Lugnet före stormen…

Lugnet före stormen…

Har du nångång känt den där speciella och nästan kusliga känslan innan det drar ihop sig till ett riktigt oväder? Mörka moln flockar sig över himlen, och luften känns tryckande men lugn. Det är som om naturen håller andan, och bara väntar på vad som komma skall. Lugnet borde kännas skönt, men känns istället illavarslande och bedrägligt…

Igår var jag ute och tog lite friskluft när jag kände hur naturen gjorde sig beredd inför en riktig urladdning. Jag fotograferade och plockade äpplen som hästarna fick kalasa på.  När jag gick ut blåste det så hårt att det kändes besvärligt att vara utomhus. Så jag tänkte först gå in efter äppelbjudningen. Men så lugnade sig blåsten, och plötsligt kändes det sådär onaturligt stilla.

Lilla Busfröken började vanka lite oroligt längs staketet och ett svagt mullrande hördes i fjärran. Just när jag som mest fascinerat beskådade vad det skumma ljuset gjorde med färgerna på träden – och tog upp mobilen för att fota det intensivt gröna – öppnade sig himlen. Det blev rena skyfallet, som i kombination med hård blåst fick regnet att även virvla på tvären. Det gick knappt att se framför sig. Som tur är har jag inte många steg från hagarna till huset, men hann bli blöt ändå. Ökenhästarna hade regntäcken på sig i väntan på ovädret, för särskilt Lilla Mannen fryser så han skakar när den tunna och sidenlena pälsen blir blöt.

När jag kommit in blev det att krypa ner i soffan under en filt och lyssna på regnet som trummade mot fönsterrutorna. Det mattades lyckligtvis av ganska snabbt, men det har blåst ordentligt sen dess.  Och ifall någon undrar – hästarna fick jag hjälp att ta in, för en hand räcker inte till att hantera grindar och grimskaft när det stormar. Den ”paketerade” handen har totalförbud från kirurgen att hantera hästar och stallsysslor…

0

64 svar på ”Lugnet före stormen…

 1. Igår blev det verkligen mörkt här med innan det slog till. Blev både åska blixtrar och sjukt mycket regn . Hade till och med blåst ner ett träd över vägen när vi hade vart och handlat

 2. Älskar när naturen ger oss en tankeställare 🙂 En storm som är på väg skapar ofta aktivitet både i kropp och själ. Alla springer ut och ska ta in lösa föremål och kanske bunkra vatten. Sen landar en inomhus och tankarna får utrymme, förberedelser för en tid utan ström och det ger eftertanke. Gillar det där 🙂

 3. Jag har nog aldrig upplevt det riktigt, annat än blåst innan det blir ett vanligt regnväder. Vi fick lite regn igår med åska men tror inte stormen skulle eller kommer nå upp hit.

 4. Ni hade det nog värre än vi här i Linköping. Det mörknade och satte igång med att blåsa och regna men det gick över på nolltid. Men det blåser rätt friskt idag.

 5. Oj vad mycket äpplen, önskar att vi också hade äppleträd, tycker det är roligt att baka med äpplen! 🙂

 6. Eller hur brukar man känna när det kommer börja ösa ner regn och ett oväder är på ingång. Då tycker iallafall jag att det är sååå mysigt att krypa upp i soffan och sätta på en film.

 7. Känner igen det där, precis när jag hade bytt om och satte mig i bilen för att åka till stallet igår så började regnet vräka ner, inte nådigt heller, övervägde att stanna bilen en stund för vindrutetorkarna hann inte med att få undan allt vatten på rutan, men blev bättre sån tur va ?

 8. Guud så många äpplen & så söta hästar.igår så blåste de bara lite inget sån där blås och Åke och regn väder som de pratade om iallafall

  1. Jag håller med dig. Vi bor väldigt utsatt, och är alltid rädda för skador. Det finns skyhöga träd som når byggnader om dom välter, och grenar faller ner och tar sönder staketen till hästhagarna. Vi har fått tre olika paviljonger förstörda av olika stormar.

  1. Vilken tur ni har!? Lite vänjer man sig nog, men rädslan för skador finns alltid. Vi har drabbats av såna ett antal gånger.

 9. Naturen är fantastisk – ibland bäst på avstånd av en fönsterruta och under en filt. Tråkigt att du inte hann fotografera ljuset, men samtidigt sannolikt så att fotografiet inte på långa vägar motsvarat känslan och sinnesintrycken där och då.

  1. Ja mer eller mindre avstånd till naturen kan vara bra när den visar upp sina krafter!
   Ja ett fotografi hade nog inte kunnat ge färgerna riktig rättvisa, men det var verkligen intensivt!

 10. Känner i gen det där! när det känns som att allt står still, ett lugn i naturen och sen drar det i gång!!?? inte så roligt när man är på skogs promenad och inte har rätt kläder på sig??

 11. Älskar känslan innan ett redigt oväder, vi får ofta sådana här kring Medelhavet. Häromdagen blev himlen riktigt mörk mitt på dagen och sen började det smälla och jag kunde bokstavligen se väggen av regn komma över havet och mot oss. Häftigt och definitivt respektingivande..

  1. Ja det är minst sagt respektingivande, och häftigt så länge man slipper skador. Här har vi under stormar som passerat fått vara med om stora träd och grenar som faller, trasiga staket till hagarna och tre bortblåsta trädgårdspaviljonger.

 12. Klarade ni er undan stormen eller fick ni mycket skador? Här hade de lovat 20 m/s idag men har ännu varit rätt lugnt. Lite synd tycker jag som älskar oväder, om jag får vara inne då vill säga

  1. Vi klarade oss hyfsat den här gången. Det var ”bara” ett staket som fick lagas. Det är vanligt när tunga grenar rasar ner. Vid andra stormar har det strukit med ett antal träd och grenar samt tre stycken trädgårdpaviljonger. Så med tanke på hur jobbigt och dyrt det kan bli efter stormarna gläds vi inte inför deras ankomst??

 13. Visst är det lite läskig känsla när vädret nästan laddar energin för att starta ett enorm oväder, här har det varit både sol ösregn och orkan styrka på samma gång ?

 14. usch ja, känns lite spökligt 😀
  men egentligen älskar jag regn och åska då de får mig lugn och djupsömn 😀

  Dina hästar är såååå fina 😀

 15. Jag är glad över att jag inte har djur, mer än katten, när sådant här händer så jag slipper vara nojig över mer än huset… Det var ju några kor här i närheten som stod med vatten upp till halsen =/
  Jag tror vårt hus ligger lite skyddat däremot, för jag hade förberett mig på mycket värre än det faktiskt blev. (tack och lov) Det blåste, absolut, men det kändes inte som något värre än lite extra jobbigt höstväder. 🙂

  Och vilka äpplen ni har :O Wow!

  1. Vilken tur att ni bor lite skyddat!? Ja djuren vill man ju inte ska råka ut för något, och det har hänt att det blåst så vi varit rädda att stalltaket ska flyga iväg.
   Ja här finns det makalöst gott om äpplen!?

  1. Ja det var tur!? Om du kollar i dagens inlägg 24/9 ”Att vilja det man inte kan” så har jag i slutet av inlägget länkat till olyckan just ifall någon skulle undra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *