Blivit fixad med och en tanke om utseendefixering

Blivit fixad med och en tanke om utseendefixering

Igår var det lite spännande, ont och läskigt på en och samma gång. Det var dags att åka till lasarettet igen och fixa med handen. Massor av stygn skulle bort, och fingrarna skulle sen fixeras igen. Jag har haft ont och det har gnagt lite på humöret. Det finns ju också en rädsla i bakhuvudet att något inte står rätt till med läkningen när det värker och svider.

Jag är glad att världens gulligaste personal tog hand om mig, för jag blev förskräckt när jag såg hur otäcka ärren såg ut, och det var inte skönt att ta bort alla stygnen. Det ena långa såret hade inte läkt så fint vilket förklarade hur det kändes, så medan jag fick en hand att krama hårt när det gjorde sanslöst ont, klipptes de yttre dåliga sårkanterna bort. På så sätt ska det förhoppningsvis läka slätt och mjukt. Sen ”klistrades” och tejpades alltsammans, och så fixerades fingrarna. Så fortsätter veckorna med endast en användbar hand…

I väntetiderna läste jag alla fina kommentarer jag fick från er läsare. Jag är så tacksam och önskar verkligen att jag kunde svara er alla. Men dygnets alla timmar räcker inte när jag skriver långsamt och fel hela tiden, och rättar feltryckningar nästan lika ofta som jag skriver nya ord. Men tusen tack alla fina läsare!❤

Jag passade också på att läsa bloggar, och något jag ser hela tiden är att människor mår så dåligt över sitt utseende och sina kroppar. Det gör mig ont att läsa allt detta, för det är så fruktansvärt onödigt. Varför kan så många människor inte se det fina med sig själva, istället för att leta efter och hitta på en massa fel som inte ens finns? Nätet flödar över av psykisk ohälsa orsakad av utseende- och kroppsfixering. Kroppen är själens tempel, och när man plågar den och saknar förmågan att tycka om och respektera den mår inte själen bra.

Oavsett hur vi ser ut så är utseendet något förgängligt, och vartefter livet passerar är vi många som kommer att få upptäcka att det som verkligen betyder något är att få vara frisk och kunna använda sin kropp.

Jag skrev ett inlägg ”Du är fin som du är” när bloggen var helt ny, och eftersom inte så många har läst det länkar jag till det. Läs det gärna om du vill!?

https://varapavag.se/2018/07/30/du-ar-fin-som-du-ar/

0

79 svar på ”Blivit fixad med och en tanke om utseendefixering

 1. Anledningarna är många men det är till en viss del sjukdom och tankemönster. Tex jag blev mobbad från 6års ålder att jag var ful/tjock osv, det är det man är uppvuxen med och fått lära sig. Det GÅR inte att bara ändra det tankemönstret hur man vill 🙂

  1. Jag förstår precis hur du menar. Jag är också en av alla människor som har blivit mobbad, och jag blev det ända från lekis. Men jag bestämde mig för att tro på mig själv istället för andra. Det är absolut inte lätt att lyckas må bra om man blivit både retad och slagen i skolan, men jag sökte professionell hjälp när jag kom upp i tjugoårsåldern. Det kan jag varmt rekommendera, för jag lyckades med tiden till och med bli stolt över mig själv. Så ge inte upp om dig själv❤

 2. Jag tycker exakt likadant som du. Man måste försöka vara nöjd med den man är och sluta jämföra sig med alla andra. Denna utseendefixering måste sluta och det är nu! Du är inte finare bara för att du är smal.

  1. Du har så rätt i att utséendefixeringen måste sluta! Den är ohälsosam och skadlig! Det heter så vackert att det är insidan som räknas. Men varför agerar då så många som om endast utsidan räknas?

 3. Jag var med om en bilolycka som gett mig ärr som jag skämdes över länge, nu tar jag dem med storm. Jag överlevde och jag är fortfarande vacker. Det säger mycket 🙂

  1. Ja självklart kan inte några ärr göra dig mindre vacker!? Det är stort att överleva en olycka. Man får liksom en andra chans, och då inser man till fullo hur många andra värden än utséende det finns här i livet!?

 4. Kan bara hålla med dig, det är sorgligt att samhället är så utseendefixerat. Det finns så otroligt mycket värden hos en människa som inte har med utseendet att göra ??

 5. Vilket bra inlägg, jag har och ska blogga mera om hur utseende fixerat det faktiskt är i samhället.
  Det är så jäkla tragiskt och det går bara lägre ned i åldrarna…!!

  1. Tack så mycket! Det är glädjande att du ska göra det, för det är viktigt att öka medvetenheten!

 6. Så skrämmande att det ska vara så. Redan små barn lär sig sådant och sen fortsätter det. Tyvärr kommer det från oss vuxna, och barnen är uppvuxna med ytliga program som paradise hotel, osv. Program med bara yta.

  1. Ja det är verkligen skrämmande! Men det ytliga breder ut sig och tar över allt mera i samhället, och kryper långt ner i åldrarna. I denna nutid ska människor exponeras för allmänheten från födseln och framåt. Utseendet görs synligt och viktigt från allra första början. Barnkläder till små flickor kan vara sydda som om de vore för äldre tonåringar. Det är så bedrövligt.

 7. Fy vad jobbigt med handen =/ Hur lång tid ska det ta innan det är läkt?
  Håller med dig helt ang utseendet. Så tråkigt att något som faktiskt egentligen inte spelar någon roll får ta så mycket plats. För utseendet påverkar ju inte vad man kan göra, uppleva eller hur man är som person.. Tänk om alla helt plötsligt blev blinda, undra hur mycket folk skulle omvärdera andra människor? Idag döms du ju mycket efter hur du ser ut.

  1. Tack! Det är åtminstone fyra veckor kvar med fixerade fingrar, och därefter kan jag förhoppningsvis börja träna handen. Men den kommer vara stel och klen till att börja med.

   Du har en jättebra poäng i det du skriver! Om alla skulle bli blinda skulle människor få omvärdera rejält vad som betyder något.

  1. Det är jättebra att du pratar med eleverna om såna här saker! Det finns tyvärr flera sätt för ett barn att lära sig tycka mindre om sig själv, än att det får höra att det inte är bra eller fint nog. Prägling fungerar på liknande sätt. Om ett barn ser sin mor svälta sig, jojo-banta, stå och vrida sig framför spegeln för jämnan, och beklaga sig så barnet hör om sitt utseende och sin kropp kommer barnet med stor sannolikhet att lära sig bli utseende/kroppsfixerat – även om barnet aldrig får höra klagomål om sin egen kropp. Vuxna är förebilder på gott och ont, och förstår inte alltid när dom är dåliga förebilder.

 8. Svar: Åh, det är jag också intresserad av att skaffa. Hur går det till om man ska skaffa ett eget domän här på WordPress? Ja, det blir lite av en gemenskap men samtidigt är det lite lathet över det hela. När man inte har sin blogg där så märker man vilka som verkligen läser ens blogg och inte. Jag tycker iallafall att du har gjort rätt val ?

  1. Tack jag hoppas det!? Hursomhelst vill jag inte blogga där det strular för jämnan.
   Jag gick via ett webbhotell när jag startade min blogg. Jag startade ju från början så jag fick support via både telefon och mail för att komma igång med allt från domännamn och resten. Jag gör inte reklam, så om du vill veta vilket webbhotell och varför kan jag berätta via PM? Du kan också uppgradera dig inom WP.

 9. Vad skönt att du fått bort stygnen, och jag tror inte det är något problem med läkningen 🙂 Jag tänker som dig varje dag, speciellt när jag ser andra som fortfarande mår otroligt dåligt över sig själva :/

  1. Tack! Nej jag hoppas inte det!? Ja det är svårt att låta bli att tänka så när man ser hur många mår.

 10. Wow, att du skriver här med en skadad hand är en sann eloge. Har också haft en skadad högerhand och minns hur begränsad man kände sig på datorn. Jag gick långa promenader och åt god mat, minns jag, för att kompensera

  1. Tackar så mycket! Ja då vet du hur det är!? Det blir en del kompenserande för mig också, och då kanske mest genom att äta gott…?

 11. Så tråkigt med handen. Hoppas det inte gör för ont. Precis som du har jag också funderar på det här med att så många mår så dåligt pga sitt utseende. Skulle vilja att de genast inser hur fina de är men jag vet att det enda sättet att göra det på är att låta tiden göra sitt. Tankarna måste mogna först.

  1. Javisst är det så att tankarna måste mogna först. Ibland behövs det kanske nån liten tankeväckare för att mognadsprocessen ska starta.

 12. hur personalen är på sjukhus kan vara väldigt avgörande. jag har varit inlagd mycket och finns det någon i personal som inte har en bra dag, så smittar det tyvärr av sig och när man redan mår dåligt av olika anledningar på sjukhus, är det ingen rolig känsla. skönt att de var bra. kram ingela

  1. Ja det har du helt rätt i! Jag har också varit inlagt ett antal gånger, och om någon i personalen är sur eller otrevlig när man mår dåligt tar man illa vid sig. Den här gången var dom trevliga. Kram

  1. Åh så jobbigt för dig! Jag hoppas att det kommer en dag då du inte behöver brottas med detta längre.

 13. Du verkar som en så genuin, omtänksam & trevlig människa! Gillar verkligen din blogg ? Har nog alltid varit missnöjd med mitt utseende och kropp men idag har jag accepterat mig själv så mycket mer ☺️?

  1. Åh tack snälla fina du!❤️ Så roligt att du tycker så!? Jag är glad att du har börjat acceptera dig själv! Du är verkligen jättefin, så det vore väldigt synd om du inte gör det!❤️

 14. Jag har ett ärr på armen, samt även mitt kejsarsnitt då och ärren blir faktiskt finare och mjukare, och plattare genom tiden efterhand

  1. Ja de mjuknar ju förstås med tiden. Jag har ärr lite här och där efter operationer, och de stör mig inte alls. Men det här har läkt dåligt att det känns som en knölig valk.

 15. Kan förstå att det är tröttsamt att vara full med smärta och sår. Det vänder ska du se.
  Var det dig jag tipsade om Kroppshets på svt?
  Kolla den

 16. När jag gick gymnasiet var jag extremt överviktig och blev mobbad för det. Jag gick ner galet mycket med hjälp av vikt väktarna och det valde jag för min egen hälsas skull.

  Orden från dessa människor var med mig i flera år efter gymnasiet. En av dessa människor sa ”fan vad snygg du har blivit”. Tack och du är lika stor idiot som då, var mitt svar. När jag såg honom nästa hade han riktigt dåligt samvete och bad faktiskt om ursäkt.

  Jag är nu 30 år och det var för cirka 3 år sedan som jag började se mig själv annorlunda, på ett mycket bättre sätt 🙂

  1. Jag förstår dig – och vet – att ärren sitter i hur länge som helst inombords. Tänk om de som uttrycker sig så illa mot någon kunde få känna den smärta de åsamkar en medmänniska.
   Jag var själv mobbad från lekis och uppåt, och fick ta hjälp som ung för att komma över allt jag hört och varit med om.

 17. Fint skrivet och ja, det är jätteviktigt att detta komplex med utseendet inte ska finnas! Hoppas att det bara blir bättre med åren och inte sämre.
  Låter obehagligt med handen, men tur att du hade så bra personal runt om dig <3

  1. Tack så mycket!❤️ Ja man kan bara hoppas att människors medvetenhet ökar med tiden, och att de ytliga idealen luckras upp!

 18. Det tog mig många många år innan jag accepterade min kropp för den den är. Med ärr och allt. Brösten hänger osv men vad gör väl det, egentligen? En bra bh löser det problemet. Sen är jag fåfäng på andra sätt. Vill gärna sminka mig och fixa håret.

  1. Ja det är många som har tagit lång tid på sig att acceptera sina kroppar. Så skönt att du har gjort det, för en del gör det aldrig. Jag brukar också ta på mig mascara för att jag trivs med det, och även om jag nog inte har en frisyr så borstar jag iallafall håret och sprayar lite för att slippa ha det ivägen i ansiktet.

 19. Åh, det här med utseendefixering är så sjukt när man tänker djupare på det. Det är ju för det första inte relevant överhuvudtaget när det gäller i stort sätt någonting och det är ju dessutom inte i utseendet personen sitter, men vi har ju blivit så fruktansvärt matade med all hets kring utseende enda sedan vi föddes i stort sätt så det sitter ju så djupt rotat i oss. Så jäkla sorgligt.

  1. Ja det är både sjukt och jättesorgligt, för precis som du säger så är utseendet egentligen inte relevant. Det borde vara tusen gånger viktigare hur man är som människa.

 20. Att jämföra har människan alltid gjort. Men nu när unga jämför så mäter de utseende och ger människor bekräftelse utifrån utseende istället för personligheten. Sorgligt men ack så sant.

 21. Aj vad ont det gör att ens tänka på att dom har klippt upp sårkanter ? hoppas att det läker fint även om det ser hemskt ut nu ?

 22. Tror att det kommer bli svårt med att stoppa utseende fixering då film och media industrin. Fortfarande har sådana höga krav. Flickor och kvinnor ser som föremodeller och vill se ut som dom. Man borde älska sitt inre lika mycket som sitt yttre. Kroppen är ens tempel. Även i skolor, arbetsplatser och ute till vardagen finns mobbing. Över ens utseende. Mobbning sker oftast på grund av avundsjukast.

  1. Ja jag håller med dig om att det är svårt, och frågan är om det någonsin kommer att lyckas. Ibland kan jag tänka att människan trots sin intelligens och förmåga att känna empati, ändå delvis är en ganska primitiv varelse. Det verkar finnas en stark drivkraft att utse hackkycklingar i människoflockar. Det här med att älska insidan verkar inte vara tillnärmelsevis lika lätt som att älska utsidan.

 23. Det verkar som om ingen är nöjd med sitt utseende, hur vacker man än är så att säga. Och ta mig sjutton om inte jag skulle vilja se ut som 40 fast jag är 66! Det är ju inte klokt. Rynkor får man och krämpor också. Förhoppningsvis har man ändå blivit lite klokare med åren.
  Hoppas att din hand läker bra nu.

  1. Tack så mycket! Jag håller med dig. Det finns väl tyvärr bara ett sätt att slippa åldras, och det är att dö innan man hinner åldras. Men det är ju inte många som vill offra livet på fåfängans altare.

 24. Klart humöret blir lite sämre när man har ont och det är faktiskt okej! Hoppas det läker bra nu <3

  1. Tack så mycket!? Ja jag vet också personer som lägger timmar på hår, smink och utseende i största allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *