Något jag aldrig trodde jag skulle göra igen

Något jag aldrig trodde jag skulle göra igen

För många kan förändring i livet innebära att man börjar göra nya saker. Man börjar av lust, tvång eller nyfikenhet göra sånt som man inte har gjort förut. Så har det blivit för mig på vissa sätt under senaste åren. När en mycket stor del av mitt liv försvann för några år sedan, som en matta rycks undan under fötterna, kom så småningom andra saker in i livet istället. Vissa tomrum finns dock kvar, och förstärktes rejält under 2022. Men förändring behöver inte innebära något nytt, utan den kan också innebära en återgång till något gammalt. Något som sattes åt sidan av olika skäl kan plötsligt få plats igen.

I förra inlägget skrev jag om att jag har tankar, drömmar och planer för 2023.  Bland dessa är att ställa ut mina tavlor, vilket är något jag aldrig trodde att jag skulle göra igen. Jag målade väldigt mycket i många år, och ställde ut ett antal gånger. Men när fritiden krympte och stressen tog över livet, försvann inspirationen lika mycket som tiden. Därtill skadade jag min hand illa i en fallolycka som jag skrivit om tidigare, och det tog år att få styr på fingrarna. Jag var övertygad om att jag aldrig skulle måla igen, och ville inte ens försöka. Jag var helt enkelt rädd för hur besviken jag skulle bli om min hand inte klarade att styra penslarna.

Men förra julen fick jag pennor och ritblock i julklapp och vågade tillsist försöka rita. Det gjorde mig sugen på att måla, och jag skaffade akvarellpennor. Därifrån tog jag steget tillbaka till dukarna och oljefärgerna. Jag har efter olyckan i våras fått ta professionell hjälp för att komma över traumat (vilket jag funderar på att skriva om i ett annat inlägg). En del i vad jag ordinerades för att få flashbacks, mardrömmar mm att bli färre för att tillsist försvinna, var att ägna mig åt något jag älskar så mycket att göra att jag glömmer tid och rum. Bildskapandet är en sådan syssla. Så jag ritar och målar om vartannat, och försöker träna tillbaka ”styrbarheten” i mina ännu stela fingrar. Och när jag nu ändå skapar bilder tänker jag ställa ut igen. Jag har konstaterat att jag numera oftast skapar andra motiv än förut, och det är roligt när inspirationen tar kreativiteten ut på nya vägar. Nedan visar jag både gamla och nya skapelser. Först kommer tre oljemålningar jag har kvar sedan tidigare.

Nedan följer tre teckningar från min nystart av bildskapandet. Nummer två är inte riktigt färdig. Först nu har jag bestämt mig för vad kvinnan ska ha i handen.

Så tillsist kommer två akvarellmålningar från nystarten. Den första råkade bli på papper som inte gillade vatten. Oljemålningarna väntar jag med att visa. Det var för dåligt ljus för att fota med bra färgåtergivning idag (inläggsbilderna hade jag sen tidigare).

Jag vet ännu inte när det blir utställning, för jag har inte tillräckligt många tavlor än. Men framåt hösten kanske jag har det.

Jag önskar alla mina läsare en bra dag, och ett år då ni uppfyller era drömmar!

0

36 svar på ”Något jag aldrig trodde jag skulle göra igen

 1. Så spännande det låter. Ja det är viktigt att hitta tillbaka till något man faktiskt tycker om att göra. Måste kännas bra och du är grymt duktig.

 2. Så fina alla tavlor är. Jag vet inte om du har sett serien men den sista målningen får mig att tänka på serien Outlander. Att måla kan vara så bra terapi. Jag själv har böcker jag färglägger i. Just nu håller jag på i en bok som heter Tolkiens world.

  1. Tack så jättemycket! Ja att måla och rita är verkligen ett balsam för själen. Det låter som en spännande bok du färglägger i. Ja jag såg Outlander (inte senaste säsongen) och älskade serien. Stenarna var otroligt fascinerande, och jag älskar att besöka kraftplatser med såna stenar.

 3. Wow vilka tavlor som du kan göra. Dom är så otroligt fina. Tråkigt med fallolyckan som gjorde att du inte kunde måla på länge. Jag förstår att det känns kul nu när du har kommit in i att måla igen

  1. Tack så jättemycket! Ja ibland undrar jag om min hand någonsin kommer att bli som förr igen. Men det är otroligt roligt att ha börjat måla och rita igen.

 4. Vad fina tavlor! Jag är lite avundsjuk på alla som är kreativa 🙂 Jag är kreativ men är inte estetiskt lagd och har aldrig kunnat rita speciellt bra tex.

  1. Tack så jättemycket! Kreativitet kan ta sig så många uttryck, och att rita är bara ett av alla sätt.

 5. Wow va duktig du är på att måla! Blir så inspirerad av att läsa dina texter också. Det du skriver gällande att hitta något man älskar så man glömmer tid och rum är något jag saknar, tidigare pysslade jag med grafisk design i Photoshop men nu är det segt. Blir inspirerad till att slå upp datorn och komma igång igen på riktigt. Skönt att kunna distrahera tankar, Flashbacks och ångest.

  1. Tack så jättemycket! Ja man behöver ha något att göra som man älskar så mycket, för man kan ”checka ut” från det som är svårt och tungt när man gör det. Man försvinner in i en annan värld. Jag tycker att du ska komma igång med den grafiska designen igen om du verkligen älskar den, för du är ju otroligt duktig på det du gör.

 6. Alltså wow, vilka fantastiska tavlor du målat. Alla tre oljemålningarna är verkligen i min smak. Vad bra att du till slut vågade utmana dig själv och prova på att rita igen. Du har verkligen talang för det.

  1. Ja man kan tappa bort dig både rejält och fullständigt under livets skumpiga resa. Så det är verkligen härligt att hitta tillbaka till sånt som ger en ren oförfalskad glädje.

 7. Vad roligt att du fått tillbaka glädjen i målandet igen! Jag har precis börjat 🙂 Leker i ProCreate på paddan och försöker skapa något. Mest för att jag tycker det är kul och för att jag alltid sagt ”jag kan inte rita” och vill utmana mig själv. Dina tavlor är så detaljrika, imponerande.

  1. Tack så jättemycket! Ja det är verkligen roligt! Så kul att du utmanar dig själv att skapa något. Det är så många som säger att dom inte kan rita, och jag undrar ofta om dom verkligen har försökt på riktigt. Ibland måste man ge saker en chans och öva sig så man blir duktig eller bättre. Hur många tar upp valfritt instrument för första gången, och sätter igång att spela melodier?

 8. Kul att du har tagit upp målningen igen ?. Att du vågar greppa penseln i din hand som varit skadad å fortfarande lite stel. Dem första bilderna är ju helt otroligt fina! ? Dem andra med är fina.
  Hoppas att du ställer ut dina tavlor i höst ??.

  Önskar dig med en bra dag! Å ett år att du med uppfyller dina drömmar! ?

  1. Tack så jättemycket!!? Ja det tog emot otroligt mycket i åratal, så det är verkligen kul att ha hittat tillbaka igen.
   Ja det här året ska drömmar uppfyllas☺️?

 9. Wow vad du är duktig på att måla. Du ska veta att du är riktigt duktig och självklart ska du måla. Och det är bra att våga göra saker för då kan man även utvecklas, även om det känns läskigt först 🙂

  1. Tack så jättemycket!! Ja det har du så rätt i. Ibland kan det vara riktigt höga trösklar man får klättra över, men det känns oftast bra när man väl har gjort det?

 10. Men oj så fint du målar och tecknar, du har talang!
  Jag känner igen det där, då stressen gör att kreativiteten dör eller försvinner för ett tag. Jag har skrivit tre romaner och idéer finns för en fjärde, huvudpersonen Adrian lever fortfarande i mitt huvud – vid min sida. Men att få tid för skrivandet är svårt just nu.

  1. Tack så jättemycket! Ja stress är nog en av kreativitetens och inspirationens värsta fiender. Jag hoppas att du får tid för skrivandet, så att idéerna för din fjärde bok kommer på pränt.

 11. Åh så kul och spännande! Roligt att du med har det kreativa i ditt liv<3
  Jag skapar och målar med och har faktiskt lovat mig själv att jag ska prioritera mitt skapande i vår och i år 🙂 *ler*

  Så fint du målar! 🙂

  Massa kramar!

  1. Tack så jättemycket!<3 Så härligt att du också har lovat dig själv att prioritera ditt skapande. Det ger sån näring för själen 🙂

   Många kramar!

 12. jag målar också men bara ibland. Det där första penseldraget ställer till det för mig, men då det blir till då är det bara att köra. Just nu ritar jag mera, mest kladd, vissa jobbar jag vidare med andra dagar och då visar det sig att kladdet blivit något jag kan känna lite stolthet i. Utomordentligt fina målningar du gjort, hade varit kul att få gå på vernissage och se dina målningar.

  1. Åh tack så jättemycket! Så roligt att du också målar och ritar! Ur det som börjar med kladd kan det växa fram riktigt fina motiv. För mig kan det också vara ett penseldrag som ställer till det, men inte det första utan det sista. Jag kan börja på tavla efter tavla, men kan ha svårt att besluta mig för när jag är färdig. Jag tecknar ibland, t ex när jag vill vara utomhus och skapa en bild, men inte kan/vill förflytta en kladdig oljemålning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *