Känna sig misslyckad

Känna sig misslyckad

Då och då läser jag om människor som känner sig misslyckade. Anledningarna kan variera, men jag har funderat lite på varför känslan växer fram. Jag kan naturligtvis inte veta varför andra känner som dom gör, och det kan finnas väldigt komplexa och svåra orsaker i människors bagage. Men jag tror inte att det alltid är så. Handlar det inte många gånger om att människor jämför sig med andra? För om man inte har någon eller något att jämföra med – hur ska man då kunna ha anledning att tro att man är misslyckad?

Sociala medier kan ha många sidor. Jag tycker det är jättebra när människor får kontakt med varandra och kan utbyta tankar och erfarenheter. Men så finns det en annan aspekt på det hela, nämligen att det som många jämför sig med inte behöver vara – eller alltid är – helt äkta. Många visar upp en genomlyckad tillvaro – vackert poserande, perfekt sminkade, välklädda eller avklädda och fotograferade i härliga miljöer. Det visas upp kliniskt städade och trendigt möblerade hem där inte en enda liten sak ligger framme på bord eller bänkar. Man skulle kunna tro att fotona är tagna i en möbelaffär. Det visas upp vältränade släta kroppar i senaste träningskläderna – lagom svettiga i välutrustade gym. Trädgårdar är välansade och inredda enligt senaste modet från markbeläggning till växter till uteplatsens möbler. Intresset för att vara, se ut, göra, äga, gilla och tycka rätt bubblar på sociala medier. Och många som lever ett vanligt alldagligt liv läser och suger i sig av bilder som tagit timmar att redigera till perfektion.

Men vi lever ju alla i en verklighet, och det är inte bara mynt som har en fram- och en baksida. I verkligheten är inte liv perfekta. Medan en person lider av sina extrakilon har nån annan ångest över de begynnande celluliterna på de långa smala benen. Medan någon känner sig missmodig av att titta på fjolårets klädutbud i garderoben, går nån annan och oroar sig för att rumpan ser för stor ut i senaste märkesjeansen som kostar tusenlappar. När en person vänder blicken från de perfekt stylade heminredningsbilderna på skärmen till sitt eget ostädade hem med gamla möbler, har någon annan ångest över sitt inre tvång att hålla allt omkring sig i superperfekt skick. Medan någon sorgset tittar på bilder av människor som skrattar tillsammans vid vackert dukade matbord, sitter någon annan i ett stort skrattande sällskap och känner sig ensam i rummet. Någon förgås av avundsjuka över att grannen ständigt byter bil, åkgräsklippare och gardiner, medan någon annan grubblar sig gråhårig över hur lånen för att köpa alla prylarna ska kunna betalas.

Jag säger inte att det alltid är så som jag skriver, men det förekommer. Människor jämför sig ofta med varandra, men har inte hela bilden av vad dom ser. Helheten och nyanserna saknas. I själva verket kanske personen med några extrakilon är betydligt lyckligare, än den som slaviskt missunnar sig att äta gott för att kunna vara smal som en sticka. Eller det kanske är så ibland att den som har lite skit i hörnen mår bättre än den som städar sig till ett rent helvete. Den som inte har överkonsumerat prylar kanske känner sig bättre till mods än den som har skulder upp över öronen för att ha alla “rätta” prylar.

VEM VET EGENTLIGEN?

Om jag får skämta till det lite så säger jag såhär: Rent krasst skulle även jag kunna visa upp ett fantastiskt skyltfönster av mitt liv på sociala medier – om jag hade lust och ork. Men lust har jag aldrig haft, och orken försvann när jag blev sjuk. Men det skulle egentligen inte behöva vara så svårt. Allt jag behöver göra för att se overkligt perfekt ut är att lägga ett jättebra makeup-filter på en selfie. Sen kan jag städa i ett hörn av huset där det står en hyfsad möbel och fota just där. Jag kan rensa en av rabatterna – eller varför inte bara ett hörn och ta en serie bilder. Sen kan jag tvätta lite på fronten av bilen och ställa den på tomten där solnedgången brukar synas, och ta en bild när solen glänser i den lilla ytan av rengjord lack. När jag åker och hälsar på syster kan jag passa på att låta mig fotas i hennes kläder för att få flera nya bilder att visa upp mig i, och så lägger jag ut dessa då och då och säger ett par ord om dagens outfit. Jag kan också släpa mig iväg en gång till ett gym och se till att få massor av bilder tagna som jag kan lägga ut med jämna mellanrum och verka jätteflitig med att sköta min kropp.

Men för att återgå till allvaret: Ibland undrar jag om inte möjligheterna att jämföra sig med andra i sociala medier förstärker redan låga självkänslor? Eller rentav framkallar sådana?

Jämför du dig med andra? Förstår du att du duger som du är?

70 thoughts on “Känna sig misslyckad

 1. Så sant, har skrivit om det själv flera gånger. Selfies med filter, osv. För vems skull gör man det? Träffas man på riktigt sen ser man ju den falska fasaden. Sen är det väl roligare att titta på vackra bilder osv. Inspireras av fin heminredning mm, men vi måste ändå vara medvetna om att allt är en fasad.

  1. Tackar! Ja för vems skull anstränger man sig så…Det är frågan. Många gånger handlar det nog om att inspirera kan jag tänka mig.

 2. Oftast kör jag mitt eget race och delar med mig av allt. Bra som dåligt! Visst kan man jämföra sig med andra ibland med men jag försöker verkligen att inte göra det. 🙂

  1. Tackar så mycket, men tråkigt att du tycker så om dig själv! För så är det ju inte! Du är bra som du är!! Kom ihåg det!! 😀

 3. Jag är helt övertygad om att den perfekta instagram ytan är inte hälsom i längden.
  Man sitter och blir avundsjuk på fredags myset dom har som ser rent magiskt ut medans här hemma skriker barnen..jag är sur för jag måste ta disken igen osv osv.
  När det i själva verket kan samma kaos bakom den perfekta bilden som gör mig sotis 💕/Jenny

  1. Jag märker att vi tänker på samma sätt! Jag undrar ibland hur mycket ansträngning – och kanske rentav osämja – det har gått åt att få till det där perfekta mysiga fotot, där alla strålar av glädje och belåtenhet. För trots allt har jag inte sett så många barn som älskar att sitta stilla och posera vackert medan maten kallnar eller glassen smälter… 😉 <3

 4. Jag uppger ingen falsk fasad. Utan jag skriver och berättar från mig. Och jag tar selfies men utan filter. Men jag tar inte många selfies. Tycker man kan fixa någon snygg bild på någon sjö eller en tårta. Men inget filter på alls. Jag är helt neutral. Jag har en vän på fb tror hon ljuger och hittar på. Vi brevväxlar. Och hon säger jämnt att hon ska nu skriva så kan det dröja ett helt år innan jag får brev av henne. För hon har så mycket att göra. Och jag brukar från efter ca 3 månader när kommer mitt brev för jag väntar. Då säger hon snart.

  1. Så bra att du är äkta och skriver och fotar utifrån vem du är och din verklighet! På FB skrivs det nog en hel del som är finfriserat har jag märkt. Jag vet folk som inte gör annat än klagar på varandra i familjen, och folk som pratar rysligt mycket skit om folk dom känner. Men på FB älskar dom varandra till månen och tillbaka och är “bästaste” allt på jorden! 😉

 5. Nä, jag har kommit förbi det där att jämföra mig med andra. Jag vet att jag är bra som jag är. Jag vet att jag är omtyckt av vissa och inte av vissa för så är livet. Jag lägger fokus på min familj, mina vänner och det jag tycker om. När jag accepterade det så släppte också stenen över bröstet.Kram 🌸

  1. Så härligt att du har kommit förbi det här att jämföra sig med andra, och sluppit stenen över bröstet! Nu har du ju en jättesund inställning! Kram <3

 6. Personligen känner jag de många gånger för att saker går fullständigt åt skogen så ofta för mig. E i sommras blev jag dumpad av min livs kärlek och sambo…
  ”Nä jag vill nog bara ha killar ändå”. Då tappade han känslorna i januari….. så känner mig extremt misslyckad pga det….

  1. Jag tror nog att det kan vara svårt att inte känna sig misslyckad om man blir dumpad av sitt livs kärlek. Det är ju en förlust som är bland dom större man kan tvingas uthärda i livet. Men man är inte misslyckad för att man blir bortvald – även om det är känns så. Jag tror att det är mycket som går åt skogen för många med jämna mellanrum. Frågan är nog snarare vad det är som går åt skogen. Någon kanske t ex känner att livet gått åt skogen fast partnern är kvar, men kall som en fisk och sur som en citron.

 7. Du tar upp bra saker =)
  Läser Maddes kommentar och vill inte helt hålla med om att allt är en fasad. Mycket är det för många visar upp fejkade bilder helt klart, berättar om vardagen som om den vore perfekt men vems liv är helt perfekt egentligen! Men, många är ändå ärliga i det dom visar, och ser hemmet fint ut ja då är det säkert det också!

  Men, ja klart att vi jämför oss med andra som du skriver Lillan. Jag gör det ofta – jag brukar säga att jag inte vill träffa på mina gamla klasskamrater och inte vill gå på återträffar och sånt för att de har kommit så mkt längre än mig, de har barn, gifta, hus och bra jobb medan jag bor i lägenhet, inga barn, inget jobb och är skild sedan många år tillbaka … jag känner mig misslyckad. Även om jag vet att jag gått igenom mycket ändå!

  1. Tackar så mycket! 😀 Nej jag tror inte heller att precis allt är en fasad, utan självklart finns det mycket som är äkta också. Det är bara så sorgligt när människor precis som du ser sitt liv som mindre lyckat än andras. Sakerna du räknar upp har ingen lyckogaranti. Det är så tabubelagt att säga, men alla trivs inte med familjeliv. Alla vill inte ha barn. Alla pågående äktenskap är inte lyckliga. Jobb som kan verka bra och fina kan i själva verket vara själadödande tråkiga eller ohälsosamt stressiga. Att vara skild är bättre än att vara gift om äktenskapet inte är bra. Hus kan vara en pina för den som avskyr renovering och trädgårdsarbete. Någon tycker att hunden är jobbig och skitar ner, men står ut med den för att nån annan i familjen vill ha den.
   Om du går på en klassåterträff är jag ganska säker på att det kommer finnas personer där som i hemlighet avundas dig för att du slipper sånt som dom “sitter fast” i men gärna hade sluppit.

 8. Så sant men tror att även genom de mest fixade fotona eller personerna finns en insida. Vi människor jämför oss alldeles för ofta med andra säkert för att vår egen självkänsla är så låg att vi inte vill sticka ut för mycket.

  1. Tackar! Jag är säker på att det finns en insida i precis alla – med eller utan fixade foton 😀 Men jag tror som du att människor jämför sig för mycket med andra, och att det inte alltid är bra för självkänslan.

 9. Det är viktiga och bra saker du tar upp. Det är fruktansvärt tragiskt att det finns så många människor där ute som mår så dåligt eftersom “gräset ser alltid grönare ut på andra sidan.” I mina yngre dagar jämförde jag mig själv med andra eller snarare kände krav på mig att göra och uppnå precis allt som alla andra hade gjort. Men efter ett tag insåg jag att jag inte ens vill vara som alla andra eller ha det som andra har. Jag är ju jag, individuell, unik, gör saker på mitt eget sätt. Jag hittade egen väg, gjorde sådant som gjorde mig glad. Nu slår det mig: jag kanske ska skriva ett inlägg (med hänvisning till ditt) om hur jag ser på saker, hur jag har gjort och om det haft konsekvenser och vilka. Den här kommentaren börjar nämligen bli för lång. Hm … 🙂

  1. Tackar så mycket!:D Jag tycker jättemycket om långa kommentarer! 😀 Det är fantastiskt bra insikter du kom fram till, och din inläggsidé låter toppen tycker jag! 😀

  1. Tackar så mycket! Så tråkigt att du känner så ibland! Hoppas att du inte faller tillbaka i känslan, för du ÄR bra som du är! 😀

 10. INGENS liv är perfekt, men många får det att se så ut i sociala medier, jag är dock inte en av dem 🙂 Jag visar alltid båda sidorna av myntet, inget att skämmas för 😀

 11. Bra och viktigt inlägg! Jag märker det här själv, jag som håller på med fotografi. Det är många som ber om att få bilderna speciellt redigerade, man vill inte se blek ut, inte tjock, inga finnar och helst inga rynkor heller. Här märker man verkligen hur detta påverkar oss. 🙂 // Petra Elisabeth

  1. Tackar så mycket! 😀 Ja jag kan tänka mig att du verkligen får uppleva till fullo hur viktigt det är för så många att inte vilja visa hur verkligheten ser ut.

 12. Så bra att du spekulerar kring det här, jag försöker inte bry mig om sociala media och vad man lägger ut för material, jag försöker mest fokusera på mitt liv därför är jag än Så dålig på spekulera i det här ämnet😊

 13. Riktigt bra inlägg som är så viktigt!
  jag jämför mig inte med andra men har gjort de i yngre dar men att jag duger som jag är har jag fruktansvärt svårt att acceptera

 14. Så himla bra skrivet. Jag har tänkt på detta med sociala medier många gånger. Många delar bara fina och positiva saker men ingen människa är perfekt.

 15. Jag kände nog så mycket för, men jag känner att jag landat i mitt bloggskrivande, jag känner at tjag skriver det jag vill och känner ingen press att få kommentarer och sådär.

  Man vill ju gärna dela i bloggforum och så, för såklart är det superkul att få kommentarer och få statistik. Men förr kunde jag fokusera för mycket på det så det tog överhanden med bloggandet.
  Blogga ska ju vara skoj inte press.

  Instagram använder jag sällan, blir inte av.

 16. Nääää jag jämför mig inte med andra, men jag älskar att titta på fina bilder.
  Älskar ditt sätt att skriva vad du också kunde göra för att få det fint, fasiken vad klockrent ha ha.
  Jag är toknöjd med mitt liv, och det bästa är ju att det är MITT <3

 17. Vilka spännande tankar du för fram, i ett väldigt välformulerat inlägg. Jag tror alla jämför sig då och då. Jag vet dock inte varför människor känner sig misslyckade, om det handlar om att man inte uppnått sina drömmar eller det man trodde? Själv får jag misslyckade känslor när jag tänker på tiden och allt jag ännu inte gjort. Då känner jag ett starkt misslyckande, trots att jag gjort massor är det ändå det jag inte gjort som tar över.

  1. Tackar så jättemycket!😃 Ja det är kanske lättare ibland att se allt man inte har gjort, och glömma vad och hur mycket man faktiskt redan har åstadkommit! Man kanske ska tänka på det lite oftare.

 18. Man ska inte inbilla sig att de som visar upp den lyckligaste fasaden är lyckligast. Det kan vara tvärtom. Angående bloggar tycker jag om sådana som har substans. De som bara visar upp en glättig yta tycker jag blir tråkiga.

 19. Sociala medier är en sån liten del av verkligheten, den perfekta biten, ofta tillrättalagd och planerad i detalj. Finns så mycket mer än det, men tyvärr jämför vi ju oss med varandra allt för ofta och då är det resultatet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: