Du lär alltid andra något om dig själv

Du lär alltid andra något om dig själv

För ett antal år sedan hörde jag några av de bästa orden jag har hört, och otroligt nog var det på en amerikansk TV-show nämligen Dr Phil. Orden bekräftade det jag egentligen alltid har tänkt och tyckt, men inte formulerat så tydligt för mig själv nämligen:

You teach people how to treat you.

De här orden säger att ditt sätt att vara, agera och acceptera saker lär människor i din omgivning hur dom kan behandla dig. Det här är viktigt. För likväl som det finns snälla, omtänksamma och respektfulla människor som visar dig hänsyn, ger och tar, så finns det även de som bara vill ta för sig eller ha saker på sitt eget sätt hela tiden. Som kommer och går som dom vill i ditt liv, och som ger och bryter löften. De här människorna får dig så småningom att märka att allt sker på deras villkor. Ni hörs och ses när dom kan och vill. Ni gör det dom valde att ni ska göra när ni ses. Du lyssnar på deras problem men dina är ointressanta att prata om. Känslan av olust inför umgänget kanske smyger sig sakta på. Först går det kanske inte att sätta fingret på varför relationen tar glädje, kraft och energi. Om man är en person med grundinställningen att tro gott om alla människor så tar det lite tid att upptäcka när saker sätts i system. Man tror på de olika ursäkterna till varför löften bryts, och man känner empati när man får förklaringar till varför saker inte blev som det var tänkt. Men tillsist går det upp ett ljus även för den som är godtrogen.

Människor som har det i sig att vara själviska tycks ha en slags radar som pejlar in vilka som är mottagliga att utnyttja. Människor som så gärna vill vara snälla och tillmötesgående har en förmåga att utstråla dessa önskningar på olika sätt, och det snappas upp. Då kan den som är inställd på sitt eget bästa börja testa gränserna och upptäcka att dom är behagligt långt borta. Men ingen kan ju varaktigt uppföra sig själviskt mot en om man inte möjliggör att så sker.

Ni ska t ex ses någonstans och personen kommer försent. Du väntar och väntar, och tillsist när du börjar undra om personen ska komma dyker den upp. Du får en ursäkt och bedyrar hjärtligt att ”det gör ingenting alls” fastän tårna har domnat i skorna av kylan. Självklart kan alla bli sena av olika anledningar, men så finns det dom som alltid kommer för sent till allt. Och det gör ju ingenting, för du bedyrar ju lika hjärtligt varje gång att det är helt okej.

Det finns också dom som gärna vill hitta på saker att göra, och som med stundens entusiasm vill bestämma både dag och tid. Och har man ändå inget inbokat så kan man ju vara tillmötesgående och bestämma att okej, vi ses väl tidigt på morgonen då – trots att jag känner mig lite krasslig och hade behövt få sova lite. För personen kan ju bara den tiden och ingen annan. Så ringer klockan i ottan, man stapplar ur sängen och drar igång för att hinna. Och just när man nästan är klar och bilen är packad kommer ett sms att personen kan inte idag. Ursäkten kan vara allt från den huvudvärk man får av alkohol till andra helt genomskinliga orsaker, och avslutas med att ”vi kan väl ta det en annan gång istället?” Javisst kan vi det” blir svaret, och bilen packas ur medan tänderna gnisslar.

Jag skulle kunna räkna upp hur många saker som helst som lär folk hur dom kan behandla dig. Alla dom där tillfällena då du knyter näven i fickan utan att säga vad du egentligen tycker blir ett tyst samtycke. Så även alla de gånger du låter någon bryta sina löften utan att säga ifrån, eller alla gånger du låter någon behandla dig sämre än vad du behandlar personen ifråga. Alla gånger du ger utan att få något tillbaka samtycker du tyst till obalansen i relationen. Sist men inte minst så är det så att alla gånger du godtar en dålig ursäkt och säger att det är okej ger du ett konkret samtycke.

Sen är det också så att de här personerna klarar sällan av att höra vad man tycker eller att ta ordet nej. Det vet jag för när jag väl har kommit ur godtrogenhetens rosa dimma och slutat att vara tillmötesgående och löjligt snäll, har relationen vanligen snabbt dött ut.

Jag vill också förtydliga att detta inlägg handlar om vardagliga relationer. Inte om att brottsoffer eller offer för kollektiv mobbning har lärt sina förövare att ödelägga sina liv.

0

84 svar på ”Du lär alltid andra något om dig själv

  1. Tack så jättemycket! Ja även utövarna av betéendet bör få sig en tankeställare, men frågan är om dom förstår att ta åt sig.

 1. Tyvärr så känner jag igen det där men jag har börjat känna av om personen vill vara med mig eller inte för den kan göra så två gånger den tredje frågesätter jag om varför personen kommer med ursäkter vill hen inte ses så säg det inte komma med en massa ursäkter sånt där gör mig så jävla arg

  1. Ja jag har också blivit bättre på att känna igen betéendet snabbare, och nu är jag bättre än någonsin på att snabbt avsluta umgänge med själviska människor. Den sista som bar sig åt såhär emot mig fimpade jag hyfsat snabbt, och jag får tyvärr erkänna att jag inte ens vill se henne på bild längre – så egotrippad är hon.

 2. Det är så sant det du skriver,. Under min sidomeny man får klicka fram så ser du min utrustning, där ser man min kamera utrustning & den bästa kameran tycker jag faktiskt var d90, trots att det är en sk nybörjarkamera, men man kunde fota väldigt bra och enkelt med den. Sedan är den jag har nu d5300 också väldigt bra (den har ju ersatt d90 i stort sett kan man säga, men den är lite mer avancerat då). Den som jag inte tyckte om var d7000, den krävdes bara manuell fotografering och det är ofta en utmaning, en utmaning som man ska göra anser jag då man köper systemkamera, men jag ville ha en jag kan göra både mera med och då ”bytte” jag ner mig. Det är helt fel ord att säga, för har man inte fotat så mycket innan så känns en proffskamera som helt omöjligt, samtidigt kan man få mycket bättre bilder just med en nybörjarkamera bara för att man lär sig mer och mer och mer efterhand. Man ska inte köpa grisen i säcken innan man kan. D7000 var så extremt känslig för rörelser så det vart väldigt lätt för suddiga bilder. Det vart inte så alls med D90,n den älskade jag. Dock växte jag ifrån den och ville göra mer med kameran och bytte då upp mig.

  jag är jättenöjd med min d 5300 och kan varmt rekomendera den. det beror ju också på vilket obj du har och jag fotar mest med Nikon AF 50/1,8D och dem två som en kompo tillsammans efter vad jag lärt mig med ljusförhållanden, vinklar, inställningar så tycker jag att man får väldigt bra kvalité på korten. Var det du som frågade om vilka kurser jag gått med? jag har gått två st kurser som Nikon hållt i tips, råd, utbildning på Nikons kameror för att bli en bra fotograf Ett motto som de har är VVA VÅGA VÄGRA AUTO =D Hoppas att du fick svar på det du ville och absolut kan jag sätta ihop ett blogginlägg ngn gång, just nu har jag ej tid, utan kortfattar det såhär,

  1. Tusen tack snälla rara du för att du har tagit dig all den här tiden att svara på mina frågor!❤️ Det uppskattar jag verkligen för det är väldigt värdefull information för mig!?

 3. Tack så jättemycket för länkar till kamerorna!!❤️ Nu finns det ju hopp om att jag kommer till skott och köper en kamera istället för att bara drömma om att köpa en!?

 4. Asså.. oftast är det väl så men det beror helt på situationen. Det finns en massa idioter överallt, jag tänker kring hela våldtäksämnet så stämmer citatet verkligen inte. Men när det kommer till vänner så stämmer det bättre 🙂

  1. Ja det finns ju som man säger ”inga regler utan undantag”. Men min text handlar inte om ytterligheterna när folk blir våldtagna, rånade, mördade och andra fruktansvärt horribla saker. Den handlar om vanliga vardagliga relationer.

  1. Åh tack så mycket fina du! Ja man kan ju alltid hoppas att ens reflekterande över saker kan hjälpa någon annan?

 5. Så viktigt och bra inlägg som du har fått ihop. Alla borde läsa och ta dela av allt bra som du har skrivit 🙂

 6. Det här inlägget var lite hjälp till självhjälp. Jag själv har jättesvårt för folk som inte dyker upp i tid. Men det har med min barndom att göra, hade en nära vuxen som lovade gång på gång att hen skulle komma. Det kom ofta undanflykter i sista sekund. De som känner mig och som vill mig väll de är jätteduktiga på o höra av sig i tid om de blir sena av någon anledning.

  1. Tack!? Ja jag har också otroligt svårt för alla som kommer med undanflykter i sista stund! Jag har sållat bort som vartefter, men så kommer det nya vartefter. För stunden är nog den sista bortsållad.

 7. Så himla himla bra inlägg! Det träffade verkligen mig. Jag har haft så många vänner som är totalt ointresserade av mitt liv, mina problem och mitt mående.. Men jag ska alltid finnas där för dem när de mår dåligt! Det är så tråkigt och känns så ensamt att ha såna vänner.. Så nu har jag knappt några kvar.. :/

  1. Tack så jättemycket! Ja man blir inte så omsvärmad när man inte längre dansar efter andras pipa :/

 8. Jeg vil være ening, jeg ønsker å si at du har rett…
  Men gruppedynamikk kan overstyre alt sånt…

  Og mobbeoffer kan ikke få ansvaret for det som skjer…

  1. Det inlägget handlar om är vanliga vardagliga relationer. Sen finns det fruktansvärt nog människor som blir utsatta för såväl hemska brott som grupptrakasserier. Men det är ämnen för andra inlägg.

 9. Ett mycket bra inlägg. Jag har tidigare varit en sådan som alltid brukat säga: ”Det är ok”, men inte nu längre. Kan bli riktigt irriterad när jag inser att folk inte respekterar varken mig eller min tid och numera brukar jag säga ifrån direkt. Annars kommer de aldrig lära sig ?

 10. Bra inlägg. Något att tänka på för oss alla. Och visst har du rätt i att de där utnyttjarna är bra på att hitta lämpliga snälla människor som de sedan vill behandla helt efter sina egna villkor.

  1. Tack så mycket! Ja dom är experter på att hitta snälla och tillmötesgående människor att vara själviska emot.

 11. Vilket djupt och tänkvärt inlägg, jag förstår verkligen poängen här. Det är ju som du skriver, på min förra arbetsplats så var jag den där som alltid ställde upp. När jag sedan kraschade så trodde jag i min enfald att människor skulle finnas där för mig, som jag funnits för dem. Visade sig vara helt tvärtom, lite som det står här ovan kände jag mig då.

  1. Tack så jättemycket! Vet du att jag trodde precis samma sak när jag kraschade, och av samma anledning. Men många människor som jag har ställt upp för i vått och torrt har jag inte hört ett pip från sen jag insjuknade riktigt ordentligt. Otack är verkligen världens lön. Det är bevisat.

 12. Jag är alltid förlåtande sen stör jag mig, blir bitter och irriterad. Och det ger mig inget att förlåta egentligen mer än att jag mår dåligt själv. Jag skulle bara vilja säga till den där som kommer försent.
  – Det är inte okej att du kommer försent, du slösar med MIN tid och min tid är inte mindre värd än din.
  Sen kan det såklart hänt något på vägen, men vissa sätter det i system…

  1. Det är likadant för min del. Det ger mig ingenting att vara förlåtande, för jag irriterar mig både på den som fick förlåtelsen och på mig själv för att jag gav den när folk sätter dumheter i system. Jag har äntligen efter så många år slutat att vara så godtrogen och förlåtande.

 13. En av mina närmaste är lite ”självisk” men det är bara så hennes personlighet är. Hon är underbar och jag är rätt flexibel och är glad bara vi umgås, men efter några dygn tillsammans kan man bli lite trött, haha <3

  1. Jo jag har också en sån kompis som förvisso är glad, sprallig och ganska flexibel. Men jag måste vara minst tio gånger mera flexibel om vi ska kunna umgås. Personen ifråga har nästan drivit mig till vansinne ibland genom att ha oerhört svårt både att kunna bestämma när vi ska ses och att se till att det blir av när det är sagt.

 14. Så tänkvärt. Det är så mycket som du skriver som verkligen stämmer in på mig. Jag brukar ofta säga att jag är för snäll. Och det säger jag inte för att jag försöker visa mig bra, utan för att det har utnyttjats. Jag tänker gott om de flesta och har lite inställningen att jag får tillbaka vad jag ger. Och jag är ju då den där som säger att allt är okej trots att jag t ex. väntat länge och ja, det finns några som därför i andra situationer dragit nytta av det och som när jag väl sagt ifrån har slagit bakut. Så fascinerande det där hur vi som människor fungerar.

  1. Tack så mycket! Ja det är som du säger verkligen så fascinerande hur vi människor fungerar, för betéenden är sällan unika. Det verkar finnas en slags grov uppdelning i givare och tagare – och några mittemellan, och jag skulle gärna forska i varför folk hamnar i den ena eller andra delen av sorteringen. Om det har med arv, miljö och fostran (eller brist på sådan) att göra.

 15. Ett mycket bra inlägg som är så sant så. Fy, jag är lite sån att jag vill vara alla till lags och vara den snälla, speciellt i arbetslivet. Men då är det lätt att utnyttjas av dem som vet att…”Jeanette kan jag ringa, för hon hjälper alltid till”. Det har folk erkänt också och sagt att jag säger sällan nej. Men min chef är på mig att jag behöver jobba på det, för jag ska inte ta på mig för mycket medans andra har nästan inget. Så jag övar nu på att jag kan inte vara till hjälp precis överallt 🙂

  1. Tack så mycket! 🙂 Ja det är verkligen något som är satt i system i arbetslivet – att de som får saker gjorda får mera att göra. Latmaskarna som kryper undan tröttnar folk på att fråga, och då blir det så bekvämt att vända sig till den man slipper att tjata på. Jag har sagt nej när jag inte har ansett mig ha tid, men det har inte hjälpt för då har jag bara blivit tillsagd att göra det jag inte hinner.

 16. Man börjar verkligen få igång tankar när man läser ditt inlägg. Jag är den personen som alltid är snäll och förstående, både på gott och ont. Nu på senare tid har jag börjar funderat över vilka människor som faktiskt finns där på riktigt och vilka som inte gör det. 🙂 <3

  1. Tack så mycket! 🙂 Ja det är när man verkligen börjar fundera över saker som man upptäcker att allt kanske inte är som man tror. Personligen har jag varit godtrogen i kombination med snäll, och det är en väldigt dåligt kombination – för mig. Men jag har vaknat lyckligtvis.

  1. Tack så mycket! 🙂 Ja han är klok som en bok! Det var åratal sen jag såg programmet, men jag tyckte att det var jätteintressant.

 17. DR.Phil, kan jag tyckas vara en bra person som säger kloka saker! 🙂 Vilket bra inlägg och klokt skrivet! Något många bör läsa!

 18. Intressant insikt. Jag antar att de flesta gör som du själv skriver, att man går med på det som en sådan person vill men om det händer mer än tre gånger så ger jag upp och tar upp det med personen, alternativt slutar umgås

  1. Tack så mycket! Det är bra att du gör så! Det jag har konstaterat är att man slutar umgås med någon som uppför sig hopplöst, och så småningom dyker det upp någon annan som bryr sig mest om sig själv. Så det är en pågående process att sålla bland vilka man vill ha att göra med. De som verkligen bryr sig på riktigt när vänskapen sätts på prov är inte många.

 19. Du är så himla klok, tack för ett superbra inlägg! Tidigare lät jag folk köra med mig lite, stod inte upp för mig själv men idag tar jag faktiskt ingen skit! Hade nyligen en vän som allt skulle vara på hennes villkor, jag har ställt upp i allt för henne men när de kom till mig fanns de aldrig tid… Helt sjukt! Är så glad att jag sagt upp vänskapen med henne och alla andra energitjuvar ??

  1. Åh tack så mycket snälla fina du! <3 Ja det är en lättnad när man inte längre umgås med människor som inte bryr sig om en och tar ens energi. Jag har slutat att tro så himla gott om alla, och blivit otroligt mycket bättre på att sålla. Framför allt innan jag hinner reta mig alltför mycket :)

 20. fy fasiken så sant ”ditt sätt att vara, agera och acceptera saker lär människor i din omgivning hur dom kan behandla dig. ”

  Jag har helt enkelt helt fel sätt och varit alldeles för snäll.

  1. Tack så mycket! Ja personligen har jag både varit godtrogen och alldeles för snäll för mitt eget bästa, vilket är en urdålig kombo. Men jag gläds åt att jag slutat med båda delarna.

 21. Vilket intressant inlägg! Detta tror jag jättemycket på. För det första älskar jag Dr Phil, han är mycket klok tycker jag.
  Att markera när man inte känner att man blir behandlad med respekt är enormt viktigt men kräver också mod och styrka. Men man blir ju i slutändan stolt när man vågar säga ifrån även om det är jobbigt för stunden.

  1. Tack så jättemycket! Ja jag tycker också att Dr Phil är en mycket klok man. Jag lyssnade med stort intresse på honom för några år sen.
   Det är som du säger otroligt viktigt att markera när man känner sig respektlöst behandlad. Jag har – även om man kanske inte tror det när man läser den här texten – sagt ifrån ofta om mycket. Men det har nog mest varit i arbetslivet. Jag har varit en person som har kunnat högprestera enormt mycket, och det har arbetsgivare velat utnyttja så mycket det bara går. Jag har sagt nej, nej och åter nej när man har velat ge mig flera arbetsuppgifter hela tiden, men jag har blivit påtvingad uppgifterna ändå. Tillsist har jag bytt jobb när bristen på respekt för min tid och hälsa blivit ohållbar. Men i privatlivet har jag varit löjligt godtrogen och trott så gott om alldeles för många. Att man behöver vara modig när man säger ifrån beror ju på att man vet att till nästan hundra procent är folk oförmögna att ta ett nej eller lyssna på vad man tycker om deras dåliga uppförande. Att markera brukar vara synonymt med avslutat umgänge. Men det känns bra när det är gjort!

 22. Det är så himla sant det du säger! Och tankarna börjar snurra när jag läser ditt inlägg. Tack för din fina text, den får mig att tänka om och att tänka rätt❤️
  Dina inlägg är så himla fina!

  1. Åh tack så mycket snälla fina du! <3 Så glad jag blir! <3 Jag är så tacksam om jag kan väcka tankar hos mina läsare!

 23. När jag läser detta inlägg så är det som att läsa de jag har varit med om lite, Har haft vänner som har velat ses och sen när man gör sig iordning så blir det inbokat. Och det ska ju ske på deras villkor allt. Men idag så är jag inte lika godtrogen utan har lärt mig 🙂

  1. Tack! Visst är det tråkigt när folk gör så! Det är tur att vi båda har slutat att vara så godtrogna 🙂

 24. Så sant verkligen! Har märkt det mer och mer sen jag började få bättre självkänsla. Idag tillåter jag mig inte att bli behandlad som skit och då är det också väldigt få som behandlar mig så. Så viktigt att inse sitt eget värde och faktiskt lämna relationer som inte är bra för en.

  1. Tack så mycket! Så skönt att du har fått bättre självkänsla och insett ditt värde!
   Det paradoxala för min del är att jag inte har haft dålig självkänsla utan snarare bra sådan. Jag har helt enkelt haft en grundinställning att tro så himla gott om folk , och en stark vilja att vara snäll. Jag vet inte om religiös fostran kan ha bidragit till naiviteten. Det har helt enkelt tagit mig lite tid att inse att en människa är självisk och/eller ljuger. Men jag är inte godtrogen och för snäll längre, utan nu vill jag inspirera andra att sluta vara det 🙂

 25. Det är aå sant det du skriver, och jag har gång på gång på gång varit med om nu att planerna ändras i sista minuten. Sist bröt jah ihop totalt och sa ifrån, men då va det minsann jag som va den onda i det hela.
  Aja.
  Livet har sin ljusa stunder.
  Du kn det där med att skriva! 🙂

  1. Tack så jättemycket snälla du! 🙂 Ja det ses inte med blida ögon att man säger ifrån. Den som är van att göra som den vill har inte lust att sluta med det.

 26. Riktigt sant, förstår inte varför folk känner att det är helt ok att behandla andra som skit, men skulle aldrig ta det själv. Var är det för fel på mänskligheten egentligen?

 27. Bra inlägg! Sånt här är verkligen viktigt att lyfta fram. Framförallt bland yngre personer som kanske inte riktigt hittat sin plats ännu.

  1. Tack så mycket! Ja som ung kan det vara riktigt svårt att se människors äkta motiv, för livserfarenheten som annars är till hjälp har man ju inte hunnit få ännu.

 28. Åh, ja, precis så är det. Om vi aldrig säger hur vi egentligen känner och tänker, så kan heller inte omgivningen veta att vi känner oss illa behandlade. Vi vill vara tillmötesgående och snälla, men vi öppnar bara upp för att själva bli sårade.
  Och hur ska folk som beter sig illa någonsin ha möjlighet att ändra sig, om ingen berättar för dem att det inte är okej att bara förvänta sig att alla ska följa deras infall.
  Mycket bra inlägg. <3

  1. Tack så jättemycket!<3 Ja vi gör oss själva en tjänst när vi säger vad vi tycker, samtidigt som vi ger den vi berättar det för en möjlighet att förändra sitt beteende. Sen är det ju synd att förändringen oftast innebär att personen inte tycker att det är intressant att umgås längre. För man är ju inte längre lika användbar.

 29. Läste fascinerat allting, helt rätt! Ett tanke sätt som inte jag sett det som förut. TACK för ett väldigt tänktvärt och vettigt inlägg, detta tar jag med mig. 🙂

 30. Så sant! Jag fick höra på omvägar att en rätt taskig människa sa något om mig i stil med att jag är ju en bra person faktiskt för jag säger aldrig emot när hen säger något elakt om mig..

  Alltså slag i magen. SÅ sant. Dörrmatta deluxe. Det bara gick upp ett ljus för mig där och då. När man FÅR BERÖM av någon som behandlar en som hen vill, för att man aldrig säger emot, DÅ är det väl dags att sätta ner foten liksom? Jag har mig själv att skylla där, jag har ju visat att jag tycker det är okej. Vilket det såklart inte är.

 31. Väldigt intressant, något att fundera om. Jag håller helt med just när jag inte ens hunnit fundera runt det, att du påverkar stort vad du accepterar.
  Sedan gör pondus, utstrålning med mycket. Skall fundera lite själv på detta. Bra inlägg! Mycket bra inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *