Varför är sanningen sällan rolig?

Varför är sanningen sällan rolig?

Sanningen ska ju vara så bra sägs det, men ibland skulle jag må bättre av att slippa den. För den tycks ytterst sällan handla om något positivt. Det händer liksom inte att man t ex får veta att ”sanningen är den att du är ensam arvtagare till miljoner”. Nej när den ska fram handlar den nästan alltid om något negativt som man påverkas av. Något som gör ont – gärna riktigt svidande ont. Den är också ofta något som tvingar fram stora beslut, eller skapar sådana genom ickebeslut.

Så länge man inte vet att något är dåligt, kan man ju tro att det är bra. Och så länge man tror det finns ju ingen anledning till besvikelse, sorgsenhet, oro eller någon annan av de icke glada känslor som sanningen ofta för med sig.

Ibland kanske man vet innerst inne att saker inte är som man så gärna vill. Men man vill inte veta att man har rätt. För om man intalar sig att man har fel kan man känna sig gladare, positivare och kanske hoppfullare än vad vetskapen om sanningen skulle medge. Känslor som den sovande glädjedödaren ännu inte har hunnit ta ifrån en.

Men sanningen ligger där i skuggan och ruvar. Den bidar sin tid och väntar på att få komma fram. Ibland som en långsamt vaknande insikt. Ibland som ett fullkomligt dråpslag. Oavsett vilken skepnad den dyker upp i ska den vara så bra och så viktig. Man ska vara så tacksam när den kommer fram. Men just nu vill jag bara stoppa huvudet djupt ner i sanden och slippa den.

Obs! Jag vill dock bara förtydliga att jag inte önskar att få leva i lögner. Sanningen är viktig även för mig. Men ibland blir det för mycket när man redan mår dåligt. Så inlägget handlar inte om att jag vill leva med osanningar och lögner.

0

64 svar på ”Varför är sanningen sällan rolig?

 1. Känner igen mig i en del av det du skriver. Många gånger har man vetat att olika typer av relationer inte är bra för en men ändå blundar man för det och tänker att det kanske bara är en inbillning, för man vill ju så gärna att det ska vara bra… Hoppas det löser sig på bästa sätt för dig iaf! <3

 2. Du hører nok gode sannheter også, men de blir mottatt på en bedre måte. De skaper ikke så mye smerte….
  I aøle fall s håper jeg at du gjør det….

  1. Ja visst hör jag bra saker också, men sällan på det sättet att jag t ex upptäcker ”sanningen” att någon jag litade på gjorde ”snällare” saker bakom ryggen på mig än jag trodde, utan tvärtom. Det som är positivt brukar sällan komma fram som att man upptäcker sanningen.

 3. Jag tycker alltid att sanningen är viktigast, oavsett vad. Även om det, beroende på vad det handlar om, gör satans jävla ont tror jag de flesta hellre vill ha sanningen än en lögn.

 4. Tänker direkt på alla raka människor som absolut måste säga ”sanningen” hela tiden och uppfattar sig som ärliga. Det är bara det negativa dom är ärliga med 🙂

  1. Ja det finns dom som tycker att deras åsikter är ”sanningen”, och att det därmed är deras skyldighet att berätta vad dom tycker. Det kan vara riktigt elaka åsikter som framförs i sanningens namn.

 5. Jag förstår verkligen hur du tänker, men personligen tycker jag att sanningen är viktig, iallafall för mig. Jag hör hellre den bittra sanningen än att gå runt och tro på något som inte är sant alls :/

 6. Förstår vad du menar men får nog ändå säga att jag önskar att vi fick fler sanningar och kunde leva livet sant! Risken med att stoppa huvudet i sanden och låtsas att nåt är bättre än det egentligen är blir ju att man kanske håller fast vid något dåligt som man i slutändan skulle må bättre av att släppa ??

 7. Ja sanningen kan göra fruktansvärt ont…och det är en del av livets jobbiga saker. Ibland kan man drömma sig bort och inte riktigt se sanningen i vitögat, och det kan tom vara nödvändigt till och från tror jag. Men den finns där runt knuten som du säger och går inte att fly ifrån helt.
  På många sätt är ju dock sanning och ffa ärlighet mycket positivt också som du säger…

  1. Ja ibland blir det för mycket, och man orkar inte processa hur mycket som helst samtidigt. Jag tror inte att alla ens kan förstå hur det känns när man behöver lite andrum för att samla ork att hantera saker. Sanningar uttalas ibland i väldigt egoistiska syften. Den som berättar gör det inte av omtanke om mottagaren, utan för att själv få sig ett själabad.

 8. Åh, jag håller verkligen med dig. Vill absolut inte leva i lögn, men ibland blir det bara för mycket. Jag värdesätter både ärlighet och hög moral, och tyvärr så krockar det ofta för folk begår generellt en hel del misstag/handlar egoistiskt osv. För dom där sanningarna handlar ju ofta om att någon betett sig felaktigt mot en..

  1. Tack så mycket! Så skönt att du har förstått vad det är jag skriver, och förstår mig i det jag skriver. Ja ibland blir det verkligen för mycket. Det är illa nog när någon gör något dåligt mot en, och sen ska man ovanpå det hantera känslomässigt när personen i egoistiskt syfte genomför sitt personliga själabad. Ibland behöver man ett andrum för att samla orken att hantera saker.

 9. Det är sant, även om man inte vill leva med lögner så kan det vara skönt att få leva i en lögn ett litet tag ibland.. Sanningen kan vara för jobbig och då är det bättre att den kommer fram när man klarar av att hantera den sanningen. Men hur som så måste den komma förr eller senare! Bra inlägg<3

 10. Sanningen är alltid hårdast oavsett vilket. Men den är bättre än att leva lycklig i en skyddad värd av lögner. En sak har jag lärt mig och det är att man alltid kommer starkare ut allt livet bjuder en på.

  1. Ja man kan komma starkare ur saker gång på gång på gång. Men det kan trots detta finnas en gräns för hur mycket man orkar med över tid. Ingen är oförstörbar.

 11. När jag läser ditt inlägg får jag plötsligt en annan syn på ordet sanning. Plötsligt låter det skrämmande men inte nödvändigtvist negativt. Vad det än är du är med om eller har varit med om hoppas jag att du mycket snart mår mycket bättre ❤️?

 12. Du har så rätt i det du skriver! Sanningen är aldrig något bra känns det som. Är alltid nånting jäkligt illa. Vill precis som du inte vara omringad av lögner och lögnare, MEN det är inte kul när sanningen aldrig är nånting bra!

 13. Sanningen kommer ju alltid fram så är det ju faktiskt, för tillslut kommer man till den och då kan det vara jättejobbigt så är det ju

  1. Ja att sanningen sårar är nog ganska vanligt, liksom att åsikter och elakheter som kallas sanning också gör det.

 14. Även om sanningen oftast är hård att höra så är den ofta det bästa, jag blir hellre sårad av sanningen än lycklig av lögnen! 🙂

 15. Sanningen är den bästa, även om de svider!
  Tror att det både uppskattas och såras av många, jag är extremt ärlig av mig och håller inte tillbaka. Ibland har man fått lära sig av det.

 16. Ja det är ju tyvärr så att sanning i den meningen ofta föregås av en lögn, och en lögn använder man ju sällan för något bra. Om man däremot får sanningen från början så känns kanske utfallet annorlunda när man inte blir förd bakom ljuset.

 17. Tycker att de är viktigt att hålla sig till sanningen men absolut inte till den grad man sårar någon. Stör mig så mycket på de som säger något riktigt elakt eller fult och ursäktar sig med att de bara säger sanningen!

  1. Jag stör mig på exakt samma sak! Det är egentligen helt sjukt att vem som helst kan såra någon genom att säga åsikter och elakheter och kalla dessa för ”sanningen”.

 18. Det bästa är om folk inte ljuger för en. Och att man inte ljuger för dig själv. Men alla sanningar måste man inte lägga fram. Men om det är något som är viktigt för mig är det bäst att jag får veta även om det gör ont.

  1. Ja det vore ju det allra bästa om alla vore ärliga och sjyssta så inga insikter eller bekännelser behöver uppstå. Och man måste inte lägga fram allt. Man måste inte såra och skada andra människor om det inte råkar vara något viktigt.

 19. Håller med, man vill inte leva ett liv i lögner, men vissa sanningar önskar man att man aldrig hört eller behöver höra för att man inte vill veta egentligen ?

 20. Håller verkligen med dig. visst ska sanningen vara bra men ibland skulle jag mer än gärna slippa sanningen eller gömma undan den för den skadar bara mera.

  1. Ja vissa sanningar skadar faktiskt. Det kan vara svårt att tro om man inte råkat ut för det, men så är det. Sen är det faktiskt så att när vissa människor vill vara ”ärliga” och berätta saker, så är det ibland i själva verket rena elakheter som dom lika gärna kunde ha behållt för sig själva. För allt är inte sanning bara för att någon har en åsikt eller tycker något som prompt måste berättas. ”Sanningen” kan rentav vara förenad med skadeglädje har jag upptäckt.

 21. Sanningar gör oftast ont och blir det för mycket ja då vill man inte vara med, har varit där jag med men vill heller inte leva i lögner

 22. Klart att sanningar kan svida men jag tror faktiskt att lögner svider värre. Jag skulle inte vilja leva i en lögn, men jag förstår vad du menar ändå.
  Kram

 23. Sanningen är aldrig det lätta eller roliga. Men lögnen gör alltid mer skada än nytta. Sanningen skulle enbart ändå komma fram förr eller senare. Då gör den ännu mer skada efteråt om man döljer den. Än berättar sanningen från början. Sanningen kan göra ont. Tror dock att lögnen gör ännu ondare!

 24. Jag säger alltid sanningen oavsett om den är negativ eller positiv ! För det är det viktigaste att kunna säga sanningen . Och jag själv skulle vilja höra sanningen . Oavsett vad

 25. Känner igen mig vad du skriver, sambon har sagt till mig många gånger om saker och ting att jag ska tänka på detta och detta men har inte gjort det, till slut kom sanningen fram och allt blev kaos och då mådde jag så dåligt så skulle lyssnat på sambon från första början 🙁

  1. Ja tyvärr är det ju alltid så lätt att vara efterklok. Tänk om man hade haft ett facit för livet att läsa ur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *