Medeltidsdagar på slottet

Medeltidsdagar på slottet

Så har det varit medeltidsdagar på Vadstena Slott, och vi åkte dit för att känna atmosfären av svunna tider. Jag var väldigt sugen på att gå på medeltidsmarknad, för utbudet består till största delen av fint hantverk och historiska föremål. Men så är det ju kul att se riddare i action också.

Jag hittade alla möjliga fina saker som jag ville köpa, och lyckades tack och lov sansa köplusten lite 😀 Men jag köpte först två runor av keramik som jag ska använda i halsband.

Så hittade jag ett marknadsstånd där en gammal farbror gjorde olika föremål av läder. Han gjorde bl a olika masker, och en av dessa fastnade jag så mycket för att den fick följa med hem. Jag råkar tycka väldigt mycket om udda föremål, men är helt ointresserad av vad som råkar vara trendigt för stunden. Så nu hänger masken på en vägg här hemma.

Det hölls olika guidade visningar av slottet hela dagarna, men den vi hade tänkt gå på var full. Så vi gick och tittade lite på egen hand.

Det fanns också en utställning av vackra kläder. Som jag förstod det av skyltarna hade de använts i olika operaföreställningar.

Det var en välfyllt program under helgen, och många aktiviteter för barn på borggården. Så det kan ju vara ett tips för familjer som vill göra något roligt tillsammans, att åka dit nästa gång det är medeltidsdagar. Där fanns också t ex gyckare och musiker, och det var roligt att se så många med medeltidskläder på sig. Nedan kan beskådas ett mindre bra foto av programskylten.

Ja det var allt för den här gången! Jag önskar alla en härlig fortsättning på sommaren 🙂

0

34 svar på ”Medeltidsdagar på slottet

  1. Javisst är det! Vi var på Glimmingehus en sån medeltidsdag för några år sen, och åker gärna dit igen om tillfälle bjuds. Dom hade bl a så jättebra tornerspel.
   Kram!

 1. Hi hi, jag tycker masken är lite otäck, även om jag förstår att det är ett häftigt hantverk. Men har alltid varit lite mörkrädd och den skulle jag nog vara lite rädd för 🙂

  1. Ja den ser nog lite otäck ut, men jag tänker att den beskyddar mig i mörkret 😉

 2. Men så trevligt. Gillar sådana saker jag med. Har varit på en del. Då vi kommer till kläderna så säger jag varenda gång att jag också vill ha, så det får väl bli någon gång.

  1. Ja jag tänker likadant om kläderna, och vill så gärna ha några medeltidsplagg. Så nån gång får det väl bli att köpa några.

 3. det brukar vara roligt att kolla på medeltidsteman, den där masken var ju lite speciell..Verkar som ni hade ett bra besök även om ni fick kolla på egen hand

  1. Javisst är den! Ja det var bra ändå. Guidningen var bara en liten del av allt som fanns att se.

 4. Vad roligt med medeltidsdagar. Tycker det är så häftigt att se alla saker. Ska försöka åka dit nästa gång det är medeltidsdagar.

 5. Trevligt att gå på Vadstena slott. Jag har varit på många slott & medeltids marknader. Men kommer inte ihåg Vadstenas. Så fina smycken till halsband du köpte. Vad bra att det finns saker för barn med. Kul att folk går in helhjärtat för det.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️

  1. Ja det är jättetrevligt! Så kul att du verkar tycka om att se samma saker som jag. Ja det kommer bli fint att ha två halsband med runor att använda 🙂

   Ta hand om dig och var rädd om dig!<3

  1. Jag har aldrig varit på medeltidsveckan i Visby, men hoppas åka dit nångång. Kan tänka mig att det är nåt liknande men mycket större evenemang.

   Må så gott!

 6. Härligt med medeltids dagar på slottet. Tycker masken du köpte var häftig och förstår att du köpte den. Otur att den guidade visningen var full. Däremot verkar ni sett en del själv när ni gick och kolla själv.

  1. Javisst är den! 😀 Så roligt att du tycker det! Ja vi såg mycket ändå, för guidningen var bara en liten del av allt som fanns att se:)

 7. Åh det där ser ju supermysigt ut!
  Vi brukade åka till medeltidsveckan i Visby men det här låter som absolut som något värt att se 🙂

  1. Ja det var jättemysigt. Jag vill åka till Medeltidsveckan på Gotland, för den har jag aldrig besökt:)

    1. Det var många som var utklädda, men jag tror att dom flesta var med i evenemanget.

 8. Sådana sammankomster gillar jag, medeltidsdagar är ju underbart att besöka.
  Det svåra är ju att inte köpa för mycket, gäller att bita sig i handen ibland. 😉

  Ha det bäst nu.

  1. Ja milde tid man kan få bita sig fast som en grävling i handen, så att den inte spenderar för mycket 😉

   Ha det bäst du också! 😀

 9. Jag älskar att besöka Vadstena, men har faktiskt aldrig varit där när det är medeltidsmarknad. Jag får se till att passa in när det blir nästa gång. Jättefina bilder och jag gillar verkligen masken du köpte! Hoppas du får en riktigt fin kväll! Kram

  1. Tack så jättemycket, och roligt att du tycker om masken 😀 Ja det är så fint i Vadstena, och jag/vi brukar åka dit ibland. Jag kan verkligen rekommendera att åka dit när det är medeltidsdagar 🙂

   Jag önskar dig en fin fortsättning på kvällen! Kram!

 10. Så häftigt! vilken upplevelse! Låter så himla kul ju<3
  Har aldrig varit i Vadstena faktiskt 🙂
  Så kul att du köpte en mask oxå<3

  Hoppas Du får en fin sommar och vecka<3
  Kramar!

  1. Ja det var kul, och Vadstena är en fin liten stad:)<3 Jag kan absolut rekommendera dig ett besök nångång 🙂

   Ha en härlig sommar!<3 Kramar!

 11. Så intressant att kastas tillbaka i tiden och få uppleva riddarnas uppvisning. Synd att ni missade den guidade turen, den hade säkert innehållit mycket intressant information om livet på den tiden. Men det är ju trevligt att få upptäcka på egen hand också.

  1. Ja jag tycker om att kastas tillbaka i tiden, så om någon bygger en tidsmaskin kommer jag stå först i kön att boka en resa. Vi har varit på guidad tur där tidigare, men turerna kan skilja sig lite åt. Det var trevligt att titta på egen hand också:)

 12. Härligt med medeltidsdagar på slottet och så fina saker du köpte både keramikrunorna och den häftiga masken. Jag gillar riddarspel och att drömma sig tillbaka till gångna tider.

  Ha en fortsatt fin sommar. Västkustkram!

  1. Ja det var härligt att få lite medeltidskänsla för en dag:) Tackar så mycket! Jag är så nöjd med mina fynd.

   Jag önskar dig också en fortsatt fin sommar! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *