Hur många ljud finns i tystnaden?

Hur många ljud finns i tystnaden?

Idag kom jag att tänka på en sak. Tanken uppstod efter en tids läsning av tips om musik, poddar och ljudböcker. För medan många ständigt vill ha ljud i öronen tycker jag att det är underbart när det är tyst.

Hur ofta har människor det tyst omkring sig? Det spelar ju nästan ingen roll var man befinner sig så är det alltid något som låter. Det kan vara prat med varierande volym, varav mobilpratare ofta skriker. Eller brus och buller från trafik. I butiker spelas det musik, på arbetsplatser och i skolmiljöer kan det låta på alla möjliga sätt – trots att man kanske behöver tystnad för att kunna koncentrera sig. Själv har jag märkt att när jag kommer hem till tystnaden efter en dag med mycket ljud så kan jag höra hur det piper i öronen.

När jag läser tips om hur man kan koppla av handlar dessa ofta om att lyssna på något. Folk går t ex ut och promenerar med ett par hörlurar på sig. En del klarar inte ens av tystnad. Den får vissa att må dåligt. Att höra en massa ljud skänker lugn. Så det kan stå en TV igång fastän ingen tittar, eller så skvalar det musik eller nåt annat som en ljudmatta  i bakgrunden. Så när man t ex ska ut i naturen och promenera åker lurarna på så att tystnaden bryts och fylls upp.

Själv vill jag inte missa de ljud som finns i tystnaden i naturen. Har någon tänkt på hur många de är? Jag har hört människor säga att ”jag tycker inte om när det är tyst”. Men när är det helt tyst i naturen? Själv älskar jag naturens alla ljud som också varierar med årstider och väder. Det fyller mig med inre frid att höra fåglar som sjunger, vinden som susar i trädkronor, kvistar som bryts under skorna, vågor som rullar in mot en strand, det prasslande ljudet av regndroppar som faller i grönskan, djurs olika läten, knaster under skorna på en grusväg, ljudet av hovar mot en mjuk stig, små frustningar av belåtenhet, och knarrande läder.

Alla dessa ljud och många flera hör jag i naturens tystnad. Vad innebär tystnad för dig?

Bilderna har jag tagit hemma på gården?

 

0

77 svar på ”Hur många ljud finns i tystnaden?

 1. Åh underbart reflekterande inlägg. Jag älskar när de tär tyst. För en dag av alla ljud, man blir trött i huvudet alltså. Älskar tystnaden, att gå ut i skogen så gillar jag suset i träden, nån buske som prasslar. Visst hör man massor av ljud där. Men det är behagliga lugna ljud som gör gott för själen.
  Svar: Åh hihi, i min header har jag ju lockar och tycker verkligen det passar mig. Där var det gjort med locktång. Ja steget nästa gång kanske blir en permanent! Många som har sagt att jag skulle passa i det. Denna gången blev det olika nyanser av blonda slingor och jag blev supernöjd. Har lagt upp en bild ifall du är lite nyfiken på resultatet.

 2. Underbar bild. Att njuta av tystnaden är underbart, dock innebär det att man också måste kunna njuta av att bara vara själv. Även om du är själv i din tystnad så är du inte ensam.
  Att gå en promenad i skogen är helt ljuvligt.
  Ha en fin dag.

  1. Tack så mycket!? Ja det gäller att kunna njuta av att vara själv, och jag tror att det är många som inte gör det.
   Ha en fortsatt härlig helg!

 3. Att bara få sitta och lyssna på tystnaden är så underbart för både kropp och själ. Det är därför jag älskar att fiska för oftast är det helt tyst runtomkring 🙂

 4. Tystnad för mig är när det är helt tyst, inget hörs.. Men tystnad kanske även vara i skogen, då man är tyst, hör naturens ljud istället! 🙂

 5. Ibland kan inte jag låta bli att undra om du är min hemliga tvilling ??‍♀️ Jag älskar tystnad. Älskar de lugna tysta stunderna ute i naturen. Blir stressad av alla ljud. Nej, tack, inga fler ljud, jag har så många tankar i huvudet så det räcker ??

  1. Tänk om det verkligen skulle vara så!? Jag blir också stressad av alla ljud, och tankarna i mitt huvud fyller tystnaden så det räcker??

 6. Jag är en person som mer än gärna faktiskt har teven ständigt igång. Kanske inte alltid på högsta volym, bara så att det skänker ett lugn 🙂

  Sv; ja, hade vi kunnat hade jag varit kvar, tyvärr fungerar inte livet så ?

 7. Det skal være stille, jeg skal være alene, kanskje høre på bølger som bruser eller fugler sim kvitrer. Jeg elsker å gå i nasjonalparken og bare være et med naturen.

  Herlig innlegg, det engasjerte

  1. Tack så jättemycket!? Jag älskar också att strosa i nationalparker och även i naturreservat. Naturen är extra vild och vacker där!

 8. Tystnaden kan vara underbar, även om jag är en människa som ofta har ljud omkring mig, men är man ute i naturen är det ju avkopplande och härligt med tystnaden.

  1. Ja det är det jag också kan höra när jag vistats bland mycket ljud. Vatten och eld låter oerhört fridfullt!?

 9. Jag älskar att det är tyst hemma ! Så brukar jag bara lägga mig i sängen och inte göra något vettigt alls bara va 😀 . Men har svårt att gå ut och gå utan musik i öronen 🙂

 10. Vissa stunder när jag läser måste jag verkligen ha det knäpptyst runt mig. Inte ens diskmaskin eller tvättmaskin får låta för det är sånt som stör min koncentration, speciellt om det är studielitteratur som är mindre skoj att läsa.

 11. Tystnad för mig är att ta en skogspromenad med sonen och höra naturen och vattnet. Så himla rofyllt.

  Önskar dig en fin kväll <3

 12. Jag älskar naturens ljud och kan gå min promenad och bara lyssna på dem. Sen är jag en av de där som starkt ogillar stimmiga miljöer och slammer och vill ha det lugnt – och en lägre ljudvolym. Hemma vill jag ha helst ha något lågt i bakgrunden, särskilt om jag fokuserar på nåt annars tar tystnaden över och stör.

  1. Ja stimmiga och slamriga miljöer har jag också svårt för. Men om jag ska fokusera på något går det bättre om det är tyst.

 13. Jätte bra inlägg! Jag älskar att sitta i naturen och lyssna på allt naturen har att erbjuda och de tycker jag är tystnad för mig.

 14. Jag älskar tystnaden och det är den som får mig avkopplad i hela kroppen.När jag har haft mkt ljud runt och kring mig så är det skönt att komma hem till tystnaden igen.

 15. vilken spääande frågeställning. Jag som varit utmattad två gånger och på väg tillbaka andra gånger är ljudkänslig som bara den. Jag älskar tystnaden och särskilt i skogen men så kan det vara lite läskigt också och lätt att skrämma upp sig själv.

  1. Tack så mycket! Ja utmattning och ljudkänslighet verkar gå hand i hand. Själv är mindre benägen att skrämma upp mig själv i skogen, men det beror på vilken skog det är. Om man går ett motionsspår på kvällen kan det ju lura läskiga typer i buskarna?

 16. Du tar ALLTID lika fina bilder 😀 Sådana bilder jag kan tänka mig ha på väggarna här hemma. Du har ett öga för fotografera! 🙂

 17. Jag håller verkligen med dig! Vi har ett sommarställe i Värmland där vi har en egen ö på vilken enbart vårt hus ligger. Jag har aldrig upplevt tystnad på riktigt någon annanstans än där. Jag och mamma brukar säga att det är så tyst att man HÖR tystnaden. Det är verkligen helt underbart och någonting som alla hjärnor skulle må bra av att möta då och då.

  1. Det låter verkligen helt underbart att ha ett sånt sommarställe!? Om det var mitt hade jag kanske inte klarat att åka därifrån!?

  1. Ja det beror nog på vilken skog man går i. Motionsspåren som finns i en del städers utkanter tycker jag inte känns helt trygga alltid. På kvällen vill jag inte gå ensam för man vet ju som sagt inte vem som lurar i buskarna. Men i ”vanlig obefolkad” skog känner jag mig trygg?

 18. Jag har det alltid tyst när jag sitter hemma och skriver, läser eller koncentrerar mig är omöjligt att hänga med annars ? Annars gillar jag nog att ha ljud kring mig, tror jag är lite skrämd att vara tyst med bara tankarna.

  1. Ja vid koncentrationskrävande sysslor vill jag också ha det tyst. Så synd att du blir skrämd av att vara tyst med bara tankarna?

 19. Jag hatar tystnaden. I alla fall hel tystnad. Jag måste ha en tv på eller nåt annat. Men det beror på min tinnitus. Jag blir så ledsen när jag hör det där jäkla pipandet 🙁

  1. Jag kan förstå dig fullständigt för jag lider också av tinnitus. Jag hörde på nyheterna att det har hittats nån behandling, och hoppas att det stämmer!

 20. Själv njuter jag också av tystnaden, och av att omges enbart av de subtila ljud som naturen har att erbjuda. Det är inte förrän man lyckas finna en plats som är helt befriad från det moderna samhällets buller som man märker hur underbar tystnaden egentligen kan vara 🙂

  1. Ja personligen njuter jag i fulla drag av att befinna mig på platser som är befriade från det moderna samhällets buller?

 21. Vi ärju så olika vi människor. Jag tillhör dem som vill ha tyst omkring sig. Blir så trött av ljud. Fast vi har ju alltid ljud omkring oss. Vindsus, fågelkvitter, regn och havsbrus och porlande vatten, det är ju ljud som har funnits sedan vi började gå omkring här på jorden. De behöver vi nog. Ett konstgjort rum helt utan ljud blir man nog tokig av. Men tv och en massa musik hela tiden. Inte för mig.

  1. Javisst är vi olika. Jag kan tänka mig att det är så att de ljuden som fanns på jorden när vi skapades är naturliga för oss att ha omkring oss. Men det moderna samhällets alla ljud kan vara tröttande för mig.

 22. Älskar att ha det lugnt och tyst runt mig, finns inget bättre än att vara ute i skogen utan massa andra ljud. Måste dock lyssna på något när jag ska sova då jag ligger sömnlös i flera timmar annars ?

  1. Ojdå, det låter inte roligt att ligga sömlös i timmar! Då gör man vad som behövs för att somna!?

 23. Ok då kom inte min kommentar fram trots att jag skrev. Då skriver jag igen då, Jag skrev i alla fall att det är avkopplande att njuta av tysnaden i skogen, men lyssnar man ordentligt är det mycket ljud i naturen också

  1. Tack!? Ja det är intressant att reflektera över! Men blir inte hörluren som ett slags bakgrundsljud??

 24. Tror vi har för mycket ljud runt oss idag. Säkert därför många är så trötta. Finns inget bättre än att gå ut i sommarnatten och tystnaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *