Hur klarar du dig utan internet?

Hur klarar du dig utan internet?

Om det är något som irriterar mig så är det alla sorters strul med nätuppkopplingar, datorer och telefoner. Alla dessa saker ska bara funka! Måndagen blev riktigt tålamodsprövande pga en bråkande router. Nätuppkopplingen var långsam som en snigel, och väntan ledde oräkneliga gånger till att förbindelsen bröts. Utrustningen startades om gång på gång, och tillsist tänkte jag att nu skiter jag i det här – innan jag blir på seriöst dåligt humör! Vid dagens slut tog strulet slut, och nu hoppas jag att allt bara fungerar under lång tid framöver.

Medan jag väntade och gnisslade tänder funderade jag på hur beroende jag själv och hela samhället har blivit av internet. Nu tänker jag inte bara på åtkomsten till sociala medier. Det har blivit en del i så otroligt mycket av allt man gör i stort och smått. Förutom att jag har behövt nätuppkoppling för att kunna jobba i åratal, så betalar man t ex räkningarna via internet. När jag pluggade gjorde man vissa tentor hemifrån datorn. I dagens samhälle finns hur mycket som helst lagrat i och endast åtkomligt via olika datasystem. Tänk om nätet skulle lägga av en dag! Det skulle ju bli kaos i hela samhället! Tänk om någon form av natur- eller samhällskatastrof skulle slå ut strömförsörjningen. Den tanken vill jag inte ens fundera vidare på för stunden.

Jag konstaterade iallafall att jag inte kunde göra det jag hade tänkt mig utan nätuppkoppling. Det var ju tur att jag åtminstone hade trevlig utsikt genom fönstret som synes på den övre bilden.

Hur klarar du dig utan nätet?

0

96 svar på ”Hur klarar du dig utan internet?

 1. Ja den utsikten gav verkligen inget att klaga på. Jag tror att jag nog skulle klara mig utan internet. Faktiskt kanske bättre än idag då så många saker som finns online upptar min tid från saker som att vara nuet. Tid jag kunde spenderat med mina nära och kära.

  1. Ja om man inte behöver vara online för att betala räkningar, jobba, plugga, skriva, söka information, anmäla sig till saker eller nåt annat som kräver nätuppkoppling så lär man klara sig skapligt!?

 2. Så fin utsikt du har hemma. Jag ser bara vägar och hus ? åh, min router strular typ en gång i månaden förut. Alltid lika jobbigt. Jag skulle nog klara mig rätt så bra utan Internet.

  1. Tack så mycket!? Det är fridfullt att titta ut. Ja om man inte behöver vara online för att betala räkningar, jobba, plugga, skriva, söka information, anmäla sig till saker eller nåt annat som kräver nätuppkoppling så lär man klara sig skapligt!?

 3. Jag skulle nog absolut klara mig. Tills jag behövde det, och det är ju nästan till allt. Som sagt så är ju det mesta beroende av internet nu för tiden för att funka vilket är smidigt men ändå så sårbart. Tänker t ex ibland på foldern som skickades ut av MSB om krisen kommer och hur jag borde köpa en radio med batterier och se till att ha viktiga dokument utskrivna (då mycket är på nätet numera).

  1. Ja det är ju så! Det mesta är ju beroende av internet för att funka. Jag har också tänkt att vi borde skaffa en radio med batterier, och skriva ut viktiga papper. Men det har inte blivit av. Jag minns när stormen Gudrun slog till och vi var utan ström ett bra tag. Man kan ju inte ens ladda mobilen i ett sånt läge.

 4. Egentligen borde man nog tänka mer på hur man ska klara sig om allt lägger av. Vad är det man ska ha? Kontanter. Vatten. Batteriradio. Sovsäck. Konserver och ett spritkök. Allt beror ju på det digitala. Även hur varor kommer till mataffären.
  Har jag allt det där? Nej. Sticka huvudet i sanden är jag bra på.

  1. Ja det är mycket man skulle behöva. Jag tänker ibland på det här med det kontantlösa samhället. Varken betalkort eller betalningar via nätet skulle ju funka om nätet slocknade. Jag har nog också stuckit huvudet i sanden. Men samhället är verkligen sårbart.

 5. Värsta jag vet när det strular eller gå långsamt, får panik haha. Kan ärligt säga att jag hade inte klarat mig utan.

 6. Skönt att internet verkar fungera igen nu =D, samt det är tröök då det strular det ska ju bara fungera liksom. Fin utsikt hade du som sagt =D

 7. Man är ganska så handikappad utan nätet. Man sköter ju nästan alla sina bankärenden plus allt annat man gör, och visst tusan blir man lite smått irriterad när det inte funkar som det ska. Alla affärer som man handlar i stänger om Internet slocknar, dom är ju beroende av det. För lite sedan var hela Växjö utan uppkoppling och alla affärer hade stängt. Hissen i huset där jag bor funkade inte, som väl var att jag inte satt i min rullstol just då. Det hade gått åt pipsvängen för min del i så fall när man väljer och bo högt upp. Du har mycket utav det som jag oftast tänker och känner fast vi inte känner varandra så läser jag många av dina inlägg på mailen. Hoppas att du kan och får behålla nätuppkopplingen framåt nu utan strul…

  1. Tack så jättemycket!? Så roligt att vi tänker och känner lika om många saker!?
   Ja utan nätet stannar samhället precis som du fick erfara med affärerna och hissarna. Jag undrar vad sjukhusen har för beredskap för en sån situation så att utrustningen fortsätter fungera och att det går att komma åt journaler och information. Måtte samhället aldrig sättas på prov…

 8. Jag har lite svårt att vara utan internet, men man skulle nog klara sig bättre än man tror!

  Jag har ju ingen tv, utan allt går via netflix och liknande – men man skulle nog få finna sig i att inte kunna surfa på ett tag.

  Man kanske ringer en gammal vän i stället 🙂

  1. Ja så länge man inte har IP-telefoni så kan man iallafall ringa!? Sen är en annan fråga hur man löser all övrig kommunikation som t ex mail. Låt säga att någon drar iväg ett sånt för att boka en föreläsning eller be om en offert…?

 9. Måste jag inte ha internet för viktiga saker så skulle jag nog klara mig bra iaf någon dag/helg! Då skulle jag nog slå på en serie som jag har på dvd och sen sitta och läsa, skriva och pyssla med min bullet! Tänkte säga gå och träna men man vill ju ha musik/serie/podd då annars blir det så tråkigt.. ?

  1. Ja nöjessurfande kan man ju klara sig utan en helg!? Det finns ju precis som du säger annat att göra. Men det som är viktigt stannar ju upp.

 10. Jag tycker verkligen det är irriterande när internet inte fungerar även om jag kanske inte behöver internet blir jag irriterad när jag inte kommer in!

 11. Vi blir verkligen mer o mer beroende av Internet för varje år känns det som. Jag skulle ha svårt att klara mig utan Internet mer än nån dag, inte minst för att jag studerar på distans så alla seminarier/tentor/grupparbeten går ju via nätet.

  1. Ja jag minns hur frustrerande det kunde vara när jag pluggade och uppkopplingen segade sig och strulade! Universitetet tog för givet att alla hade tillgång till perfekt fungerande internet. Man fick ju nästan panik om det krånglade när en tenta skulle in!?

 12. Åh jag hade inte klarat mig utan internet tror jag. Är sp beroende av mina sociala medier, det är liksom som en tvångstanke att varje dag använda mig av dem. Sen precis som du skriver så behöver man ju betala räkningar etc. Skönt att du fått ordning på nätet nu❤

  1. Tack!❤️ Ja det kan säkert vara väldigt frustrerande för många att inte komma åt sina sociala medier! Jag har ibland blivit kokirriterad om jag haft en deadline att hålla och inte kommit åt att göra det jag ska.

 13. Haha jag får nästan panik när mitt internet inte fungerar och det första man tänker är jaha vad ska man hitta på nudå? Det kan vara skönt att vara utan internet ibland om man själv har valt det men inte annars 🙂

  1. Ja egentligen borde man se till att slippa allt vad internet heter ibland, för det skulle kunna vara skönt!?

  1. När man tänker lite djupare på det hela är det nog knappt ingen som klarar sig utan internet!? Man kan ju knappt ens betala för sig i dagens nästan kontantfria samhälle!?

 14. I sommrast var vi utan Internet i ca 2 veckor efter att vi fick blixtnedslag i huset.Vi klarade oss bra under den tiden utan internet.Vi var ändå upptagna med att bada och alla andra sommar aktiviteter .Men idag hade det inte fungerat utan.Jag sickar in alla mina jobb ansökningar genom nätet och betalar räkningar.skönt att du har fått ordning på ruten igen

  1. Tack!? Ja under semestern kan man (åtminstone jag) vara utan internet. Har tex inte surfat utomlands för det har varit hutlösa priser. Men i vardagen behöver man ju nätet till mycket.

 15. Jag hade varit handikappad utan nät, sköter mitt jobb genom molnet, använder internetbanken dagligen osv. dock tror jag att jag skulle må bra att detoxa lite, dra ner på min skärmtid och njuta mer här och nu

  1. Ja arbetar man via dator blir man som handikappad utan uppkoppling? Håller med om att det är skönt utan skärmtid!

 16. Känner igen mig i frustrationen. Jag är konstant uppkopplad även på flyg och tåg p.g.a. jobb. Men med åren har jag lärt mig att bara lägga bort allt och bara koppla bort mig. Att bara ta en promenad utan telefon är riktigt skönt och balsam för själen.

  1. Ja jag har fått ta en hel del ovett från under åren från människor som surat ihop när jag inte varit anträffbar via telefon och mail. Men jag har loggat ut/hänvisat när det har behövts. Vid vissa tillfällen är det direkt olämpligt att hålla på med telefonen (fast många gör det ändå) som vid bilkörning och ridning t ex. I skogen får jag vara ifred för där finns sällan mottagning i vilket fall som helst!?

 17. Att vara utan internet är lite skrämmande eftersom vi är så ihopkopplade nuförtiden så att det känns som att inget funkar när internet ligger nere. Har skaffat mig en gammal hederlig radio så har jag ”det fönstret ut” om det skulle hända något. Vilken fin utsikt du har! ?? Kram ❤️

  1. Tack så mycket!?? Ja en radio med batterier bör man faktiskt ha hemma. För tyvärr är det så att samhället skulle stanna om internet stannar. Inte ens affärerna skulle vara öppna. Kram!❤️

  1. Ja om man inte behöver vara online för att betala räkningar, jobba, plugga, skriva, söka information, anmäla sig till saker eller nåt annat som kräver nätuppkoppling så lär man klara sig skapligt!?

 18. Ja jag brukar ha strul med internet ibland och då inser man verkligen hur beroende man är. Man har ju liksom allt i sin telefon och och har man då inte telefon eller internet känner man sig väldigt lost och lite halft panik

 19. Men vad skönt att det fungerar! Det är lite galet hur beroende man blir av internet och att man inte tänker på det förs man inte har tillgång till det.

 20. Utan internet hade jag inte klarat mig haha! JAg är så bunden till internet idag, men det är så vi lever idag gentemot hur det var förr! Nu är det vardag med bra internet! 🙂

 21. jag skulle nog tyckt de va skönt för ett tag men sen hade jag nog saknat de lite.
  Har faktiskt aldrig tänkt på hur mkt vi verkligen behöver internet, helt galet så mkt man gör på mobilen eller datorn

  1. Ja om man inte behöver vara online för att betala räkningar, jobba, plugga, skriva, söka information, anmäla sig till saker eller nåt annat som kräver nätuppkoppling så lär man klara sig skapligt ett tag!? Men nätet behövs till så mycket mera än vad många tänker på!

 22. Vi har helt klart skaffat oss ett beroende av internet. Var på en konsert i somras, och internetet la av. Stopp för att handla osv, tragiskt..

  1. Ja det är både tragiskt och skrämmande. Affärerna fungerar inte utan internet heller så utan det får dom stänga.

 23. En gång när jag nyss flyttat hit blev jag av med mobil och dator på samma gång, hade inte heller vänner här så blev otroligt tråkiga & ensamma dagar tills de löste sig ? Tror jag skulle fått smått panik utan internet nu också, är ju tyvärr ganska beroende av de.

  1. Jag kan tänka mig hur ensamt det kändes! Har också flyttat så och hade bara mänsklig kontakt på jobbet först. Första gången jag flyttade hade jag inte ens FB så det var ensamt i början.

 24. Nä. Utan internet mer än på sin höjd högst en dag, men inte mer. Skulle bli knäpp på riktigt. Har även tänkt på hur sårbart dagens samhälle är. Här behlvs inte flera bomber utan några välplacerade så de slår ut stora transformatorera så är Sverige havirierat. Det känns inte bra att tänka på.
  Nä jag scrollar upp och tittar på din fina utsikt istället.

  1. Ja samhället är så mycket mera sårbart än vad gemene man tänker på! Många verkar tro att det enda man skulle mista är kontakten med sociala medier.

  1. Ja internet är ju ett väldigt enkelt sätt att hålla tät kontakt med människor man inte har möjlighet att träffa t ex pga avstånd. Skype t ex har hjälpt många som saknar varandra?

 25. Det skulle inte gå lång tid innan jag skulle klättra på väggarna om mitt internet försvann. Jag är sjukt beroende av det, tyvärr. För det mesta är det för att jag inte kan nå de sociala medierna som skulle vara första irritationen, att inte kunna betala räkningarna skulle jag inte ens tänka på.
  Möjligtvis det här med hemtenta, om internet läggs ner i samband med att jag måste skicka in tentan, då skulle jag få tuppjuck.

  1. Haha ja jag minns den hemska känslan när en tenta skulle skickas in och uppkopplingen strulade i landsbygdens radioskugga! Snacka om panik!!?

 26. Jag reflekterar mycket ofta över det just för att jag pluggar IT, helt sjukt hur låst jag skulle vara utan internet och datorer. Nä fyfan vad vi är beroende av det.

  1. Ja så är det! Inte bara som individer i privatlivet, utan hela samhället skulle kollapsa om nätet slocknade.

 27. För någon månad sedan var jag i Stockholm och bodde på ett vandrarhem med extremt dålig internetuppkoppling. Jag fick nästan panik då. I dagsläget har jag sållat lite och har inte lika många uppdrag som är helt beroende av uppkoppling, så nu hade jag nog kunnat klara en dag eller två utan större problem, men inte mer än så!

  1. Nej företagsamhet idag kräver att man är uppkopplad, så det dröjer inte länge innan verksamheten och lönsamheten påverkas. Vet ett företag som gick i konkurs av att deras nya affärssystem inte fungerade och skapade ett kaos som inte gick att reda ut.

 28. Riktig drömutsikt! Jag tänker ofta på det du skriver om – hur otroligt beroende vi och hela samhället är av internet. Jag tycker att det är skrämmande. Precis som du säger KAN det ju slås ut helt helt plötsligt och då står vi där handfallna.

  1. Tack så mycket!? Ja det är skrämmande när man tänker på det, för hela samhället skulle kollapsa om nätet slocknar.

  1. Ja det är skrämmande, för de flestas jobb skulle bli kaos. Inte ens bondes mjölkrobot skulle fungera!
   KRAM

  1. Ja om man inte behöver vara online för att betala räkningar, jobba, plugga, skriva, söka information, anmäla sig till saker eller nåt annat som kräver nätuppkoppling så lär man klara sig skapligt!? Tiden man blir overksam på jobbet när it-biten strular får man ju tyvärr ta igen av tiden man skulle haft fritid.

 29. Det är en jätte stor flaskhals, jag hade inte klarat av att driva några företag eller driva min egen ekonomi om jag hade behövt lägga så mycket tid på att betala räkningarna.
  Förutom privata ekonomi så är hela företagssektorn uppbyggd på internet i deras system, det hade blivit en total kollaps om internet hade försvunnit (innan något annat kommit)

  1. Ja en långsam uppkoppling är en flaskhals, och ett produktivitetssänkande irritationsmoment på de arbetsplatser där man inte vill eller kan få till ett snabbt internet. Företagsamhet i dag är fullständigt beroende av nätet, såsom hela samhället i övrigt. Om nätet skulle slockna skulle det bli kaos och kollaps. Vi skulle inte ens kunna handla mat.

 30. Åh jag blir också så lättirriterad när tekniken strular, den ska liksom bara fungera som du skriver. Ja samhället är verkligen beroende av internet och man själv också för den delen…

 31. Tror det skulle vara skönt att vara frånkopplad någon dag om man får välja det själv, men att veta att det strular och man inte kan använda det blir man ju bara irriterad på! :’D

  1. Ja så länge man väljer själv är det ju helt ok att vara frånkopplad. Jag väljer det t ex när jag umgås med nära och kära, rider, befinner mig i naturen, går ut och äter, och helt enkelt gör saker då jag behöver lägga uppmärksamheten på annat! 😀

 32. Jag blir skogstokig när sånt inte funkar. När man ska betala räkningar och det inte finns nåt internet = panik! Här i tunisienlandet är internet sällan pålitligt så det blir ofta överraskningar. Man ÄR ju verkligen beroende av det numera, på flera sätt.

  1. Ja känslan av skogstokighet infinner sig snabbt! Kan tänka mig hur frustrerande det måste vara om det ofta händer att internet inte funkar! Man är ju beroende på så många sätt som många inte ens tänker på.

 33. Det mesta jag gör görs via internet, och de gånger det har strulat här hemma så har jag nästan bitit av mig naglarna i frustration, haha. Sorgligt egentligen att man blivit så beroende utav det, men sant tyvärr.
  Kram ❤️

 34. Intressant fundering!
  Jag är ju mer ute än inne, så jag hade nog klarat mig väldigt bra utan internet i den bemärkelsen. Jag använder inte mobilen när jag är ute och gör saker med min hund – jag vill vara där i nuet och bara umgås med henne!
  Meeeen när det kommer till räkningar och sånt så är jag nog körd, haha!
  För att inte tala om vilken kalabalik det skulle bli när folk inte kan ta ut pengar och sådär, haha!
  Intressant fundering!

  1. Tack så mycket! Ja jag har ju hästarna att ägna mig åt, så på så sätt är det samma sak för mig när jag är ute. På fritiden går det hyfsat att klara sig utan internet förutom t ex när räkningar ska betalas, information ska sökas, och när jag ska anmäla mig till saker. Jag skulle ju inte kunna blogga utan nätet förstås! 😀

 35. Jag håller helt med dig!! Jag fattar inte hur vi i detta samhälle kan ha blivit så beroende utav internet. Nästan läskigt! Jag måste också ha ständig uppkoppling för att kunna plugga ^^,

 36. Jag hade nog klarat mig över förväntan utan internet. Trots att jsg är beroende av de så tror jag det hade gått bra
  Om kah inte jade haft det 🙂

  1. Ja så länge man inte måste betala räkningar, söka information, boka saker, beställa, jobba, plugga eller nåt annat så kan det ju gå!?

 37. Vår moderna vardag är uppbyggd kring behovet av internet. Alla kontakter som måste tas, myndigheter som skickar brev till digitala brevlådor istället för papperspost, bokningar av läkarbesök, recept osv.
  Det är omöjligt att klara sig utan internet idag. Det är en del av vår infrastruktur. Den får inte fallera helt enkelt.
  Men till infrastruktur hör också de mer jordnära kommunikationerna och de fallerar ju ständigt. Jag blev så stressad av alla inställda och förenade pendeltåg så jag var tvungen att komma ifrån Stockholm ett tag, jobbmässigt. Jag orkade inte pendla till jobbet. Behövde flera timmar marginal varje dag för att vara säker på att komma i tid. Det håller inte i längden. SL (Stockholms Lokaltrafik) är mer intresserade av att sätta dit enstaka plankare än att ha en fungerande trafik. De lägger många, många miljoner varje år på kontroller och svårforcerade spärrar istället för att se till att vagnar, växlar och spår är i ordning.

  1. Ja internet behövs till så otroligt många flera saker än vad många tänker på. Vissa verkar tro att det bara handlar om att komma åt sociala medier och shoppa. Men allt i samhället bygger på att det fungerar. Att de jordnära kommunikationerna fungerar så dåligt är häpnadsväckande. Ansvariga borde åka på studiebesök och lära sig, t ex i Frankrike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *