Är det inte nog med viss nätmobbning nu?!

Är det inte nog med viss nätmobbning nu?!

Det jag skriver nu är absolut inte för att vara dum mot någon. Men jag tycker att det är dags att ifrågasätta vissa saker som pågår på nätet med allas samtycke. Ju flera bloggar och inlägg jag läser, desto oftare hamnar jag i texter skrivna av människor som saknar förmågan att se något bra hos sig själva. Om det är någonting som många verkar vara experter på så är det att leta fel hos sig själva. Det klagas på utseende, kroppar, egenskaper, kunskaper, livssituationer – ja allt som fantasin kan komma på. Det finns ibland inga gränser för hur mycket vissa klankar ner på sig själva – helt utan anledning. Det har gått slentrian i att mobba sig själv på nätet – trots att det så fint heter att man ska sprida kärlek på nätet, och trots att det lika fint heter att man inte ska mobba någon enda människa.

Hur kommer det sig då att det är vedertaget och normaliserat att sprida självförakt och mobba sig själv? Är vi inte alla människor? Är mobbning okej så länge man mobbar sig själv? Är det okej att sprida hat så länge det gäller en själv?

Ingen reagerar, utan när folk skriver sina inlägg fyllda av självmobbning hänger andra på. Först ska den som delar sitt självförakt försäkras att ”du är så fin” med x antal hjärtan. Sen hänger de tröstande på och delar hur dom också föraktar och mobbar sig själva. Det blir som ett enda långt, svart bad i tjocka offerkoftor.

I dagens samhälle har det blivit en norm att man SKA leta fel hos sig själv. Man SKA tycka att man är ful till och med när man är väldigt vacker. Man SKA tycka att man är tjock även om man nöter kläderna inifrån. Man SKA tycka att det man gör är odugligt även om andra tycker att det är bra. Så här håller det på i det oändliga. Det är nästan alltid samma mönster. Självmobbaren får tröst, en bekräftelse på att ”du är visst så fin och bra”, samt ofta en bekräftelse på att ”men jag som säger att du är så bra tycker att jag själv är skitdålig”. Märker ingen hur absurt alltsammans är?

Vem skapar och underhåller normer? Jo, det är samma människor som kan bryta normerna – nämligen vi själva.

Hur vore det om du som letar fel på dig själv med stor iver och kreativitet, skulle ta och rikta strålkastaren åt det positiva hållet istället? För vad är det egentligen som är så dåligt med dig som klankar ner på dig själv?

På vad sätt är du så ful egentligen? Ser du inte egentligen helt normal ut? Fick du lockigt hår fast du ville ha rakt? So what – vissa människor får lockigt hår och det är inte sämre än något annat. Är nästippen vinklad två grader för mycket uppåt? Jaha, men kan du andas genom näsan? Går dina lår ihop om du ställer dig med benen ihop? Ojdå, är inte det helt normalt? Har du en sjukdom? Jaha, men det har större delen av mänskligheten, så vad gör dig sämre än någon annan av alla miljoner och förmodligen miljarder av sjuka människor? Gör du verkligen – handen på hjärtat – ingenting någonsin som är bra? Jodå, om du tänker efter gör du en massa bra saker varje dag som du väljer att inte notera i din hjärna. Kan du verkligen – handen på hjärtat – ingenting alls? Jodå, om du tänker efter kan du massor av saker, men du väljer att inte räkna dessa eftersom det är just du som kan dom.

Jag tänkte också passa på att fråga vad som är så fel med att ge sig själv uppskattning och erkännande för vad man gör.

Har du lyckats med något du inte trodde? Har du tagit dig igenom en svårighet? Har du uppnått dina mål? Har du överhuvudtaget gjort någon liten sak som är bra? Belöna dig själv! Klappa dig själv på axeln! Gå inte och vänta på att någon annan ska klappa. Din klapp är lika god som någon annans!

Här kommer en utmaning till alla som har gjort det till en trygg vana att klanka ner på dig själva:

Jag vill veta bra saker om DIG, så bryt mot jantelagen en stund och ge mig lite hopp om att människor kan se något gott i sig själva!

För att mildra eventuella uppretade känslor och förebygga försvar av vanan att förakta sig själv, kan jag nämna att jag vet att livet inte alltid är lätt, och att man får vara med om saker som är långtifrån trevliga. Jag kan nämna att jag bl a har varit mobbad sedan lekis och hela min skoltid både psykiskt och ibland fysiskt, samt även på vissa arbetsplatser. Såväl i skolan som på arbetsplatser har det även hänt att jag har utsatts för sådant som går under #metoo. MEN inget av detta lägger jag på mig själv utan på de idioter som gjorde allt mot mig. OCH jag tycker om mig själv ändå. Jag är nöjd med hur jag ser ut, hur jag är och allt jag kan – det är väldigt mycket. Jag VÄLJER att tycka om och tro på mig själv vad andra än säger eller gör mot mig.

70 svar på ”Är det inte nog med viss nätmobbning nu?!

 1. Jo det tycker jag och jag vill göra något för att stoppa det men jag vet inte hur och jag förstår inte hur föräldrarna inte ser vad deras barn gör när dom sitter på internet. Detta är inte ok alls

 2. Word! Håller helt med om att jantelagen måste få ett slut snart. Men måste säga att jag är rätt trött på bloggar där allt är så bra, fint och fantastiskt hela tiden också, det känns inte så äkta

  1. Tack så mycket! Nej det håller jag med dig om. Det är andra ytteränden av skalan, och jag har svårt att tro att det finns någon som bara har fina och bra dagar i livet.

 3. Jag tycker du har väldigt rätt i det du skriver. Jag har tänkt på det många gånger. Om jag ska säga något bra om mig själv så ör det att jag är jäkligt målinriktad, jag ger inte upp i första taget, jag är snäll mot mina medmänniskor och är envis❤

 4. Du vill veta bra saker om mig?
  Jag har lätt för att få förtroende från kontakt med de viktigaste personerna i världen – barn!

  Jag är bra på att motivera andra – som coach och som medmänniska.

  Jag har alltid ett snällt ord över till andra, oavsett hur illa jag kan tycka om någon så kan jag hitta något värt att berömma hos personen ifråga.

  Så fina du, nu är det din tur!

  1. Tack fina du för att du delar med dig av jättebra saker om dig själv!❤️
   Självklart delar jag med mig av några saker! Jag är driftig, har nära till skratt, är snäll och hjälpsam, har lätt att få kontakt med både människor och djur, är kvicktänkt och analytisk, modig och har stått upp för människor i verkligheten och inte bara vid tangentbordet.

 5. Vilken tänkvärd och viktigt text! Det är aldrig okej att mobba någon och absolut inte sig själv. Du är verkligen så grym 🙂 <3

 6. Leta efter dem bra egenskaperna, se dem positiva saker med en själv, det är så himla viktigt!
  Sen är det viktigt att aldrig förminska sina egna känslor! 🙂

  1. Ja det är oerhört viktigt, och rentav avgörande för hur ens liv gestaltar sig. Självklart ska man aldrig förminska sina egna känslor. Men man är inte dålig för att man mår dåligt. Det gäller att skilja på sak och person även när det gäller en själv! 🙂

 7. Måste säga att du är grym på att skriva inspirerande inlägg! Och ja du har så rätt i det du skriver, jag försöker se det positiva i mig och det går bra men vissa dagar mindre bra, men vi duger som vi är 🙂

  1. Tack så jättemycket snälla du! 🙂 Det är jättebra att du försöker se det positiva i dig! Man är ju inte en sämre människa för att man råkar ha en dålig dag eller period. Det har alla.

 8. Vilket bra inlägg! Du har så rätt!! Jag tänker också att genom att tala om vad som är fel på mig själv så göder jag inte bara mitt eget självförakt utan också andras som kanske har liknande funderingar. Jag älskar kroppsaktivist-konton som finns på Instagram just för att de jobbar mot alla de där normerna o för att visa att det är ok att se helt vanlig ut! Du duger som du är! ??

  1. Tack så jättemycket! 🙂 Vet du att jag tänker likadant, vilket är en stor anledning till att jag skrev detta inlägg. Det är så lätt att man drar med varandra i olika riktningar. Om det hela tiden tas upp en massa självförakt och kritik, och folk hänger på varandra så blir det inte upplyftande utan snarare en evig djupdykning i elände. Att bara älta elände har jag svårt att tro att det finns en enda människa som lyckats må bra av.

 9. Det är bra att du tar fram om denna frågan och håller med dig helt! Det är viktigt att inte nervärdera andra och sig själv. Vilken inspirerande text! <3

 10. Vilket ögonöppnande inlägg du har skrivit. Jag håller med dig om det som du skriver. Även fast jag inte klankar ner på mig själv så kan jag tycka att det är tufft och vara ensamstående ibland. Inte alltid utan bara ibland. Jag älskar att vara ensamstående mest för jag inte vet något annat.

  Mina bra sidor är att jag är lugn, har lätt till skratt och en bra mamma 🙂

 11. Jag tror att det är väldigt vanligt att man är bäst på att mobba sig själv.
  Tycker att det var fint skrivet av dig.
  Det borde uppmärksammas mer och det är grymt bra av dig att våga skriva om det.

  1. Tack så jättemycket snälla du! <3 Ja när du nämner det så gäller det att våga. Det är inte alla som vill ha en ögonöppnare.

 12. Detta är så viktigt! Tänker ofta på, du kan inte älska någon annan eller bli helt älskad innan du älskar dig själv! Jag måste bli bättre på att älska mig själv

 13. Du har rätt till viss del. Men bara för att du har haft det lätt att inte ta åt dig för saker så behöver det inte vara lätt för andra. Man kan inte tänka ”kan jag kan du” för det vet man inte. Känner mig till viss del träffad då jag skriver mycket om detta fast jag skriver det för att få bort såna tankar. Jobba med alla dåliga tankar öppet på min blogg, för att andra ska kunna haka på och jobba mot att må bättre och tänka bättre om sig själva. Men för vissa krävs det just jobb.

  Tänker på din kommentar på min blogg igår. Där du nästan påstod att jag klankade ner på mig själv och sen skriver du detta. Jag klankade inte ner, jag skrev just de komplimangerna jag har svårt att acceptera för att jag SKA börja acceptera det. Tycker du missförstår väldigt mycket.

  1. Jag börjar med att säga att du måste ha förväxlat min kommentar till dig med någon annans. Du ställde en fråga till dina läsare i ditt inlägg. Jag svarade efter bästa förmåga så engagerat jag kunde. Mitt svar handlade till 100% om mig själv och till 0% om dig. Så om du känner att någon har klankat på dig måste jag be dig att ta det med rätt person.

   Jag tänker fortsätta med att säga att du INTE ska ta för givet vad jag har haft lätt med, för du vet inte vad jag har gått igenom och hur jag har arbetat med mina upplevelser.

   Avslutningsvis är det så att jag läser väldigt många flera bloggar än din, och det framgår redan i inledningen till mitt inlägg. Det är många som har tagit till sig av det jag har skrivit, och som har tagit sig en funderare på texten och kommit på att man faktiskt kan vara snällare mot sig själv.
   Du har rätt att tycka vad du vill om dig själv, och du får jobba med dina tankar precis hur du vill. Jag har inte dedikerat det här inlägget till just dig. Har du möjligen missförstått mitt inlägg? Jag svarade på din läsarfråga, men du har inte svarat på min.

 14. Hands down det bästa jag läst på länge. Jag är en sån som har talang för att vara taskig mot mig själv MEN jag har blivit bättre på att vara snäll och inse mitt eget värde. Så framsteg!

  I övrigt så är jag snäll, har mängder med humor och får gärna andra att skratta. Jag är ärlig så jag blivit kallad paragrafryttare för att jag vill att allt ska gå rätt till 😛 Är bra på att lyssna och ge råd, jag är lätt att prata med om tyngre grejer har jag märkt, många som öppnat sig rätt snabbt för mig med sina bekymmer. Tar jag som en komplimang, att man litar på mig och känner att jag kanske kan stötta. 🙂 Kan komma på en hel del när jag väl tänker efter som är positivt, riktigt kul ”övning” i att vara snäll mot sig själv. 😀

  1. Tack så verkligen jättemycket! 😀 Det är 100% underbart att läsa allt bra och positivt du skriver om det själv! En fröjd för mina ögon och mitt hjärta! Det gör mig glad att läsa! 😀 <3

 15. Så bra och viktigt inlägg. Väldigt tänkvärt! Man borde verkligen inte mobba sig själv och vara bättre på att älska sig själv.

 16. Väldigt intressant, bra & tänkvärt inlägg som vanligt fina du! Tyvärr tror jag dagens samhälle bidrar till otroligt mycket självhat, vi blir hela tiden pressade till att vara ’perfekta’ i allt från vad vi gör, ser ut till vad vi äter, otroligt påfrestande men vi måste verkligen börja göra en förändring för vad jag ser mår vi bara sämre och sämre pga det här. Superbra att dra igång en trend där vi istället för att se de negativa vänder tankarna och ser de positiva.

  Jag är min allra största kritiker och har tyvärr mycket självhat (men jag jobbar dagligen med att bli bättre på det) Ska nog ta och dra igång någon positiv vibe serie på bloggen! Jag skulle iallafall säga att jag är otroligt mån om andra, snäll och hjälpsam?

  1. Tack så jättemycket fina du, och tack för att du delade med dig av jättebra saker om dig själv!❤️ Det är jättebra att du jobbar med att sluta med självhatet och självkritiken.
   Det låter toppen att dra igång en positiv vibe serie i bloggen!

 17. Tänkvärt inlägg! Jag har tänkt mycket på det där att man aldrig någonsin skulle vara så elak mot någon annan som man är mot sig själv. Och detta trots att man själv är den absolut viktigaste personen man någonsin kommer ha i livet. Så jäkla skev inställning! <3

  1. Tack så mycket! Ja tänk om någon skulle sätta igång och kritisera en annan människa för allt från utseende till egenskaper och kunskaper. Det skulle vara fullkomligt oacceptabelt. Det gäller att få perspektiv på hur man behandlar sig själv och andra!❤️

 18. Vilket bra inlägg. Vad finurligt att kalla detta självhat för mobbing, för det är ju precis det det är.

  Jag tror att de flesta av oss är väldigt duktiga på att hänga fast vid det vi ogillar hos oss själva. Det kräver träning att se det som är bra.

  Tack för ditt härliga inlägg. Jag gillar barskheten i det. 😀

  1. Tack så jättemycket! Så roligt att du gillade inlägget! Ja jag tror verkligen att du har rätt i att det krävs träning i att se det bra och positiva om man har för vana att alltid leta fel hos sig själv.

 19. Så bra skrivet! Och jag kan vekligen bara hålla med dig, vi är duktiga på att smutskasta oss själva, på ett eller annat vis.
  Får nog själv bli bättre på det!

 20. De få gångerna jag sagt något negativt om migsjälv offentligt har det varit för att jag har många yngre läsare som mår dåligt och jag vill visa att det är okej att må dåligt, inte för att normalisera ångest. Jag skriver mycket om hur jag tagit mig ur min psykiska ohälsa och andra problem och därför är det viktigt för mig att berätta att det finns dagar då jag fortfarande mår piss. 🙂

  1. Jag förstår hur du menar. Och man är inte dålig för att man mår dåligt. Alla har både bra och dåliga dagar av olika anledningar, men man är inte sämre som person för det. Att beskriva hur man tog sig ur olika sorters problem kan ge andra människor hopp, inspiration och motivation.

  1. Ja kränkningar människor gör mot sig själva borde ju vara genomförbart att stoppa, eftersom var och en kan förändra sig själv men inte andra.

 21. Det du skriver är verkligen tänkvärt och ändå upplever jag att det är precis tvärtom. Att alla hela tiden ska älska sig själva, jag kämpar med min självbild. Går hos psykolog och ska börja på DALA-ABC för mina ätstörningar, jag antar någonstans att det är det absolut bästa jag kan göra för att tycka om mig själv. Men det är inget quick-fix för mig.

  1. Ja det finns absolut ytterändar på alla skalor, och i det här inlägget har jag valt att skriva om en av dom. Som jag ser det är det viktiga att man försöker kämpa sig till en bättre självbild om den inte är så bra, och personligen ser jag inte att vägen dit går via att ständigt klanka ner på sig själv. Jag tror inte att det är en quick-fix för någon att lyfta en självbild om man inte tycker om sig själv. Men att gå till en psykolog är en hjälp.

 22. Tycker det finns två läger, dom som bara hittar fel hos sig själv och sen dom som tycker att dom att dom själv är perfekta och klankar ner på alla andra. Tråkigt både och dock, förstår inte varför man ska vara så jäkla negativ, det är bättre för ens självkänsla att rada det positiva istället ?

  1. Ja det har du så rätt i, och ingen av ytterligheterna är bra. Det behövs en stor dos av positivt tänkande hos många!

 23. Kanske rör jag mig i min egen liten bubbla, men på de bloggar jag läser och på de ställen jag rör mig på nätet möter jag inte en massa självhat. Jag undviker väl såna ställen helt enkelt. Varför ska jag befinna mig där. Om jag har barn som nätmobbar sig själva är det förstås en annan sak. Det kan jag inte smita ifrån.
  Sedan tycker jag att du har rätt i att vi bör spotta upp oss lite och värdera oss själva högt. Lagom högt, skulle jag vilja säga. Men om vi alla kunde ha en säkerhet inombords … ja det vore bra.

  1. Ja det är många som behöver spotta upp sig själva och värdera sig högre. Sen behöver ju inte det heller gå till överdrift förstås!

 24. Har själv funderat på det du skriver om. Håller med dig. Det är nästan tragiskt hur många både unga och äldre mår dåligt över de ”fel” de ser hos sig själva. Vi har så lätt att fokusera på sådant som inte är bra men glömmer allt det andra som är bra. Jag själv var väldigt osäker som yngre men idag vet jag var jag står, hur mycket jag kan, jag trivs med mig själv. Det tog typ bara 20 år att komma dit ? Har sagt det många gånger och säger det igen att det är otroligt viktigt att omge sig med positiva personer med rätt inställning i livet. Det gör så mycket. Kram ❤️

  1. Tack så jättemycket! Ja jag tycker verkligen att det är djupt tragiskt. Det är därför jag skrev det här inlägget. Jag vet att det är väldigt rakt på sak, men det är verkligen i all välmening jag vill ruska om alla som verkar förblindade över allt som är bra med dom själva!❤️ Det räcker ju bevisligen aldrig att bara säga ”du är bra som du är”.
   Jag blir jätteglad att läsa att du är nöjd med dig själv! Så har du helt rätt i det här med att omge sig med positiva människor! Kram❤️

 25. Ja du har alldeles helt rätt, det är normalt. Tyvärr.
  Jag förstår vad du menar att det är nätmobbning men den finns ju från två håll.
  Det finns ju även de som hela tiden måste hävda sig.
  BRA att du gav oss en örfil så att vi tänkte till!!

  Jag är skitbra på att göra andra glada =)

  1. Tack så mycket! Ja du har så rätt i att det finns ytterändar av skalan åt båda hållen. Inlägget kanske blev som en liten örfil, men ibland känner jag att jag vill skaka om människors tankar lite. Det är i all välmening!❤️
   Att du är bra på att göra andra glada vet jag, för jag blir glad av att läsa din blogg!

 26. Tyvärr kommer det nog alltid finnas nätmobbning ! Oavsett vad ! Har alltid funnits de, och jag tror inte de kommer blir bättre

  1. Ja det tror tyvärr jag också. Men om folk kan sluta att klanka ner på sig själva är man iallafall ett steg på vägen!

  1. Tusen jättestora tack fina du!❤️❤️❤️ Jag är så glad att du tycker det! Dela jättegärna om du vill! KRAM!❤️

 27. Nätmobbing är hemskt, man önskar man kunde vara där direkt och stoppa dem. Det är svårt att stoppa via nätet, men tror att det kommer utvecklas där med får man hoppas

  1. Ja om folk slutar att klanka ner på sig själva på alla tänkbara sätt, är iallafall det ett stort framsteg!

 28. Så bra inlägg! Lika viktigt som att man är snäll mot andra ska man vara snäll mot sig själv. EN självklarhet tycker jag. Var en förebild och älska dig själv. Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: