Som vanligt men samtidigt så annorlunda

Som vanligt men samtidigt så annorlunda

Så har första advent passerat i denna märkliga tid, som går både fort och långsamt samtidigt. Ljusstakar har krånglat som dom brukar, och pyntet har börjat smyga sig fram. Det första stearinljuset har lyst upp fikabordet där lussekatter, pepparkakor och saffransostkaka har dukats fram och förtärts med god aptit. Som vanligt glömde jag att fota frosseriet. När vi nu närmar oss julen är mycket som vanligt men samtidigt så annorlunda.

Julpyntet finns kvar i skåpen, så det är bara att dra på med pyntandet tills hemmet nästan ser ut som en julfilm. Det går att boosta julstämningen hur mycket som helst med pynt, juliga godsaker, mysiga julfilmer och vacker julmusik. Men samtidigt känner jag en liten saknad. För vissa saker kan ju inte ersättas med ”hemmarekvisita” hur gärna man än vill.  Det här att inte fritt kunna umgås, träffa andra människor och vistas som man vill i olika sammanhang i samhället börjar bli kännbart. Jag saknar inte något krogliv eller att vara ute i ”nöjessvängen”. Det intresserar mig inte huruvida barer får servera alkohol efter kl 22, och jag har en väldigt liten umgängeskrets i vanliga fall också. Men julmarknader, mässor, den så fina julkonserten i kyrkan, eller att träffas och fika, äta eller meditera är sådant jag hade velat göra. Det handlar helt enkelt bara om att kunna göra något annat än det vardagliga någon gång. Personligen följer jag naturligtvis restriktionerna (ja jag vet att dom är viktiga) vilket innebär ett väldigt isolerat liv. Men när så många inte gör det drar ju hela den riskfyllda och onaturliga situationen ut på tiden.

Men men, jag hade inte tänkt skriva detta inlägg för att sätta en klagosång på pränt. Det finns dom som lider mer än vad jag gör av allmän social torka.  Jag trivs bra i mitt eget sällskap, och är inte beroende av att umgås med folk för jämnan. Jag ska fortsätta med mitt sedvanliga julpyntande, och jag ska sitta och njuta mitt bland allt som glittrar, lyser och blänker och äta mig proppmätt på lussebullar och annat gott. Frågan är om jag ska överglänsa självaste Ernst i år! =) Men då lär jag nog få ta i ända nerifrån tårna, för juligare än så kan man väl knappast inte bli? =)

Jag önskar alla en stämningsfull färd mot andra advent! 😀

40 thoughts on “Som vanligt men samtidigt så annorlunda

 1. Jag har tänkt så många gånger att julpynta som det är i amerikanska julfilmer. Men det har inte blivit av. Du beskriver ditt julpynt så fint och härligt. Lussebullar är ju så gott. Det tar verkligen på en med alla restriktioner, men dom behövs verkligen.

  1. Jag tycker att du har pyntat riktig härligt och juligt hemma hos dig med alla tomtar och pepparkakshus! 🙂
   Ja restriktionerna skulle rentav ha behövt vara ännu striktare redan för längesen, men mest av allt skulle det behövas att alla följer dom…

 2. Vet flera som hade velat ha vänner och bekanta runt sig i denna tiden. Men för mig är det viktigast att jag kan ha min familj runt mig och det kan jag.

  Men tänk så här. Det är inte försent än. Om alla följer förbuden och bestämmelserna så kanske det finns hopp för nyår

  1. Nyår kan jag tyvärr i vilket fall som helst inte fira pga pyroteknikidiotin som pågår många timmar och kan sätta eld på stallet, och som gör en häst livrädd så han står på bakbenen när det dundrar och smäller.
   Ja har man familj som man lever med är man ju inte ensam särskilt ofta kan jag tänka mig. Jag vill inte ha folk omkring mig för jämnan, men någon gång vill jag kunna träffa någon eller göra något.

 3. Kan bara hålla med dig. Utelivet har väl inte ändrat sig så mycket, men som du skriver. Julmarknaderna, resorna till Tyskland, glöggfesten, Hela julen Men nästa år så då kommer vi kunna återgå till det mer normala.

  1. Ja utelivet verkar ha ändrat sig betydligt mindre än mycket annat. Viruset är tydligen inte lika smittsamt på krogen som det är på t ex en julmarknad. Hoppas verkligen att viruseländet ger med sig nästa år.

  1. Tack så mycket! 🙂 Ja tyvärr är det ju så att när så många struntar i restriktionerna så drar ju eländet ut på tiden och växer i omfattning.

   Ha en fin vecka du också!

 4. Jag saknar inte heller krogsvängen eller att vara ute på restaurang. Det jag saknar är att kunna träffa mina vänner, har inte träffat dom särskilt mycket i år. Pepparkakor frossar jag särskilt mycket i just nu. Det blir ett gäng varje dag. Magen blir inte glad men det får det vara värt.

  1. Ja inte för att jag har ägnat mig åt att umgås för jämnan förut heller, men detta måste vara livets osocialaste år.
   Jag tycker du gör rätt i att frossa i dig pepparkakor. Det ska va gött att leva =)

 5. Ja, det är alltid lika spännande att tända ljusstakarna ☺️Om dem funkar eller inte.
  I vårt fall funkade alla.

  Å så gott det låter med fika bordet du fick beskåda. Jag tog min första lussebulle för en stund sen här 😊 😋. Ja, det är mycket man vill pynta. Både inne & ute ☺️Med både ljus & saker.

  Ja, denna jul blir konstig. Inga julmarknader, inget besök i kyrka, inga julbord m.m.
  Att gå ut på krogen är trevligt ibland. Men nu tycker jag att det inte är några beskymer att inte få göra det.

  Ja, du får ta i ifrån tåna. Om du ska överglänsa Ernst 😂

  Tack desamma! 🙏🏻😘

  1. Vilken tur ni hade att alla ljusstakarna funkade! 🙂 Önskar att jag kunde säga detsamma =)
   Ja ju mera pynt desto bättre, och det har jag iofs alltid tyckt 😀 Men frågan är bara om det ens går att överglänsa Ernst, för han är ju så huslig och tillverkar allt! =)

 6. Först kände jag knappt för att julpynta, julbaka eller något inför advent. Nu känns det skönt när pyntet är på plats. ljuset sveper in oss. lussebullar är bakade. Men jag kan sakna vännerna och det sociala men tänker att det ärbra för mig att öva på att ta det lugnt
  Kram Kajsa

  1. Ja det är alltid en skön känsla att se pyntet på plats. Jag fyller på vartefter, så än är jag inte i mål med pyntandet =)
   Ja det kan vara bra och nyttigt att öva på att ta det lugnt.

   Kram!

 7. Visst är det lite skönt att finna tröst i pyntet som kommer fram varje år 🙂 men jag längtar efter att få umgås med mina nära & kära som jag inte kunnat träffa på så länge… Och visst är det frustrerande att läsa om folk som struntar i restriktionerna!

  1. Ja pyntet är härligt att se, och särskilt välbehövligt i dessa osociala tider 🙂 Ja det är superfrustrerande att så många struntar i restriktionerna, för det förlänger och förvärrar tiden vi måste leva med pandemin.

 8. Jag bryr mig inte heller om krogen får servera alkohol eller inte. Jag har knappt varit på krogen och bryr mig inte nu. Men som du säger att bara kunna gå på bio som jag tycker om tex. Eller ta en fika. Det kan jag ibland sakna. Sen så har jag inga problem med att vara själv det är inte det. 🙂

  1. Nej jag har heller inga problem att vara själv, och tur är väl det. Det måste vara jättetråkigt nu för alla som har ett stort behov av umgänge. Men som sagt så vill man ju kunna umgås med någon eller göra något nångång ibland.

 9. Haha men kära nån. Är det någonstans du ska få gnälla är det ju här på din egna sida. Men som du skriver de finns de som har det värre ❤❤❤❤ Oavsett blir det jul ändå

 10. Ja, det är verkligen tudelat i år. Märker att många går all in på julpyntet – kanske för att det iaf ska få vara normalt. Men sedan kommer det där med ensamheten… Jag har ju min lilla familj, men jag tänker på mina föräldrar eller min svärfar. Fast vi har bestämt oss för att träffas utomhus och fira lite jul. Äta något, kanske bara en skinkmacka eller lite janssons och köttbullar, vi får se. Och så leker vi julklappsleken ute – om vädret tillåter. Med andra nära och kära blir det mycket facetime i år helt enkelt. Jag ska faktiskt ha en digital after work imorgon med ett gäng tjejer. Ska bli kul!

  1. Ja om man har familj så blir det ju inte ensamt, men samtidigt finns det ju vanligen någon utöver närmaste kärnfamiljen man vill träffa. Det låter mysigt att träffas utomhus och fira.
   Hoppas att den digitala after worken med tjejgänget blev kul!

 11. Jag saknar också allt julmys som inte är som det brukar i år. Men samtidigt får man göra det bästa av situationen. Vad mer kan vi göra än att gå all in på julen trots allt. Så fint du fixat på bordet

 12. Jag håller med om att det inte är det sociala umgänget som tär mest (jag har inte heller så stort behov av det) men saknar som du marknader, mässor och julkonserter… (men dottern har lovat att sjunga lite för oss när hon kommer hem)

  1. Ja dom sakerna som vi saknar ger ju så mycket julstämning. Mest av allt saknar jag julkonserten i kyrkan, för kören här är helt otroligt duktig och likaså musikerna. Det är som att gå på musikal med jultema, och kyrkan är så vackert dekorerad.
   Härligt att dottern ska sjunga för er!

 13. Jag förstår exakt vad du menar! Jag saknar luciatåg, barnens julfester, julbordet med kollegorna, glöggfika med vänner. Men mest saknar jag kramar!
  Jag hoppas du tar i från tårna och bräcker Ernst!

  1. Ja det lär nog dröja innan det är fritt fram att kramas igen.
   Ja även om oddsen att lyckas är låga, så kan man ju åtminstone försöka att bräcka Ernst! =)

 14. Härligt att julpynta men jag har ingen ambition att försöka slå Ernst för där ligger jag i lä. Jag har också alldeles för lite glitter och kulor för att pynta som i julfilmerna men jag är nöjd ändå. Visst saknar jag att inte få träffa nära och kära som vanligt och alla härliga julmarknader och stämningsfulla konserter men försöker njuta av allt som jag ändå kan göra. Vi får göra som Ernst säger: “öppna upp för julen” och hoppas på det bästa.

  Ha en fin 2:a advent och kramen ⭐

  1. Jag tror inte att det finns någon som slår Ernst när det gäller julpyntande, så det är bara roligt att leka med tanken!=) Men jag brukar alltid bli nöjd med mitt pynt, så i år blir inget undantag 🙂 Ja man får njuta av det man kan i dessa tider, så det är tur att man har djur och natur som främsta intressen i livet. Julen kommer oavsett hur man spenderar den, så ja vi får göra som Ernst säger.

   Ha det fint i väntan på 3:e advent! Kram!

 15. Denna pandemi sätter spår i oss alla på olika vis. Jag har inte heller något större socialt liv men isoleringen tär på en. Att inte kunna göra det för att man inte vill eller får är olika saker.

  Ta hand om dig och hoppas du fick en fin jul åtminstone!

  1. Så roligt att du tittade in! Av någon märklig anledning dök inte din kommentar upp hos mig förrän flera dagar efter att du skrev den. Men bättre sent aldrig!😊 Ja det är en enorm skillnad på att kunna välja själv om man vill vara social, och vad man vill göra. Vid det här laget har pandemin hunnit bli riktigt tärande. Åtminstone för oss som följer restriktionerna. Men julen var bra. Hoppas att du också hade en fin jul.

   Ta hand om dig och God Fortsättning!<3

  1. Jag har fortfarande inte lyckats förmå mig att plocka undan julpyntet för det är så mysigt!=) Men nog blir det lite rymligare när det tas undan 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: