Ett semestertips på Öland

Ett semestertips på Öland

Idag tänkte jag dela med mig av ett semestertips, nämligen att besöka Eketorps Borg på södra Öland. Jag har velat se den borgen i åratal, och förra sommaren blev det en tur. Jag älskar att besöka historiska platser, och den här borgen är landets enda helt undersökta och återuppbyggda fornborg med hus från både järnåldern och medeltiden. Man har återskapat både muren och husen direkt ovanpå fornlämningarna. Den är ett levande museum, där man kan besöka hus och verkstäder, och delta i olika forntida aktiviteter och lekar. Där finns människor som utför olika sysslor, och man får vara med och prova på hur man levde förr.

Här står jag och ser munter ut i en dörröppning till ett av husen. Det är så intressant att se hur man levde förr. Man inser snabbt hur otroligt bekvämt livet är i modern tid.

Borgen byggdes i tre faser. Eketorp 1 uppfördes på 300-talet av ett 20-tal hushåll som gick samman . Brunnen har funnits ända sedan den tiden och ger fortfarande vatten.

Det finns fähus att gå in i, så man får se hur djuren levde med människan i forna tider. Dessutom finns det får som betar i borgen. Ett var väldigt sällskapligt och ville bli klappat av besökarna, och jag blev avis för att jag inte stod i främsta ledet vid staketet;)

Vid utgrävningarna 1964-73 hittades ca 26000 föremål, så det finns en hel del att titta på i museet. Det är fantastiskt vilken hantverksskicklighet man får beskåda.

Silverringen nedan är fotad i butiken, och en sån köpte jag åt mig själv. Den är en avgjutning av originalet, och det finns även andra fina vikingasmycken att köpa om man vill.

Om man inte lyckas pricka in tiden för en guidad visning, så finns det massor av intressanta och lärorika informationsskyltar att läsa.

Ja här finns mycket att se och göra för både stora och små. Jag gick som vanligt in för att fota så folkfritt som möjligt, så det var inte alls så ödelagt i borgen som bilderna kan ge intryck av.

Om du vill söka information inför ett besök i sommar så finns en länk här:

https://www.eketorpsborg.se/

Jag önskar dig en härlig sommar!

0

28 svar på ”Ett semestertips på Öland

 1. Den tror jag att vi missade då vi var på Öland för ett par år sen. Tycker allt sådant är så intressant. Besöker gärna gamla byggnader då vi är ute och rör på oss.

  1. Ja det finns som du säger en del fina fästningar, och de jag såg i skolåldern har jag tyvärr glömt mycket av. Men då blir det ju roligt att se dom igen.

 2. Åh vilket häftigt tips.
  Vi har aldrig varit på Öland då jag enbart sett programmet Böda Sand som har avskräckt mig lite, men sånna här saker får mig helt klart att kunna tänka mig åka dit.
  Mina tjejer gillar dessutom att gå runt på museum och även veta mer om vår historia så då får man ju två saker på samma gång. Utflykt och sevärdhet!

  Kanske inte blir Öland i år med husvagnen, men ska helt klart lägga detta på minnet!

  1. Tack så mycket! Jag får erkänna att om Böda Sand hade varit det enda som står till buds på Öland skulle jag inte ha åkt dit. Jag har gått in där och tittat en gång och det räckte. Det var inte min grej. Men historiska sevärdheter tycker jag väldigt mycket om, så såna brukar vi besöka. Dina tjejer skulle säkert tycka om att se den här borgen, och det finns annat att se också:)

 3. Tack för ett intressant inlägg. Jag har varit på Öland. Men tyvärr inte besökt det ställer.
  Jag gillar med historiska platser. Få veta hur dem levde förr. Jag har varit på en hel del såna platser. Det har varit lärorikt.
  Fin ring.
  Bra info att det är för små & stora människor. Å la en länk till det.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️

  1. Åh tack själv!:) Så roligt att du gillar att se historiska platser. Ja man får lära sig mycket intressant på såna platser om hur man levde förr 🙂

   Ta hand om dig och var rädd om dig! <3

 4. Öland var mitt sommarplace när jag var 0 – 21. Uppvuxen där på somrarna. så Öland kan jag nog eller borde i alla fall. Sedan jag flyttade till Stockholm blev Gotland mitt Öland.
  Eketorp åkte vi till med skolan många gånger på skolresor minns jag och att vi sprang på murar och vår hemska lärare var jätte arg.

  Jag ser en hel del bilder i inlägget så om några saknas är svårt för mig att säga.
  Må så gott

  1. Så underbart att du har tillbringat så många somrar på Öland! Kan tänka mig att eran lärare var kokilsken när ni sprang på murarna????
   Det är möjligt att du besökte mig när bilderna äntligen var återställda.

   Må så gott!

  1. Ja det är fint och även rofyllt där om man undviker de stora turistansamlingarna????Skulle aldrig stå ut t ex i folkgyttret på Böda Sand????

 5. Jag kan tänka mig att vi lever väldigt bekvämt här i Sverige, jag tycker ju att husen var väldigt söta. Även om de är väldigt gamla och inte alls lika modern som nu. Helt fantastiskt är det ju att detta ställe ligger i sverige, för det ser ut som det är från en annan plats och tid.

  1. Ja jag tycker också att såna små omoderna hus är väldigt söta. Ja det är fantastiskt för oftast är det ruiner av fornlämningar man kan se.

 6. Vilket härligt ställe. Det missade vi när vi var där. Jag älskar såna platser där man känner historien i väggarna. Så fina bilder och ett bra resetips.

  Önskar dig en härlig midsommar och kramen.

  1. Tack så jättemycket! Så roligt att du tycker det 🙂 Ja det är härligt att besöka historiska platser, och tänka sig in i hur det var där förr.

   Jag önskar dig också en härlig midsommar! Kram!

 7. Så härligt med semestertips. Har själv aldrig varit på öland faktiskt. Däremot så skulle jag inte ha något emot att åka dit någon gång. Dessa inlägg älskar jag då man får så bra tips på var man kan åka och vad man kan göra där.

  1. Åh tack så jättemycket! Så roligt att du tycker det 🙂 Jag tycker om att dela med mig tips om jag har sett eller upplevt något som jag tycker är speciellt 🙂

 8. Ser så trevligt och mysigt ut! Älskar att upptäcka och lära sig mer om vår historia. Själv har jag besökt Borgholmsslott, dock aldrig i självaste slottet. Det kanske är ett måste någon gång, för där är det riktigt fint också! ????
  Mest intressant var nog att kossorna strövade omkring helt fritt där ????

  1. Ja det är så himla intressant att lära sig om våran historia. Jag har också varit där och även inne i slottet. Det är mysigt att korna strövar fritt där 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *