I ofas med månen

I ofas med månen

Jag har alltid haft svårt att sova när det är fullmåne, men häromdagen trotsade min lekamen den gamla vanan och sov. Om det inte vore för att jag hade hört och läst att det skulle bli fullmåne skulle jag nog inte ha tänkt på den – förutom att det var ljusare än vanligt utomhus.

Men igårkväll var det minsann omöjligt att somna! Jag brukar åtminstone bli sömnig av att läsa eller se på film, men nix – ögonen var som uppspärrade med tändstickor. Mitt i natten blev jag rastlös och steg upp. Det kan vara lika bra istället för att ligga och vrida på sig. Nu kanske det var en dum – och inte minst uppiggande –  idé att gå ut och ta en nypa friskluft mitt i natten. Men jag gick ut genom balkongdörren och beskådade trädgården som badade i ett nästan magiskt silvervitt ljus.

Gissa om jag blev förvånad när det såg ut att vara fullmåne! Jag tassade snabbt in efter mobilen för att fota den sensationella upptäckten att månkalendern hade fel! Men så var det ju förstås inte!? En snabb kontroll i kalendern upplyste mig om att 98% av månen syntes inatt. Men det var tydligen tillräckligt för att hålla mig vaken. För nog måste jag ha något att skylla på när jag inte lyckas somna??

Kan du sova som vanligt när det är fullmåne?

0

82 svar på ”I ofas med månen

  1. Ja det skulle vara kul, fast ännu hellre då en sån bild som man ser i en stjärnkikare!? Fast då går det åt en riktig kamera, för min mobiltelefon ser inte mycket bättre i mörkret än vad jag själv gör!??

 1. Jag brukar inte ha svårt att sova vid fullmåne, men häromkvällen tog det lång tid innan ögonen fick ro. Kanske var fullmånen då ändå?

  För övrigt är det ju bra att gå upp ur sängen och göra nåt annan om man inte kan sova. Så det gjorde du ju rätt i, och fick en fin bild på köpet! 🙂

  1. Tack så mycket!? Min mobil ser lika illa som jag gör i mörker, så jag är glad att det blev någon bild alls!?
   Nu när du tänker på det kanske det var fullmånen som störde din sömn??

  1. Javisst är det jobbigt! Det brukar ju inte vara så att man får ta sovmorgon bara för att man har varit sömnlös!?

 2. Jag vet inte längre vad jag påverkas av. Det är både måne och sol och värme och fukt, you name it ?

 3. Ja herrejesus jag blir alldeles mångalen!! Det jobbiga är att min dotter blir det dagarna innan så det blir nästan en vecka utan sömn..
  Sov gott!

  1. Å jistanes! Två mångalna i samma hem som galnar sig om vartannat!??? Det låter nästan lite spännande!!??

 4. Jag kan störas av ljuset ifrån månen annars sover jag som en stock.
  Tydligen har hunden skällt nån morgon och jag har inte ens vaknat av de. Känns väl egentligen sådär 😛

 5. Haft dom tankarna ganska länge med. Har alltid stört mig på att få svårigheter med sömnen vid hel måne framme. Nu med småbarn. Sover oavsett vad för väder. Det är enbart Lilleman som väcker mig då 🙂

 6. Sover hur bra som helst oavsett måne, påverkar inte mig ett dugg, vilket är skönt. Hade en period för nått år sedan då månen var grym mot mig, men kommit ifrån det ?

 7. Jag missar alltid fullmåne och kommer förmodligen göra det igen !! så jag påverkas aldrig av ljuset, men härligt som du själv säger med en nypa luft mitt i natten!??

 8. ?‍♀️ har du en till som helt omöjligt kan somna när det är full måne utom hus.Känns som att det har varit fullmåne rätt mkt den senaste tiden faktiskt

 9. Alltså, jag har ibland noterat att jag har haft svårt att sova och då dagen efter förstått att det har varit fullmåne. Men jag har inte kommit fram till om det finns något samband eller inte då min sömn går upp och ned annars också.

  1. Ja om sömnen brukar gå upp och ner kan det ju vara lite lurigt att veta om månen är inblandad. Men fullmånenätterna brukar jag vara klarvaken på ett märkligt sätt för tröttheten försvinner.

 10. Jag har nog inte svårt att sova när jag väl somnat. MEn just momentet stt somna är jobbigt vid fullmåne.
  Märker av de tydligt på vår äldsta dotter med, hon sover så himla oroligt når det är fullmåne. 🙁

 11. Oj jag har verkligen svårt att sova när det är fullmåne jag sover så oroligt & vaknar upp då & då. Ibland så somnar jag inte alls men på något sätt så älskar jag månen! Jag är väl lite mer mottaglig då med så kan ju ha en bidragande orsak varför ? hoppas du får sova gott inatt , har ju varit fullmåne 3-4 nätter nu ❤️❤️❤️

  1. Då är du som jag!? Jag älskar månen, men jag ogillar när klockan ringer efter en sömnlös natt!??
   Jag önskar oss båda en god sömn!?❤❤

 12. Förr kunde jag sova om åskan slog ner precis bredvid mig men på senaste åren har jag fått problem med sömnen över huvudtaget och lätt att vakna om du tänder en lampa eller stänger en dörr så vaknar jag och har jättesvårt att somna om sen

 13. Tråkigt att du har så svårt att sova vid fullmåne, hört att många har likadant. Men mig rör det inte i ryggen faktiskt, kan sova igenom det mesta haha! 🙂

 14. Jag har inte tänkt så mycket på det där med fullmåne, har haft sömnproblem länge så märker inte ens när det är fullmåne 🙂

 15. Jag tror inte att jag sover sämre när det är fullmåne, har ju så mycket sömnproblem ändå och jag tror inte det är sämre vid fullmåne. Har hört att det är många som har dessa problem.

 16. Månen ser ju full ut i ett par dagar innan och ett par dagar efter den faktiska fullmånen. Jag brukar koncentrera mitt ”månfirande” till tre dagar, dagen före-fullmåne-dagen efter. 🙂

 17. Tja… jag kan oftast sova, och så ock när det är fullmåne. Men nog finns det tillfällen när min sömnlöshet sammanträffar med fullmåne. Orsak och verkan ska jag låta vara osagd dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *