Mörker, ljus och musik

Mörker, ljus och musik

Så är det Lucia, och även om jag inte har sett något Luciatåg idag så har jag iallafall lussefikat. Denna fika intogs till ljudet av den sprakande brasan och vacker musik, i skenet av levande ljus. Jag har alltid tyckt om att mysa till det på det sättet i mörka tider, men nuförtiden har det blivit en del av vardagen. Det finns något gott med att vara extremt sparsam också, för när man har skalat bort det mesta av moderna tiders förströelser blir de enkla nöjena kvar. Det är en himla tur att jag alltid har funnit stor glädje i små saker, eftersom det är sådana som bjuds nuförtiden.

Medan mörkret blir allt kompaktare blir det alltmera så att levande ljus och batteridrivna ljus får lysa upp det. Jag började hamstra ljus för längesen, och nu kommer de till användning. Batterier har vi hyfsat gott om, för såna går åt när man lever husbilsliv. Nedan kan beskådas lite julpynt i en ljuslyktas sken.

Även måltiderna intas i skenet från levande ljus, och det börjar bli dags att laga mat på vedspisen i köket. Den är renoverad och fullt fungerande, och det kan bli mysigt det också. Snart lever vi som man gjorde förr i detta gamla 1800-talshus, förutom att vi ju har vatten inne och toaletter samt dusch. Med tanke på hur kallt det är på toan inomhus, vill jag inte ens tänka tanken på att ge mig ut till ett fruset utedass?

Kvällarna spenderas till stor del i vardagsrummet, där det är riktigt varmt och skönt. För närvarande eldar vi i en av de större kakelugnarna som finns i matsalen, och det är tillräckligt. Det är så skönt att krypa under en lurvig filt i soffan och lyssna på musik eller en guidad meditation.

Idag delar jag en otroligt vacker sång med Enya från hennes Album Christmas Secrets. Den heter  Journey of the Angels, och jag lovar att den är värd att lyssna på☺️

https://youtu.be/_ijBshb47-c

Jag önskar er en skön fortsättning på Lucia!??✨

28 svar på ”Mörker, ljus och musik

 1. Så mysigt med levande ljus. Ja, en kamin hade varit så mysigt. Några gamla lägenheter har ju fungerande sådana, men vi bor i en som byggdes 85 och där brukar det inte vara standard i 🙂

  1. Jag hade sån tur att jag hade en stor öppen spis i min hyreslägenhet för längesen. Men sån tur har man nog inte ofta, och lägenheten var gammal 🙂

 2. Usch ja, det gäller att spara. Ändå blir räkningarna skyhöga. Trots att vi knappt var hemma något i november var elräkningen mycket högre än den brukar vara i januari som brukar vara värst. Vi bävar för hur det kommer att bli 🙁

  1. Ja man har all anledning att bäva. Det kvittar hur extremt man drar ner sin förbrukning – man drabbas hårt ändå.

 3. Håller helt med dig, först med covid och sen med allt som händer nu med elen osv – så har man verkligen ett annat sätt att tänka, även om det är verkligen tufft för många, så finns det också tid för eftertanke, att byta av de små sakerna, att värdera livet lite annorlunda. Vi har aldrig haft så nersläckt, så mycket tända ljus och tänkt så mycket på förbrukningen som nu, och då har vi ändå fast bra pris- men känns liksom viktigt att tänka till ändå på något vis.

  1. Ja man har fått lång tid och olika anledningar till eftertanke av sällan skådat slag. Jag kan inte säga att jag var slösaktig förut heller, och jag kände tacksamhet för vad jag hade. Men ändå fanns det utrymme till ännu mera eftertanke och omvärdering av så mycket som jag tagit för givet.
   Jag gläds också åt människor som du som tänker till och gör vad du kan även om inte själva nöden kräver. Många bryr sig bara om sig själva, och slösar hej vilt med elen bara för att dom har ett bra avtal. Dom tänker inte en sekund på alla som påverkas av slöseriet.

  1. Ja nog är det mysigt, och iallafall så länge man håller brasan vid liv. Hästarna är lyckligtvis inte lika frusna av sig som vi människor är, och tur är väl det för stallet är inte uppvärmt. Men dom har tjocka täcken på sig, och jag håller koll på att dom inte är kalla under 🙂

 4. Låter supermysigt! Önskar att jag hade en kamin eller en kakelugn för det är så mysigt. Jag har massa ljus, både batteridrivna och vanliga. Faktiskt har vi så många att vi inte tänder taklampan i vardagsrummet eller i köket. Jag älskar’t!

  1. Ja har man tillräckligt många ljus så lyser dom upp riktigt bra, och så värmer dom levande ljusen också:)

 5. Nej ett fruset utedass hade jag inte velat gå till. Räcker så bra med mina 18 grader i köket. Det låter inte så dumt ändå att ha en vedspis som ni kan använda för att hålla elen nere. Min man försöker jobba lite extra för att klara av en dyrare elräkning. Fördelen med att jobba inom vården, finns alltid jobb. Tack för tipset kring Enyas julskiva, har alltid tyckt väldigt mycket om hennes musik.

  1. Vi har ibland 17 grader i en del av huset på morgonen när brasan har falnat. Vissa delar av huset har vi stängt och värmer dom knappt inte alls.
   Så bra att din man har möjlighet att jobba extra, för det kan gå åt i dessa tider.

 6. Sommarstugan på Orust har ett utedass, får ibland åka upp och kolla till den. Då är man ALDRIG pigg med att sitta på dens utedass, mitt i vintern och göra sitt besök. Skit kallt i femton minus grader ?

 7. Ja visst är det mysigt med en tjock filt och levande ljus! Jag har alltid gillat ljus och värme. Är så glad över vår braskamin här hemma! Den används flitigt. 🙂

  1. Ja jag kan verkligen förstå att eran braskamin används flitigt. Numera förenar man ju dessutom nytta med nöje:)

 8. Så mysigt det ser ut att vara. Jag själv har aldrig levande ljus tända utan har jag ljus så går de på batterier. Att krypa ner under en filt och samtidigt lyssna på musik och ha en brasa tänd låter något jag skulle kunna tänka mig göra om jag bott som du. Däremot är jag glad att jag bor på serviceboende och inte behöver betala någon el.

  1. Batteriljus är också mysiga, och vi har såna i en del av ljuslyktorna. Jag kan verkligen förstå att du är glad för att inte behöva betala el där du bor.

 9. Vad mysigt det låter! ? Lussefika framför brasa. Mm efter ett tag blir det ju vana att tända ljus. Men sen i vår & sommar sen. Så tänder man sällan ljus. Om man inte sitter i tält till husvagn eller husbil. Eller sitter ute sent på en altan. Då kan man göra det. Jag tänder nästa bara ljus ?️ om det är mörkt ute.
  Ja, man njuter att man har toa & dusch inne.
  Mysigt det låter ?

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️?

  1. Ja jag tänder också ljus när det är mörkt ute, så det blir inte så ofta på sommaren. Men senare på sommaren mörknar det lite tidigare, och då är det mysigt att tända ljus i och utanför husbilen?

   Ta hand om dig och var rädd om dig du också!?❤️

 10. Det går åt en hel del ljus här också, mysigt är det nu i mörkret. Har heller inte sett något Luciatåg men imorgon är det dags för sonens skola att visa upp sin Lucia video. ?

 11. Även detta inlägget dök upp först idag. . Jag såg SVTs luciamorgon, här i Portugal firas ju inte Lucia så några IRL kan jag inte uppleva. Men det gör inget. Mycket levande ljus har vi också, men här blir inte mörkt förrän framåt halv sex så det är inte så många timmar som det är mörkt vaken tid.

  1. Så trevligt att kunna se SVT:s Lucia i Portugal också!? Det måste kännas speciellt kan jag tänka mig.
   Det låter verkligen skönt att inte ha lika många mörka timmar nu när det är som allra mörkast här. Jag trivs inte med så mycket mörker som man måste uthärda här uppe i norden.
   Då hoppas jag att det inte blir fördröjning på nästa inlägg också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: