En liten tanke

En liten tanke

När jag var ute på promenerad häromdagen såg jag den här lilla skylten i en blomrabatt. Den ser kanske inte så speciell ut i all sin enkelhet, men budskapet fick mig att fundera lite. Den säger att ”ingen vänlig handling, hur liten den är, är någonsin förgäves”.

Ibland kan jag tycka att det här med vänliga handlingar gärna ska blåsas upp till att vara något så stort i dagens samhälle. Det är absolut inte så att jag har något emot välgörenhetsgalor, parader och andra stora arrangemang. Men ibland känns det som att det glöms bort att vänlighet också finns både i det lilla och i det tysta.

För mig är det vänlighet att ge ett leende åt hundägaren, som med orolig blick sitter som på nålar med sin lilla fyrfota vän intill sig på stranden – beredd på att bli ivägkörd.

Det är vänlighet att resa sig och ge sin plats till någon som har svårt att stå på bussen, och att hålla upp dörren åt någon som har händerna fulla.

Jag ser det också som vänlighet att se och uppmärksamma sina medmänniskor, t ex genom att hälsa på sina grannar när man möts i trapphuset eller utanför bostaden.

En annan liten vänlighet är att släppa fram sina medtrafikanter t ex vid filbyten i tättrafikerade städer, istället för att fixera blicken framåt och ignorera den som blinkat länge för att få komma in i filen.

Men kan också lämna lite plats på trottoaren eller i affärsgångar för människor man möter, istället för att gå som på räls och likt ett bowlingklot smälla i folk man passerar.

Eller varför inte se till att hålla vad man lovar, och att man både ger och tar – inte bara det sistnämnda.

Man kan också ta initiativ till umgänge med en medmänniska som verkar ensam, i landet där rekordmånga människor känner sig just ensamma.

Nu säger jag absolut inte att alla människor brister i vänlighet. Men det finns säkert tusen små saker jag skulle kunna räkna upp som gör världen till en vänligare plats, och jag har noterat att det ofta är flera som går i sin egen lilla bubbla och struntar i människor i vardagen omkring sig, än vad det är som anstränger sig att vara vänliga i de små gesterna. Det har jag sett oräkneliga exempel på genom livet.

Det är så lätt att snygga till sitt samvete genom att ta fram telefonen, och sms:a några kronor till ett nummer när det är en TV-gala. Och det kan kännas så medmänskligt att ta på sig rätt utstyrsel och gå med i ett paradtåg  för en dag.

Men mitt i den vanliga vardagen – som vi lever i alla dagar i veckan 365 dagar om året – finns det tusen och åter tusen små saker vi kan göra för att bidra till en vänligare värld.

82 thoughts on “En liten tanke

 1. Jag är alltid den som bara går när jag är i stan ! 🤣🤣 men när man varit i stan med 3 barn och vagn så är det bara jobbigt att flytta sig hela tiden 🤣🤣

 2. God morgon finis! ❤️ Kan inte annat än att hålla med dig till 110%. Det är ju trots allt vardagen vi lever i. Att vänta med att skänka bort ett leende är så onödigt. tro mig, ju mer jag ler åt andra desto mer får jag skratta. Ha en underbar dag! 🍄❤️

 3. Håller med dig till 200%!! Så otroligt viktigt med vänlighet (artighet och hyfs). Precis som du skriver, kan vara jättesmå saker, eller stora grejer… tycker tyvärr jag att det blir mer och mer egocentriskt i samhället, med enstaka gester typ en slant till någon organisation, vilket man gärna berättar för alla om på Facebook. Nej, mer vardagsgodhet, kostar inget, ger massor.
  Ha en fin dag ☀

  1. Tack så mycket! Ja det där att skänka en slant och berätta på Facebook verkar vara ett viktigt sätt att göra gott i ett alltmera egocentriskt samhälle. Artighet, vänlighet och hyfs kommer man långt med för att skapa trivsel omkring sig.
   Ha en fin dag!💕

 4. Du har så rätt! Vardagsvänlighet värmer i hjärtat. Vi är lite dåliga på det många gånger. Bara att säga åh, förlåt om man stöter till någon av misstag gör mycket. Eller vika lite åt sidan när man möter någon på trottoaren.

 5. Jag är helt inne på din linje. Jag är mycket för det där lilla i livet, att det är det som ofta gör störst skillnad oavsett om det handlar om vänlighet eller något annat. 🙂 Jag tror det är det som går rakt in i hjärtat på en annan person, att bli sedd om än för ett ögonblick.

  1. Tack så mycket!😊 Ja bara en sån sak som att bli sedd har jag förstått att många saknar. Många små saker skapar stor skillnad.

 6. Du har helt 100% rätt. Var väldigt fridfullt att få börja dagen med att läsa ditt inlägg. Väldigt fint… Jag sparar gärna bilden på skylten och ha den som bakgrundsbild på datorn om det går bra? <3

  1. Tack så mycket snälla du!😃 Ja du får gärna spara bilden som bakgrundsbild. Det är glädjande för mig om mitt foto berör någon❤️

 7. Så bra du skriver 👏 När en främling är vänlig så bli man chockad för att det är ovanligt. När någon jag möter på stan bara stirrar på mig så ler jag och säger hej. Här om dagen i ett väntrum kom det in en kvinna med sin man i rullstolen. De lediga platserna som fanns var långt ifrån varandra så jag flyttade mig och tacksamheten i hennes ögon och röst värmde mitt hjärta.

  1. Tack så mycket snälla du!😃 Det du berättar är typiska exempel på sånt jag vill lyfta fram! Ofta är det saker som är pyttesmå för en själv som skapar sån glädje för någon annan.

 8. Så klokt och fint skrivet! Jag tänker också mycket på det, att det absolut är viktigt att vi agerar när det är stora saker men att vi även bygger upp en bättre värld hela tiden. Vem vet, hade vi alla varit snällare mot varandra så hade kanske de där stora evenemangen inte ens behövt äga rum?

 9. Håller med dig, det är därför jag aldrig någonsin har eller kommer skänka pengar till galor eller jippon. Jag har hittills aldrig skänkt pengar för att det ska vara en “innegrej”. Istället skänker jag bara på eget bevåg.

  Utöver det öppnar jag alltid dörrar, jag har som mål att varje dag göra någon glad. Det kan vara att hjälpa en granne bära upp kassarna till dörren, eller varför inte berömma någon för hens jobb 🙂

  1. Det är jättefint att ha som mål att göra någon glad varje dag, och det är absolut inte sämre att skänka på eget bevåg istället för att hänga på och skänka till sånt som är inne!😃

 10. Jag håller verkligen med dig här! En liten, för en själv obetydlig, gest kan göra hela någon annans dag. Jag försöker tänka på det här, men jag kan alltid bli bättre, så det är bra att bli påmind ibland 🙂 En sak jag verkligen jobbar på är att faktiskt kommentera när jag läser blogginlägg jag gillar, istället för att bara klicka vidare. Så enkelt för mig, och man vet ju själv hur mycket man uppskattar att faktiskt få veta om någon gillar det man gjort 🙂

  1. Ja det finns alltid något man kan förbättra sig på!😄 Jag brukar också kommentera blogginlägg jag gillar, och av samma anledning som du. Man hoppas ju alltid att det ska vara uppskattat, men när man inte får något tillbaka så undrar jag ibland om det är det.

 11. Håller så med dig! Är verkligen en självklarhet för mig att alltid ställa upp för andra och visa uppskattning, respekt och glädje till de runt mig. Så lite kan göra så mycket☺️🌸

 12. Håller helt med dig! Det här med att bara göra några saker då och då t.ex. även alla hjärtans dag. Visst tycker jag om dagen, den är super mysig, men bara för att det är en kärleksdag eller ens födelsedag så ska man inte bara vara fint behandlad en dag av 365 dagar. Likaså ute, där kan jag hålla med dig om att trafiken bara ser tunnelseende ibland och att folk liksom blir chockade om jag ler mot dem. Det är inte normalt tycker jag och hoppas att det blir en förändring på det! ♥

  1. Tack så mycket!😃 Ja jag håller med om att man inte bara vill bli uppmärksammad på visa dagar i almanackan när det ska vara så. Jag hoppas också på en förändring så att det faktiskt blir normalt att folk som inte känner varandra ändå ler mot varandra❤️

 13. Alltid så kloka tankar hos dig. 🙂

  Jag håller med i det du säger. Vanlig respekt och hänsyn är också vänlighet. Och inte alla vänliga handlingar behöver basuneras ut. Hela världen måste inte veta att man har gjort något fint. Inte ens mottagaren av den vänliga handlingen måste alltid veta att man har gjort något fint. Det går alldeles utmärkt att vara vänlig i bakgrunden.

  Ha en bra fredag. 🙂

  1. Tack så mycket snälla du!❤️ Jag håller med dig om att man inte behöver basunera ut sina goda gärningar. Ibland känns det som att vissa gör goda saker för sitt eget egos skull.
   Ha det så bra!😊

 14. Håller med dig i det du skriver. Jag tycker det är den där vänligheten i vardagen som är den viktigaste. En liten vänlig gest mot någon kan göra en stor betydelse för personen i fråga.
  Gillar det här citatet från Moder Teresa, det säger så mycket:
  Alla kan inte göra stora saker. Men alla kan göra små saker med stor kärlek. Vänliga ord kan vara små och enkla att uttala, men de ekar i oändlighet.

 15. Så otroligt sant!!
  Jag har oxå tänkt på att alla goda gärningar man gör måste dokumenteras på sociala medier så alla ser att man har skänkt till cancerfonden eller liknande.
  Som att har man inte berättat för alla så har det inte hänt… 😉

  Ha en fin fredag!!
  Kram kram

  Ps. Hur är det med handen?

  1. Tack så mycket!😃 Jag har tänkt likadant! Det verkar vara otroligt viktigt att sprida ut på sociala medier att ”titta här så snäll och god jag är som skänker en slant”. Tänk om man alltid bara fick skänka helt anonymt. Undrar hur många som skulle avstå…

   Handen är fortfarande paketerad efter operationen, och det är veckor kvar innan jag får börja använda den och träna upp den. Hoppas bara den läker bra för ligament som gått av är det svåraste att läka ihop igen.
   Ha det så bra! Kram💕

 16. Jag kunde inte sagt det bättre själva och jag är inne på samma linje som dig. Här ute på landsbygden hälsar vi alltid artigt på varandra tross att vi inte känner varandra.Gör man det inne i stan så rycker folket på ögonbrynet och går vidare.

  1. Tack så mycket!😃 Ja så är det! Här på landet finns det en tant som går ut och promenerar varje dag. Hon hälsar inte – inte ens tillbaka när man själv hälsar – så hon betraktas som lite konstig😄

 17. Fantastiskt intressanta tankar, jag har också funderat på dem. Visst är det bra att skänka pengar till välgörenhet, men absolut så kan vi bättra oss på vanlig vänlighet. Att uppmuntra sina medmänniskor tror jag också är viktigt. Vi ältar så mycket negativitet ibland att jag ibland bara vill tala om uppmuntrande i en helg,

  1. Tack så mycket!😃 Ja uppmuntran är väldigt viktig och upplyftande. Energi är smittsam oavsett sort, så det borde göras större ansträngningar att lyfta fram sånt som är positivt😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: