Lite ljus och några tankar

Lite ljus och några tankar

Tänk att några tända ljus kan öka trivseln så mycket! Jag får väl erkänna att jag tänder ljus året runt när jag känner för det, men den här hösten har det blivit ett behov. Förra hösten när jag kom hem från jobbet till kolsvart mörker utomhus brukade jag tända upp ridbanan och rida en stund. Eftersom jag alltid kom hem när det inte fanns så mycket kväll kvar, var det läggdags när jag kom från stallet. Så några ljus blev det sällan tid att tända till vardags.

Den här hösten har jag haft hur mycket tid som helst till övers. Medan handen, huvudet och kroppen läker i snigeltakt har jag fått börja ägna mig åt sånt som jag har förstått att andra ägnar sig åt, nämligen att mysa på olika sätt i det tilltagande mörkret. Det har fått bli ett substitut för sånt jag egentligen vill göra. Men jag längtar efter att kunna bli aktiv igen. Att kunna ge mig ut och hitta på saker med hästarna igen, och att få tillbaka orken i både huvudet och kroppen.

Det här året har så mycket stannat av. När jag blev sjuk tappade jag inte endast förmågan att göra saker jag brukar, utan till större delen lusten också. (Om någon undrar vad jag har råkat ut för så står det i sidan om mig och bloggen). Jag ser att många skriver om allt dom skulle ha gjort, och förebrår sig för mål som inte uppnåddes. Samma människor räknar ofta upp mängder av saker som dom har gjort. Dom kan ha tvättat, städat, handlat, lagat mat, bakat, tränat, motionerat, shoppat och fixat med hur mycket saker som helst. Men man hänger upp sig på just den saken som blev ogjord istället för att glädjas åt allt som uträttades.

Jag kan erkänna som det är. Jag minns inte ens när jag hade ork eller lust med några hushållssysslor, men det var inte det här året. Jag har gjort det lilla jag har orkat ända sen förra hösten, men det är ganska fjuttigt lite. Jag vågar knappt tänka på hur det skulle ha sett ut här hemma om jag hade levt ensam. Men varje gång jag har gjort något har jag känt mig glad, för lite är bättre än ingenting. Nån gång måste jag ju bli frisk igen! Nu har jag gjort något så storslaget som att stryka och lägga dukar på borden som stått utan i evigheter. Jag minns inte när jag la dukarna i tvätten. Gissa om jag känner mig nöjd när jag äntligen har klarat av denna lilla syssla! Den är ett stort framsteg för mig!?

På bilderna kan beskådas hur min trivselfaktor ökade med två av de hyfsat släta dukarna?

0

62 svar på ”Lite ljus och några tankar

 1. Det är tråkigt att du är sjuk och inte kan göra så mycket, men ändå skönt att du kan lägga fokus på lite annat och varva ner! Men förstår att du vill kunna bli aktiv igen :/ 🙂

 2. Ja, man får vara glad för det lilla man orkar med när man är sjuk. Jag vet inte heller hur det skulle sett ut hos mig om jag levt ensam, min man får fixa mycket och har fått gjort det, särskilt de senaste 10 åren. Hoppas snart att du kommer må riktigt bra. Du har verkligen gjort det fint och mysigt!

  1. Tack så mycket snälla du!❤ Ja vi får vara glada för det lilla, och för att vi har män som ställer upp för oss!

 3. Jag älskar verkligen tända ljus men har en katt som inte riktigt förstått faran med eld och kan därför knappt ha ljus tända :/
  Fortsätt kämpa, du är stark <3

  1. Tack så mycket!❤ Jag hoppas verkligen för din del att sorgen inte gör känslan bestående, för det är ju så otroligt svårt att ta sig tillbaka upp igen.

 4. Det är verkligen tråkigt men jag tycker det viktigaste är att man försöker och kämpar och det verkar du minst sagt göra <3

 5. Så jobbigt att ha tappat de mesta av lusten till att göra de du gillar/de att göra 🙁
  Hoppas din lust kommer tillbaka

  Hur mysigt lät inte de med att tända upp ridbanan och bara rida en stund <3

  1. Tack så mycket!❤ Ja jag hoppas verkligen att all ork och lust kommer tillbaka. Det är bara ridningen jag har fortsatt att ha lust med.

 6. Hoppas att 2019 blir ett bättre år för dig! tycker du ska vara glad över det lilla du gjorde. Även om det var lite så var det bättre än inget 🙂

 7. Nyfiken. Är det en bakugn man ser i bakgrunden på den första bilden? brukar du använda den? Har vedspis i köket dit vi flyttat men den är helt igenkleggad. Väntar på att hyresvärden skall komma och kolla upp den. Vill ju elda (sotarn har gett grönt ljud)

 8. Åh va mysigt med ljus!
  Hoppas att 2019 blir ditt år och att ditt välmående är bättre då.
  Vet du vad?
  Förra året vid denna tidpunkt orkade jag inte kliva upp ur sängen.

 9. Jag ska absolut inte jämföra min energi med din, men jag kan känna igen mig i det där om att inte orka eller ha lust. Det här året har jag i princip enbart gjort måsten utöver bebisskötsel. Tvättade häromdagen julgardinerna som legat i tvättkorgen sen förra julen, för de ska ju upp igen snart.

  Och lite är absolut bättre än ingenting! Härligt att du känner så. 🙂

  1. Tack så mycket, och tack för att du delar med dig!❤️ Det är inget vidare att vara så energifattig. Vi får hålla tummarna för att vi känner oss mera energiska nästa år!

 10. Akut stressreaktion sa de till mig, eller det stod så på sjukintyget iallafall.
  Jag insåg inte förrän det var alldeles försent vart jag var på väg.
  En dag så stod jag där och tittade på prisskyltarna på frukten och sedan förvirrat ner på frukten och sedan upp igen men jag kunde verkligen inte få ett sammanhang. Jag var så rädd och kände mig så otroligt förvirrad.
  Vem kan inte se skillnad på en apelsin och avokado t.ex?
  För någon vecka sen så lämnade jag disk i köket innan jag skulle gå till hallen för att borsta håret. Kom på mig själv med att vara på väg att borsta håret med en diskborste. Borste som borste tänkte väl hjärnan antar jag.
  Men tillbaka till dig nu, hur har kontakten med hästarna påverkat ditt mående? Jag tänker att just den kontakten kan ge ett visst mått av lugn och trygghet?

  1. Fy det är fruktansvärt när man blir sådär! Jag glömde var jag bodde, mitt telefonnr, personnummer och en massa andra saker. Minnet är skrämmande dåligt.
   Kontakten med hästarna ger verkligen lugn och trygghet. Dom verkar förstå att jag inte mår bra och är väldigt vänliga, sällskapliga och tillgivna. Vi förstår varandra väldigt bra och tillvaron med dom är precis så kravlös som jag behöver.

   1. När jag var yngre så hängde jag ofta i ett stall med travhästar. Den känslan av uppskattning, trygghet, kärlek och lojalitet de hästarna gav mig hjälpte mig igenom många saker. Jag saknar de tiderna men samtidigt så har det varit så mycket runt mig med andra saker som har tagit min tid att det hade inte varit rättvist mot eventuella hästar då jag inte hade kunnat sköta det regelbundet oavsett hur goda intentioner jag hade haft.
    Funderar på att åka till någon gård som har sådan ”Bo-på-bondgård-verksamhet” med barnen några nätter.
    Det känns så viktigt att mina stadsungar ska få uppleva hur mysiga även större djur kan vara.

    1. Det låter som en jättebra idé att ta med dina barn till en sån gård. Det är både berikande och utvecklande för både barn och vuxna att umgås med djur. Det ger så mycket som människor ofta inte ens kan föreställa sig utan att ha upplevt umgänget med djur?

 11. Hjärtat, mitt 2018 har också varit ett skitår med massa sjukdomar. Ständigt förkyld och hostig
  Ska vi ta varandra i händerna och stötta 2019? Vi driver ut alla baciller.
  KRAM

  1. Tack snälla fina du!❤️ Ja det tycker jag att vi gör! Vi stöttar varandra i att lägga skitåret 2018 bakom oss och att vi får ett så mycket bättre 2019!
   KRAM❤️

 12. Åh vad jobbigt att du inte mår bra. Hoppas att du mår bättre snart så att du kan återgå till ditt normala liv. Men skönt att du hinner med lite mysstunder om dagarna. Kanske hittar du något som du vill behålla när du väl är frisk igen? 🙂 // Petra Elisabeth

  1. Tack snälla du! Ja det finns en sak som jag vet redan nu att jag vill behålla när jag är frisk igen, och det är skrivandet! Det har gett mig så mycket glädje genom kontakten med mina fina läsare!❤️

 13. Tända ljus betyder så mycket för myset, det håller jag fullständigt om. Hoppas att du tillfrisknar helt mycket snart och får ork att göra det du vill och känner för. Så fint du har det nu med de fina dukarna?

 14. De tända ljusen hör verkligen denna årstiden till. Så mysigt att samlas kring.

  Skickar över lite kramar som tänker på dig nu när du mår som du gör.

 15. Det är tråkigt att känna att man saknar orken till det där lilla sista men å andra sidan har du helt rätt, man gör ganska mycket under en hel dag, men man tänker bara på just den där saken man inte kanske hann/orkade med, istället för att vara nöjd med dom.sakerna man faktiskt har gjort

 16. Det måste vara fruktansvärt att gå in i väggen. En stor orsak till att det händer så många är väl att arbetslivet har blivit mer och mer slimmat. Hur länge ska detta pågå? En så stor kostnad först och främst i lidande men också ekonomiskt för samhället. Helt fel och jättedumt om man ser det från oss allas synpunkt.
  Hoppas nu att nästa år blir bättre. Om jag förstår rätt går det ändå framåt men i små små steg. Kramar till dig!

  1. Tack så mycket snälla du! Ja det är verkligen fruktansvärdare än vad man ens kan fantisera om innan det händer. Tyvärr är arbetslivet superslimmat. Det är många företag som drivs lika sparsamt som riskkapitalbolag och med ständig personalbrist. Folk blir slutkörda och sjuka eller slutar, och arbetsbördan fortsätter att öka på de som blir kvar. När man är tillräckligt körd i botten har man varken tid eller ork att försöka söka sig något annat jobb. Själv fick jag jobba för flera personer när jag kraschade, och skadorna på mig själv blev stora. Men jag hoppas att verkligen att nästa år blir bättre. Kramar!

 17. Så mysigt det lät o tända upp en ridbana o rida lite! Hoppas du får göra det snart igen:) jag myser med olika böcker, men även att sätta på sig pannlampan och gå ut o gå är mysigt tycker jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *