Tips om mina favoritblommor

Tips om mina favoritblommor

Innan jag summerar årets trädgårdssäsong, tänkte jag berätta lite om mina favoritkrukväxter. Jag är nämligen oerhört förtjust i Orkidéer. Många blir gratulerade med denna fina växt, men tycker att skötseln är svår.

Förr hade jag många sorters krukväxter, men tyvärr blev det lite si och så med skötseln då jag reste mycket. Så det blev att skaffa tåliga växter som mår bättre av att inte vattnas och pysslas med för jämnan. Valet föll på Orkidéer som inte endast är väldigt lättskötta, utan också råkar vara fantastiskt vackra. Jag har fått många frågor om varför mina Orkidéer är så spänstiga i bladen och blommar om regelbundet. Så här kommer några tips.

Orkidéer vill ha ljus, men inte starkt solljus. Det ska inte heller vara för varmt i bostaden. Jag vet folk som har 25-26 grader inomhus, och klagar på att bladen slokar och att det aldrig kommer nya blommor. Ja så blir det om man har det riktigt varmt. Det optimala är om det är svalare på natten än på dagen. Det löser man t ex genom att flytta krukan närmare fönsterrutan på natten så rutan kyler. Men låt inte krukan stå nära rutan om det är varmt!

Vattna en lillskvätt då och då, och INTE i bladrosetten. Mina vattnas med kokt avsvalnat vatten som blivit över. T ex thévatten. Det går bra att skölja bladen under kallt vatten ibland för att ta bort damm.

När blomningen är klar klipper jag blomstängeln vid tredje ”ögat” innan den hinner vissna. Då kommer ofta nya knoppar på stängeln. Lät det krångligt? Det är det inte! Var bara sparsam med vatten, värme och solljus?

Eftersom jag glädjande nog har fått en läsarfråga i en kommentar har jag lagt till ett par bilder? Nedan har jag försökt avbilda vad jag menar med ”öga”. Titta på stjälken till höger om blomman. Skärpan var lite svår att få till med mobilen.

På nästa bild har jag räknat till tredje nerifrån och visar var det ska klippas:

0

70 svar på ”Tips om mina favoritblommor

  1. Ja rosor är lika underbara!? Jag har försökt att ha rosor i krukor inomhus, men det har inte lyckats så bra.

 1. Jag älskar också orkidéer..men jag låter mina stå i vatten..det storm trivs som också med.
  Bara man hittar något som fungerar så man kan njuta av deras prakt ?

  1. Ja det är en både praktisk och fin lösning! Jag har också en del konstgjorda växter. En gång blev en av dessa vattnad när jag var bortrest för att den ser så äkta ut!?

 2. Orkidéer är verkligen så himla fina! Jag har verkligen inte haft gröna fingrar tidigare så jag har aldrig vågat mig på något mer avancerat. Nu verkar det däremot som att blommorna börjar gilla mig lite bättre, så kanske vågar jag mig på att försöka hålla en orkidé vid liv haha. Men, en dum fråga kanske, vad menar du med ”vid tredje ögat”? 🙂

  1. Så kul att du vill våga dig på att hålla en Orkidé, och nej det är inte en dum fråga!? Jag har kompletterat inlägget i slutet med ett par bilder för att visa vad jag menar? Fråga på bara för det är roligt att svara!?

  1. Ja det är nästan svårt att låta bli att göra det!? Den blåa är inte naturligt blå. Den kommer nog att ha vita blommor när den blommar nästa gång?

 3. Vilka vackra orkidéer du har! Gillar också orkidéer och brukar få dom att blomma om men hade ingen koll på att jag skulle klippa av dom, tack för tipset! ??

 4. Orkidéer är otroligt vackra blommor. Jag har inte lyckats lika bra med mina, men tror jag skall köpa några nya och testa igen om jag får dom till att trivas bättre.

 5. Jag gillar också orkidè, en himla vacker blomma i många härliga färger. Jag lyckas aldrig få de att blomma länge men när du säger det där med värmen förstår jag varför de dog i min förra lägenhet. Den var inte optimalt byggd med ventilation då det var byggt ovanför ett garage av hyresägaren till villan. Det blev alltid kondens och sådant på mitt enda fönster när jag duschade eller lagade mat, så kanske därför den dog där..

  1. Nej ibland är det faktiskt så att man inte har den optimala boendemiljön för att få orkidéer att trivas. Men någon plats i hemmet brukar alltid funka om man väljer den med omsorg 🙂

 6. Fint med en förklaring! Jag hade också undrat vad ögat var för något. 🙂 Dina orkidéer är verkligen vackra! Även om de ska vara lättskötta så lyckas jag aldrig ändå… fick en tidigt i våras som höll i några månader men nu verkar den ha gett upp. Var nog rekord för mig i alla fall. 🙂

  1. Tackar så mycket!? Men jag tror att din kan ha mera kvar att ge – in den inte har vissnat helt förstås?

  1. Åh tackar så mycket!? Du ska se att talesättet att ”den som väntar på nåt gott…” stämmer, så du kommer nog få se några blommor igen?

 7. Verkligen en jättebra och enkel förklaring ? men här hemma är det plastblommor som gäller, kan gå månader innan jag kommer ihåg att vattna annars ?

  1. Tackar så mycket!? Jag tycker att det verkar som att du gör helt rätt! Det behövs inte vattnas och pysslas oftare än så. Men du kan ha turen att ha en optimal inomhusmiljö i övrigt?

 8. När jag flyttade till denna lägenheten hade jag en del orkideer. Sedan tröttnade jag på perioden när de inte blommade. Tyckte att det var fult med enstaka pinnar i krukor. Så jag slängde dem. Haha, så dum! Ångrar mig idag 🙂

 9. Åh de blommorna är så himla fina! Tycker bara att det är så himla svårt med blommor som kräver mer än lite vatten någon gång i bland. Jag gillar kaktusar för de går det kappt att misslyckas med haha 😀 // Petra Elisabeth

  1. Tack! Haha man kan faktiskt misslyckas med kaktusar också! Det räcker med att vattna för mycket så att de ruttnar!??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *