Vilket är bäst – att hoppas eller inte hoppas?

Vilket är bäst – att hoppas eller inte hoppas?

Jag har ganska ofta hört människor säga att dom inte vill hoppas på något, för man vill inte bli besviken. Man vågar inte tro att det ska gå bra, eller att det blir som man vill. En del tar ut sin besvikelse i förskott, och grottar ner sig så djupt i den att dom knappt kan glädjas när det visar sig gå bra. I värsta fall blir negativiteten en självuppfyllande profetia, och den som inte fick sin önskan infriad kan åtminstone glädjas åt att få rätt.

Själv brukar jag hoppas när det är någonting jag vill. Jag går ofta ännu längre än så – jag förutsätter att det ska gå bra och tar ut glädje i förskott. Jag lever mig in i det positiva som jag förväntar mig ska hända med så mycket känsla att jag blir både förväntansfull och glad.  Vid vissa enstaka tillfällen kan jag hålla mig mera neutral med förhoppningarna, nämligen om det gäller något som verkligen är osannolikt att det ska inträffa. Jag har t ex inte satt mig ner och planerat vad en blivande Lottovinst ska användas till 😉

Jag tycker överlag att det är bättre att hoppas och ta ut glädjen i förskott. För om hoppet infrias får man ju glädja sig två gånger. Först när man visualiserar hur bra det ska gå, och därefter när det man hoppades på gick vägen. Trots allt är ju det sämsta som kan hända att man glädjer sig en stund i ”onödan”. Om man inte hoppas, och saker inte går som man vill får man ju inte glädja sig alls 😉

Hur gör du? Hoppas du eller gör du det inte?

0

82 svar på ”Vilket är bäst – att hoppas eller inte hoppas?

 1. Haha känner lite så med att det gör ju inget om man gläds två gånger. jag försöker alltid var positiv och nästan se det jag vill ska hända, hända och blir det ett negativ besked så tar jag det därifrån. 🙂 <3

  1. Så härligt!? Det är ju precis som du säger – blir det inte som man hoppades så får man ta det därifrån!?❤️

 2. Jag hoppas alltid och tar ut glädjen i förskott. Sen när de inte går som jag har hoppas kan jag känna mig jätte besviken. Tycker att de är bättre och hoppas och gå någon glädje än inte alls 🙂

 3. Det där fantastiska knepet att visualisera, tänka sig dit och få uppleva ett underbart ögonblick redan i förväg. så himla bra!

  Jag har tidigare varit en pessimist. Joo det är helt sant.
  Jag förutsatte att om jag ställer in mig på att allt går åt helvete så är slipper jag ju bli besviken och går något bra så blir det en positiv överraskning.

  Jag påminde rätt mycket om Ior i Nalle Puh faktiskt nu när jag tänker efter..
  Så dumt av mig och så mycket slösad energi där. Men ny tid nu och ny attityd så vi kör härifrån och framåt, eller hur?

  1. Det är underbart att läsa att du har ändrat inställning och attityd från att vara Ior till att vara positiv!? Visst är det härligt att man faktiskt kan ändra sig – om man vill! Ja det är framåt som gäller!?

 4. Jag har faktiskt alltid tänkt att det värsta kan hända i alla lägen. Men jag började tänka som du i början av året och det är riktigt härligt❤

  1. Så härligt att du har lyckats vända ditt sätt att tänka till det positiva! Jag förstår att det känns skillnad!❤️

 5. Bra fråga. Jag vet inte, gör nog en blandning! När jag pluggade så vågade jag inte hoppas, men jag grävde heller inte ner mig i att det gick dåligt. Så jag hoppades inget ”högt” (man hoppas väl alltid inombords). Och sen blev det en glädje och lättnad att det gick bra! Tror jag är mer så, men som sagt, bra fråga?Ska tänka på det mer

  1. Jag tror att många såsom du nog egentligen hoppas inombords, men så är det nog ganska vanligt att hoppet hålls tillbaka i varierande grad. Men tolkar jag dig rätt att du verkar vara mera åt det hoppfulla hållet??

 6. Fantastisk innlegg. Jeg tar som en selvfølge at jeg skal nå målet mitt. Tenker aldri at det ikke går.

  Jeg er glad for at jeg er såpass optimistisk.

 7. Jag är typical den där personen som tar ut glädje i förväg, det är ju roligare. och oftast blir det mer så då också. Bättre o va glad i onödan än ledsen i onödan. Jag jobbar mycket med moodboards och visulisera mina drömmar. och ja det blir oftast så efter en tid.

  1. Vilken härlig läsning!? Det är helt klart bättre som jag ser det att vara glad i onödan om så skulle visa sig vara fallet!?

 8. Jag har blivit bättre på att hoppas, men tidigare var jag den som aldrig ville ha några högre förväntningar, vilket grundade sig i att jag väldigt ofta blev besviken eller sårad. Då började jag istället sätta upp en vägg. Jag känner mig desto gladare nu för tiden och kan känna glädje i att hoppas. 🙂

 9. Jag är nog mer neutral och tänker att saker och ting kommer gå bra. Tänker man negativt blir det oftast negativt och tänker man positivt blir det positivt har jag märkt 🙂

 10. Jag hoppas alltid när jag vill någonting men samtidigt försöker jag minska förhoppningen eftersom jag blir sjukt besviken om jag hoppas stenhårt och misslyckas. Känns som att glädjen blir större om jag inte hoppas så mkt och sen klarar av det istället =)

 11. Jag tror alltid att det värsta händer. Har blivit besviken för många gånger. Däremot drömmer jag och planerar att bli lottomiljonär 🙂 Anledningen är nog att man innerst inne vet att man aldrig kommer vinna.

 12. Jag brukar kunna ta ut glädjen i förväg, för blir man besviken har man ändå varit glad en gång haha! 😀 Nej men! Har enkelt att ta ut väldigt mycket i förskott!

 13. Jäklar vad bra inlägg, jag hoppas nog lite för mycket ibland och på folk. Tyvärr men jag har väl börja lära mig att inte hoppas för mycket 😉

 14. Jag är nog lite för båda alternativen, ibland hoppas jag kanske lite för mycket och blir besviken istället. Men lärt mig genom åren att kanske hoppas ”lagom” ?

 15. Jag ser faktiskt det mesta positivt och hoppas på att saker och ting ska gå bra och sedan om det inte blir så bra, så får jag ta det därifrån då.

 16. I min situation glädjer jag mig alltid i ”onödan” för att jag i sig är väldigt positiv. Samtidigt har jag lagt märke till att om det verkligen inte känts bra så hoppas jag inte i onödan för att då kan jag knäckas så hårt. Det är typ dem skillnaderna för min del 😉

 17. Jag fungerar också så att jag gläds i föreväg och hopps så mycket ?men samtidigt tänker jag blir det inte så blir det inte då var det inte menat

 18. Usch, vad jag inte gillar att hoppas. Det stressar mig. Jag gillar att veta och om jag inte vet då undviker jag att tänka och hoppas eller inte hoppas ??

 19. Förstår hur du tänker, men jag är nog någonstans mittemellan. Tar aldrig ut något i förskott, men tar hellre ut min besvikelse i förskott och får en positiv överraskning, än att jag hoppas på något och sedan blir besviken. Kram <3

  1. Men om du alltid blivit exalterad och tagit ut glädjen i förskott är du ju invand på det positiva spåret!?

 20. Åh, det där är ju faktiskt så sant. Att om man tar ut glädjen i förskott och sedan inser att det inte blir som man trodde och hoppades så är ju det enda negativa som hänt att man har varit glad i onödan. Vilket ju inte alls är negativt! Vilken ögonöppnare du gav mig nu 😀

 21. Oh, så trevligt med lite mer optimistiska inlägg ? Överallt tycker jag bara att det är negativitet överallt. Jag brukar ofta hoppas på saker, men är försiktig när det gäller någonting som är av hög betydelse för mig. Detta för att jag är rädd att bli besviken. Jag vågar ändå påstå att jag är optimistisk för det mesta. Din optimism tycker jag att du kan smitta av till andra också ?

  1. Åh tack så jättemycket snälla du!?❤️ Ja jag håller med dig om att det verkar finnas hur mycket negativitet som helst. Så härligt att läsa att du är optimistisk för det mesta!? Jag får väl hoppas att jag lyckas smitta av mig lite!?

 22. Jag har allt för många gånger hoppats och sedan har allt gått i kras, så nu väljer jag att inte hoppas och istället ta det som de kommer och inte skapa för stora förhoppningar, för jag orkar inte ta den besvikelsen eller ångesten som kommer … Så jag hoppas inte… jag tar det hellre som det kommer!

 23. Så rätt! Om man aldrig glädjer sig i förväg missar man ju mycket glädje. Själv hoppas jag nog men ibland med förbehåll, det beror på vad det handlar om.

 24. Jag blir så otroligt ledsen när jag förväntat mig någonting och det inte blir som jag tänkt så därför vågar jag inte hoppas oftast, men det beror ju hela på vad det handlar om!

 25. Verkligen jätte intressant inlägg. Blir hellre överraskad än besviken! Det är tyngre att bli besviken över någonting än glädjen utav att bli överraskad. Men så sant, och man måste hålla uppe hoppet.

 26. Jag är den personen som inte hoppas för mycket ! För att inte bli besviken. Kan inte ta ut glädjen i förskott 😀

 27. Oj detta var en väldigt svår att svara på ? Jag vågar nog säga att jag tror att allt har en mening.Om vi inte vågar hoppas hur ska vi då kunna veta i förväg om hur det känns att lyckas och misslyckas med saker och ting?

  1. Vet du att jag tror också att allt har en mening!? Visst händer det mig att jag hoppas på saker som inte slår in. Men då brukar jag oftast tänka att det var nog inte meningen. Världen går inte under om jag har glatt mig i onödan?

 28. Att inte hoppas, är för mig att aktivt motarbeta något. Den energi som man utger och de signaler man ger till universum är ju den av motstånd.

  Visst är det jobbigt att bli besviken, men där finns det också saker att lära. Bland annat att besvikelse handlar om de värderingar man själv lägger till i situationen.

  Det är fullt möjligt att hoppas, glädjas och att se fram emot något utan att lägga så mycket värdering i situationen så att man blir helt nedslagen när saker inte går som man planerade.

  1. Jag håller med dig! Man får tänka på vilken energi man sänder ut, och det finns lärdomar att få av allt. Det är långt ifrån allt man behöver bli helt nedslagen över om saker inte går som man ville. Det mesta är ju trots allt inte dödligt allvar. Jag kan förstå besvikelse när sådant allvar är inblandat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *