En vacker och intressant sevärdhet

En vacker och intressant sevärdhet

Tycker du som jag om att besöka gamla historiska sevärdheter? Då kan jag rekommendera ett vackert utflyktsmål som vi verkligen tyckte om. Häromkvällen satt vi i husbilen och sökte på nätet efter sevärdheter inom en kort körsträcka, och det slutade med att vi åkte till Bosjökloster vid Ringsjön i Skåne. Slottet som har en 900 år lång historia var en gång i tiden ett nunnekloster, och forskare förmodar att Benediktinerordern började uppföra det på 1080-talet. I klostret levde sedan nunnor fram till mitten av 1500-talet. Grundmurarna och klostervalven finns delvis bevarade, och ingår bl a i en länga av det nuvarande slottet. Det blev väldigt många foton tagna under dagen, så det var inte lätt att välja ut några stycken att visa. Men jag hoppas kunna förmedla att ett besök på Bosjökloster är såväl en fägring för ögonen som ett balsam för själen!

Reflektoriet från klostertertiden står än idag orört, och där får man se och lära sig hur nunnorna levde samt hur klosterlivet gick till. Vi kom inte då det fanns en guidad visning, men det fanns väldigt intressant och lättläst information uppsatt överallt. Man fick bl a lära sig om den helige Benedikts regel, och vilka klosterlöften som skulle avläggas. Andra intressanta saker var t ex vad man ägnade sig åt under en dag i klostret, vad och hur man åt och drack, olika roller i klostret, abbedissans roll och vissa fördelar hon hade, medeltida läkekonst mm.

Det fanns mängder av dräktkonstnären Bengt Owalds fantastiska kreationer att beskåda, och jag visar ett fåtal av dessa. Bengt började tillverka historiska kläder i början av 1970-talet.

Nedan syns lite av utställningen om Leonora Christina (1621-1698). Hon var dotter till kung Christian IV, och sin pappas älsklingsbarn. Hon och hennes man Corfitz Ulfeldt ägde Bosjökloster en kort tid under 1650-talet, och utställningen handlar om hennes uppväxt och liv.

Så kommer några bilder tagna i och utanför slottet och kyrkan.

Det här inlägget kan verka långt, men det visar ändå inte allt som finns att se. Förutom det jag visar finns också bla a ännu flera vackra vyer, fina konstutställningar, söta djur, färgglada och välskötta trädgårdsväxter, rogivande utsikt över sjön, samt en tusenårig ek att beskåda. När vi hade sett allt var vi hungriga, så vi avslutade besöket med att äta god mat. Jag glömde förstås i vanlig ordning att fotografera vad vi åt, men vi blev hursomhelst mätta och belåtna. Dagen var väldigt fin och trevlig, så vi är glada att vi råkade åka till Ringsjöns pärla.

Jag önskar alla en fortsatt härlig sommar!?

50 thoughts on “En vacker och intressant sevärdhet

 1. MEN så fint! Aldrig vart i Skåne typ, men tycker det är super fint där nere!
  Jag brukar inte tycka om kika på sånt, men när du la upp bilderna vart man ju as sugen!! Så jäkla fint??

  1. Åh så roligt att du tycker det!? Det är alltid lika roligt om man på något litet sätt kan inspirera någon! <3

 2. Åh vilket resmål ni begav er till :D. Så roligt, och du det ser ju verkligen fint och välbevarat ut :). Här i Falun finns det ett fortfarande “aktivt” kloster. Minns när jag flyttade hit för 16 år sedan och fick se en nunna för första gången, nu reagerar man inte längre. De går runt med mobiltelefoner och kommer med bilen och kliver ut för att handla då och då 😉

  1. Ja det var ett riktigt lyckat val av resmål!? Det verkar som att livet fungerar olika i de aktiva klostren. Såg en dokumentär nyligen om en ung tjej som gick i kloster, och hon får aldrig gå utanför klostret. Det är riktigt strängt, tyst och asketiskt i det klostret, och mindre frihet än att sitta i fängelse med tanke på att nunnorna aldrig får komma ut på ”permission”. Men dom har ju aktivt valt det livet. Nunnorna i klostret vid Omberg har jag sett ute på promenad när vi kommit dit för att rida, så dom verkar inte vara förbjudna att lämna klostret iallafall?

  1. Så roligt att du tyckte om tipset!? Tycker man om historiska platser är Bosjökloster en riktig pärla att besöka!

 3. Så fantastiskt vackert och intressant. Skäms nästan över att jag inte varit där… jag som bor i Skåne bara ett par timmars resa därifrån

 4. Åh jag älskar historia och att få lära mig hur det var förr i tiden så där hade jag gärna gått gått runt och läst. Och kyrkan och området är otroligt vackert 🙂

  1. Då tror jag att du verkligen skulle gilla ett besök där! Förutom att det är så vackert får man lära sig allt möjligt roligt!?

 5. Men tack snälla för tipset, verkar verkligen som en intressant plats att besöka för en historieälskare som mig ? Så kul att se dig tillbaka i gruppen också, du är saknad ?❤️ Önskar dig en fortsatt fin helg!

  1. Tack så jättemycket!? Ja det är verkligen härligt och intressant att besöka historiska byggnader och platser!

 6. WOW!! Åker jag neråt i landet ska jag verkligen åka dit. Jag älskar historia så detta är verkligen något för mig. Haha de där med att fota maten glömmer jag med. Kommer alltid på de när jag ätit upp haha. Stor kram fina du ❤

  1. Åh så roligt att du också älskar historia!? Jag tror inte du blir besviken om du åker dit! Stor kram tillbaka fina du❤️

 7. Åh så fantastiskt vackert och roligt att uppleva! Älskar historia och gillar verkligen att besöka sådana här gamla byggnader ?

  Svar: tack snälla. Ja, det ska bli spännande att få börja jobba med choklad tillverkning ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: