Bli av med gottesuget

Bli av med gottesuget

Finns det nåt underbarare än smaken av den första ostbågen när man öppnar påsen? Eller den ljuva känslan när den första chokladbiten smälter på tungan? Eller varför inte den upphöjda njutningen när fyllningen i bullen pyser mellan tänderna? Listan på gotterelaterade njutningar skulle kunna göras hur lång som helst.  Frågan är om den ens har ett slut… För min del önskar jag att den hade det, och helst redan innan den börjar. För hur nyttig jag än försöker vara, så dyker suget ändå upp – och oftast vid de mest olämpliga tillfällen.

Tänk om jag åtminstone kunde bli gottesugen till frukost. Då kunde jag dra i mig ett par bullar eller en halvliter glass till efterrätt när jag ätit upp det som är nyttigt. Fördelen vore att då har jag hela dagen på mig att bränna upp det gottiga. Men nej, jag har svårt nog att tvinga i mig dagens startbränsle, så nåt extra finns det inte ork eller lust för.

Till lunch äter jag mig vanligen nästan äckelmätt på husmanskost, och paltkoman inbjuder inte till snaskande. Så kommer eftermiddagen, och då har jag alltid blivit seg en stund. Men på senare år har jag varit så himla duktig (klapp på axeln till mig) och ätit frukt. Men visst – om någon har ställt fram fika eller rentav tårta, är inte jag den som hmm…någonsin…sagt nej?

Till kvällen har jag oftast ätit någon lättare måltid och varit fullt nöjd med det. Som nyäten och belåten har jag lika optimistiskt som alltid tänkt att IDAG kommer jag klara mig!! Jag kommer INTE att äta nåt onyttigt!

Men så kommer den där sista lilla korta stunden på kvällen. Den där stunden då det ska varvas ner inför sömnen efter en lång dag. Då jag som Kronblom lägger mig raklång i soffan och bara njuter av känslan att ligga där till absolut ingen nytta. Och DÅ kommer gottesuget!! Plötsligt blir jag som besatt av tanken på glass med mycket sylt, såser och klet eller krispiga snacks, och kampen mot min usla karaktär blir hård. Ibland förlorar jag, och river runt som en mullvad i skåpen för att hitta nåt gott. När jag lyckas är jag alltid lika euforiskt nöjd i stunden, och sen när jag lagt mig med den stinna magen i vädret går det alltid lika bra att undra varför jag gjorde sådär…

Men nu har jag börjat bekämpa suget med en ny taktik, och jag hoppas att den hjälper (det gjorde den inte igårkväll, men jag skyller på att det var fredag?). Jag gör smoothies i mängder av goda frukter och bär, och det är sååå jättegott. Det går åt rätt stora mängder för att stilla suget, och min lilla mixer går varm. Men det är det värt. Bara jag blir av med gottesuget!!

0

62 svar på ”Bli av med gottesuget

 1. Sötsaker är absolut min största last, jag avgudar choklad haha. Ibland är det så svårt att hålla sig ifrån det så detta tips är helt klockrent. Ska också testa göra smoothie om suget kommer 🙂

  1. Javisst är det supermumsigt!! 😀 Med lite fantasi kan man hitta på hur många goda blandningar som helst! 😀

 2. Sötsuget inträffar för mig redan eftermiddagstid. Men å andra sidan är det inte lika starkt på kvällen. Smoothies kan rädda en så kämpa på, håller tummarna att det hjälper! ✊?✊?

  1. Tackar!? Ja visst är det otroligt att man kan vara lika optimistisk varje morgon, och sen blir det inte som man tänkt sig iallafall…??

 3. Jag äter choklad varje kväll ? det är för att belöna mig själv.

  Jag ska börja lyssna mer på min kropp. Första steg var att säga nej till dopet för min syster son. Dels så håll dopet i Göteborg och jag bor i Norrköping. Dom tycker säkert att jag är helt dum i huvudet som skiter i att komma. Sen har jag och min syster inte så bra kontakt längre

  1. Ja det är ju egentligen ingen dum grej att belöna sig själv – för det kan man vara värd – men frågan är om man gör det på ett bra sätt??
   Det är bra att du har börjat lyssna på din kropp, för den berättar viktiga saker som man inte ska strunta i. Ibland måste man säga nej till saker oavsett vad andra tycker, för man ska inte pressa sig att göra mera än man orkar.

  1. Ja det är helt otroligt att suget kan vara så starkt! Det krävs riktiga kraftansträngningar för att klara att stå emot!

 4. Jag åker alltid dit när jag kommer hem från jobbet… Du vet när man är trött och låg, då kommer mitt sug.. USch.. Det är så jobbigt!!

  1. Jag vet precis hur det är!! Egentligen är det kanske inte så konstigt, för åtminstone jag är trött efter många timmars jobb i pressat tempo. Att handla direkt efter jobbet är inte bra för mig…?

 5. Ja, sötsaker är så otroligt gott och svårt att hålla sig ifrån, smoothies är toppen att göra, enkelt, nyttigt (för det mesta) och gott!

 6. ? vilken perfekt beskrivning…det kunde varit jag.
  Klarar dagarna galant men efter kl 19 är det som något händer i hjärna ? ytterst märkligt är det..
  Tack för ett högst roande inlägg

  1. Tackar så jättemycket!? Jag blir alltid lika glad om jag kan roa någon!? Men helt klart händer det nåt i hjärnan på kvällen…?

 7. Åh det kunde varit jag som skrev det här inlägget… Jag är största sockerråttan som finns.

  Äter hela tiden något sött/gott och får nästan panik när vi inte har något gott hemma.

  kram kram

  1. Haha så det finns flera sockerråttor!? Ja det är ingen rolig känsla att riva runt i skåpen utan att hitta nåt gott!!?

 8. Jag håller med dig.. gjorde en vikt resa förra året på nästan 25 kg under 2 månader. Sen pausade jag och nu glidit ut från det. Sötsuget kommer alltid så försöker ha 1 nyttigt mål om dagen och sen sprider det ut sig på kvällen..

  1. Oj det var en viktresa som heter duga!? Hoppas att din taktik med ett nyttigt mål om dagen hjälper! Jag lyckas bli sugen hur nyttigt jag än äter??

 9. heja, heja! gillar din installning! 🙂 sjalv har jag bestamt mig for att vara helt odiciplinerad ett tag framover, har hallit det jattebra an sa lange! 😉

 10. Hoppas att det hjälper, =D. För mig gäller det att sluta helt och hållet då lyckas jag faktiskt bli av med det, men det är 2-3 veckor då som är hemska. Där är jag nu =D

 11. Min största last är chips… Det finns inget som är bättre än chips och vitlöksdipp Kan äta mängder av det som en bottenlös tunna ?
  Men godis och annat som är sött har aldrig lockat mig, men bra inlägg ❤️
  KRAM

  1. Tackar så mycket!?❤️ Ja chips är ju också supergott!! Äter man ett så måste man äta tills skålen är tom!! Bottenlös tunna stämmer in på mig också!?

  1. Jag testade LCHF ett tag för några år sen i hopp om bättring, men det funkade tyvärr inte så bra för mig som jag hade hoppats på??

 12. Smoothies är ju väldigt gott.. kanske en till frukost också? Vet hur det är när suget sätter in men det beror oftast på att man ”utesluter” eller är ”beroende” av sötsaker. I min värld utesluter jag och då blir det en typ ”hetsattack” istället. Suck.

  1. Ja när jag tänker efter så är det nog lite så för mig också? Ju mera jag ”förbjuder” mig att äta något, desto mera tänker jag på hur mycket jag vill äta det och i värsta fall vräker jag i mig när jag stått emot ett tag…? Smoothie till frukost också kanske vore en idé att prova faktiskt!?

 13. Sötsaker är farliga för att de kan vara så lockande ? Jag vet precis hur svårt det kan vara… choklad kan jag vara riktigt svag för, därför köper jag aldrig hem någon choklad ^^; Smoothies är ju en jättebra plan för att få i sig någonting som kan lindra söthetslängtan 🙂 Smoothies är ju även underbart goda ?

  1. Jag brukar tänka att jag inte ska köpa hem nåt snaskigt, men om jag lyckas stå emot är det nån annan som gör det istället…?? Men smoothies dämpar sötsuget och är sååå himla gott!?

 14. Kör du på smoothies än? Nyfiken om de hjälp någonting Hihi. Vet du hur sugen jag blev på ostbågar nu eller Hahah så de måste jag köpa imorgon ?❤

  1. Åh nej, har jag inlett dig i frestelse!?❤️ Ja jag har bunkrat upp med jordgubbspåsar i frysen!? Gottesuget spårade ur i juletid, så nu måste jag få lite kontroll på det igen!? Smoothies hjälper för jag blir lite mätt också med banan i?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *