Varit på slottsbesök

Varit på slottsbesök

Jag är nästan löjligt förtjust i att titta på slott, och pricken över i är om man kan gå på spökvandring. Någon sådan möjlighet bjöds det inte på vid besöket på Sofiero slott, men en guidad visning kryddad med mycket kunglig historia lyckades vi få slinka med på trots att gruppen var full. År 1866 flyttade prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau in i sitt nybyggda sommarslott, som då bara hade en våning. Vi fick via berättelser och bilder följa slottets utveckling, och de generationer av kungafamiljen som levde på slottet. År 1973 skänkte Gustaf VI Adolf egendomen till Helsingborgs stad. Den var då i skriande behov av renovering, och har rustats upp sedan dess.

På Sofiero anordnas det under säsongen olika evenemang och utställningar. När vi var där visades det i ett av rummen massor av gamla filmer från kungafamiljens liv. En del av de små filmerna visade kungabarnen som lekte och spelade bollspel med sin mor. Hon filmade en hel del, så det var oväntat mycket man fick se. Det var mysigt att få se glimtar från vardagen och glädjestunder från en svunnen tid. Jag fick intrycket att Margareta verkar ha varit en väldigt varm och lekfull person. Det pågick också en fin skulpturutställning.

Av vad vi fick se var det endast ett litet fåtal av rummen som var bevarade i ursprunglig stil. Vad jag förstod var dock inte alla möblerna de ursprungliga. Personligen skulle jag ha tyckt att det var finare om det som hade renoverats hade gjorts i tidsenlig stil. Jag fotade inte de tråkigt renoverade rummen. Nedan visar jag några enstaka bilder från rum där man kan se hur kungafamiljen hade det när dom bodde där. Det var inte lätt att få till bra bilder när rummen var fyllda av besökare, men jag gjorde så gott jag kunde?

Vacker utsikt genom ett fönster.

En skulptur föreställande Folke Filbyter på sin häst.

Så till min favoritavdelning för dagen. Runt slottet finns en stor park, och en del av den är fylld av blomrabatter. År 1905 fick kronprinsparet Gustav Adolf och Margareta från England Sofiero i bröllopsgåva. Bägge var mycket trädgårdsintresserade, och Margareta som var väldigt växtkunnig var uppväxt bland praktfulla engelska parker. De båda deltog i anläggandet av blomsterplanteringarna, och skapade sin trädgård på mindre än 15 år.

I en av rabatterna växte det kronärtskockor. Såna har jag bara sett små bitar av på tallriken, eller lite torra i butiksdiskar. Jag tyckte att de liknade gigantiska tistlar.

Det här huset var trädgårdsmästarens bostad.

Det fanns också andra saker att se, som t ex ett större växthus innehållande riktigt gamla vinrankor som det växte druvor på, och ett väldigt smalt växthus där det odlades meloner. Jag har alltid velat köpa rosor i Sofieros trädgårdshandel, men det blev inget köp av praktiska skäl. Inget kul att trängas med taggbuskar i husbilen?

Något som skulle ha varit vackert att se i full blom var rhododendronplanteringen, men då måste man vara tidigt ute på sommaren. Gustav VI Adolf lät plantera mer än 5000 plantor av mer än 400 sorter, så mina ögon skulle nog ha spruckit av njutning vid åsynen av en sådan färgprakt. Men jag fick verkligen mitt lystmäte av många goda dofter, för det såldes mängder av olika väldoftande tvålar i slottsbutiken.

Sofiero var ett trevligt utflyktsmål, där man kan få en intressant och avkopplande dag?

För den som är lika intresserad av slott och historiska platser som jag är och har missat inlägget om förra slottsbesöket, så länkar jag till detta nedan. Kika gärna in, för det är otroligt vackert!

https://varapavag.se/2019/07/20/en-vacker-och-intressant-sevardhet/

 

Ha en fortsatt härlig dag!

0

82 svar på ”Varit på slottsbesök

 1. Oj där hade min sambo älskat att gå, han älskar att läsa om historia i byggnader eller slott, samt speciellt slott. Så vackert där var!!

 2. Så fint! Jag gillar också att besöka slott och precis som du spökvandringar älskar jag! Gick en spökvandring på bäckaskogs slott och det var helt fantastiskt! Det kan jag rekommendera dig även om det kanske är lite långt ?❤️

 3. Jag tycker också om att gå i gamla slott och titta. Vad roligt att ni kunde gå med i rundvandringen ändå 🙂 det är ju så roligt att se hur det såg ut. Jag har vart väldigt mycket på löfsta slott och tittat, har bott i kimstad så de har vart nära. Har ju nära dit nu med som jag bor i Norrköping ? Jag haft för mig att löfsta slotts alla möbler är från den tiden som Emelie piper bodde där :!

  1. Ja det är verkligen roligt att se hur det såg ut! Jag har varit på rundvandring och på spökvandring på Löfsta slott för längesen, och det är så fint där? Har också för mig att möblerna är från den tiden?

 4. Åh vad coolt med slott! Alltså aldrig sätt något förutom i Stockholm och på Öland haha! Men blir verkligem spänd på att se mera! ? bra inlägg!

  1. Tack så jättemycket!? Påfågelsrummet ser härligt ut! Jag lyckades inte få fram inlägget via länken, men jag såg en fin bild?

 5. Wow, verkligen ett fint slott och många vackra bilder du lyckats fånga. Det är roligt att få historia om en ett ställe man besöker. ??

 6. Jag har faktiskt bara varit på Sofiero om det varit konsert eller så. Men det är ett otroligt fint slott. Trädgården är helt fantastisk

 7. Oh så fantastiskt vackert! Aldrig tänkt på att man kan gå på sådant, speciellt inte med spökvandring, låter ju hur läskigt men spännande som helst!! Tack för att du väckte en nyfikenhet hos mig! 😀

 8. Underbara bilder ❤
  Slott och dess parker är så vackra. Spökvandring låter väldigt spännande och något jag gärna skulle gå på ❤

 9. Håller verkligen med dig! Så himla intressant med besök på slott & spökvandring är ju bland de bästa ? Du får komma hit till Örebro på spökvandring tycker jag! Men låter som ni fått ett bra besök & Så fint att få se en del videos från livet där & deras vardag också!

  1. Åh så roligt att du också tycker det!? Jag skulle jättegärna åka till Örebro och gå på spökvandring på slottet!?

  1. Ja jag tror att du skulle tycka om det!? Det är något speciellt med att befinna sig mitt i en plats eller byggnad där man kan känna historiens vingslag.

 10. Jag gillar också slott och gå på spökvandring hade varit kul med. Men precis som dig älskar jag historia och kungar och hur det har varit förr 🙂 Hade tyckt det var intressant 🙂

  1. Ja jag tror verkligen att du skulle tycka att det är intressant!? Det är något speciellt med att besöka gamla byggnader och platser, och få ta del av vad som hänt där?

 11. Åååh, vilket vackert slott. Har aldrig sett detta och finns inget mer spännande än att besöka slott och dess trädgårdar! ? Jättefina bilder.

 12. Vad vackert, vilken trädgård som fanns där. Spök vandringar kan vara så kul. vi var på en här i Göteborg för ett tag sen och gick runt vid kronhusbodarna här. Så bra

 13. Där är verkligen så himla vackert!! Det var längesedan jag var där, kanske dags för ett nytt besök när jag ändå ska mysa med min vän Åse som bor i Helsingborg

  1. Javisst är det!? Jag tänkte faktiskt att du måste ha varit där, för du har ju varit och sett så otroligt många fina ställen?

 14. Jag är fasligt förtjust i gamla byggnader, men har aldrig riktigt fastnat för slott! Jo, fasaderna, men inte innanmätet. Men det var riktigt fint att se!

  1. Tack! Så roligt att du är förtjust i gamla byggnader!? Det som bl a är kul med gamla slott, är att dom kan vara så väldigt olika invändigt beroende på ålder och inredning?

 15. Ser hur mysigt ut som helst! Gillar att besöka slott och få guaidad resa genom tiden. Jag har varit i slottet i min hemstad och det var väldigt litet men väldigt mysigt!
  Jag hade gärna velat åka hit. Men jag vart lite nyfiken på filmerna, kunde de verkligen filma på den års tiden? 🙂

  1. Så roligt att du också gillar att besöka slott!? Ja man fick även se i filmerna när Margareta filmade de lekande kungabarnen. Det var i början av 1900-talet. Den första visningen av film inför publik skedde 1895. Om du vill veta mer om filmens historia kan kan rekommendera en artikel på tekniskamuseet.se som heter Filmens historia. Den är jätteintressant och man får veta hur det gick till när filmkameran skapades och hur tekniken att kunna filma utvecklades?

 16. Svar; tack snälla, ja jag mår mycket bättre nu 🙂

  Tack, det glädjer mig att få höra det från utomstående.
  Ja, det är bra med djupgående samtal. Det är roligt att diskutera saker med min sambo då han är så klok. Det är något jag verkligen gillar! 🙂

 17. Svar; ja, känns hur bra som helst att må bättre. Avskyr verkligen att vara sjuk haha 😀

  Ja, alltid trevligt att hitta något att gemensamt titta på. Det är dock tråkigt när det tar slut :’D

 18. Svar; ja, att hitta rätt foder för sin hund är inte alltid lätt. Vi har testat flera olika foder, men oavsett har Ginzo älskat allihop han fått. Ett riktigt matvrak! Däremot vill vi ge honom det bästa så vi har (utöver det jag fått testa från buddy) hittat rätt foder vi känner passar vår hund! 😀

  1. Så kul att du också har varit där!? Lekplatsen är ju jättefin, så den kan jag tänka mig att barn gillar att besöka!

 19. Enda sen barndomen har min mormor tvingat med oss barn till olika slott och vi har fått höra massa historier hitt och ditt.Men vi har aldrig fått sätt någon film klipp från hur familjen hade det på slottet,det hade varit väldigt intressant att se.Håller med om att det är svårt att ta rättvisa bilder men tycker att du har lyckas rätt bra med den biten

  1. Tack så jättemycket!? Det lät riktigt kul att bli medtvingad att titta på olika slott? Jag kan inte minnas att jag heller har sett på gamla filmer på något annat slott.

 20. Svar; ja, det var mer än vad vi trodde. Vi hoppades att det bara var en stukning vår kära lilla Ginzo skulle enkelt återhämta sig ifrån. Men icke sade nicke och det blev en himla massa dramatiska saker efter det :’D

  Ja, det är så himla trist att det finns så många människor som inte längre bryr sig. Det är alltid besvärligt 🙁

  Hoppas att allt är bra med dig <3

  1. Ja man hoppas och tror ju att det ska vara något lindrigt och lättläkt, så när det är något värre känns det jättejobbigt.

   Tack för omtanken! <3 Det är sisådär med mig. Trött som bara den, och förkyld till på köpet, men det kunde väl vara värre. Hoppas att det är bra med dig <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *