Du är fin som du är

Du är fin som du är

Ibland kan jag tycka att orden har blivit nån sorts mantra. Visst håller jag med, men jag funderar lite kring användandet av frasen. För det verkar finnas flera som inte tycker så om sig själva, än vad det finns människor som gör det.

Om man är fin som man är, varför är det då så många som är missnöjda med sitt utseende? Varför är det så många som försöker göra om sig själva på något sätt? Varför verkar just skönhetsindustrin gå på ständigt högvarv?

När brukar folk få höra att dom är fina som dom är? Själv har jag noterat vissa tillfällen. Det ena är när någon har gjort ett skönhetsingrepp eller en skönhetsbehandling. Det andra är när någon anser sig behöva göra något åt sin kropp – t ex vikten – och lägger ut bilder på sig själv för att i praktiken faktiskt visa att ”såhär ser jag ut, det är jag missnöjd med, och tänker göra något åt det”. Då kommer all den pepp som personen ifråga kanske skulle ha behövt i sin vardag – utan att behöva gå ut offentligt och försöka få den.

Hur ofta händer det att människor ger varandra uppmuntran och komplimanger bara sådär – utan nån speciell anledning? Utan bilder att gilla och kommentera i sociala medier? Jag menar i vardagen, i mötet IRL?

Ibland kan jag nästan känna mig lite sorgsen av vad jag ser i sociala medier. Människor som är så söta, fina, vackra, rara och trevliga slår knut på sig själva för att duga. Inför vem? Varför behöver så många få sin bekräftelse av andra? Är det jämförelser med andra som gör att självkänslan sjunker? Jämförelser med stylade, tillrättalagda och fotoshoppade bilder?

Tycker du att du är fin som du är? För om du inte gör det så börja med det. Sök bekräftelsen inom dig själv!

0

52 svar på ”Du är fin som du är

 1. kul att du vill vara med på veckans blogg…att följa mig kan du göra på instagram istället om du har..annars gör det inget! ?

  1. Tack Johanna! 😀 Jag är glad att du har kommit till den insikten! Önskar att alla kunde göra det 🙂

 2. Ja jag är med glad jag kommit till den insikten, livet är så mycket enklare nu. Så skönt.

  Ja alla har vi nog en en liten dröm inom oss och bli storbloggare! 🙂

  1. Ja livet blir mycket enklare om man verkligen tror på att man duger?
   Ja jag skulle gärna vara en storbloggare, men det är ju inget man blir bara sisådär…??

  1. Tack snälla Ina!?? Självklart är du fin precis som du är! Att du är döv gör ingen som helst skillnad!❤️

 3. Bra inlägg! Det verkar inte vara många i dagens samhälle som är nöjda med sig själva. Dom gör ju om nästan allt på sig själv. Jag är väl ganska nöjd med mig själv trots att jag har ett ben som är missbildat och fyllt med ärr, men sån är jag 🙂 utan alla dessa saker som jag har varit med om så hade det ju inte varit jag 🙂 Läkarna brukar säga att jag är unik :O men visst önskar jag ibland att jag hade varit unik på ett annat sätt än genom min sjukdom.

  1. Tack snälla Nilla!?? Ja tyvärr har du rätt i att inte många verkar nöjda med sig själva, och det är sorgligt tycker jag. Vi är många som är födda med eller drabbats av saker under livet som inte alltid är så lätta eller roliga att leva med. Ibland är kroppen drabbad och ibland är det själen. Det är en del i vad vi är och vad som gör oss unika❤

 4. Håller helt med dig!!
  Många grupper på fb där unga tjejer gör så mycket skönhetsingrepp i läppar, kinder, näsa osv för att bli ”snygga” men de ÄR redan fina som de är!!

  Även fast jag tycker som om andra så är jag inte själv nöjd med mig och mitt utseende. Men det är väl så det är nu… man måste vara så himla perfekt för att vara accepterad (tror man).

  ha en fin helg

  kram kram

  1. Tack Jenny!?
   Du är också fin som du är!?
   Det synd att det verkar vara en så utbredd uppfattning att man måste vara perfekt för att vara accepterad. Vem bestämmer vad som är perfekt egentligen…
   Det man kan vara säker på är att det finns dom som blir väldigt rika pga tjejers osäkerhet och tvivel på sig själva…
   Ha en fin helg du också!?
   Kram?

 5. Så kloka genomtänkta ord!
  Det är så sant, varför behöver folk att andra säger att de är fina för att tro på det.
  Jag har landat i mig själv, vem jag är och mitt utseende…och det är jag glad för.
  Det är ju nästan tabu att säga så i detta jantelags land 😉

  1. Tack så mycket Liw! Så skönt att höra att du har landat i dig själv och inte behöver söka bekräftelse hos andra? Det är samma här, men jag kanske är mindre öppen med det än jag borde vara så att jag inte drabbas av jantelagen…??

 6. lite svårt. För jag tycker jag är fin som jag är. Ändå tränar jag och är ”missnöjd” över min kropp… Väldigt bra inlägg- fick mig och tänka till

  1. Tack så mycket Josefine! Jag är glad att jag fick dig att tänka till, för eftersom du är fin som du är – vad finns det då att vara missnöjd med??

 7. Jag tycker att det kan vara okej att ändra på något hos sig själv om man verkligen vill, men det är viktigt att omgivningen gör det klart för den personen som vill ändra något att ”det här gör du endast för dig själv, för det är ingen annan som kommer att älska dig mer eller mindre pga detta” 🙂

  1. Ja visst får man ändra saker hos sig själv om man vill. Man äger ju sin egen kropp och bestämmer själv vad man vill göra med den. Men precis som du skriver bör det vara tydligt från omgivningen att vad den tycker om personen inte påverkas. Allra viktigast som jag ser det är att människor lär sig att tycka om och uppskatta sig själva på riktigt och på djupet. För den som gör det letar inte efter fel hos sig själv, och behöver inte söka bekräftelse hos andra?

 8. Jag försöker alltid att ge uppmuntran lite då och då. Tycker det är otroligt viktigt att ge och få höra det i vardagen! Det kan verkligen göra någons dag 🙂

  1. Ja du har så rätt!? Det kostar ju absolut ingenting att ge någon några vänliga ord, och kan betyda ovärderligt mycket för den som får orden?

 9. Kloka ord.
  Jag är en av alla dom som inte är nöjd… och jag baserar (sedan flera år) mitt värde på hur andra behandlat mej.
  Den fällan är lätt att hamna i och närmast omöjlig att ta sej ur.

  1. Tack Benita!
   Ja frågan är kanske om det finns en fälla som är lättare att fastna i. Tänk så mycket lättare livet skulle vara för så många om alla kunde behandla varandra omtänksamt och respektfullt.

 10. Hej Lillan!

  Jag tror att det finns många, men många människor som har inte en bra självkänsla och de behöver att andra personer godkänner de för att känna sig själva bra.

  ”Ha en solig dag” brukar jag säga eftersom alla behöver ”Solen i sinnet”, eller hur?

  Ha en solig dag! ?

  PabloD

  1. Hej PabloD!
   Jag tror att du har rätt att det finns många som inte har en bra självkänsla, och därför behöver bekräftelse från andra.
   Javisst behöver alla solen i sinnet!?
   Ha det så bra!
   Lillan

 11. Fin bild bra text o bra inlägg
  Jag fattar inte vrf vissa går efter utseendet egenrligen det är ju insidan som räknas oxh alla är ju fina på sitt sätt

 12. bra inlägg
  tycker det fokuseras så mkt på utseende.
  Ska snart på en tillställning där alla mina blogg kollegor är nyopererade finns inte en som inte fixat tuttar eller rumpa.
  och jag är så häpnad dessa tjejer var ju vackra innan – varför…
  och när dom startar sina ingrepp kan dom heller inte sluta.
  jag som tycker folk som åldras naturligt är så vackra.
  visst fixa något litet om någon vill – men när man fixar allt…
  ingen som lärt dom att dom är vackra som dom är?

  1. Tack så mycket! Det du beskriver är verkligen ett exempel på varför jag skrev det här inlägget. Jag tycker faktiskt att det är sorgligt när människor saknar förmågan att vara nöjda med sig själva, och tragiskt när vackra människor ibland rentav förstör sig med operationer som inte blir så lyckade. För vems skull pågår kropps- och utseendehetsen?

 13. Vilket grymt inlägg och så otroligt viktigt! Jag jobbar varje dag med att tycka om mig själv och känna att jag är fin som jag är <3

  1. Tack så mycket! Ja jag tycker att det är otroligt viktigt, och de här frågorna är något jag verkligen brinner för. Jag hoppas att du snart kan slå dig till ro i insikten att du är fin som du är!❤️

 14. Intressant det du skrivit, du är många vettiga poänger i det du skriver. Det är så enkelt att se det vackra i en annan människa, men inte i sig själv. Det gäller att hitta och ta fram det med sig själv, för alla är vi vackra och fina som vi är!

 15. Man skulle verkligen ge varandra mer komplimanger vardagligen, så många som behöver det. Som du säger först när någon skriver något sådant så får man den peppen, samtidigt tycker jag att det är bra att man vågar det med, gå ut med att man inte känner sig ok och behöver peppen

 16. Förstår verkligen hur du menar . Tror många e osäkra på sej själva . Det här med tex fillers tycker jag är så himla fult (men de är min åsikt) . Personen i fråga är då inte nöjd med sej själv och måste hela tiden ha komplex . Jag är nöjd med mig själv trots jag har ärr över min kropp pgrav operationer för överlevnad . Jag e stolt över de ärren och behöver inte gömma mig . Därför genom dem har jag lärt mig älska de tuffa livet o även mig själv . Kram du skriver himla bra inlägg du ? men alla är vi olika och världen är inte perfekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *