Julstämning i sparsamma tider

Julstämning i sparsamma tider

Det här att julpynta riktigt ordentligt är något som jag verkligen tycker om. Det ger en så varm och skön julstämning. Men i år blir det inte riktigt lika mycket lysande pynt som det brukar. När man som vi har rörligt elpris som ständigt slår nya rekord, får man tänka sig för i minsta detalj hur man lever. När det gäller elen är det verkligen sparsamma tider på alla sätt. Tanklösa människor säger att man får skylla sig själv om man inte har ett elavtal med ett hyfsat pris. Men alla avtal går ut nån gång, och när vi skulle ordna med elavtalet i våras hände olyckan och det föll mellan stolarna.

Så i år har jag fått jobba en del på att höja julstämningen, som var trögstartad av olika orsaker. Men nu har vi fixat riktigt ultrasnåla LED-lampor till några ljusstakar och stjärnor, samt till den stora granen (vilken inte är klädd än). Smågranarna har batteridrivna LED-ljus. Så fyndade jag även en LED-ljusstake som är som en ”julkula” (fast inte rund – låter knepigt eller??) Med lite julbelysning löst på energisnålast tänkbara sätt känns det bättre. Nedan syns en bild på min något stökiga pysselhörna, där jag just har fixat en av smågranarna. Drömfångaren snurrade envist när jag fotade, ifall nån undrar vad det är som skymmer stjärnan?

Jag har även bl a fått till lite julstämning i ateljén. Lite vacker musik dessutom höjer stämningen extra mycket när jag målar, och i slutet av inlägget kommer en fin julsång.

Ljudet av en sprakande brasa skapar också julstämning, så med hjälp av kakelugnarna förenas nytta med nöje. Nedan kan beskådas när jag värmer fötterna som är iförda fårskinnstofflor. Det är riktigt avkopplande att sitta nersjunken i fåtöljen framför kakelugnen när man har varit ute och frusit.

Så kommer här tillsist en av mina favoritjulsånger ”The spirit of Christmas past” med Enya. Jag lovar att den är riktigt vacker att lyssna på 🙂

https://youtu.be/QO-efxxHk8M?list=OLAK5uy_nIp4IKRzYn1XckZtXvkiU86QwSt6tPoj8

Jag önskar alla en fin och stämningsfull fortsättning på veckan!

0

20 svar på ”Julstämning i sparsamma tider

 1. Det där är en svår balansgång. Lite mys är ändå viktigt, men man kan ju använda sig av LED lampor och massa levande ljus som vi alltid har. Magisk låt.

  1. Ja man behöver verkligen lite mys i dessa tider som är mörka på mer än ett sätt. Vi tänder också levande ljus:)

  1. Ja elen är ju tyvärr endast en av alla kostnader som har skenat iväg, så det är många som lider. Undrar om julhandeln kommer slå rekord även detta år…

 2. Nu märks det att många sparar in på elen. Vi har bundet avtal i tre år till men vi försöker ändå hålla nere förbrukningen så gott vi kan.
  Åh vad mysigt med kakelugn, tycker dem är så otroligt vackra. Gillar också att tända en brasa i kaminen och sitta och läsa eller skriva där sedan på kvällen.

  1. Ja man behöver ju tänka sig för även av andra skäl än ekonomiska, eftersom det har varnats för att elen kan komma att stängas av. Ja det är otroligt mysigt att sitta vid en eldstad, och även att lyssna på musik vid brasan:)

  1. Men oj det lät inget vidare att byta fönster i dessa iskalla tider! Hoppas att hantverkarna är snabba.
   Kram!

 3. Ja nu gäller det att tänka smart när det gäller till belysningen pga elpriset. Jag själv är glad att jag bor på boende och inte betalar elen. Så bra att du fått till julstämning i ateljén. Den där jullåten har jag faktiskt inte hört förut men den är härlig att lyssna på.

  1. Ja man får verkligen tänka på allt i stort och smått. Så skönt att du slipper betala elen. Ja det är en riktigt härlig låt:)

 4. Ja kan tänka mig hur det är med stor villa och elen, att man får tänka mer medvetet. Vi som bor i lgh märker det inte alls på samma vis på gott och ont. Så mysigt att skapa julstämning där när du målar, extra kreativt

  1. Ja egentligen är det inte storleken på huset som är bekymret, utan att det är så gammalt och dåligt isolerat. Vi bodde i ett nybyggt hus med samma storlek förut, och det gick inte åt tillnärmelsevis så mycket el. Men här har vi kakelugnar så vi kan iallafall dra ner på värmen.

 5. Åh vad fin jullåt, tack! Den har jag inte hört förut. Så otroligt mysigt du har julpyntat, jag förstår det blir lite mer sparsamt med elen, men levande ljus är ju också mysigt så kanske det går att kombinera 🙂

  1. Åh tack så jättemycket, och så roligt att du tyckte om jullåten! Jag har älskat Enyas musik i många år. Ja vi tänder levande ljus också varje dag, och det bidrar också till julstämningen 🙂

 6. Det är en speciell känsla att julpynta & klä grannen. Vi har gjort allt det ???. Skönt. Men grannen hade jag velat klätt nästa helg kanske. Men nu är den iaf uppe ?.
  Vi har ute slingor & dem går på batteri. Så det är bra.
  Man kan ju inte veta att det skulle va såhär nu. Höga elpriser ❤️. Å varje hushåll gör sina beslut.

  Vi har tänt vår kamin nu ?så mysigt ?. Det är såå mysigt & skönt att sätta sig vid en brasa när man har varit ute & är lite frusen. Eller ställa sig i varm dusch ?.

  Jag önskar dig en 3:dj advent ???trevlig helg!!

  1. Så du är redan färdig med allt pyntande? Jag tar lite vartefter, och har precis börjat fundera på att klä granen.
   Jag visste inte att det finns uteslingor som går på batteri, så tack för det tipset!?
   Ja brasan är sååå skön att värma sig vid, men i duschen måste det tyvärr gå fort?

   Jag önskar dig också härlig 3:e advent!???✨

 7. Jag har en massa tänt hela tiden, vet inte om det gör någon skillnad, bor i hyreslägenhet. Men smart att använda energisnåla led 🙂

  1. När jag bodde i lägenhet fick jag betala hushållsel, så om ni också gör det lär ni nog märka någon skillnad. Hade tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin t ex i lägenheten som också bidrog till elräkningen. Men då kostade inte elen något ockerpris.

 8. Skönt att maken är hemma nu då ef sin stora operation och att det ska få vara bra nu, Samt vad mysigt att gå på julmarknad, jättefint

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *