Skördetider i trädgården

Skördetider i trädgården

Idag kände jag mig nästan som Ernst när jag plockade äpplen i trädgården. Sådär nästan lite barnsligt förtjust och upprymd över allt det goda som träden slösar med i överflöd. Det må vara hänt att en pandemi pågår i världen, men här på gården går livet sin stilla gång som vanligt. Om det är något som utmärker dessa skördetider så är det rikligheten av det goda, och även storleken på frukterna. Det är som om träden tar i lite extra för att kompensera för de begränsningar som råder i världen utanför.

Idag har jag plockat fallfrukt trots att grenarna dignar av mogna äpplen. Det gäller att hinna ta hand om äpplena som landar i det mjuka gräset innan småkrypen får sig ett skrovmål. En del frukt äts som den är, en del går till bakverk och kräm, en del kalasar hästarna på, och det som inte hinner tas om hand får de vilda djuren äta upp. Vi brukar också ge bort frukt och bär om det är någon som hälsar på och vill ha.

Nu ska dagens skörd tas omhand. Det blev visst några fler äpplen än jag hade tänkt mig när jag gick för att hämta några stycken. Jag är riktigt sugen på något bakverk med äpplen i. Jag är väl förvisso alltid sugen på bakverk som den snaskråtta jag är? Så nu ska jag skrida till verket, och jag önskar alla en skön dag! (Ernst brukar ju använda ordet skön rätt så ofta?).

Jag delar också med mig av några rosor. De flaxade omkring i vinden på en förväxt buske i närheten av ett äppelträd?

0

28 svar på ”Skördetider i trädgården

 1. Perfekt att hästarna kan äta frukten, måste de tycka är riktigt lyxigt. Vi har inga fruktträd men mina föräldrars grannar har ett stort päronträd där vi får plocka hur mycket vi vill, sjukt goda päron. Vi plockar för att göra must i vårt lokala musteri. Var faktiskt och hämtade 12.5 liter idag =) Så gott.
  Ångrar dock att jag inte sparade några till nån paj, blev sugen på det nu.

  1. Ja hästarna är helt galna i äpplen? Men åh så gott med päron! Jag älskar päron, men vi har bara nån sorts minipäron som är ganska sträva i smaken. Kan tänka mig att den musten blev riktigt god, och nu blev jag också sugen på päronpaj?

 2. Så härligt när man bara kan gå ut i trädgården ? tyvärr tål inte jag äpplen men hoppas du bakade något riktigt smarrigt 🙂

 3. Så härligt! Jag har haft samma känsla, hehe. Mamma har flyttat till hus med trädgården full av fruktträd med äpplen, päron, plommon och körsbär och vilket fruktår det varit! Jag håller på dagarna i enda att ta hand om allt haha.

  1. Javisst är det! Haha, då vet du precis hur det är? Det finns ju så himla mycket gott man kan göra av all denna frukt och bär, men det är allt lite mycket att ta hand om i år?

 4. Krämer. Hmm gör du egen kräm? Är inte de svårt. Mmm äppelkaka med kanel. Mums. De var den första tanken jag fick när jag läste bakverk och såg äpple haha.

  1. Ja jag gör kräm och det går fort och lätt? Man kokar upp fruktbitar med lite vatten och socker + ev smaksättning, och sen vispar man i potatismjöl som man har rört ut i vatten. Äppelkaka gjorde jag en rejäl, och så gjorde min man en stor gryta med kräm?

  1. Ja tänk att det går att göra så himla mycket gott av dessa frukter! Idag funderar jag på att smörsteka äpplen med kanel och socker??

 5. Så himla mysigt att plocka lite äpplen på gården! Kan verkligen tänka mig att det är himla trevligt och mysigt 🙂
  Mamma och pappa har ett litet litet äppelträd på sin tomt men oj så få äpplen man tyvärr får från den, lite synd faktiskt :/ 🙂

  1. Ja det är verkligen mysigt, och så gott sen när man kan äta det man har gjort? Med lite tur växer dina föräldrars träd på sig, så att det blir gott om äpplen åt hela familjen?

  1. Tack så mycket!? Nej det brukar inte lyckas här heller att ta omhand precis allt. Men rådjuren brukar äta upp det som blir kvar när det är ont om mat på vintern, och fåglarna äter upp bären på träden?

  1. Ja det är skönt att ha en trädgård, för den ger ro i själen, fägring för ögonen och gott i magen?

 6. Härligt att ni har så mycket äpplen nu! Man kan ju göra så mycket med det. Brukar du även göra äppelmos? Det tycker jag är gott. Samt äppelpaj. Mumms 😀

  1. Ja det är verkligen härligt!? Det var väldigt längesen jag gjorde äppelmos, men har funderat på att göra lite i år. Men äppelpaj har det blivit, och igår gjorde jag en stor äppelkaka?

 7. Att ha mycket äpplen ??gör inte mig inte så mycket för att jag gillar äpplekaka Såå mycket ???. Vi har med en hel del äpplen i vårt träd med.
  Vi har tänkt att åka till ett musteri Med våra äpplen. Får se om det blir av. Så det är åxå en bra grej ?

 8. Jag är också sååå förtjust i äppelkaka, och skulle kunna äta sån varje dag!?? Det här att åka till ett musteri är något jag funderar på att kolla upp?

 9. Ljuvligt att bo så fritt så man kan njuta av att var ute massor även om det är pandemi, och bara njuta. Faktiskt med egen skörd, måste bli massa gott nu hemma hos dig, äpple kräm, äpple mos är jag supen på att göra

  1. Ja man känner sig så mycket mera fri när man har naturen runt omkring sig, och inte behöver ta ständig hänsyn till restriktioner. Ja här har vi en hel del gott att äta nu, och det blir nog lite äppelmos här också snart?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *