Blir du lyckligare av att shoppa?

Blir du lyckligare av att shoppa?

Med risk att verka både knastertorr och tråkig måste jag ändå skriva att jag är så trött på det evinnerliga tjatet om Black Friday! Varenda näringsidkare som har något till salu bara måste pumpa ut reklam i alla tillgängliga kanaler som existerar. Det är fredag och köpfest heeela veckan lång! Åh så underbart att man inte missar några chanser att tömma plånboken! Finns det verkligen inte tillräckligt många högtider som går ut på att man ska spendera pengar, utan att ännu en kommersialismens dag var tvungen att importeras? För det kvittar ju vad som ska firas och när – det viktiga är att folk handlar ordentligt! I dagens samhälle spelar plånböckerna huvudrollen i alla sorters firande. Man kan alltid köpa mera och lite till av allt – oavsett om det behövs eller inte. ”Slit och släng” gäller inte längre. Nu är det bara släng – för tanken är inte att man ska hinna slita ut något.

Hur mycket saker behöver en människa egentligen? Måste garderoberna vara sprickfärdiga? Måste skåp och lådor vara fullknökade? Måste man alltid ha det sista av allt? Vilket mänskligt behov är det som fylls av att handla, handla och åter handla? Personligen tycker jag att mänskligheten överlag är i större behov av att man visar varandra äkta omtanke.

Vad kan man lägga sin tid på istället för att shoppa? Jo, man kan t ex bryta någons ensamhet genom att ta med sig lite fika och hälsa på. Eller ringa till någon och prata en stund, istället för att skriva några ord på Facebook.  Man kan ta med sig någon och göra något trevligt tillsammans.

Det finns så mycket ensamhet, tomhet och dåligt mående bland så många människor i dagens samhälle. Kanske finner många någon slags tröst i att shoppa för jämnan? Men med tanke på det jag precis nämnde tror jag inte att lösningen för att göra människor lyckliga är att shoppa. För varför är då så många som shoppar för jämnan lika tomma inombords som sina plånböcker när köpbehovet för stunden är fyllt?

Så nu frågar jag dig kära läsare: Blir du lyckligare av att shoppa?

80 svar på ”Blir du lyckligare av att shoppa?

  1. Ja jag tycker inte heller om att gå i affärer. Pengarna går åt ändå – det om något behöver man aldrig bekymra sig för. Jag vill som du hellre uppleva saker 🙂

 1. Verkligen bra skrivet, jag kan bli lyckligare för stunden av att handla. Men shopping i kombination med sociala medier får mig nästan in i en ångestattack.. Jag kanske inte har något ”fynd att visa” efter black friday. Jag sparar pengar just nu. Det är nästan tabu belagt att spara pengar. Jag är även en sån som köper mycket på second hand. Mina favorit skor är second hand köpta, likaså mycket av mina möbler. Så nej vi blir inte lyckligare över att ha nytt jämt. Dock måste vi börja skapa en dialog om vår över konsumtion. Vad vill vi förmedla till nästa generation

  1. Tack så jättemycket! Jag kan förstå att du känner så, för det verkar nästan vara ett obligatoriskt inslag i sociala medier att visa upp sina shoppingfynd. Jag förstår inte alls varför det är tabubelagt att spara pengar. Man måste inte handla något för varenda krona man råkar få över. Jag tycker också att det är jättebra att köpa på second hand och att handla begagnat. Det är hög tid att tänka till vad vi vill förmedla till nästa generation.

 2. Håller med dig helt och hållet!!!
  Men måste även skämsigt och ärligt säga att jag blir lite lyckligare av att shoppa… jag är inte den som shoppar för shoppandets skull. Köper bara sånt som vi behöver.
  Men eftersom vi har flyttat till ett helt nytt land så är det så mycket som vi behöver, hela tiden…

  Men jag håller helt med dig, för mycket snack om Black Friday och precis innan Julafton oxå… okej om det låg typ mitt i sommaren eller så men nu känns det lite som kaka på kaka.

  Ha en fin måndag,

  Kram kram

  1. Tack så jättemycket! Jag kan verkligen förstå att det är massor man behöver köpa när man flyttar till ett nytt land! Det måste ju vara som när man flyttade hemifrån, fast mycket mycket mera när man är en hel familj! 😀 Inlägget handlar egentligen inte om när man köper saker som man faktiskt behöver, utan när man handlar och handlar utan att ha något annat behov än att handla 😀

   Ha en härlig kväll! 😀
   Kram <3

 3. Jag kan bli gladare av att shoppa, men det är ju om det är något jag vill HA/behöver, inte bara för att.
  Jag tycker såna här reor är bra när det kanske kommer till dyrare saker, som en diskmaskin, tvättmaskin osv. Speciellt för ensamstående eller studenter eller folk som inte har så bra med pengar överlag är det ju perfekt att få chansen nu att köpa något de behöver!

  Personligen har jag aldrig handlar under denna vecka för jag vet knappt om den, raderar all reklam som kommer på mejlen utan att titta först hehe.

  Så svar: Jag tycker det är bra för det finns folk som behöver dessa reor. Men tycker inte man ska konsumera i onödan. och onödan är tolkningsfråga!

  1. Ja det förstår jag att man blir glad när man köper något man behöver eller verkligen vill ha. Om man både har längtat och kanske fått spara undan pengar så tycker jag att det vore trist att inte känna känna glädje. Inlägget handlar mera om när det handlas, handlas och åter handlas bara för att man känner ett begär att köpa saker hela tiden.
   Personligen har jag konstaterat att det finns extrapriser året runt, och när det är storrea passar affärerna ofta på att göra fula tricks som att rea ut en massa skräp som ställs fram bara på rean, eller höja priserna innan dom sänks så att det ändå inte blir billigt.
   Vitvaror finns alltid på extrapris. Det kommer reklam med rea på det mesta i brevlådan varje vecka året runt, så den här typen av jippo behövs inte?

 4. Förra året var mitt sämsta år i livet, jag mådde otroligt dålig och det ledde till att jag shoppade mycket mer än vad jag egentligen kunde göra, nu shoppar jag inte alls, bara när det verkligen är någonting som behövs. Stolt över mig själv. bra text!

  1. Tack så mycket! Det glädjer mig att du är stolt över dig själv nu!? Ja jag har både förstått och märkt att det finns dom som ”tröstshoppar” precis som andra kanske tröstäter eller tröstdricker. Men jag har inte märkt att någon av dessa blev lyckligare mer än möjligen den stunden det tog att bära hem påsarna.

 5. Jag tyckte det var mer OK när det var just fredagen det gällde. Nu när det de senaste åren blivit allt mer känner jag bara NEJ. Mailen bombarderas med rabatter (som helt ärligt inte är så superbra) veckan innan och lockar till större rabatter ju längre veckan går. Jag avskyr att köpa bara för att, men kan passa på att köpa någon julklapp i dessa tider för att kunna spara lite. Men jag köper inget jag inte skulle göra annars.
  Som svar på din fråga blir jag aldrig lyckligare av att shoppa, däremot kan jag bli glad om det är något jag tittat på länge och kanske sparat till. Särskilt om det är något jag behöver. 🙂 Fast lite gladare än vanligt blir jag ärligt talat av att köpa söta bebiskläder nu för tiden… 🙂

  1. Då är vi likadana!? Jag blir också glad om det är något jag velat ha länge (oftast något jag behöver) och som jag kanske har sparat till. Jag förstår att det måste kännas mysigt att köpa bebiskläder!?

 6. Jag vlir absolut inte gladare av att shoppa. Vart det när jag var yngre. De bästa sättet o spara pengar på blackfriday är att inte shoppa alls?❤

 7. Jag har än så länge inte mött så jättemycket reklam om BF ännu. Men det kommer väl så smått kan jag tänka. Jag kan tycka BF är en rolig grej men att det då skall hålla det till just fredagen, och inte hela veckan.
  Med handen på hjärtat, ja jag blir lyckligare av att shoppa, där och då. Om det är någonting jag behöver och vill ha. Men oftast försvinner just den lyckan efteråt men att handla tycker jag är roligt.. men jag föredrar faktiskt second hand framför andra butiker.

  1. Det verkar som att dom flesta känner sig lyckligare just i stunden när det handlas, men att det snabbt går över.
   Inlägget handlar egentligen inte om när man köper något man verkligen behöver eller vill ha och kanske har sparat till, utan när det handlas för jämnan utan behov av sakerna bara för att man har köpbegär?

 8. Nej jag blir inte lyckligare av det, tänker som du att jag hellre tar en fika eller pratar med någon i telefonen än att shoppa. Det kostar ju bara pengar 🙂

 9. Jag tycker att black friday har blivit lite överdrivet nu. När jag var shoppingberoende så tyckte jag att jag blev lycklig för stunden. Då kan jag tillägga att jag bara sånt jag behövde och använde.

 10. Vilka bra tips! Många gånger kan man även fynda upplevelser på Black friday det tycker jag är bra ? men självklart ska man alltid reflektera när man shoppar.??

 11. Jag kan inte svara på det. Jag mår bra för stunden men efteråt får jag sådan förbaskad ångest för att jag har gjort det.
  Så jag håller med dig, jag tror inte att man blir lyckligare mer än för sekunden, som när man dricker alkohol, tar droger eller andra missbruk.

  1. Ja den kortvariga lyckokänslan som kanske håller i sig tills man packat ur påsen verkar många få, och sen får många ett känslomässigt bakslag. Känner flera personer som funkar så. Det verkar som du säger vara som andra missbruk. Jag har jämfört det lite med att tröstäta.

 12. Håller med dig fullt ut. På sociala medier visas det upp allt andra handlar, och många vill vara likadana. Vi pratade just om det idag. Hur mycket, och hur dyrt allt ska vara. Visst handlar jag, men enbart det jag planerat innan.

  1. Ja uppvisningarna av vad som har shoppats är ett ständigt inslag i sociala medier! Och det en köper ”måste” flera ha. Det är lätt att förstå varför företag använder sig av influencers. Jag vet vad marknadsföring kostar, och jämför man det mot att en massa aningslösa människor gör reklam för sådant dom ofta själva har betalat med en dålig rabatt, så finns det stora kostnadsbesparingar för förstagen att göra. Därför översvämmas nätet av oräkneliga usla ”samarbeten”, och folk handlar hysteriskt.

 13. Super tänkvärt det du skriver. Älskar kläder, men får nog ifall mitt klädskåp är överfullt. Senaste tiden har jag verkligen insett att man inte behöver massa saker omkring sig och att man mår bättre bara man har det organiserat.

  1. Tack så jättemycket! Ja jag mår definitivt bättre när jag har saker organiserade, och det är svårt att ha det så om man har för mycket av allt.

 14. Jag skulle aldrig falla mig in att handla för handlandet skull.Utan jag köper det som vi har behov av och visst kännas det lockade att handla på rean.Men jag har inget behov av något så därför blir det inget att slösa bort pengarna på. Usch många företag kör dessutom fulla knepp och har inte alls någon större rea som dom på sig ha.Va på er vakt.

  1. Nej jag handlar inte heller bara för att det råkar vara rea, om jag inte råkar behöva något när det är rea. Men det finns extrapriser året runt om man håller lite koll – vilket inte är svårt eftersom man får reklam hela tiden. Fulknepen har jag sett, vilket gör att jag känner lite motvilja mot stora reajippon.

 15. Skulle inte gå till butikerna nu under black friday om man inte hade behövt. Men har en son som växer verkligen så det knakar och behöver redan köpa en ny storlek kläder. Har kollat så många second hand butiker och hittade inte mycket. Så behöver dessa rea dagar och hoppas man hittar lite barn kläder. Annars köper man enbart på matbutikerna vid black friday! 🙂

  1. Ja behöver man handla så behöver man ju!? Inlägget handlar egentligen inte om när man köper något man verkligen behöver eller vill ha och kanske har sparat till, utan när det handlas för jämnan utan behov av sakerna bara för att man har köpbegär?

 16. Jag blir absolut inte lyckligare av att shoppa! Långt ifrån! Har aldrig varit en shoppare och shoppar väldigt lite än idag. Den där tillfredsställelsen av att komma hem med någonting nytt håller ju enbart i sig på vägen från affären till hemmet ungefär, sedan är det bortglömt. Tycker att människans konsumtionshets är helt sinnessjuk faktiskt! Det är skrämmande när man tänker på det.

  1. Åh vad jag håller med dig fullständigt!! Konsumtionshetsen är både sjuk och skrämmande! Det måste finnas andra värden i livet än att maniskt köpa upp varenda krona på sånt man redan har eller inte behöver!

 17. Bra skrivet, jag förstår helt hur du tänker! Själv så älskar jag mode och kläder och tycker att det är kul att shoppa – men med måtta såklart 🙂

 18. Jag blir nog tyvärr glad av att shoppa men denna black friday kommer jag bara köpa de jag verkligen behöver! ? Väldigt intressant & bra skrivit inlägg vännen?

 19. Jag håller med dig. För mig så funkar dock shoppandet som spel för den som spelar på närcasinon. Det har blivit en form av belöningsbeteende. Eller det var, nu för tiden händer det sällan då jag aktivt väljer bort områden med mycket affärer, just för den sakens skull. Ja och då för att jag mår bättre nu än förr också.
  Nu kanske du fock bilden av att jag levt i totalt överflöd men inte det heller, särskilt rik har jag aldrig varit med våra mått sätt.

  1. Så skönt att du mår bättre och att du har slutat att shoppa som belöning. Casinospel är det ju tyvärr mycket beroendeproblematik som ligger bakom. Det är också tyvärr ofta så att det inte är välbeställda människor som shoppar (eller spelar), utan andra områden i livet blir lidande. Många tar dyra lån för att hålla igång sin konsumtion, och några stycken hamnar i Lyxfällan tillsist.

  1. Jag vet inte om det låter så konstigt, för det verkar vara många som fungerar på det sättet! 🙂 Frågan brukar snarare vara hur länge trösten eller lättnaden består.

 20. Jag fattar verkligen inte glädjen med att shoppa loss som en del gör. Ena dagen shoppar dom och andra dan gnäller dom för att pengarna inte räcker till.

  1. Ja det verkar vara väldigt vanligt! Jag har t ex lyssnat på hur människor inte ens har pengar till mediciner som dom behöver, men dom har shoppat andra saker som det inte har funnits behov av – t ex jättedyr parfym och inte kunnat lösa ut sitt recept.

 21. Ja, jag gillar inte heller det konceptet!!

  Varför måste man handla så mycket titt som tätt. Förstår folk inte att event som Black Friday bara handlar om att folk ska köpa mer saker de inte behöver.

  För pengar de egentligen inte har!

  1. Nej jag förstår det inte heller. För trots allt är det ju ganska många som har svårt att få ekonomin att gå ihop, så att dom kan köpa sånt som dom faktiskt behöver på riktigt.

 22. Jag blir glad om jag har hittat något som jag letat efter länge. Det kan vara ett loppisköp, en liten eller stor grej. Men precis som många säger shopping är inte det som gör mig lycklig på riktigt. Jag håller med dig och vi håller på att konsumera ihjäl oss. Inte minst ur miljöaspekter är vi alla bovar mer eller mindre. Vi måste fråga oss: vart är vi på väg? Kram ❤️❤️

  1. Ja man måste ju köpa saker ibland, så det är inget konstigt med det! 🙂 Vissa saker kan man ha längtat efter länge, och man kan ha sparat ett tag för att ha råd. Det jag tänker på är den näst intill maniska shoppingen som många ägnar sig åt. Det ska köpas nya saker som man redan har mängder av, eller egentligen inte alls behöver. Ur miljöaspekt är det vansinne. Ta bara all hemelektronik som byts ut hela tiden helt i onödan. Det är verkligen elakt mot miljön. Jag köper sällan nytt om inte saker är utslitna eller trasiga. Har t ex kvar stereon som jag köpte som ung när jag fick mitt första jobb. Den funkar och åter bättre än en ny! 😀
   Kram! <3 <3

 23. Jag kan bli glad av shooping och vackra ting men lyckan kan inte sitta i shoppingen, Tror att den lycka man känner för stunden försvinner lika snabbt

  1. Ja det tror jag också! Det verkar som att dom flesta är glada på vägen hem och tills dom packat ur påsen. Sen är lyckan glömd.

 24. Hahahah självklart får jag reklam för Black friday när jag ska kommentera ditt inlägg också 😉 Vi lverkonsumerar rätt hårt i rikare länder, det är helt sjukt! Om jag verkligen vill ha något kan jag bli glad när jag köper det, men inte annars. Allt det där är en illusion skulle jag vilja säga ändå 🙂

  1. Ja jag vet och gissa hur mycket det stör mig!!!? Det är inte jag som väljer vad som visas, och därför får mina ögon inte ens vara ifred här!! Det måste vara så på nåt sätt att det känns av vad folk skriver i kommentarerna också, för jag tycker att det blir mer och mer av denna urtjatiga reklam! Måste undersöka om det existerar något sätt att slippa den!
   Jag blir också glad om jag köper något jag verkligen behöver eller väldigt gärna vill ha. Ibland behöver man ju saker, och det är inte det handlandet jag menar med inlägget?

 25. Inte alla företagare gör detta, t.ex jag gör inte detta 🙂
  Jag har inte ens köpt något på black friday någonsin, inte för att jag inte vill utan för att jag aldrig ens tänkt tanken har annat att göra.
  T.ex i min butik (butikel) har jag inte ens gjort en kampanj 🙂

 26. Det är verkligen helt sjukt vad med utskick man får ju om alla sorters reor som pågår, och då är det inte ens Fredag än… Visst, jag kan bli sjukt glad av att köpa något speciellt eller att göra ett riktigt kap, men som du säger så finns det så mycket annat man kan göra som gör en så mycket gladare =) KRAM <3

  1. Ja det bara väller in utskick av alla de sorter, och jag är superless. Får inte ens slippa se reklamen för den veckolånga fredagen i min egen blogg.
   Jag blir också glad av att köpa något riktigt speciellt. Ibland behöver man saker, och kan ha längtat länge och sparat. Men maniskt köpande för köpandets skull är det jag tänker på i inlägget 🙂
   KRAM <3

 27. Jag tror att jag för stunden är gladare av att shoppa. När man sedan inser att man kanske shoppat för för mycket blir det ju lite ångest

 28. Vi konsumerar för mycket och det klarar inte jordklotet av i längden. Använd det du har! tycker jag är en bra devis. Om du tycker om att byta ofta är en bra idé att handla second hand och lämna in grejerna när du har tröttnat på dem.

  1. Jag håller verkligen med dig! Jag använder det jag har så gott jag kan. Vissa saker sliter jag ut tills dom bokstavligt talat går i bitar. Jag köper gärna begagnat om jag hittar det jag behöver. Till hästarna har jag ofta lyckats köpa begagnad utrustning när behov har funnits 🙂

 29. It’s all by design. För mig är det väldigt tydligt att all denna köphysteri och måste att handla, handla, handla har medvetet och aktivt petats in i vårt sätt att leva. För pengar är det enda som räknas, tydligen. Det är sjukt och det är irriterande. Vi handlar och handlar, för att på en nivå dövar det ensamheten. De flesta av oss reflekterar inte ens över det.
  Jag är också en av alla de som gärna handlar. Samtidigt som jag gärna rensar, återanvänder och köper begagnat. Och samtidigt som jag behöver ha inkomster, så jag kommer att posta ett eller flera inlägg om black friday. Haha.

  1. Ja det är ju så det är! Människor matas hela tiden via reklam överallt att det ska handlas och åter handlas för jämnan. Att köpa saker har blivit en tröst för vissa, och ett beroende för andra. Det är som du säger att dom flesta verkar inte ens reflektera över den hysteriska konsumtionen. Det må vara hänt att näringslivet hålls igång, och att många lever på att sälja det som folk köper. Men mångas privatekonomi tar stor skada, och så även miljön.

 30. Nej, jag får nästan ångest av att shoppa. Innan jag flyttade hit så shoppade jag gärnet. Nu har jag precis handlat en julklapp till min brorsdotter och två julböcker till mig. Jag fick bara lite ångest av att köpa till mig själv, men jag har väntat på en av dessa böcker sen juli så tänkte att jag nu till början av december kan unna mig en bok istället för studier! 😀

  1. Ja ibland behöver man ju köpa saker, och det är inget fel i det. Man kan ha väntat, längtat och sparat. Eller så måste man ersätta något utslitet eller trasigt? Men det maniska shoppandet för handlandets skull är det jag tänker på i inlägget?

 31. Nej, jag blir inte lycklig av att tokshoppa sådant jag egentligen inte behöver. Tror jag inte i alla fall. För jag har aldrig haft varken intresse eller råd att shoppa för shoppandet egen skull.
  Däremot kan jag tycka det är roligt att shoppa i saluhallar, prova olika ostar och köpa en liten bit. Eller små burkar marmelad. Shoppar ofta just förbrukningsartilkar. Många gånger för nöjes skull, även om det skulle duga bra med hushållsost. Men generellt anser jag att shoppande är ett samhällsproblem.

  1. Ja mat måste man ju äta, och det sätter ju lite guldkant på tillvaron att köpa en god ost, marmelad eller nåt annat man tycker om att äta. Livet kan bli lite tråkigt om man är helt asketisk? Men shoppandet för handlandets skull är både ett samhälls- och miljöproblem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: