Ett nytt år och tillbakablick på 2020

Ett nytt år och tillbakablick på 2020

Tänk att det är ett nytt år igen! Ett år går ganska fort, även om det inte är ett toppenbra sådant. Jag har funderat en del på hur jag vill sammanfatta 2020, och det har varit många tankar att samla ihop. För medan vissa saker har varit som vanligt, har andra saker varit väldigt annorlunda – men inte på ett positivt sätt. Det känns rätt så uttjatat att skriva om pandemin, men den har ju tyvärr haft en påverkan på livet för såväl mig som för större delen av världen.

Den här nyårsafton glömde jag att ens fundera på nyårslöften. 2020 var ett så konstigt och begränsat år att framtidstänket liksom kom av sig. Jag hade vissa drömmar inför 2020, som om de hade förverkligats kunde ha haft en positiv och rolig påverkan på min framtid. Men de kom av sig då pandemin gjorde att saker ställdes in. Det blev ett slags vakuum för det fanns ju absolut ingenting att göra åt att det blev så. Jag kan i nuläget inte berätta vad det handlar om, men gör det gärna när jag kan. Året bjöd förstås på trevliga och roliga händelser också, även om de fick genomföras med största försiktighet. Så blev senare delen av året riktigt tuff pga vissa omständigheter och händelser, och jag har hälsomässigt mått sämre. Jag kommer inte gå in på detta just nu, men här finns orsaken till varför orken och lusten att skriva försvann.

Något som jag alltid försöker göra är att känna tacksamhet, och 2020 var det några saker jag var extra tacksam för. En av dessa var att livet på gården inte påverkades nämnvärt mycket av pandemin. Djuren har som vanligt varit en stor källa till glädje.

Jag har varit väldigt tacksam för att det har varit riskfritt att vistas i skogen och naturen. Det har trots alla restriktioner gått att njuta av utflykter såväl till fots som i sadeln.

Jag har också varit tacksammare än någonsin för husbilen, som gjorde det möjligt att semestra i avskildhet. Vi hade inte bästa turen med vädret, och det blev en del strapatser. Sevärdheter vi i normala fall hade velat besöka var stängda, och tur var väl det som folk trängdes överallt där tillfälle bjöds. Man ville inte ens besöka en mataffär i onödan. Orden ”hålla avstånd” var som bortblåsta ur folks hjärnor. Men som alltid bjöd färden på den underbara känslan av campingliv i frihet, vacker natur, fantastiska solnedgångar vid havet, sköna promenader och känslan av att helt kravlöst bara vara. Bilderna nedan är tagna under en promenad i Byxelkrok en folktom kväll, och ute på landsbygden nånstans under en liten cykeltur (vi hade med oss cyklar).

En annan källa till stor tacksamhet har varit trädgården. Den lever sitt liv oavsett pandemitider, och var under 2020 extra generös med frukt och bär.

Till det mindre positiva med året hör naturligtvis Covid-19, med allt vad detta virus har inneburit. Extrem isolering, inställda planer och aktiviteter, sjukdom, att akta sig för andra människor, och för första gången en känsla av ensamhet. Trots att jag vanligen trivs utmärkt bra utan att ha socialt umgänge för jämnan. Men det känns helt klart annorlunda och påfrestande i längden när man på obestämd tid måste undvika nästan allt och alla. Även om jag inte är det mest flockbundna flockdjuret, är jag inte en eremit heller. Men men, det finns tusentals som råkat betydligt värre ut, så man får bita ihop och hålla ut.

Hursomhelst så måste väl 2021 bli ett bättre år än det vi nu har lagt bakom oss. Det är iallafall vad jag tror. Vad tror du om det nya året?

32 thoughts on “Ett nytt år och tillbakablick på 2020

 1. 2020 har allt varit ett konstigt år för oss alla. Att vara frivilligt ensam och kunna välja det är en sak. Nu blir vi påtvingade en ensamhet, och det blir så mycket värre.

 2. 2020 var väldigt annorlunda, vi har precis so ni varit ute mycket. Däremot besökte vi inte Öland under sommaren, det gjorde vi nu över nyår istället. Jag hoppas att ett vaccin kommer snart så vi kan återgå till ett hyfsat normalt liv igen.

  1. Ja ett normalt liv är verkligen mycket efterlängtat! Vaccinationer har ju börjat, men frågan är hur länge de ger skydd mot smittan.

 3. Så härligt att bo på gård med hästar. Å så många utflykter man kan göra då ☺️.
  Jo, året 2020 har handlat om mycket tacksamhet. Håller med dig om att varken djur eller natur har inte med pandemin att göra. Så djur har man kunnat vara med. Naturen har man kunnat vara i massor 🌿😊
  Så fina bilder du har tagit.

  1. Tack så mycket! 🙂 Ja det är härligt. Det är ju en himla tur att man har fri tillgång till naturen och kan umgås fritt med djuren =)

 4. Jag tyckte att 2020 gick väldigt fort, så det är väl den tur med den tråkiga covid. Jag förstår att du är tacksam över naturen och skogen, det ser helt underbart ute att sitta i sadeln och njuta av skogen. Så mysigt att ni kom iväg med husbilen på semester 🙂

  1. Ja att rida ut i skogen är bland det bästa som finns för mig, och att semestra med husbilen är lyckligtvis både mysigt och riskfritt 🙂

  1. Jag hade inte tänkt på att göra en bucketlist för 2021, men det låter roligt! Efter 2020 kan den dock nog bli väldigt lång. Men man kan göra mycket på hemmaplan 🙂

   Kram!

 5. Det har verkligen varit ett konstigt år och än dröjer det ett tag innan vi kan återgå till det normala. Jag har anat att du inte mått bra eftersom du inte varit lika frekvent bloggskrivare. Men det är ju inte så konstigt. Pandemin påverkar oss alla. Trots det finns det ju mycket att vara tacksam över. Bilden på din häst och katten är ju alldeles underbar. Så lyckligt ovetandes om krisen världen lever i just nu. Ibland blir jag sugen på husbil. Det ger ju helt klart en frihet och friheten att kunna upptäcka platser utan att behöva träffa andra människor.

  1. Tack så mycket!😊 Ja ibland skulle det kanske vara skönt att vara lika lyckligt ovetande som djuren om världens elände. Tänk om man åtminstone kunde checka ut en stund ibland från saker som händer. Men men, både bättre mående och skrivlust lär väl återvända i sinom tid.
   Jag kan iallafall varmt rekommendera husbil. Det är svårt att få mera frihet och flexibilitet.

 6. Det är så viktigt att försöka se det positiva! Det var skönt att man ändå kunde vara ute i naturen och finna njutning av det enkla 😊 Vi får hoppas på ett bättre 2021 där man kan genomföra sina planer och leva lite friare.

  1. Ja det gäller verkligen att kunna se det positiva även i mindre bra tider. Det lilla enkla finns trots allt till hands att njuta av. Vi håller tummarna för ett bättre 2021 🙂

 7. Ja en av fördelarna med allt som hände under förra året måste ändå vara att många vistats mer utomhus! Vi i vår familj har hittat nya sätt att träffa vänner på – utomhus. Vi firade tom julafton utomhus. Jag hoppas att vi tar med oss detta sätt att umgås på även när restriktionerna släpper. För visst är det härligt att vara ute!

  1. Ja det är både härligt och nyttigt att vara utomhus – åtminstone när det inte stormar och regnar på tvären. När man har djur är man ju oavsett väder utomhus varje dag året runt, men de som gärna mest är inomhus kanske har fått lite nya vanor att bevara nu 🙂

 8. Skönt att kunna komma iväg på äventyr ändå, förstår husbilen var ett stort plus i denna pandemin. Ja en del människor undrar man om de ens fått några hjärnor 🤔

 9. Vilka underbara bilder på hästen ren och skär lycka för hen. Ja pandemin har spökat förra året men visst fanns det ljusglimtar. Det gäller att bara vara öppen och se dem

  1. Tack så mycket! 🙂 Ja det gäller att vara öppen för att se ljusglimtarna, för dom finns där i det lilla och det enkla.

 10. Så är det ju,att det är omställning och konstigt även om man ändå kanske inte är ute i svängen så mycket så var det ju ett konstigt 2020 och vi hoppas att det vänder ngn gång nu.

  God fortsättning på det nya året nu

  1. Ja även om media har haft mycket fokus på hur nöjeslivet påverkas, så är det ju långt i från allas främsta intresse att vara ute i svängen. Men nu hoppas vi på en vändning i närtid!

   God fortsättning önskar jag dig också!

 11. Vi är nog ganska lika på något sätt, trivs i avskildhet men är inte eremiter. Det som har stört mig med pandemin är att min fria vilja att göra saker och träffa människor tagits bort. Tidigare kunde jag välja att inte träffa så mycket människor, nu har man tvingats ta det valet. Liksom du bor jag på landet – en liten avstyckad gård, för närvarande dock endast med katter då vi inte haft tid att ta hand om djur, men naturen och allt omkring bryr sig inte om pandemin. Tack och lov har jag sedan många år ett välfyllt matförråd så vi har aldrig behövt ge oss ut i mataffärens trängsel utan har kunnat åka och kompletteringshandla när det inte varit så mycket folk …jag hoppas du får tillbaka lusten att skriva och att det som fick dig att tappa lusten förändras.

  1. Tack! Ja jag hoppas det, och att det sker i närtid. Ja det verkar onekligen så att vi är ganska lika på ett antal olika sätt. Det du skriver om dig själv stämmer väldigt bra in på mig. Det här att bli fråntagen sin fria vilja har stört mig väldigt mycket. Före pandemin hade jag inte ens tänkt på hur det skulle kunna kännas. Det kommer bli en enorm lättnad när pandemin är över.

 12. Ja vi har verkligen lagt 2020 bakom oss och gått in i 2021 med öppna armar. Jag kan tänka mig att husbilen kommit till användning i år. Jag önskar att jag hade haft en sommarstuga..
  Vad roligt att läsa hos dig igen, det var alldeles för längesedan.
  Kram

  1. Åh tack så mycket det värmer! Jag hoppas att skrivlusten återvänder med full kraft! Ja en sommarstuga var också ett avskilt och mysigt sätt att semestra 2020.

   Kram

 13. Vad roligt att kunna se en åter blick på 2020 kul att du delar med dej av alla dessa fina bilder 🙂 Jag hoppas med att det här året ska bli brätte en det föra får hoppas på det 🙂

 14. Så härligt att ha husbil och kunna semestra ändå, vi hade en bra hemmasemester med badutflykter & mycket mys, var helt okej det med, tror så klart att 2021 blir ett mycket bättre år på många sätt, det finns i vart fall alla möjligheter..

  1. Ja det är härligt, och att åka på badutflykter och mysa tycker jag också låter härligt! Ja det här året kan bara bli bättre känns det som.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: