Verklighet och overkligt i coronatider

Verklighet och overkligt i coronatider

Tänk att så mycket kan förändras samtidigt som så mycket är sig likt. Kanske har kontrasterna aldrig varit så stora. Som alltid i kristider domineras nyhetsrapporteringen av alla de svårigheter som pågår. Ju större dessa är, desto tätare rapportering och desto mera ödesmättat innehåll – vilket är förståeligt. För många människor drabbas på olika sätt, och den som varken förlorar hälsan eller livet kan t ex istället förlora jobbet eller företaget. Vardagslivet kan påverkas på olika sätt även för den som inte har blivit smittad eller allvarligt sjuk, och medan vissa oroar sig för tomma butikshyllor är andra uttråkade av de restriktioner som råder i samhället.

När jag skriver detta strålar solen in genom fönstren, och såväl huset som trädgården badar i dess gyllene sken. Våren verkar äntligen ha kommit för att stanna. Medan blommor tittar fram överallt i gräsmattor och rabatter, sjunger fåglarna lika vackert som dom gör varje vår. Det är dags att täcka av rabatter, klippa rosor och ta tag i alla de sysslor som följer med en trädgård. Just vid vedbodsväggen är det lite extra varmt. Om jag ställer mig där en stund och bara njuter av stillheten, kan jag rentav få lite färg på kinderna. Hästarna har börjat njuta av vårsolens strålar, och lägger sig och vilar i hagarna. Vinden viner som vanligt i träden. Jag som annars brukar störa mig på att det blåser, känner nästan en slags trygghet i att det är som vanligt. Jag är van vid att inte ha folk omkring mig, och njuter som alltid av sällskapet med djuren. För hur mycket det än må krisa i världen, så är dom lika lugna, förnöjsamma, glada och vänliga som vanligt. Sysslorna på gården är desamma som alltid. Rutinen rullar på som den brukar – med eller utan kristider. Om det inte vore för nyhetsrapporteringen, och att det är så folktomt inne i stan, skulle det mesta vara som vanligt.

Personligen har jag respekt för viruset och vill absolut inte bli smittad. Men jag skulle inte drömma om att känna mig uttråkad för att det finns några restriktioner att leva efter under en begränsad liten tid av min livstid. Så andefattigt hoppas jag att mitt liv aldrig blir. Jag känner istället en daglig tacksamhet för allt som trots allt ändå är bra och fungerar. Även om restriktionerna märks av i samhället –  trots att många tyvärr vägrar att bry sig – så rullar livet på. Affärerna är fortfarande välfyllda där jag bor, och när jag handlade senast igår fanns allt att köpa precis som vanligt. Jag kan utan problem leva med att inte ge mig ut i nöjeslivet och mingla med folk. Även om jag inte får besöka vissa människor är det inte för evigt. Epidemin är inte för evigt. Man får ha tålamod med att saker är annorlunda ett tag, och visa omtanke om sina medmänniskor under tiden. Många sliter oerhört hårt och riskerar rentav sina liv för sina medmänniskor. Några har förlorat sina liv, och andra kämpar för att bli friska. Jag tycker att alla som har det lyxiga I-landsproblemet att vara uttråkade i dessa tider ska skänka dessa människor en tanke. Sett ur ett livstidsperspektiv är det ingen lång tid det handlar om. Det man missar nu kommer de flesta att kunna ta igen senare.

Har du tänkt på att för varje dag som går är vi en dag närmare slutet på krisen? Den tanken tycker jag är förtröstansfull. När virusepidemin har klingat av ska samhällsekonomin lappas ihop igen. Men det lyckades ju efter världskrigen, så det lär gå även i dessa tider.

En liten del av verkligheten i overkliga tider.

 

 

0

66 svar på ”Verklighet och overkligt i coronatider

 1. Ja de är bara att hålla sig försiktig med Corona jag vill inte bli smittad men har ju astma så är lätt för mig å få de o nu när jag e förkyld å immunförsvaret suger så aaa, bäst att vara försiktig nu 🙂 stannar nog hemma resten av veckan tills jag verkligen är på benen.

  De är beklagligt med alla som dött pga Corona de är så orättvis o jag hoppas att de här viruset försvinner dör ut snart

  Ja visst är de härligt med solen som kikar fram här kommer solen in o kikar in i våran lght o ja älskar de även fast ja ligger inne sjuk. Var ut en sväng med hundarna o fick känna av plusgraderna litegrann iallafall 😀

  1. Ja det gäller verkligen att vara försiktig både för sin egen och för andras skull. Ja det är verkligen beklagligt och orättvist att människor har förlorat sina liv. Det är också djupt upprörande att så många inte bryr sig om restriktionerna som råder. Egotrippade och bortskämda människor sprider smitta, förlänger epidemin, fördjupar den ekonomiska krisen, och kan rentav uppta sjukhusplatser som dom borde avstå till dom som inte frivilligt har dragit på sig smittan.

 2. Det är verkligen så vackert och fint ute nu med solen som håller sig framme. Även om det fortfarande är kallt och kyligt gör solen så mycket.
  Detta viruset skrämmer inte mig lika mycket som människor gör. Alla blir så själviska och gör allt för sin ena vinning

  1. Ja det är underbart att solen är framme igen, och här värmer den redan luften.
   Ja människor kan verkligen vara skrämmande. Vissa tar fram sina finaste sidor i kristider, men alltför många visar tyvärr riktigt egotrippade sidor och total brist på solidaritet. Många av de som svensk ekonomi kraschar för att skydda, gör inget för att skydda sig själva, utan ränner omkring och riskerar att bli sjuka och sprida smitta.

 3. Härligt inlägg, mycket kloka tankar.
  Jag är uttråkad på jobbet för vi har inget att göra, tycker om att ha något att göra på jobbet.

  1. Tack så jättemycket! Ja dagarna kan gå långsamt på jobbet om man inte har något att göra.

 4. Många bra ord! Självklart vill jag inte bli sjuk och jag har respekt för den är situationen, men jag försöker ändå tänka rationellt. Jag bunkrar ingen mat men jag har hållit barnen hemma vid pyttelite snuva. Jag är egentligen mer rädd för vad som händer med samhället och ekonomin än att själv bli sjuk. Däremot är jag orolig för mina föräldrar och äldre släktingar.

  Jag förstår inte hur vissa kan vara uttråkade redan! Jag skulle kunna hålla mig hemma ganska länge, har massor av saker att ta tag i, och har en hel hög med olästa böcker och osedda serier att streama 🙂

  1. Tack så jättemycket! Ja det gäller att tänka rationellt, och jag bunkrar inte heller mat. Det gäller att inte ställa till det onödigt mycket genom att orsaka bristsituationer mitt i allt elände. Det viktiga är att skydda sig själv och andra från smittan. Samhällsekonomin tar storstryk nu, och det kommer att ta tid för den att återhämta sig. Tyvärr kommer de uttråkade som inte lyder restriktioner att orsaka onödigt mycket skada för folkhälsan och samhällsekonomin. Jag tycker att den omtalade uttråkningen bland t ex de som samhället kraschar ekonomin för att skydda är helt obegriplig och genomruttet egoistisk. Jag ser inte heller att det finns någon brist på sysselsättning.

 5. Så bra skrivet! Jag har inte tänkt på att för ”varje dag som går är vi en dag närmare slutet på krisen”. Det är ju helt rätt! Så sant, det ska jag absolut börja tänka på från och med nu. Vi klarar av detta tillsammans!

  1. Tack så jättemycket! Ja det gör stor skillnad hur man tänker på situationen. Det kan kännas hoppfullt eller hopplöst, och den förstnämnda känslan gör det lättare att ta sig igenom krisen.

 6. Det är så mycket prat om Corona nu. Över allt. Tycker de är är lite överdrivet. Jag älskar våren och vi får inte glömma att njuta nu när den håller på att komma ??

  1. Ja Corona har blivit ämnet som står i fokus i hela världen. Men jag älskar också våren, och tänker inte avstå från att njuta av den??

 7. Visst är det så att detta inte är för evigt, samtidigt så är varje dag närmare den där puckeln som de talar om och varnar för. Vi har liksom inte sett något ännu. Lite som den där sången ”ain’t seen nothing yet” och det kan inte på något vis få mig lugn :(.

  Men jag försöker ändå blicka mot det vackra med våren, fågelsång eller när den där skatan kommer flygande med en liten pinne för att bygga bo. Eller varför inte de små vårblommorna som syns kring husknuten. Det är vackert i det sorgesamma. Våren, jag hoppas den bringar lyckan :).

  1. Ja det varnas ju för en puckel, och det väl den det finns stor oro för i Stockholm t ex. Det är ju förvisso också så att än är inte den sista personen smittad. Men man kan bara hoppas att alla börjar ta situationen på allvar och agerar därefter, samt att den svenska strategin för att hantera epidemin är framgångsrikt.
   Det känns iallafall bra att se våren komma som den gör varje år, och kunna njuta av blommor och fågelsång precis som vanligt. I naturen märker man inte av situationen som råder nu?

 8. Det är väldigt tråkigt att saker man bokat in blir inställda men egentligen är det ju bara en ’världslig sak’ som Karlsson på taket säger. Jag är frisk och har inget jobb att förlora, kan fortsätta mina studier på distans istället. Men tycker synd om alla som drabbas hårdare av detta.

  1. Ja det är jättetråkigt när saker ställs in, för det är ju oftast sånt som man har sett fram emot. Man kan ju hoppas att det mesta bara skjuts fram i tiden.
   Ja jag tycker också synd om de som drabbas hårdare än jag själv.

 9. Ja kan erkänna trött på virus men ja är ute korta perioder och tom handlat idag
  Väljer oxå att vi är närmre slutet så går det rätt ok

  1. Ja hela den här situationen är så utdragen, och man vill ju gärna veta när den ska ta slut. Men jag visualiserar slutet så känns det bättre.

 10. Jag har tack och lov inte påverkats mycket ännu. Jobbar i vården så jobbet finns alltid kvar, mat finns i affären osv. Hoppas man håller sig frisk och att så många som möjligt klarar sig.

  Så skönt med ljuset som kommer men jag gillar inte alls vinden, är så frusen av mig.

  1. Ja man får hoppas på det bästa! Ja jobben inom vården lär väl vara bland dom sista som är hotade. Så skönt att ni också har mat i affären.
   Ja vinden kan vara riktigt kylig även när solen skiner som bäst!

 11. Det jobbigaste nu tycker jag är fokuset i medierna, det pratas liksom bara corona. Klart man ska ta det på allvar och skydda riskgrupper men allt måste inte handla om corona. Funderar helt klart på att radera min facebookapp för att slippa på mobilen iallafall. På mitt jobb rullar allt på i stort sett som vanligt bortsett från vissa restriktioner. Skönt att leva ett hästliv ändå och vara totalt omedveten om allt som händer och sker i världen.

  1. Ja medierna flödar verkligen över av coronarapportering. Det skulle inte skada att klämma in lite goda nyheter ibland också. Tyvärr är nog inte hästliv ett slags sätt att hålla sig totalt omedveten om vad som händer och sker i världen om man vill det, för det räcker ju att sätta på tv:n, radion eller kolla på telefonen eller datorn så matas man med samma rapportering som alla andra. Jag skulle inte ens ha skrivit detta och föregående inlägg om jag vore helt världsfrånvänd. Men om man bor på landet slipper man iallafall att vistas mitt i epicentrum av epidemin. Man kan stänga av eller logga ut, och gå ut i naturen. Där är allt som det brukar vara.

 12. Jag har också respekt för viruset men jag är inte orolig för min egen del. Tänker mer på min pappa som är i riskzonen, han bor i Spanien och sitter i karantän..

  1. Ja då kan jag verkligen förstå din oro för din pappa. Spanien är ju väldigt hårt drabbat.

 13. Jag håller VERKLIGEN med dig! Detta handlar om en begränsad tid av våra liv och de ”uppoffringar” vi tvingas göra är för både vår egen och andras bästa. Jag blir otroligt illa till mods när jag hör fullt friska människor klaga över att de inte kan gå ut på nattklubb eller åka utomlands medan personer som befinner sig i riskgrupper kämpar för sina liv eller lever med en ständig klump i magen just nu.

  1. Ja jag blir också illa till mods, och har faktiskt börjat bli upprörd också. Det visar sig tyvärr allt mer och allt oftare att många är rent obstinata vad det gäller att följa de restriktioner som gäller. Jag börjar tröttna rejält på bortskämda och egoistiska människor som riskerar andras liv genom sin dumhet. De stackars uttråkade kunde åka och sätta sig i ett flyktingläger någonstans i världen. Det kanske skulle få dom att längta efter de små ”uppoffringarna” de vägrar göra nu.

 14. För mig har inte epidimin påverkat mig så mycket. Jag lever på som vanligt, märks mest av när det gäller plugget och sjukhus besök, men innan corona så var jag inte i folksamlingar. Tycker det mest är jobbigt och jag blir trött. Så redan innan undvek jag folksamlingar??

  1. Ja jag får erkänna att jag inte heller är road av folksamlingar. Så att hålla sig undan såna är ingen svår uppoffring för mig heller?

 15. åh men vilket fint och hoppfullt inlägg du skrivit, ja själv lider ja inte heller av att ha tråkigt, jag har så många intressen som jag gör på hemma front annars också, måla, pyssla skriva osv. Sen har ja ju sambon här hemma att umgås med också <3

  1. Tack så jättemycket! Det är samma här! Jag vet inte vad som skulle krävas för att jag skulle känna mig uttråkad! <3

 16. Åh vad härligt att höra att hästarna njuter ute i sina hagar.Ja tänk om man kunde vara precis lika lugn som djuren är i dessa lägen

 17. Försöker ändå leva som vanligt. Håller avstånd, tvättar händerna ofta och noga Skulle aldrig sätta mig på en överfull buss, undviker folksamlingar osv.
  Däremot oroar jag mig för ekonomin efter detta, med massarbetslöshet, Då allt detta ska betalas tillbaka Vi har haft det så otroligt bra i Sverige, men kommer ha många tuffa år framför oss.

  1. Ja det kommer att ta tid för ekonomin att återhämta sig. Synd bara att så många vägrar att bry sig i restriktionerna. Ju huvudlösare bortskämda människor uppför sig, desto större smittspridning och samhällsskada blir det. Egoismen som många uppvisar ser jag som ett bevis för att många har haft det för bra.

 18. Man ska istället tänka positivt om man är frisk och bara är hemma. Att man får en massa tid med sin familj, kanske inte alla om de är i riskzonen. Man kan göra saker man inte hann innan. Man får ha sunt förnuft och inte vistas där det är mycket människor. ?❤️

  1. Ja det håller jag verkligen med dig om! Personligen ser jag det bara som positivt att få mer tid med sina närmaste, och möjlighet att göra sånt man inte hinner annars?❤️

 19. Jag tycker att allt det här med corana har stannat vårat samhälle synd nu i dessa tider när våren är på ingång och blommorna kommer fram . tyvärr går många bort i detta <3

  1. Ja samhället har verkligen stannat upp på ett helt overkligt sätt. Det är så hemskt när folk mister sina liv. Hoppas verkligen det klingar av snart! <3

 20. Trots att du skriver om tuffa tider och sorg och oro så måste jag ändå säga att du skriver om det väldigt vackert. Nästan så att man blir förälskad i Covid-19. Världen kommer att återhämta sig, men jag hoppas att vi just nu kan hjälpas åt så att så många som möjligt kan resa sig efter krisen. Många har redan mist jobb och företag och det gör mig nog mer orolig än själva viruset i sig. Kram!

  1. Åh tack så jättemycket! Ja det finns mycket vackert även i de tuffaste av tider, om man bara lägger märke till det.
   Ja nu är det verkligen hög tid att alla hjälps åt och gör sitt för att få slut på epidemin. Det går inte att så många vägrar att följa restriktionerna och sprider smitta när dom lever som förut. Det verkar som om många inte fattar konsekvenserna av massarbetslöshet och konkurser. Måtte alla komma till insikt snart!

  1. Åh tack så jättemycket, och tack för att du delade inlägget! Jag blir lika glad varje gång någon gör det❤️

 21. Jag har också respekt, är inte livrädd, men har respekt och följer rekomendationer för de äldre och att man tänker sig för. man är inte ute på samma vis läntre

  1. Nej det går verkligen inte att leva precis som förut. Jag hoppas att alla inser det snart.

 22. Jag längtar verkligen tills allt med C är över. Vi är många som tröttnat på allt kring denna kris. Härligt med alla vårblommor som ger hopp om en ljus framtid

  1. Ja måtte denna epidemi vara över snart! Men det känns ändå hoppfullt att det är vår. Det ger glädje att se blommorna och grönskan som spirar.

 23. Helt galet vad härligt det är med vår och sol! Så trött på allt vad gäller Corona just nu. Längtar tills det är över så folk kan leva normalt igen!

 24. Jättefint skrivet. Jag är inte orolig för just covid 19 smittan, däremot vill jag inte ha den! Jag stannar då hellre hemma och köper något på internet om det kan göras. Jag rör mig sällan ute i samhället om jag inte behöver till något viktigt möte, skolan eller handla. Bättre att till viss del isolera sig i den mån det går 🙂

  1. Tack så jättemycket! Jag håller med dig, och gör likadant som du gör. Jag försöker så gott det går att hålla mig undan samhället och umgänge. Jag har konstaterat att många tar väldigt lätt på situationen där jag bor, så jag vill inte vara bland folk om jag slipper.

 25. Tack för det här kloka och fina inlägget. Jag och min man är lite äldre och har begränsat vårt liv. Att göra det handlar inte bara om samhällssolidaritet utan lika mycket för vår egen skull. Om sjukvården brakar ihop är det oerhört negativt för oss alla. Vi måste göra vårt bästa för att dämpa spridningen.
  Våren med blommorna som kommer och fågelsången är en stor tröst. Vi har det faktiskt riktigt bra med böcker och promenader.

  1. Tack så jättemycket! Det var verkligen glädjande att läsa. Ni
   agerar på ett sådant föredömligt sätt som man önskar att alla skulle göra.
   Det här med att folk blir uttråkade och trotsar restriktionerna är förskräcktligt. Det är ju toppen att kunna promenera, läsa, njuta av våren och mycket annat.

 26. Som idag blir jag helt lycklig av att se ut, att vara ute och få känna våren i luften! Helt otroligt att det redan börjat blomma och blivit knopp, här i alla fall! Låter fantastiskt <3 Tycker du har väldigt kloka tankar, som alltid! Tycker vi inte ska behöva tänka allt för negativt kring livet just nu, som sagt finns det SÅ mycket att vara tacksam över, men tyvärr är det många som väljer att inte se det. Även i tuffa tider finns det alltid en ljusglimt att glädjas åt! För varje dag som går kommer vi närmare bättre tider, exakt <3 Kram fina du och ha en otroligt bra kväll! <3

  1. Åh tack så jättemycket snälla gulliga du! <3 Så härligt och glädjande att du också njuter av våren! Det är ju precis som du säger ett val att känna tacksamhet över de ljusglimtar som finns även i tuffa tider! <3 Vi tar oss igenom det här en dag i taget.
   Stora kramar världens raraste Emma och ha en underbar kväll! <3

 27. Svar; tackar! Ja, jag får hoppas att alla mina planer slår in och hoppas att det som jag önskar sker om fem år max 😀
  Hoppas du fått en fin måndag idag hittills! 🙂

  1. Tack! Ja om vi tar tillvara den här tiden och använder den för eftertanke och reflektion, kan vi komma ut på andra sidan med nya och värdefulla insikter om livet <3
   Kram!

 28. Svar; vad härligt att du uppskattade inlägget! Alltid kul att läsa andras inlägg och enklare att lära känna någon via frågor och svar 😀
  Jaså är det så enkelt? Ja, men då kanske jag ska passa på att tillaga lasagne 😀

  Många kramar till dig! <3

 29. Du har sunda tankar och jag är nog lite mer som du. Jag försöker också leva på som vanligt, jag drabbas inte så mycket och min fristad är skogen så jag njuter där med hunden.

  Sverige står kvar men tyvärr kanske inte liv men jag hoppas verkligen att de som inte förstår att de måste anpassa sig lite mera kommer förstå detta snart.

  Ta hand om dig <3

  1. Tack så mycket! Ja livet rullar ju på även om omständigheter runt omkring en förändras. Man får helt enkelt göra sitt bästa för att anpassa sig till situationen, och vi får hoppas att fler kommer till denna insikt i tid.
   Det är tur iallafall att skogen finns, för där kan man vistas och njuta riskfritt 🙂
   Ta hand om dig du också!<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *