det ibland inte ska vara. Här och nu är inte längre här och nu, och jag är utan tvekan en av dom som behöver få en liten tillsägning emellan åt. Så tack hjärtat!! Stor kram <3

  1. Tack så jättemycket fina du! Javisst är det lätt hänt att fokuset driver iväg dit det inte ska vara, men det är ju ofta på bekostnad av någon eller något annat… Stora kramar!!❤️

 4. Själv undviker jag en del elände på nätet och väljer vilka bloggar jag vill följa. Allt är ju relativt. Det finns alltid de som har det sämre. Vi vinner på att försöka tänka positivt. Det är inte alltid så lätt, men jag tror att om vi ständigt tänker negativt så blir det negativa spår i hjärnan, så att säga. Men jag tror också att maten har betydelse. Om vi äter riktig mat och inte en massa socker och processat, då mår vi bättre och kan förhoppningsvis tänka mer positivt.

  1. Jag håller med dig! Man har så otroligt mycket att vinna på att tänka positivt. Negativa tankar lämnar spår i hela livet, och skapar en negativ verklighet. Vad vi äter påverkar ju också måendet, så jag tror som du att kosten påverkar – både humöret och orken.

 5. Väldigt bra skrivet och väldigt bra att tänka på. Jag är själv väldigt uppe i sociala medier, jag vill fotografera ALLT till bloggen eller instagram. Men många gånger kommer jag på mig själv att trotts att jag hör hur den piper till av ett sms eller liknande, tar jag inte upp den utan fortsätter umgås med sambon eller liknande. Jag gnäller dock sällan över mitt liv, förutom mina psykiska besvär, men knappt dem gnäller jag över. Jag vet att jag är fin som jag är och får det hört av min sambo väldigt ofta. Så jag blir också rätt ledsen av att se typ yngre tjejor får konstiga ätstörningar för att få se normala ut 🙁

  1. Tack så jättemycket! Så bra iallafall att du inte måste kolla telefonen så fort den piper. Jag är säker på att din sambo och andra uppskattar att inte bli bortprioriterade hela tiden.
   Jag tycker att du verkar vara väldigt glad och positiv, och det är lätt att förstå av din blogg att du känner mycket tacksamhet för vad du har i ditt liv. Härligt att du vet att du är fin, för det är du verkligen! Kram!❤️

 6. Vilket fint och viktigt inlägg du delar! Förskräckligt att man ger sociala medier mer tid än människorna framför en som betyder allt…

  1. Tack så jättemycket! Ja det borde ju tvärtom vara så att de människorna man har framför sig, och som betyder allt, borde få den mesta tiden.

 7. Telefonene pønker med hodet vårt og den skaper avhengighet. Man må jobbe litt med å legge den fra seg. Jeg synes telefonen er en sosial katastrofe. Det har tatt over livene våre.

  1. Jag håller med dig! Telefonberoendet har brett ut sig som en epidemi i samhället, och många är nästintill hjärntvättade till att prioritera telefonen framför allt och alla. Den är verkligen på riktigt en social katastrof.

  1. Det är samma här. Vissa vill jag inte träffa längre. Varför ska jag se dom sitta och glo på sin telefon? Jag har bättre saker att ägna mig åt.

 8. Det är faktiskt rätt så skrämmande över hur beroendeframkallande det är. Något som jag undvikler är att ha igång notisar, för jag vill själv välja när jag vill kolla upp något. Inte att appen ska tala om när det är dags. Det har hjälpt mycket för min del.

  1. Ja det är verkligen skrämmande. Jag har gjort likadant. Jag vill inte ha några aviseringar, utan kollar när det passar mig.

 9. Tar oftast paus när jag & mannen har egen tid men när man ör influencer får man ej mkt pauser men man gör sitt bästa. Men förstår va dj tänker

  1. Tack! Ja jag kan tänka mig att det kräver mycket närvaro på nätet om man är influencer. Samtidigt kräver ju nära relationer närvaro – både fysiskt och mentalt – för att må bra och överleva. Så det är ju bra att du tar paus och ger även mannen en del av din tid?

 10. Superbra inlägg och man börjar verkligen tänka vilket jag älskar. Jag behöver ibland pauser från sociala medier och det är så underbart skönt, man släpper all stress som blir att ständigt vara med och tillgänglig. Jag kan många gånger sakna hur det var förr, inga mobilen när man umgicks eller så. 🙂

  1. Tack så jättemycket snälla du! Ja det är så avkopplande att ta pauser ibland. Jag saknar verkligen tiden då man umgicks med varandra utan att bli avbrutna av telefonnotiser hela tiden, och då alla hade uppmärksamheten på varandra?

 11. Så sant! De sociala medierna har tagit över våra liv! För bara ett par år sen var jag säker på att jag inte skulle fastna i detta, men är nu där ändå. Det är sant att människor som har det mycket svårare än vi ofta är mycket lyckligare. Kanske är det så att de har andra värden som är viktigare för dem och att folk i fattigare länder är mindre ensamma än vi, har mer gemenskap med varandra och hjälper varandra…

  1. Tack! Ja de sociala medierna verkar ha tagit över i samhället, och har gjort skrämmande många människor totalt osociala. Jag försöker verkligen att skapa en balans med bloggandet, så att det inte ska bli en syssla som tar över allt annat. Tyvärr innebär det att bloggen inte uppdateras varje dag, vilket för många är otänkbart, och ett sätt att inte lyckas som bloggare. En annan sak är att jag vill svara på alla kommentarer, och det tar tid. Vissa struntar i det, och ”tjänar in” den tiden.
   Jag är helt övertygad om att människor i fattigare länder ser andra värden i livet. För i lyckomätningar har dom visat sig vara lyckligare än människor i de rikare delarna av världen. Att bry sig om varandra på riktigt i verkligheten, kommer alltid att vara mera lyckobringande än fejkad omtanke i cyberspace.

  1. Ja roligt är det ju, så det jag tänker på är när det blir för roligt och tar överhanden i livet!?

 12. Den här veckan tog jag faktiskt sk ledigt från mina uppdrag och mål, för det behövdes. Socialmedia kan lätt gnaga ner en och ta bort perspektivet från vad som är verklighet och viktigt. Känns som att din text verkligen behöver läsas av Många!

  1. Tack så jättemycket! Det låter väldigt sunt att du tog ledigt när du kände att du behövde det! Det är viktigt att lyssna på sig själv, för det är som du skriver lätt att tappa perspektivet på vad som är verklighet och viktigt.

 13. Ja gud, våra hjärnor kan ju inte orka. Jag har paus men ingen märker det eftersom jag tidsinställer många inlägg.
  jag ser också Body Bizarre varje kväll, älskar att se när de som är fattiga får hjälp.
  Kram

  1. Ja överstimulerade och uttröttade hjärnor mår helt klart inte bra. Så skönt att du har ett sätt att skapa de pauser du behöver.
   Ja visst är det hjärtevärmande att se när de fattiga får hjälp som betyder så otroligt mycket för dom.
   Kram!<3

 14. Jag var med Rickard och ett av barnen på ett läkarbesök för ett par veckor sedan. Noterade då att alla i väntrummet satt med nosen i sina telefoner. Jag ska inte klaga, jag är inte bättre själv. Men jag skulle verkligen behöva vara mer här och nu. Det här med eländiga nyheter. Jag var tvungen att stänga av aviseringarna på en app då det bara kom upp elände hela tiden.

  1. Ja det är väldigt viktigt att kunna vara här och nu.
   Ja nyheterna är verkligen beklämmande att ta del av, för det är elände och åter elände i det oändliga. Jag har inga såna appar installerade, för man får del av det mesta ändå på olika sätt.

 15. Tyvärr är det ju lite så att det är det negativa som det fokuseras på. Så är det ju överlag överallt, i bloggvärdeln t ex är det också väldigt mycket depp i bloggarna

  1. Ja det verkar som att väldigt många människor på ett eller annat sätt har en förkärlek till att frossa i negativitet och elände. Det är så inbitet och naturligt att många inte ens kommer på tanken att lyfta blicken och titta efter det som är positivt istället. Den delen av människan som söker samhörighet och gemenskap, verkar ofta söka den hos andra som är lika negativa och missbelåtna med olika aspekter av livet. Bloggvärlden är ett av bevisen på detta. Där kan man finna oändligt många som har det lika jobbigt och svårt.

 16. Ja det börjar bli för mycket, lovat mig själv att lägga så lite tid som möjligt när barnen är vakna på sociala medier, så jAg får göra redigeringar, inlägg mm nattetid ? skulle själv behöva en paus tror jag

  1. Oj, det låter inte alls hälsosamt! Om man inte tillåter sig den sömnen man behöver, kan det ta en ände med förskräckelse…

 17. Så himla sant!! Hur ofta läser man om tacksamma och lyckliga människor? Dessa människor är dock de som får mig att bli mer tacksam och lycklig. Brukar försöka undvika dessa som bara klagar, haha.
  Vilken spännande dokumentär!! Behöver skriva upp den, viktigt att se! Kram <3

  1. Tack så jättemycket! Ja jag blir lika jätteglad varje gång jag läser om andra människors glädje och tacksamhet! Det ger en sån positiv energi, och det är en sån kontrast till all missbelåtenhet.
   Ja den dokumentärserien är riktigt bra, och den ger ett viktigt perspektiv när det gäller problem och mänskligt lidande. Kram!❤️

 18. Pauser från sociala medier tror jag att är så nyttigt då och då. Är så lätt att man blir självupptagen i det och får någon typ av tunnelseende. Himla bra inlägg, så tänkvärt!

  1. Tack så jättemycket! Ja jag tror att pauser då och då är jättenyttiga. Det är väldigt tydligt att många har fastnat i både självupptagenhet och tunnelseende.

 19. Så klokt inlägg! Det väckte tankar i mig! Inte den delen hur många likes och så, men jag är hela tiden väntande med ”när ska hen lägga upp på instagram då??” Men man inser ju att andra har ett liv dem med! Den serien du titta på, vart kan man se den? (svara gärna hos mig så jag inte missar svaret) kram!

  1. Tack så jättemycket! Så roligt att det väckte tankar! Ja det är ju så att alla har ett liv, och det finns många yttre önskemål om hur livstiden ska användas. Det förväntas att Instagramkonton ska uppdateras hela dagarna, och att bloggar ska uppdateras varje dag – helst flera ggr om dagen. Annars är det ointressant att följa och läsa. Det är egentligen skrämmande vilka krav och förväntningar människor har på varandra och sig själva, för att det som görs ska anses vara tillräckligt och gott nog.
   Jag inser nu att jag missade att svara hos dig, men det är kanal 11.
   Kram!❤️

 20. Det är en väldigt viktig och intressant observation av dig. Det är helt otroligt hur vi i I-länderna har blivit. Många ungdomar vet väl knappt vad ett U-land är eller att det finns de med sämre ekonomi som kämpar för sitt liv. Vi är alldeles för självgoda ❤

  1. Tack så jättemycket! Ja jag håller med dig! Medan så många är fullt upptagna med överkonsumtion och ytligheter, har andra knappt varken mat eller sjukvård. Ett lite bredare perspektiv vore nyttigt för många!❤

 21. Det blir lite två olika känslor för mig här, jag tänker att samhället pressar oss till att vara på ett speciellt sätt också. Sociala medier visar ju upp en perfekt värld, det är klart att sådant stressar. Jag märker det på somrarna när jag befinner mig i husvagnen helt avkopplad från nätet och vardagsstressen, jag mår bättre då det finns inget annat att göra än att ta bort det som känns jobbigt.

  1. Ja samhället pressar oss människor på olika sätt, men det är bara vissa sätt som är tvingande. Skolplikten, att arbeta om man är i arbetsför ålder och har förmåga, betala skatt, och att följa lagar är några exempel. Mycket av det som många människor lider av att känna sig pressade till, såsom att ständigt konsumera överdrivet mycket, och att viga en stor del av livet åt att försöka skapa perfekta utseenden och kroppar är sådant som är självpåtaget. Jag tror att det är jätteviktigt att man också ser sitt eget ansvar för att styra sitt liv. Vissa saker drabbas man av utan att kunna påverka, och då är det desto viktigare att bli medveten och se till att styra över det man kan. För man måste inte tillåta sig att påverkas av andra. Däremot måste man – om man ska kunna må bra – inse att de perfekta liven man ser på sociala medier är skyltfönster som visas upp med väl utvald inredning.

 22. Jag tror att det är viktigt att pausa när inspirationen och tvånget kommer. Det blir aldrig bra då. Bäst att börja tänka om att det ska vara roligt igen.

  1. Ja det är svårt att tänka sig att det blir så bra texter av att tvinga fram inlägg. Personligen tycker jag att det är bättre att pausa, än att skriva på tomgång eller utan lust.

 23. Sociala medier tar verkligen upp hela våran tid nu för tiden. Vi ser inte vad som händer runt om, vilket är hemskt egentligen.
  Vi måste ta bort tiden från sociala medier och lägga de på familj & vänner istället, för det är de som är viktigast i livet

  1. Ja det är ju ändå våra nära och kära som är viktigast för oss i livet. Då gäller det ju att man visar det också.

 24. Jag förstår vad det är du säger och jag håller med dig i mycket. Det gläder mig att se att du reagerar (det är ljusarbetaren i dig.) 😉 Kan du också se orsakerna till varför folk gnäller om petitesser, förfaras över helt oväsentliga saker och är beroende av att ”hänga med”? Det finns ju orsaker.

  Det jag inte håller med om dock, är det kollektiva antagandet att så fort någon tittar i sin telefon så handlar det om oväsentligheter och fjanterier. Mobiltelefonen verkar inte ha samma rättigheter som andra, precis samma beteenden som är analogt baserade.

  Det är aldrig någon som reagerar på något sätt när de ser en person läsa en bok på bussen eller någon läsa en dagstidning på restaurangen. Inte det minsta. Men när jag läser en bok i telefonen eller kollar nyhetsflöden (jag kollar inte nyhetsflöden, men hypotetiskt sett), så är det genast sneda blickar och sura miner. Vad fan?

  Det är heller ingen som tvekar två millisekunder med att svara i telefonen när den ringer, eller att öppna dörren om någon ringer på, oavsett om man precis då sitter och samtalar över fika. Kontaktsök via ytterdörr är okej, men om jag sneglar ned på telefonen för att kolla om mina barn ville mig något när ett meddelande kom, så är det i princip halshuggning nästa.

  Det finns oändligt med exempel på hur samma beteende analogt är helt acceptabelt, men när det sker digitalt så är man plötsligt fruktansvärt otrevlig och dum. Och jag opponerar mig starkt mot det fenomenet.

  1. Tack så jättemycket för ditt svar! Jag måste börja med att säga att jag blev otroligt nyfiken på det du skrev om ljusarbetaren i mig. Det skulle vara jätteintressant om du vill utveckla!?
   Jag tror mig kunna se orsaker, och dessa skulle kunna bli innehåll i ett annat inlägg.

   Jag måste också tydliggöra att jag inte tror att allt man gör med telefonen har med oväsentligheter och fjanterier att göra. Tvärtom har den ju sedan många år i sina olika former utgjort en fantastisk möjlighet att hålla kontakt med varandra. Jag tycker t ex inte heller att det är ett dugg trevligt när någon reser dagstidningen som en vägg framför en vid köksbordet.

   Det jag reagerar på är beroendet som många har av att hålla ständig koll på telefonen, och att den både bryter in i och bryter av/sönder socialt umgänge. Jag har så många gånger t ex fikat eller ätit med människor som både är singlar och barnlösa. Inga viktiga samtal väntas. Men våra samtal har avbrutits gång på gång av notiser från sällskapets telefon, och så har jag fått sitta och vänta medan det skrivs en stund på sociala medier och sms. Vanligen om saker som gott hade kunnat vänta. När skrivandet varit avklarat har jag ibland fått en redogörelse av konversationen, och vid det laget har man tappat tråden i samtalet man förde. Så hittar man tråden, ny notis kommer, och så börjar det om… Personligen känner jag mig ganska överflödig då.

   Jag reagerar t ex också på när vissa inte kan slita blicken från de sociala medierna i telefonen, medan människor i deras närhet vill ha uppmärksamhet. Mest ont gör det att se när barn inte får uppmärksamhet från sina telefonberoende föräldrar. Förutom när bilderna till de sociala medierna ska tas.

   Jag skulle kunna skriva många exempel, men jag tror att du förstår hur jag menar. Även nyttosaker kan bli skadliga beroende på hur de används?

 25. Jo jag kan verkligen hålla med dig om detta, har faktiskt tagit bort notiser från telefonen för ett tag sen för jag vill bli mindre fokuserad vid telefonen och faktiskt vara HÄR och NU! Har märkt stor skillnad på mitt fokus och tänk! 🙂

  1. Tack så mycket! Så härligt att du märker stor skillnad! 🙂 Ja man får ett väldigt mycket bättre fokus när man inte blir avbruten i det man gör och tänker hela tiden.

 26. Skärmarna har tragiskt nog tagit över. Jag blir så frustrerad över människor som umgås sitter mer med mobilen än samtalar med varandra. Somliga saker går till överdrift och jag tycker att det är bra att du lyfter fram detta.

  1. Tack så mycket! Ja det är tragiskt att så otroligt många är fullständigt beroende av att stirra på sina mobiler. Jag blir beklämd när jag ser att människor som är samlade i ett rum, ofta uppför sig som om dom vore ensamma med sin mobil. Jag vill inte umgås med någon som håller på med mobilen hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *