En färgglad utflykt

En färgglad utflykt

Det är något speciellt med gamla hus. Det känns som att dom har en egen själ, och när jag flanerar omkring i gamla kvarter kan jag nästan känna historiens vingslag. Fasaderna kan vara sneda och taken låga. Kärleken till hantverket lyser stolt i snickarglädje, vinklar och vrår. Små som stora sött eller vackert pyntade fönster bjuder på glimtar av husens mysiga inre, och min nyfikenhet på vad som döljs innanför de pittoreska ytterväggarna växer sig stark.

Gamla hus väcker min fantasi till liv. Tänk att få resa tillbaka i tiden och sitta som en liten fluga på blommiga tapeter medan sedan länge svunna liv fortgick. I min fantasi kan jag se glimtar ur forna tiders liv. Jag ser gamla gummor med krökta ryggar bära vattenspannar till köket från handpumpen på gården. Jag ser handarbetande kvinnor i långa kjolar och män som hukar sig i låga dörröppningar, medan barn i slitna kläder och skor leker på kullerstensgator och gårdar. Jag kan höra hästars klapprande hovslag eka mellan husen i trånga gränder, och höns som kacklar medan tuppen gal. I fantasin arbetar hantverkarna med allt från smide till gamla skor, och doften av nybakat bröd sprider sig ur något öppet köksfönster.

Igår var jag på en utflykt till Kalmar och lät mig hänföras av den gamla stadsdelens underbara kvarter. Om du råkar befinna dig i dessa trakter så missa inte att besöka denna fina plats och ta en promenad bland husen 🙂

 

0

76 svar på ”En färgglad utflykt

 1. Åh jag älskar verkligen gamla hus, det känns så mysigt på något sätt. Hade gärna haft ett lite äldre hus sen när jag ska flytta till hus 🙂

 2. Blev det några amerikanska pannkakor?:)

  Jag gillar också gamla hus i färgglada färger. Har sommarställe nära Gränna och tycker att det är så mysigt att vandra omkring där och titta på alla gamla hus

  1. Åh så härligt att ha ett sommarställe nära Gränna!? Där är det ju jättemysigt!

   Nej jag har tyvärr tvingats vänta med att göra amerikanska pannkakor, för jag har inte lyckats komma ihåg att köpa mjöl till husbilsskafferiet?? Men det kommer att bli såna hemma!?

 3. Jag älskar gamla hus (och allt vad gamla saker heter också för den delen), går också och föreställer mig hur det måste ha sett ut förr. ♥

 4. Gamla hus, det är så himla underbart.. Hus i övrigt kan vara rent fascinerande, tycker om att kika på hus och få gå runt! 🙂 Väldigt vackert!

  1. Ja hus överhuvudtaget är ofta väldigt intressanta!? Det skulle vara roligt att titta inomhus också!

 5. Älskar gamla hus. Tycker dom ser så mysiga ut. Bästa av allt är när det är ett fint område med fina trädgårdar och gamla hus!

 6. Men alltså wow vad härligt! Älskar också gamla hus och brukar ha fantasier att resa tillbaka!? hoppas du hade det kul i Kalmar!!

  1. Tack ja det var jättetrevligt!? Så kul att jag inte är ensam om att drömma om att resa i tiden?

 7. Jag gillar när det finns saker som bryter av eller sticker ut och som överraskar mig. Som exempelvis att emellan två gamla hus så finns det en öde tomt där ett nytt hus i en fräck stil finns insprängt med respekt. Troligtvis ser du det inte när du går längs gatan, troligen ser du det först när du är precis framför det.
  Så gillar jag 🙂

 8. Det är något speciellt med gamla hus, det är så mycket historia och man kan verkligen se och känna hur det var att leva i dessa hus:)

  1. Nej rivningslustan var stor under en lång period över hela landet. Tur att det blev några kvar!?

 9. Ja det är fantastiskt med äldre hus, det finns så mycket historia i och runt omkring, jag önskar att jag ibland också kunde vara en fluga på väggen för att kunna se in i den tidseran, jag önskade det när jag besökte Skokloster Slott i förra veckan 🙂

  1. Ja visst skulle det vara spännande att vara en liten fluga på tapeten? Jag kände likadant när jag besökte Skokloster Slott?

 10. Tyckte jag kände igen mig. Jag är uppvuxen i Nybro staden bredvid och bodde i Kalmar i två år. En av mina kompisar hade sin första lägenhet i ett av husen på dina bilder.

 11. Jag älskar färg glada hus, man blir automatiskt på bättre humör. Nu började jag tänka på en ö i Västindien som jag inte kommer ihåg där det finns massor med gamla hus som är målade i otroligt många olika färger.

  1. Ja det har du rätt i? Jag blir också på gott humör när jag ser vackra hus i glada färger? Jag har också sett färgglada hus utomlands och det förhöjer upplevelsen lite extra!?

 12. Åhhh, ser ju galet mysigt ut. Håller med dig: fantasin sätter fart. Jag tror typ att Pippi Långstrump ska komma hjulandes på kullerstenarna, tätt följd av Anderssonskans Kalle … Har inte sett den här delen av Kalmar – jättefint!

  1. Javisst gör det!!? När du säger det kan jag se Pippi hjula omkring så att flätorna viftar!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *