Om mig och Vara på väg

Om mig och Vara på väg

Hej och välkommen!

Så roligt att du har hittat hit! På den här sidan berättar jag lite om mig själv och bloggen. Jag skriver om min vardag, livet på landet, mina fyrfota vänner, trädgården, mina tankar och allmänt filosofiska funderingar om livet, glädjeämnen och sorgeämnen blandat med tillbakablickar, nuet och framtidsdrömmar. Ifall du undrar varför jag kallar mig Lilla Lena, så är det inte för att jag är så liten med mina 167 cm i strumplästen. Nej det är för att min mormor kallade mig det, och det kom jag att tänka på en dag när jag tänkte tillbaka på mitt liv. Jag mindes den trygga känslan som min underbara mormor gav mig, och ville ta den med mig på den livsresa jag gör idag. Jag lever på landet med min man och våra hästar. Jag älskar djur, natur och trädgård, och brinner för att skriva och fotografera. Hästar är min stora passion i livet, och i sadeln trivs jag allra bäst! Men jag tycker också om umgänge, mat, dryck, dans och musik, och jag älskar att resa och uppleva nya platser i världen. Jag har många flera intressen på listan, men kortar ner den här 🙂

Mormors Lilla Lena 😀

Om jag hade skrivit sidan innan början av förra året skulle den ha sett annorlunda ut. Jag skulle ha beskrivit mig som ett energiknippe, med en drivkraft som tog mig fram, över och igenom allt – utan att för den skull trampa ner andra på vägen. Det har funnits en hel del att ta sig igenom under åren. Livet är inte alltid en dans på rosor, men man kan i viss mån välja om man vill se taggarna eller de vackra kronbladen. Du skulle ha fått läsa om en levnadsglad person med många intressen som såg glädjen i små saker, och världen som ett smörgåsbord av möjligheter. En positiv person med nära till skratt, som hittade lösningar där andra hittade svårigheter, och som var en ledare för många människor. Just nu är den beskrivningen delvis sann.

Plötsligt kan något hända så att livet tar tvärstopp. Detta hände mig när jag blev sjuk. Jag hade under lång tid verkligen sagt ifrån att min arbetssituation var totalt ohållbar – ja rentav omänsklig, men fick ingen förståelse. Ingen orkar i längden ha en arbetsbelastning som motsvarar flera tunga heltidstjänster. Jag kraschade – totalt.

Vara på väg handlar om att hitta tillbaka i livet efter att sjukdom vände allt uppochner. I början av 2018 tappade jag minnet, läs-, skriv-, räkneförmågan, lokalsinnet samt flera andra kognitiva funktioner, och fick talsvårigheter. Jag blev inlagd på sjukhus och behandlad för stroke. Men saken är den att jag nästan jobbade ihjäl mig. Dagen då jag plötsligt ”försvann” och slutade minnas t ex var jag bor och mina personuppgifter befann jag mig i en situation som kunde ha kostat mig livet.

Jag har fortfarande inte fått tillbaka minnet helt, och är extremt glömsk. Jag har svårt att hitta även på platser som jag känner till väl. Klarar ingen stress, för då blir det kortslutning i huvudet och afasin kommer tillbaka. Det tjuter i öronen för jämnan, och jag blir helt slut av mycket ljud. Jag har ofta huvudvärk och drabbas av yrsel – särskilt vid fysisk ansträngning. Jag var väldigt vältränad, men blir andfådd av nästan ingenting. Jag måste lägga mig efter alla sorters ansträngning – såväl fysisk som mental. Men sömnen funkar inte bra. Nu kan jag som du ser skriva igen, men det går långsamt jämfört med när jag var frisk. Det går åt många korrekturläsningar för att få allt rätt. Samma sak med läsningen och att räkna. Men jag tragglar på för att komma tillbaka.

Vara på väg handlar om mitt liv som helhet – med eller utan omvälvande händelser. Är vi inte alla – hur mycket vi än lever i nuet – på väg mot något varje dag i våra liv? Om inte annat så mot morgondagen? Det sägs att man ska ha större vindruta än backspegel, men man har ändå sitt förflutna med sig. Av detta tar man lärdom och drar viktiga slutsatser som man använder i nuet för att forma sin framtid. Bloggen är inte tänkt att vara en sorglig skildring av en förstörd hälsa och ett ikullkastat liv, utan en plats för något jag alltid har älskat att göra – att skriva.

Välkommen att följa min resa på min egen väg. Jag blir glad om du lämnar en kommentar till det du läser! 🙂

En bild från det gamla huset jag bor i 🙂
%d bloggare gillar detta: