Att hjälpa eller stjälpa varandra i Coronatider

Att hjälpa eller stjälpa varandra i Coronatider

Ibland skär det lite i hjärtat när jag tittar in på sociala medier. Att det pågår en kris i såväl Sverige som flera andra länder kan inte många ha missat, men frågan är vad som göder den mest i det här landet – Coronaviruset eller mänskligt beteende? För medan viruset sköter sitt och smittar folk i tur och ordning – med varierande konsekvenser och i okänd omfattning – växer osämja mellan människor. Det diskuteras vem som har rätt eller fel om virusets farlighet, hur epidemin ska hanteras och vilka konsekvenser den kommer att få. Men tyvärr råder det ibland riktigt hårda tongångar i FB-trådar, och de som förringar virusets farlighet uttalar sig ofta på sätt som visar att de endast tänker på sig själva. Det sållas ut vilka som är i farozonen, och övriga behöver inte oroa sig. I farozonen finns ändå ”bara” gamla människor, och lite luddigt beskrivet människor med underliggande sjukdom. Men hur många vet vilka dessa sjukdomar är?

Så finns det dom som har varenda nerv utanpå huden, och jobbar oförtröttligt med att piska upp en domedagsstämning. Det är få saker som skapar så mycket rädsla som osäkerhet. Det pumpas ut inlägg på sociala medier om den livsfara vi alla befinner oss i, vårdens otillräcklighet och samhällets kommande ekonomiska kollaps. Jag har sett exempel på ren skräckpropaganda som snarare liknar science fiction än verkligheten. Livrädda människor suger i sig allt som torra svampar, utan att ens fundera på rimligheten i vad dom läser.

Jag är inte ute efter att bli ännu en expert i debatten om Coronavirusets farlighet och hantering. Nej jag vill bara skriva av mig några tankar kring mänskligt beteende. För många kommer att vara mera drabbade av paniken än av viruset självt. När människor får panik reagerar dom nämligen ofta väldigt själviskt. Plötsligt står jaget i centrum, och när överlevnadsinstinkten tar över kan det rationella tänkandet komma i kläm. Ett exempel på detta är det hysteriska bunkrandet av mat, mediciner och toapapper som pågår på olika håll i landet. Det enda viktiga är att JAG har vad jag behöver – och så förstås de allra närmaste. Plötsligt blir det helt normalt att roffa åt sig allt man kommer över i butikshyllorna. Det spelar ingen roll om andra blir utan mat, mediciner och toapapper. Huvudsaken är att JAG och mina närmaste tryggt kan titta på våra inköpta förråd, och veta att det bara är andra som får vara utan.

Men hur känns det egentligen inombords att med överfyllt medicinskåp läsa om sjuka och febriga barn, som inte ens kan få en Alvedon för apoteken har sålt slut? Eller att veta att man hade ett ”försprång” att handla slut på affärernas varor, medan människor med mager ekonomi, och som endast kan handla lite för stunden blir utan? Känns det bra att inventera sina toapappersbalar och veta att andra har tomt på rullen?

Det sägs ibland att djuriska instinkter kommer fram i människor under svåra situationer. Men djur gör inte såhär mot varandra. När människor agerar på det här sättet försämras en redan svår situation. Det är inte Coronaviruset som köper slut på mat, mediciner och toapapper. Viruset tvingar inte människor att agera egoistiskt och kortsiktigt. Det sprider sig och orsakar symtom i allt från mild till svår grad. Vad vi människor har att göra är att förhålla oss till detta. Hur vi som folk tar oss igenom epidemin kommer påverkas av hur vi alla väljer att reagera och agera.

Alla kan gissa, alla kan ha rätt och alla kan ha fel. En del är totalt orädda medan andra är livrädda. Oavsett var vi befinner oss på skalan är det här en tid då vi människor och våra egenskaper sätts på prov. Vi har alla ett individuellt ansvar för våra handlingar, och våra val påverkar våra medmänniskor. Hur vill vi vara och agera, och vilka konsekvenser vill vi skapa? Ingen av oss kan bota sjukdomen Covid-19, men vi kan alla göra vårt bästa för att visa omtanke om varandra. En omtanke – som om vi har tur – kan hålla smittspridningen stången, medan vi alla har mat att äta, tillgång till medicin samt toarullar på toaletten. 

Jag är tacksam att det ännu inte har uppstått hysteri på den lilla orten där jag bor. Affärerna är välfyllda, och det råder ingen brist på varor. Här finns sedan länge en FB-grupp i vilken människor skriver till varandra. Tongångarna hårdnade här också för en stund, och någon kände oro för om varor skulle ta slut i affärerna. Så när jag har handlat uppdaterar jag i gruppen om att butikerna är välfyllda som vanligt, och att ingen behöver bunkra. Jag tror att det är viktigt att förmedla vad som faktiskt fungerar också, och inte bara slå på stora trumman så fort man ser en tom makaronhylla.

Jag vill tillsist understryka att jag inte är ute efter att vara dum mot någon. Jag vill bara väcka lite tankar. Berätta gärna vilka tankar du har kring det jag har skrivit om.

 

 

0

70 svar på ”Att hjälpa eller stjälpa varandra i Coronatider

 1. Vet liksom inte vad jag ska säga faktiskt! Du är klok, och det vet du, skriver otroligt bra och har bra värderingar och tankegångar. Håller med dig! Ska också vara tacksam för att vi inte har blivit allt för mycket drabbade här jag bor också kring hysterin i affärerna, men ska inte säga för mycket än! Jag håller tummarna för att detta tar slut så snabbt det bara går, försöker tänka och ha den sikten framåt! Hellre en mer positiv tanke i detta än att bara se det dåliga ❤️ Kram! ❤️

  1. Åh tack så jättemycket snälla du!❤️ Ja vi håller tummarna stenhårt för att epidemin klingar av snart! Ingenting blir bättre av att man låter modet sjunka, så jag fokuserar liksom du på att hålla mig positiv genom det som händer. Stor kram!❤️❤️

 2. På något sätt så fick ditt inlägg mig att bli lugn mitt i alla den panik som jag känner just nu, med att endel bunkrar upp och inte bryr sig alls om andra. Nu skulle jag beställa hem mat från mataffärerna. Men det finns inga tider på hela den här veckan. Vilket det alltid brukar finnas. Nu vet jag att jag kommer få hjälp av min pojkvän och hans 2 vänner. Men jag får ändå panik och blir så rädd över hur endel kan bli så egoistiska. Du borde dela det här inlägget så flera får ta del av det och läsa. Jättebra skrivet

  1. Åh tack så mycket! Det glädjer mig verkligen om jag kunde förmedla lite lugn till dig❤️ Jag vet ju din situation med din son som är i riskgruppen. Men det här med matbunkrandet måste verkligen stanna av snart, för det är faktiskt ingen bristsituation. Affärerna hinner ju inte fylla på från lagret till hyllorna när folk köper på sig som om det vore sista maten på jorden. Snart ryms det nog inte mer i köksskåpen hos de egoistiska.

 3. Jag håller helt med dig här. Den här hysterin kan inte vara bra för någon och jag tänker på de stackare som bor där hyllorna verkligen är tomma överallt. Varken här eller i närliggande större städer har det varit helt tomt tack och lov.
  Jag tror att alla bara måste ta ett djupt andetag och ta det som det kommer, mer kan vi inte göra.

  1. Ja det gäller att ta ett djupt andetag och hålla huvudet kallt. Den här hysterin är verkligen inte bra. Tänk om det vore krig vi drabbats av istället för sjukdom. Folk skulle väl slå ihjäl varandra i affärerna innan fienden hinner ta oss…

 4. Jag tycker det är hemskt att människor bunkrar så mycket så det inte räcker till alla. Speciellt medicin, all barnalvedon är slut här bara tur vi har.
  Man blir ju rädd för hur människor beter sig

  1. Ja det är faktiskt skrämmande hur egoistiska många är. Om det vore krig vi drabbats av istället för virus, skulle väl folk slå ihjäl varandra över maten i affärerna innan fienden hinner ta oss.

 5. Jättefint skrivet! Jag förstår verkligen inte hur folk kan ens tänka själviskt i sådana här stunder. Jag är en av de få som inte bunkrar upp och blir själv svinsur när man står i butiken och det man önskar inte finns för att många bunkrat upp sig. Det är helt galet 🙁 speciellt med toapapper förstår jag inte grejen med…
  Men jag hoppas vi får mer klarspråk kring Coronaviruset snart så att vi snabbt skapar trygghet igen i samhället. För det går inte att folk lever i denna skräck och bunkrar upp som om det är jordens undergång :/

  1. Tack så jättemycket! Ja det kom faktiskt lite som en överraskning, att svenskar som ska vara så humanitära kan vara så hänsynslösa mot varandra i kristider. Jag bunkrar inte heller, och gör var jag kan för sprida lugn bland ortsbefolkningen så att inte affärerna ska rensas här.
   Jag tror att folk måste försöka hålla huvudet kallt, och utgå från att saker löser sig tillsist – på ett eller annat sätt.

 6. Jag tror precis som du skriver här; kaoset, paniken och egot är farligare än själva viruset! I krissituationer ska ju vi människor gå ihop, hjälpa varandra och bry oss om våra medmänniskor – inte bunkra så några blir utan! Dock har jag sett väldigt fina saker med. Människor som handlar åt sina gamla grannar ♡

  1. Ja tider som dessa klarar man sig ju bäst igenom om man bryr sig om varandra. Men idag har jag äntligen sett att det börjar att hända här. Folk börjar lyfta fram hur man kan hjälpa varandra, istället för att verbalt attackera varandras åsikter.

 7. Jag har inte bunkrat något själv, däremot köpt hem saker som jag annars brukar handla. Det blir konstigt dock som när jag var på affären och handlade i fredags, människor tittar vad man köper. Lite som ”är hon är bunkrare”. Det är jag inte utan handlade som vanligt. Jag har väl alltid försökt att ha saker hemma redan sedan innan, man behöver ju inte överköpa sig som vissa jag sett som fyllt hela kundvagnen med toalettpapper.

  1. Jag är också likadan att jag alltid vill ha saker hemma, men det handlar inte om några jättemängder, utan mera att jag vill handla innan det börjar eka tomt i skåpen. Men bunkrar gör jag inte, och handlar inte mer än vad som ryms i en korg. Har någon slags motvilja mot ostyriga kundvagnar? Här har jag inte märkt att någon tittar på en i affären, och det har varit välfyllt i hyllorna varje gång jag varit och handlat.

  1. Ja faktum är ju att det råder ingen verklig brist, utan tomma hyllor beror på att många river åt sig så mycket varor att personalen inte hinner fylla på från lagret till butikshyllorna 🙂

 8. Jag tycker det har blivit så överdrivet. All hamsting av mat osv och hysterin i medier. Det är det enda de pratar och skriver om. Tror det gör att folk blir oroliga i onödan. Bra med info, men får inte bli för mycket heller.

  1. Ja hamstringshysterin är lika totalt överdriven som onödig, och ställer till det för de som drabbas helt i onödan. Medier vill tjäna pengar, och att sprida rädsla är lönsammare än att sprida lugn. Vem som helst kan känna oro, men hur man agerar på denna oro säger en del om hur man är som människa.

 9. Åh Lillian. Tack för att du fortsätter vara en utav de klokaste bloggerskorna här i världen. Tack för att du delar ett så viktigt inlägg.

  Många förstår nog inte vilken panik de sätter i folk när de delar bilder på tomma hyllor eller inlägg utan källkritik. Och jag blir så trött på det mänskliga beteendet. Rädslan för viruset är farligare än smittorisken och det gör mig ledsen.

  Stor kram och TACK ?

  1. Men åh tack så jättemycket snälla du!❤️ Det värmer i hjärtat att du tycker det!
   Ja tyvärr är det väl så att många känner sig lite ”viktiga” när dom sprider bilder och skrönor som spär på hysterin. Vet en person som sprider de mest hårresande konspirationsteorier om viruset och allt kring detta, och han har tusentals anhängare på FB som sväljer hans tokiga dynga med hull och hår. Åh så jag önskar att det fanns ett bra sätt att få upp ögonen på de som tror på denna dyngspridare.
   Det kanske är dags dra igång bildspridning på välfyllda butikshyllor för att kyla ner hysterin.
   Stora kramar!❤️

 10. Jag tycker de är fruktansvärt att folk hamstrar som dom gör. De är så många som blir utan mat och medicin osv. Tycker man ska handla som vanligt. Matbutikerna kommer inte stänga och de finns kvar.

  1. Ja det är ju exakt så – matbutikerna finns kvar, och om folk slutar riva åt sig som gamar kommer personalen hinna fylla på från lagret till hyllorna!

 11. Jag är irriterad på att folk delar fake news, påhittade lösningar på hur man ska göra om man smittas osv Bara bullshit som folk sväljer med hull och hår.
  I min lilla ort där jag bor har det skapats en FB-grp där man kan be om hjälp med handling om man inte kan gå ut själv osv. Jättekärt, tycker jag.
  Jag ser en hel del humor kring Coronaviruset i mitt flöde och det gör det lite lättare faktiskt. Sen ser jag också mycket vänlighet och stöttning till de som arbetar inom vården. Så jag hoppas och tror att det är mest kärlek och omtanke som sprids.

  1. Ja milde tid vilka dyngspridare det finns, och på något sätt lyckas dom får massor av folk att svälja precis vilka konspiratoriska tokigheter som helst.
   I FB-gruppen här har jag idag äntligen fått se att folk börjar att aktivt lyfta fram hur man kan hjälpa varandra, istället för att verbalt attackera varandras åsikter. Jag har även sett en den humor i mitt flöde. Så jag hoppas att den goda utvecklingen fortsätter.

 12. Jag har precis samma tankar som dig. Jag vet inte vad som är värst om det är coronaviruset eller alla hysteriska människorna i butikerna som slås för dom sista grejerna i hyllorna. Vad skönt att höra att ni har fullt i hyllorna i eran lilla by

  1. Ja det är verkligen skönt, och måtte det fortsätta vara så. Det borde vara fullt tillräckligt att leva med smittorisk. En massa brister som skapas av ren egoism borde man väl iallafall få slippa.

 13. Där ser man vad en kris gör med oss människor. Många handlar i affekt utan att se konsekvenserna. Stäng ner Sverige,,, ok det låter ju bra, men viktiga samhällsfunktioner måste fungera såsom vård och övrig blåljuspersonal . Tror vi alla vill ha pengar om vi blir sjuka, att soporna töms osv, Jag jobbar med personer som är i riskzonen, så inte nonchalerar jag problemet, men att bli hysterisk löser ingenting.

  1. Ja det vi ser nu är bara en försmak av hur en kris i form av t ex ett krig skulle påverka människor. Milde tid, folk skulle slå ihjäl varandra i matvaruaffärerna innan fienden hinner ta oss. Du har så rätt i att bli hysterisk löser ingenting. Tvärtom – de problem man redan har ökar lavinartat.

 14. vilket bra inlägg du skrivit, jag håller helt med dig. Det är helt sjukt som folk better sig nu visst dom grips av panik, men det gör det verkligen inte okej tycker jag. För det är så egoistiskt tycker ja med. Och det värsta är ju att så många inte ens verkar tänka realistiskt als, om dom nu blir sjuka kanske det handlar om två veckor typ. Och folk roffar åt sig grejer som om dom förbereder sig för att vara sjuk typ i ett år ? Ärligt har ja varit så irriterad på detta beteende överlag senaste veckan, vi måste ju i såna här tider, tänka på alla i ett samhälle, inte bara oss själva. Och det är sjukt upprörande, att se att folk liksom gör just det bara tänker på sig själva?❤

  1. Ja det är verkligen upprörande att så många uppför sig så totalt egoistiskt. I krissituationer visar människor verkligen vem dom är, och det är inte alltid som fina sidor kommer fram.
   Ja man kan tro att folk förväntar sig att vara sjuka, isolerade och lösa i magen åtminstone ett år framöver?❤️

 15. Ja detta börjar faktiskt bli för mycket, jag börjar bli så less på deta med corona nu och man har inget val än att finna sig i det flera månader till

  1. Ja det känns som en del saker har gått helt över styr. Tänk om det ändå kunde vara över snart.

 16. Jag är så galet trött på Corona hit och Corona dit. Säger som jag sagt redan från början att Sverige måste bestämma sig är vi rädda eller inte och då agera därefter. Nu är det som alltid med vårt land halvdant

  1. Ja försiktigheten med att bestämma sig blir på något sätt förlamande. Det verkar omöjligt att komma till klarhet i om vi är rädda eller inte. Men halvdant har blivit ett signum för Sverige.

 17. Det är riktigt läskigt hur folk beter sej mot varandra. Jag e mer rädd för allmänheten än för själva viruset känner jag. Ta reda på fakta så slipper folk göra hysteri om matvaror och handla som vanligt. Så alla får mat.

  1. Ja det är faktiskt läskigt, och det ger en försmak av vad som väntar om en ännu värre kris händer. Egoism kan ge riktigt dåliga konsekvenser.

 18. Jag tänkte på det du skrev att många blir mer påverkade av all skräck och att dom är livrädda. Jag är en av dem, ja jag är orolig över corona och osv men just det här att många handlar på sig och rädslan över viruset gör mig mer påverkad än viruset i sig. 🙂

  1. Ja det är ju ändå så att folks egoistiska och hysteriska handlingar kan påverka ens vardag på ett väldigt tydligt och besvärligt sätt. Att inte kunna handla vad man behöver skapar en påtaglig oro som kan vara precis lika närvarande som rädslan för att bli smittad. Men snart måste det väl vara fullproppat i egoisternas köksskåp så andra kan få handla också. Mat finns, men personalen i affärerna måste hinna fylla på från lager till hyllor. Så det gäller att hålla huvudet kallt.

 19. WOW! Vilket otroligt starkt inlägg och jag kan inte göra annat än att hålla med dig i detta. Vet inte hur många gånger jag sett FB-inlägg, där mammor vädjar om att hon inte kan köpa någon ersättning till sin dotter pga att det tagit slut av allt hamstrande. Jag tycker det är skrämmande hur våra medmänniskor kan visa sig så egoistiska att de inte tänker på dom äldre som FAKTISKT lever i riskgruppen för detta virus & som faktiskt behöver mat lika mycket som vi! Jag tycker detta inlägg var suveränt och jag önskade det fanns fler som tänker lika klokt i dessa stunder <3

  1. Åh tack så jättemycket snälla du! Ja det känns inombords att läsa om när mammor vädjar till allmänheten om hjälp att få tag på mat och mediciner till sina barn, likväl som när man läser om alla som tänker ”leva som vanligt” eftersom just dom själva inte tillhör en riskgrupp och saknar oro. Så jag var helt enkelt tvungen att skriva av mig lite. Egoismen måste verkligen upphöra nu! Tack igen! <3

 20. Jag tycker att det här var väldigt bra skrivit utan dej Sverige är i kris på grund av det här corana viruset jag själv är livrädd för att bli smitad så är ekstrmt noga med mina händer ❤️

  1. Tack så mycket!❤️ Jag förstår din rädsla med tanke på din hälsosituation. Det är många som behöver omtanke på olika sätt i dessa tider, så jag kände att jag bara måste skriva av mig.

 21. Jag håller med dig att det ibland blir en hemsk stämning. Däremot kan jag också tycka att det på något sätt för oss samman för att hjälpas åt. Det föder mycket omtänksamhet.
  Jag litar på att de vi utnämnt som våra ledare tar ansvaret som gynnar och hjälper oss.

  1. Ja jag har äntligen börjat se detsamma här. Tyvärr har det en tid varit väldigt tråkig läsning i ortens FB-grupp, med ren mobbning av de som delar inlägg om rädsla och råd. Men nu har det vänt, och handlar mer om hur människor kan ställa upp för varandra vid behov. Så utvecklingen går äntligen åt rätt håll!

 22. Jag håller med i allt du skriver. Hur kan det komma sig att vi i dessa tider blivit så otroligt egoistiska. Borde vi inte själva förstå ransonering och bara köpa det mest nödvändigaste. Fruktansvärt och skapar en oro hos mig som inte ens är orolig.

  1. Ja jag undrar också hur det kan komma sig. Många vill ju visa sig så solidariska i andra sammanhang. Men sen när solidariteten verkligen sätts på prov på ett nära och konkret sätt så blåser den ut genom fönstret…

 23. Håller med dig.Jag tillhör självriskgruppen i dubbel bemärkelse och vi är inte betjänta av denna ökande polariseringen om vem som har ”rätt eller fel”.

 24. Jag kan inte låta bli att känna att det inte är viruset i sig som är det farligaste utan snarare alla människor som blir hysteriska på grund av det. Vill dock förtydliga att jag definitivt tycker att vi ska skydda de riskgrupper som finns. Så ingen nu väljer att tolka min kommentar fel. Men jag tycker att det börjar gå till överdrift med allt coronaprat. Orkar liksom inte ta till mig mer nu.

  1. Ja jag känner också att det börjar bli lite väl mycket. Självklart ska riskgrupper skyddas, men hysterin verkar sträcka sig lååångt bortom dessa grupper.

 25. Det är verkligen sjukt hur det har blivit. Istället för sunt förnuft så beter sig människor som om det var jag vet inte vad. Skulle veckohandla i söndags men fick tänka om fullständigt för ingenting fanns på hyllorna, jag tog tom den sista frysta köttbullarna (gör hellre egna) nu ligger sonen och jag sjuka så tur jag fick handlat det lilla som fanns. ❤️

  1. Ja det är verkligen sjukt. Det kanske är att sticka ut hakan lite, men hittills verkar mänskligt beteende ha skadat det dagliga livet betydligt mer än vad viruset har gjort. Hoppas att ni kryar på er snart!❤️

  1. Tack så mycket! Ja det är en läxa som heter duga. När dammet efter denna epidemi har lagt sig, borde MSB ta fram tydliga riktlinjer för etiskt och moraliskt beteende i kristider.

  1. Tack så mycket! Ja hittills verkar hysterin ha ställt till otroligt mycket större samhällsskador än vad viruset har gjort. Självklart lider jag med de individer som har drabbats av viruset. Men det är ju rent vansinne att en massa människor lever med oro för att få tag på mat och mediciner mm, när det faktiskt inte råder en egentlig brist.

 26. Fantastiskt bra skrivet! Rädsla och panik leder sällan till något bra, och det är helt sjukt hur mycket falsk ”information” som sprids just nu. Min nya favorithobby är att sitta och läsa Facebookkommentarer på Krisinformations sida och man blir ju nästan mörkrädd över hur många som helt tycks ha skippat det här med källkritik och sväljer allt med hull och hår!

  1. Tack så jättemycket! Ja milde tid vad man får läsa ibland! Jag brukar faktiskt undra hur en del är funtade. Det är ju illa nog att vissa sprider en massa falskheter för att väcka rädsla och sensation. Men att det finns folk som sväljer precis exakt vad som helst…

 27. Svar; det var en riktig utmaning att skära ned på ord. Men skönt nog lyckades jag 😀
  Haha eller hur! Ja, det är helt galet med hamstringen, hysterin och allt om toalettpappret. Förhoppningsvis blir det bättre snart ^^,

  1. Ja man kan ju verkligen hoppas att det blir bättre snart! Här är affärerna tack och lov fortfarande välfyllda, så det är bara att hoppas att hysterin håller sig undan.

 28. Vilket bra inlägg och jag håller med dig att vi inte behöver bunkra och att människan kan bli egoistisk, självisk.

  1. Tack så mycket! Nej det gäller att kunna tänka på andra också, och särskilt i kristider.

 29. Här är det ingen ”hysteri” än men känns som det kan bli det. Vissa grejer är slut i butiken men man försöker ju behålla lugnet och kan köpa nå annat likvärdigt istället. Försöker leva på som vanligt, men med lite respekt, så vistas inte i för stora grupper men stänger mig inte in hemma heller eftersom jag är helt frisk nu

  1. Så Skönt att det inte råder hamstringshysteri hos dig heller. Vi får hålla tummarna att det fortsätter så. Ja i dessa tider får man visa extra mycket respekt och omtanke för då kan alla handla, och man sprider inte smitta.

 30. Ja ibland förstår jag mig inte på människor. Hur vissa uttrycker sig och klankar ner på andra. Försöker tävla i vem som har rätt och vem som har fel. Och det gäller inte bara i coronakrisen, utan allmänt! Verkar finnas många virus-”experter” nu helt plötsligt, hehe. Nä, men man kan uttrycka sin åsikt på ett sätt som ändå visar att man respekterar vad andra tycker 🙂

  1. Ja det kan vara både beklämmande och skrämmande att läsa hur många uttrycker sig mot andra. Vid tangentbordet tycks det mesta vara tillåtet, och det är också det bästa stället för många att utse sig själva till experter på vad som helst. Kanske skulle många uttrycka sig respektfullare om dom bara kunde skriva sånt som dom skulle kunna säga personligen till den dom vänder sig till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *