Reflektioner och summering av 2023

Reflektioner och summering av 2023

Den som läser min blogg kanske tänker att jag har blivit snurrig, för jag har ju redan skrivit ett inlägg om 2023. Men det här inlägget har ett annat fokus. Då jag skrev det förra hade jag inte varken lust eller ork att grotta ner mig i saker som inte var upplyftande att tänka på. Så jag gjorde en lista som huvudsakligen lyfte fram några positiva saker, och ett riktigt bottennapp. När jag sen insåg att det fick en del att tro att hela året har varit helt fantastiskt så kändes det fel, för så var det inte.

Måluppfyllelse

Hursomhelst har jag funderat och reflekterat en hel del kring förra året. Jag gick in i det med en lista med målsättningar, och en stark övertygelse om att de skulle uppfyllas. Större delen av målen har jag också uppfyllt, vilket jag är stolt över.  Jag kommer inte att räkna upp dom i det här inlägget. Ett par riktigt stora mål är inte i hamn ännu.  Men jag har insett att de inte är realistiska att lösa på förhållandevis kort tid, utan jag kommer göra delmål för 2024 så de inte blir större tuggor än jag kan svälja.

Lärdomar

Jag har också fått insikter då jag uppnått vissa mål på listan. En sådan är att vissa destinationer inte var som jag trodde när jag väl nådde dit. Vägen var betydligt roligare än målet. I vissa fall så kostade saker mer än dom smakade.  När man har tänkt sig att bygga vidare på sin framtid utifrån ett uppnått mål, och det målet inte kändes eller blev så som man trodde – då blir det huvudbry ett tag. I slutet av 2023 och i början av 2024 har jag ibland känt mig lite vilsen. Men nu håller jag aktivt på att justera kompasskursen. Jag vet fortfarande i stora drag vad jag vill, och den övergripande målbilden är i stort sett densamma. Men den är inte helt identisk med 2023 års målbild, så nu blir det en del justeringar och nya mål. Jag ser 2023 bl a som ett år av lärande, och går vidare med mina insikter och erfarenheter.

Hälsans påverkan

Under 2023 fick jag  fortsätta att uppleva hur mycket det påverkar livet som helhet, när hälsan inte är vad man önskar. Både ens egen och närståendes. Det är inte så att alla mål endast har handlat om mig, utan vissa mål har även varit  sådana som jag har delat med min man. Men 2023 präglades av stora utmaningar för honom. Hela året har han haft svåra smärtor och funktionsbegränsningar efter olyckan samt vårdskadorna. En viktig operation blev inte gjord, och en operation misslyckades och gjorde honom sämre. Till det kom en ny kronisk sjukdomsdiagnos som en fetsmäll, när han äntligen kunde pusta  efter långa analyser av den som upptäcktes vid röntgen efter olyckan. Alltsammans har förstås påverkat våra gemensamma mål. Vid slutet av året gjorde min egen hälsa en störtdykning. Det blev helt enkelt för mycket. Så 2024 kommer att ha ett ännu starkare fokus på hälsa och att må så bra det går efter omständigheterna.

Summering av 2023

Utöver det som jag nu har skrivit om har det även hänt andra saker som har varit otroligt tuffa att ta sig igenom. Men jag varken vill eller kan skriva om dessa saker. Så summan av 2023 är ett väldigt intensivt år med höga toppar och djupa dalar.  Livet går alltid upp och ner, men jag hoppas ändå att 2024 inte blir ett alltför prövande år. Och om det ändå blir det, kommer jag som alltid anstränga mig för att leta fram de små ljusglimtarna som alltid finns om man väljer att se dom. Jag kommer skapa de sköna stunderna jag behöver.

Här finns länken till förra inlägget om 2023:

https://varapavag.se/2023/12/29/aret-som-har-gatt-lista-for-2023/

0

26 svar på ”Reflektioner och summering av 2023

 1. Livet går allt upp och ner och visst önskar man att den kunde vara lite jämnare. För mig började 2023 inte så bra, men blev bättre för att göra en djupdykning på slutet. Hoppas verkligen på ett bättre 2024

  1. Ja vissa delar får mer än gärna bli bättre. Jag vet nu i skrivande stund att 2024 kommer bjuda på prövningar, så jag förbereder mig mentalt och fysiskt för att det ska bli så bra som möjligt efter omständigheterna.

 2. Livet är verkligen en berg- och dalbana. Vi har nog alla tuffa saker att ta oss igenom, du är inte ensam. Hoppas det finns mycket vaddering och stöd för dig hos din omgivning. Kram

  1. Tack! Ja det kan man verkligen säga, och så lär det väl förbli. Men en lite flackare bergochdalbana bana skulle inte skada:) Jag får väl erkänna att livet hanteras nästan helt utan vaddering.
   Kram!

 3. Just andras sjukdom är svårt att hantera, särskilt när det handlar om en nära anhörig. Det är enormt stressande och svårt för omgivningen att förstå. Vid såna tillfällen kan man inte prioritera sej själv, men det förstår inte folk. Hoppas det värsta är över för er och att ni börjar komma tillbaka.

  1. Tack så mycket! Ja så är det verkligen, och vissa som säger sig förstå visar inga tecken på att göra det i praktiken. För mig är det värsta över och jag börjar känna mig ganska bra. För min man väntar behandling och operationer. Så det är tur att min ork återvänder.

 4. Vad härligt att man kan sätta sej och reflektera över hur året har varit både dom bra och dåliga sakerna hoppas ditt 2024 blir ett super år

  1. Jag vet redan att det är nya prövningar på väg, så det gäller mest att förbereda sig så gott det går.

 5. Det är lätt att få det att låta bättre än det kändes. Inser när jag läser ditt inlägg att min sammanfattning av året också tolkas ganska positiv. Jag gjorde mycket, reste mycket osv. Men var jag lycklig? Var det ett bra år? Nej, 2023 skulle jag eg gärna radera faktiskt..

  Hoppas både du & din man får hälsan tillbaka!

  1. Tack så mycket! Ja det får vi hoppas, och åtminstone jag mår iallafall bättre. Det är intressanta tankar du tar upp. Ja vad är ett bra år. Man hinner med att göra en hel del på 365 dagar, men det blir i slutändan ens känslor som avgör om året var bra eller inte.

  1. Tack! Ja det har du så rätt i. Det är därför jag alltid gör allt jag kan för att fylla på med sånt som är positivt, hur prövande tider det än må vara.

 6. Summeringar är alltid intressanta att läsa, det verkar dock som att ditt 2023 inte var så lätt, och ibland inträffar tyvärr jobbiga saker som man inte räknat med, får hoppas att dit 2024 blir bättre

  1. Tack! Nej det var en inte ett helt lätt år, så jag är tacksam för de sakerna och stunderna som var bra.

 7. Det där att göra delmål så det inte blir större tuggor än man kan svälja låter väldigt klokt. Hoppas ditt 2024 blir bättre än 2023 slutade. Det där att ibland är vägen fram till målet roligare än målet känner jag igen. Livet innehåller toppar och dalar. Jag brukar säga att de är de dåliga dagarna som får en att uppskatta de bra dagarna. Ta hand om dig och var rädd om dig själv.❤

  1. Tack så mycket! Ja det har du så rätt i. Det mindre bra dagarna får en att uppskatta de bra dagarna desto mera.

   Ta hand om dig och var rädd om dig du också❤️

 8. Hoppas att du får ett bättre 2024! Det är när väl hälsan inte är i topp som man inser hur mycket den faktiskt påverkar, man borde visa tacksamhet oftare att man är frisk.

  1. Tack så mycket! Ja en frisk och välfungerande kropp är verkligen något att känna stor tacksamhet för.

 9. Ibland är det bra att göra reflektioner i efterhand och jag tycker det är intressant att du skriver att i vissa fall var resan dit bättre än målet, en bra reflektion för oss andra att göra med. Jag hoppas så ni får ett bättre 2024 båda två och att han mår bättre nu.

  1. Tack så mycket<3 Ja det hoppas vi verkligen på. Ja det är väldigt nyttigt att reflektera i efterhand. Vissa saker är inte som man hade föreställt dig när man går i mål, och då kan erfarenheten användas till att hitta precis dit man vill istället.

 10. Man kanske skriver först ett ytligt års resumé om året. Sen går djupare in i året i ett annat inlägg. Det tycker jag man får göra. Bra att du har mål för 2024. Bra att ha både del mål & mål som är realistiska. Så det inte blir för mäktigt.
  Tråkigt för din man & er tillsammans. Inte lät att se framåt när motgångar på motgång kommer. Men detta året blir förhoppningsvis bättre.
  Mm man får försöka se ljusglimtar. Det är det som ger hopp.
  Ni är så starka tillsammans. Ge inte upp. Vi läsare stöttar er.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️

  1. Tack så mycket snälla du<3 Ja det här året måste operationerna gå bra och komplikationsfritt. Då kan vi förhoppningsvis komma vidare med saker. Du har så rätt i att man får försöka se ljusglimtarna. Det är otroligt viktigt.

   Ta hand om dig och var rädd om dig!<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *