Tufft in i det sista

Tufft in i det sista

2018 var ett fruktansvärt tufft år. Jag hade som så många andra tänkt skriva nån sorts trevlig årskrönika med många bilder, men så blev det inte. Dels har hjärntröttheten haft mig i ett extra hårt grepp ett antal dagar, så jag har inte klarat att skriva några inlägg. Jag har med nöd och näppe klarat att läsa lite. Dels har jag inte velat ”återuppleva” allt som har hänt i form av sjukdom, förluster av olika stora saker i livet, chockerande svek, olycksfall, operation, upprepade dödsfall bland närstående mm.

Årets allra sista kännbara förlust inträffade på nyårsafton. Därefter var det bara att ägna sig åt den sedvanliga nyårssysslan – att hålla rädsla och panik i schack i stallet. Många älskar nyårsafton. Jag avskyr denna dag. En av hästarna är så rädd att han kan skada sig själv. Han springer runt i boxen och stegrar sig när det låter som kriget utanför stallet. Det gör så ont att se honom plågas, samtidigt som rädslan att en raket ska flyga fel och antända byggnaden alltid finns. Skjutglada människor kan inte heller hålla sig till tolvslaget, utan det börjar smälla redan före nyårsafton. Så det är en väldigt påfrestande tid.

Som tur var bjöd 2018 på en enastående sommar, vilket underlättade lite när jag kände mig helt väck av både sjukdom och sorg. Nedan finns ett par bilder från sommaren. Under årets sista dagar lyckades vi också hindra att få gården förstörd pga expropriation av marken där vi har hagar samt jordvärmen till huset. Känslorna gick från växande kaos till extrem lättnad.

Nu är det ett nytt år, och det inleddes med ett oväder som hette duga. Det blåste så hårt att det var ett mirakel att byggnaderna klarade sig från skador. Just nu är jag väldigt trött efter ett antal rätt så extrema dagar som avslutning på ett rekordjobbigt år.

Jag väljer att tro att 2019 blir ett bättre år. Det sägs att ingenting varar för evigt, och det måste även gälla svårigheter. Jag fortsätter att kämpa och tro att allt inklusive min hälsa kommer bli bra. Man får aldrig förlora hoppet och ge upp, för då om aldrig förr är det riktigt kört.

Jag önskar alla en riktigt God Fortsättning på det nya året!

0

66 svar på ”Tufft in i det sista

 1. Jeg har savnet deg, begynte å lure på hva som skjedde. Trist at ting har vært så tøffe. Heldigvis så pleierr til å gå over, eller du finner en ny vei. Jeg er veldig glad på hestene vegene at det blir forbud fra neste år. Da få hestene dine det kanskje bedre.

  Klem Fra meg.

  1. Tack så jättemycket för dina värmande ord! Ja på ett eller annat sätt ska det här bli ett bättre år.
   Jag hoppas verkligen att det blir ett förbud mot fyrverkerier av alla sorter, och inte bara mot raketer på pinnar. Annars kommer det panga på som vanligt.
   Kramar!❤

 2. En god fortsättning önskar jag dig också. Jag hoppas verkligen att nästa år blir bättre för dig. Det var då också extremt jobbigt att få hot om expropriation av er mark mitt i alltihop. Så bra att det löste sig. Om fyrverkerier tycker jag att privatpersoner inte ska ha lov till att skjuta av dem utan det ska vara organiserat av större organisationer.

  1. Tack så jättemycket! Ja om expropriationen av marken inte hade gått att hindra, så hade det varit knäckande bokstavligt talat.
   För min del vill jag att det blir ett totalförbud mot fyrverkerier. Jag klarar snart inte av längre att djur tvingas leva i skräck i dagar före och även efter varje högtid. Det känns inte rätt att lagen stöttar djurplågeri…

 3. Jag förstår att det måste ha varit jobbigt och speciellt om man har en häst som är livrädd.
  Jag har inte köpt några fyrverkerier och förstår inte riktigt varför man slänger pengar på sådan skit. Få se vad som händer i år…..

  1. Ja det är otroligt jobbigt, och man vill bara att den sk högtiden ska gå över. Förstår inte heller varför folk vill elda upp sina pengar och plåga allt levande inklusive naturen.
   Om förbudet endast gäller raketer på pinne kommer det vara väldigt tandlöst. Fyrverkeritårtor t ex låter inte ett dugg mindre.

 4. Håller tummarna att 2019 blir ditt år!!!

  Jag håller med dig om raketerna! Så onödigt skit!
  Här i Turkiet verkar det inte vara någon som skjuter raketer. Det är alltid knäpptyst vid tolvslaget och det är faktiskt skönt att slippa oroa sig för sina djur, men framförallt inte behöver oroa sig för sina tonårsbarn som är ute med kompisar och annars kanske smäller bort fingrar och ögon. Fy, tycker det är bra att förbud är på intåg i Sverige!

  Ha en fin fredag!!

  Kram kram

  1. Tack så mycket snälla du!❤
   Vilken tur att det inte skjuts fyrverkerier i Turkiet! Jag förstår att det är skönt att slippa all oro.
   Hoppas bara att förbudet i Sverige inte endast gäller raketer på pinne, för då lär det fortsätta smälla på andra sätt.
   Kramar!

 5. Åh, jag beklagar verkligen <3 det låter som att du fått din beskärda del av svårigheter i år…håller tummarna för att 2019 blir otroligt mycket bättre!

  Jag håller helt med dig ang nyårssmällandet! Tycker så synd om alla djur som lider (och naturen med för den delen). Vi flyttade ut på landet i somras och våra grannar har både hästar och hund så jag funderade lite inför nyår nu hur det skulle gå här, och till min förvåning så var det helt lugnt! Såg bara en lite svag antydan till ljussken bakom bergen i horisonten och hörde inga smällar på hela kvällen.

  Hoppas du får tid nu att återhämta dig och ladda om inför ett, förhoppningsvis, fantastiskt nytt år <3

  1. Tack så jättemycket för dina värmande ord fina du!❤
   Vilken tur att det inte skjuts fyrverkerier där ni bor! Vilken lyckträff att ni har flyttat till en lugn plats där man tar hänsyn till djur och natur?

 6. Tråkigt att höra att ditt 2018 inte var bra. Sådana år tycker jag att det är skönt när årsskiftet kommer så att man får ett mentalt avstamp till att lägga det som varit bakom sig. Jag hoppas att ditt 2019 blir fantastiskt!

  1. Tack så jättemycket snälla du! Jag det är skönt att göra ett mentalt avstamp från det som varit?

 7. 2018 var ett tufft år för mig med men det kan bara bli bättre och vi får hoppas att båda våra 2019 blir så bra dom bara kan bli ❤️

 8. Tråkigt att 2018 inte var ett så lyckat år för din del, jag känner inte heller att det var ett bra år för mig heller. Hoppas och tror att 2019 blir mycket bättre för oss båda ??

  1. Tack för dina fina ord snälla du! Ja jag trodde knappt det var möjligt att ett år kunde bli så fullspäckat av svåra händelser. Jag hoppas att vi båda får ett bättre 2019!
   Ja fyrverkerier är verkligen ett fruktansvärt otyg, och jag hoppas innerligt att det inte är bara raketer på pinne som förbjuds.

 9. Tråkigt att du haft ett sånt tufft år! Förhoppningsvis så blir 2019 ett jättebra år nu utan massa tråkigheter. Hoppas att hälsan går framåt för dig!

 10. Du har verkligen haft ett oturs år min din fallolycka i trappan och dom närstående som har gått bort. Jag tycker inte heller om raketer, stackars eran som blev så rädd. Jag hoppas att alla raketer förbjuds. Skönt att eran hård klarade sig utan skador i stormen. Jag hoppas att det här året blir bättre för dig 🙂

  1. Tack så jättemycket snälla du!? Ja det här året måste bli bättre för nu räcker det med svårigheter. Kvoten måste vara fylld nu.
   Jag hoppas också på ett totalförbud mot fyrverkerier.

 11. Vill skicka all den kärleken som jag sitter på härifrån till dig just nu. Känner igen mig så mycket i allt du skriver, inte om 2018 just, men om många år tidigare i mitt liv. Jag hoppas att du har fyllt din olyckskvot nu och att du får ett fint nytt år ❤️

  1. Åh tack så jättemycket fina du!❤ Så du har också fått uppleva ett så osannolikt otursdrabbat år. Men nu känns det som att kvoten måste vara fylld.

 12. Vilka underbara bilder, tufft du har haft det och jobbigt med hjärntröttheten, förstår den då jag har fibro så blit det lika för mig ibland.
  Hoppas 2019 blir ett bättre år ❤

  1. Tack så jättemycket fina du!❤ Ja då vet du hur det känns när man är så trött i huvudet att man varken kan tänka eller komma ihåg saker.

 13. Raketer är onödig nedskräpning och onödig trauma för djur, ingenting annat. Jag förstår verkligen att du inte vill återuppleva 2018, det ska du inte heller under de omständigheterna. Jag hoppas verkligen att ditt 2019 blir fyllt med återhämtning och läkande <3

 14. En hel del tråkigt du vart med om i år, förstår att det vart minst sagt tufft. Hoppas på bättre tider nu och att 2019 blir det där året när allt vänder så du kan lämna svårigheterna bakom dig 🙂 <3

  Och tack och lov att de förbjuder smällare och raketer nu förresten, även fast det borde ha dött ut för längesen med tanke på att folk väl vet vid detta laget hur andra reagerar på det.. :/

  1. Tack så jättemycket snälla du!❤ Ja i år må det vända!
   Jag hoppas bara att förbudet inte är begränsat endast till raketer på pinne.

 15. Att ha rädda djur på nyårsafton, är inte roligt alls. Jag hoppas att nästa nyår blir annorlunda. Hoppas den nya lagen kommer att göra skillnad. Jag hoppas verkligen att ditt 2019 blir ett bättre år för dig. Kram!

  1. Tack så jättemycket! Ja jag hoppas bara att lagen inte endast gäller raketer på pinne, för då kommer det fortsätta smälla.
   Kram!

 16. Hej! Första gången jag besöker din blogg ? bra endå att du hade en fin sommar, tråkigt med allt som hänt, får hoppas detta året blir bättre ?

  1. Hej! Kul att få besök av dig för första gången 🙂 Ja det här året ska bli bättre på ett eller annat sätt!

 17. Hej! Vad fint med en uppdatering, jag har tänkt på dig. Vad jobbigt för er med rädda djur. Jag tycker att fyrverkerier är fint att titta på men det är inte värt det när jag tänker på alla djur oh människor som far illa.
  Jag hoppas att 2019 blir ett bra år för dig, med tid för läkning och helande. Kram <3

  1. Tack så jättemycket för omtanken fina du! Den värmer❤️
   Nej det kan inte vara värt att så många far så illa, så jag hoppas fyrverkerier förbjuds, och inte endast raketerna på pinne.

 18. Vad trist att läsa. Jag var inne någon gång runt nyår för att se om du hade uppdaterat, tänkte att du var upptagen offline efter alla juldagar. 🙂
  Kan förstå dock att man som du ibland bara vill lägga allt bakom sig.
  Stackars din häst och alla andra djur som måste genomlida alla smällare. Förhoppningsvis blir det bättre till nästa år när det blir förbud.
  Jag hoppas också att 2019 blir ett bättre år för dig! Solskenet kommer snart igen. 🙂

  1. Tack så jättemycket snälla du!❤️ Ja många saker är tveklöst skönast att lämna bakom sig.
   Så roligt att du tittade in även om jag inte hade skrivit något. Jag skulle gärna ha skrivit, men det gick verkligen inte.
   Jag hoppas innerligt att förbudet inte endast kommer att gälla raketer på pinne, för isåfall kommer det fortsätta att smälla…
   Kram!❤️

 19. Ja jag förstår inte heller varför dom inte kan hålla sig dom skjuter ju både före och efter nyår? Skönt att du har läst lite det är verkligen mysigt. 🙂 Jättefina bilder du tog under sommaren

 20. Illa att folk ska hålla på och smälla så, vi får hoppas att det blir bättre med förbudet nästa år. Hoppas att 2019 blir bättre!

  1. Tack! Ja det är riktig illa. Jag hoppas bara att förbudet inte endast gäller raketer på pinne…

 21. usch det kunde slutat riktigt illa med din skräckslagna häst,hur tog dom andra hästarna det?Jag blir så arg att vuxna människor inte kan hålla sig till tolvslaget med att smälla dessa raketerna.Förstår att du är helt slutkörd efter dessa dagarna,vem skulle inte vara det?Själv sitter jag här och är riktigt upprörd över att någon har anlagt en brand på min ridskolan som jag är uppvuxen på.Som tur va så hann räddningtjänsten få ut alla hästar från sina boxar.

  1. Ja det kan alltid sluta illa när en häst blir livrädd. För några år sen skenade en omkull i hagen och slog sig, för grannarna hade fyrverkeri en helt vanlig icke högtidsdag. De andra tar det lite bättre men blir oroliga. Endast en bryr sig inte nämnvärt. Men står snart inte ut med skiten längre.
   Så fruktansvärt med den anlagda branden på ridskolan!!!? Hur kan någon göra nåt sånt??? Tur att alla hästarna räddades!

 22. Så underbara bilder<3 beklagar verkligen allt som hänt, så himla mycket. Du är stark, och så fantastiskt. Jag hoppas att 2019 blir bättre och att det är ditt år. Massa kramar fina du<3

  1. Tack så jättemycket för dina fina ord snälla du! Om du bara visste hur mycket dom värmer!❤️ Hoppas att du får ett underbart 2019!
   Många kramar!❤️

 23. Mitt 2018 var också ett hemskt år på många plan om man får säga så. Därför har jag bestämt att 2019 ska bli mitt guld år. Hoppas även du får ett år fyllt av guld

 24. Man ska göra precis som man vill, om man vill göra en lista eller så om ens förra år. Helt rätt att skippa om man inte vill! 🙂 Jag håller tummarna att 2019 blir bättre!! Kram

 25. Jag är helt övertygad om att 2019 kommer bli ett fantastiskt år för dig vännen!! Du har fått kämpa det här året, och vi alla vet att dom som kämpar förtjänar att få någon reward för det. Och det är du utan tvekan!! Skickar en STOR KRAM till dig vännen <3

  1. Tack så jättemycket vännen för dina värmande ord!❤️ Det känns riktigt skönt att tänka så!
   Många kramar fina du!!❤️

 26. Det verkar ha varit ett tufft år för dig men ändå strongt av dig att kunna se det ljusa ändå.

  Förskräckligt vad folk skjuter och har sig. Hoppas att hästen klarade sig utan massor med skador.

  Stor kram till dig!

  1. Tack så jättemycket snälla du!❤️ Jag försöker så gott jag förmår att se det ljusa även när det är riktigt tufft.
   Ja skjutandet är förskräckligt och utdraget. Den här gången blev det inga skador tack och lov!
   Stor kram!❤️

 27. Känner igen…2018 har varit det tuffaste och värsta året i hela mitt liv och jag hoppas att jag inte behöver uppleva liknande mer. Har dock en lång väg kvar för att livet ska bli lättare igen. Hoppas att ditt nya år blir fullt av medgångar!!

  1. Ja måtte det aldrig bli en repris på 2018! Jag har också en lång väg kvar, så det här året måste bli ett år fullt av medgångar för oss båda! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *