I väntan på ett spöke

I väntan på ett spöke

För den som inte vet om det kan jag berätta att jag är barnsligt fascinerad av slott. Det är något magiskt med den sortens byggnader, och tanken på att att få syn på ett slottsspöke är otroligt spännande. Så när vi under söndagseftermiddagen kände oss mätta på Öland, blev nästa stopp ett spökslott. Vid kvart i tio på kvällen rullade vi in framför Bäckaskogs slott, och jag klev genast ut i den kalla kvällsluften. Tanken var att ta en promenad och känna in platsen. Helst av allt hade jag velat få sova en natt på slottet, men det får ske någon annan gång.

Jag gick omkring och tittade och fotade lite i det tilltagande mörkret.

Efter ett tag tändes lyktstolparna kring slottet, och en småkuslig stämning infann sig.

Längst bort till höger i bilden nedan syns husbilen på parkeringen.

Innan jag gick tillbaka in i bilen igen stod jag kvar utanför den, tittade mot slottet och lyssnade. En gestalt syntes i ett fönster, men var det ett spöke eller en människa? En klocka klämtade, och jag insåg att jag varit ute ett bra tag. För en stund kände jag mig som ett med naturen och vinden, och jag sände några förhoppningsfulla tankar om att få uppleva något spännande under natten.

Nu ska jag sova, och än så länge har jag i bilen inte upplevt något annat än ljudet av regn på taket. Men den som väntar på nåt gott…?

40 thoughts on “I väntan på ett spöke

 1. Alla gamla byggnader är fascinerande. Vad har hänt där? Hur levde dom som bodde där? Finns det någon som inte riktigt lämnat än? Fick ni några oväntade gäster`?

 2. Hua, jag skulle inte vilja sova i ett riktigt spökslott. Är alldeles för rädd för spökligheter. Intressant det där hur olika vi är. Slottet skulle jag dock gärna se i dagsljus.

 3. Man kan aldrig veta om de var en människa eller ett spöke. Va byggnaden tom då ni va där? Personal ägare osv? Om Inte så var de en ande – utan tvekan 🙂 tycker sånt där är sjukt spännande faktiskt

  1. Ja det är verkligen sjukt spännande!? Jag vet inte om någon var där, men det kan ju ha varit någon som jobbade sent. Dock verkade det tomt i det utrymmet jag såg gestalten, då jag gick nära fönstren en stund tidigare.

 4. Men alltså WOW! Så magiskt! Är du väldigt mottaglig för det andliga? Magiska bilder, önskar att jag också varit på plats när du såg det du såg för att se om även jag sett det. Super bra inlägg!! 🙂

  1. Tack så jättemycket!? Ja i perioder iallafall upplever jag att jag är mottaglig. Det händer ju en del hemma periodvis som jag märker av?

  1. Ja det är något väldigt speciellt med att känna den där spänningen och pirret! Man känner sig lite extra levande i såna stunder?

 5. Håller med om att det är något fantastiskt med slott! Jag har faktiskt varit på bröllop på löfstad slott där det sägs spöka… det var fantastiskt vackert & lite pirrigt på en gång ?

 6. Vilket vackert slott! Bara att sova ute vid ett slott är ju lite läskigt eller kanske kusligt mer. Men jag hade gärna både sovit utanför och i slott för det finns ju så mycket historia. Och så kanske man får uppleva lite övernaturligt ?

 7. Jag gillar också slott och gamla byggnader och en fördel med att ha en operastuderande dotter är att deras skolor ofta inhyses på slott eller andra gamla ställen. I Vadstena bodde hon bokstavligt talat i museet med Sveriges äldsta inomhusteater som närmaste granne i samma hus, de hade vissa lektioner i Vadstena slott och där har vi kunnat delta både i guidade vandringar och egna vandringar, sedan fanns ju nunneklostret där och i en av byggnaderna finns ett hotell, där sov vi en natt…en annan natt sov vi i en byggnad som är känd för att det spökar, men vi fick inget nattligt besök. Just nu pluggar hon i Västerås och på slottet där….det är inte lika fascinerande….jag funderar på att göra en slottssemester i år, skåne är ju fyllt av slott ….

  1. Men åh det låter ju verkligen perfekt att ha en operastuderande dotter, och få ta del av så fantastiska miljöer!
   Ja i Skåne finns det ett antal slott att se?

 8. Nej sova i ett spökslott vill jag inte. Men så där lite på avstånd så … men i alla fall är gamla byggnader fascinerande, att de har stått där så länge och varit med om så mycket.

 9. Spännande! Själv har jag varit inne på Bäckaskogs slott på natten men de enda,spöken jag såg var mina arbetskamrater. Har sett en gestalt svepa in i häcken på sommarstället när jag var tonåring. Och jag är fullt säker på att det var ett spöke….spännande var det i allafalm
  Kram Kajsa

  1. Det var ju lite synd att du inte såg några andra spöken än arbetskamraterna på Bäckaskogs slott? Men spöket på sommarstället lät spännande?

   Kram!

  1. Jotack, nu är vi hemma igen men sover i husbilen ändå för sovrummet i huset är som en bastu?
   Hoppas att det är bra med dig!?

  1. Åh tack, så fint av dig!<3 Det började faktiskt kännas som att jag hade lämnat bloggandet, men nu gav du mig skrivlust igen?

 10. Älskar gamla slott och herrgårdar. Jag har faktiskt en gång sett ett ”spöke” i ett fönster på en herrgård. De bodde absolut ingen där. Lite kusligt men ändå spännande att just jag fick tillfälle att se den.
  Härliga bilder !

  1. Tack så mycket!? Men åh vilken spännande upplevelse du fick vara med om! Ja gamla slott och herrgårdar är så underbara och spännande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: