Det naturliga borde väl vara lätt…

Det naturliga borde väl vara lätt…

Det finns så mycket som är naturligt i livet, och en sak är att kunna sova. När sömnen fungerar bidrar den till att skapa en god livskvalitet, och när den inte gör det tar den av densamma. Sömnen är ju det som helar våra kroppar och själar, och även om den alltid är väldigt viktig, då är den extra viktig när man påfrestas på olika sätt. Men just när den behövs som allra bäst håller den sig inte sällan undan.

Så länge sömnen alltid infinner sig som den ska, tänker man kanske inte så mycket på den. Man känner att man är trött, det är sovdags, man lägger sig och så somnar man. Känslan när huvudet möter kudden och man behagfullt glider in i vilans mörker är verkligen skön. När man vaknar efter en ostörd och djup nattsömn känner man sig nästan som en ny människa.

Men när sömnen håller sig undan trots ett skriande behov, kan den bli något som påverkar livet i högre grad än man kunde föreställa sig. Det naturliga blir plötsligt en källa till växande frustration och oro, istället för något helande och kraftskapande.

Sömnen kan vara ömtåligare än vad man tror. Den kan vara känslig och nyckfull. När den vill infinna sig är det kanske inte varken rätt tid eller plats, och då hänger den sig över vardagen som en gammal unken, tung, grå filt i protest mot att den inte får komma och gå som den vill.

Det finns många råd och tips om hur man ska kunna somna eller sova bättre. Men inga universaltips passar som hjälp mot alla anledningar till varför sömnen håller sig borta eller gör som den vill. Många tips ger anspråk på att vara Lösningen med stort L. Då kan man bli ännu mera frustrerad om råden inte hjälper.

Tyvärr är det också så – tvärtemot vad man kan tro ibland när man får goda råd – att vi människor är inte stöpta i samma form. Vi har olika dygnsrytm, olika behov och olika lätt (eller svårt) att tillfredsställa behoven. Vi är alla individer. Det finns morgonmänniskor, kvällsmänniskor, nattmänniskor – och dom som har turen att sömnen bara funkar hursomhelst.

Om man inte är en morgonmänniska så anses man ofta inte riktigt passa in i den rådande samhällsnormen. Man får gliringar när man är så trött på morgonen att ögonen går i kors, men prestationsförmågan ändå måste vara på topp. Eller så får man rådet ”att gå och lägga sig tidigare” så man slipper vara så trött om mornarna. Som om det skulle hjälpa att ligga i sängen och vrida sig från kl 20:00-02:30.

Så varför skriver jag detta? Jo, det är inte för att varken ge eller få goda råd. Jag tror att jag  (och säkert många andra i min situation) har hört och provat allt. Mina sömnproblem har funnits ända sedan tidigt i barndomen – trots minutiöst noggranna sovrutiner med tidigt läggdags år ut och år in. Det som hände när mor sagt godnatt och släckt lampan var att jag smusslade fram en bok och låg och läste tills jag somnade – vilket kunde ta tid… För att det inte skulle märkas hängde jag ett påslakan över sänglampan för att dölja ljuset. Så när jag fick en ny lampa i plast höll jag på att elda upp rummet. Jag somnade med lampan tänd och vaknade av förskräckta rop då plaströken från den överhettade och smältande lampan hade spridit sig i hemmet.

Skola och arbete har tvingat mig att leva efter en dygnsrytm som aldrig har varit naturlig för mig. Men det jag vill att alla klämkäcka ”det är bara att-människor” ska förstå är att man väljer inte sin biologiska klocka. Lika lite som man väljer hudfärg eller sexuell läggning. Det skulle underlätta om vissa människor vill acceptera det.

 

0

67 svar på ”Det naturliga borde väl vara lätt…

 1. Jobbigt. Har aldrig varit en morgonmänniska själv, är vaken långt in på natten och vaknar sent. Känns konstigt på nåt sätt att vakna tidigt. 😛

  Håller med om att alla är olika och att det måste få vara okej så. <3

 2. Bra skrivet håller med dig från topp till tå! Vi kan inte välja våran sömn klocka, Alla är vi olika precis som vilken läggning och hudfärg vi har. Natten funkar aldrig hos mig har provat allt!

  1. Ja det kan jag tänka mig! Det brukar väl vara just när man behöver sömnen som bäst som den inte funkar…

 3. Jobbigt med sömnen. Jag har lätt för att somna nu. Förr kunde ligga i flera timmar i sängen och bara tänka och knappt sova

 4. Åh. Vad trött jag blir på alla dessa normer som vi skapar och förväntar oss att alla ska passa in i. Det är väl ändå dags att vi ändrar på dem? 🙂
  För visst är det väl så, att om du hade fått följa din egen rytm istället för att behöva anpassa dig till någon annans, så hade dina sömnproblem inte alls varit så märkbara?

  1. Ja normer kan vara oerhört tröttsamma, eftersom vissa människor utser sig själva till övervakare av att de efterlevs, och att ingen faller utanför ramarna. Om jag fick leva efter min egen biologiska klocka skulle sömnproblemen inte vara ett problem längre.

  1. Tack så mycket! Frågan är om inte själva vetskapen om att klockan ringer tidigt, är den som förstör sömnen mest – iallafall för mig. För om jag visste att jag skulle få sova så länge jag behöver skulle inte stressen uppstå. Vid de tillfällen då jag under en helg har vetat att jag ska få en sovmorgon, har det hänt att jag somnat så fort jag lagt mig i soffan och sett på film – men då har jag iofs varit helt slut efter för lite sömn under arbetsveckan. När jag läste på universitetet var föreläsningarna sent på eftermiddagarna, så jag läste alltid på nätterna. Det funkade mycket bättre. Jag är egentligen en nattuggla.

 5. JAg har stora problem med sömnen, eller ja att somna. Sover jag så sover jag. Har fått sömnmedicin som är anpassad för personer med ADHD, oftast så funkar den som den ska 🙂

  1. Jag har större delen av livet varit likadan – svårt att somna men sover när jag somnat. Det här att hålla på och vakna så sömnen blir sönderhackad började ett antal månader innan jag blev sjuk. Så skönt att du har fått en medicin som funkar för det mesta?

 6. Jag har aldrig haft problem att sova. Alltid varit morgonpigg, oavsett om jag sovit 3 timmar eller 10. Däremot har jag blivit så OTROLIGT trött sen jag fick mina barn ? Bra inlägg förresten!

 7. När jag var som sjukast i min utmattning sov jag ingenting och allt var knas. Fick testa sömntabletter men det funkade inte alls. Därefter började jag sova på Atarax vilket har och hjälper mig massor. För att fungera och läka måste vi alla kunna sova.

  1. Det var väldigt kul att du berättade det! För när man läser och hör om utmattning så verkar det som att alla bara sover och sover och knappt kan göra nåt annat. För min del spelar det ingen roll hur utmattad jag än må vara – sömnen håller sig undan ändå.

 8. Det ligger väldigt mycket i det du skriver. Jag skulle så gärna vilja vara en sådan som studsar upp tidigt på morgonen och fungerar som man ska, men det är på kvällen som jag vaknar till liv. Som alla idéer och inspiration kommer, så ligger jag där sömnlös om kvällarna.

  1. Ja jag skulle också vilja vara sån, för det hade varit enklare att funka enligt samhällsnormen. Men jag är som du – kreativ och inspirerad på kvällar och nätter.

 9. Tidigare har jag aldrig haft problem att sova, men det kanske hade med att göra att jag inte hade ett 8-17 jobb. Idag när jag jobbar ”vanliga” kontorstider så har jag svårt att sova och min hjärna går på högvarv när det är dags att somna. Sen hjälper det kanske inte när man vill gå upp en timme tidigare för att kunna sluta en timme tidigare på jobbet för att få mer eftermiddag 😛 Snooza har blivit mitt andra namn.

  1. Det är ju när man jobbar (eller går i skolan) och måste upp riktigt tidigt som det märks när man har svårt att somna tidigt. Jag känner igen det där med att snooza…??

 10. Sömn är så viktigt. Jag har alltid varit beroende av mycket sömn. Är verkligen ingen kvällsmänniska.. Jag somnar tidigt och vaknar tidigt.

  1. Ja det är superviktigt om man ska klara att behålla hälsan! Jag behöver inte jättemånga sömntimmar när jag sover, men det gäller ju att somna.

 11. Sömn är ju en sak som man nästan tar för givet tyvärr, för oss som inte har sömnproblem. Men jösses vad viktig den är och vad jobbigt det är när det inte fungerar som det ska.

  1. Ja det som fungerar tänker man inte så mycket på. Men när det inte gör det så tänker man desto mera…

 12. Jag har aldrig haft problem med sömnen . Tills för ett år sedan . Men nu får jag hjälp med sömnen så de är skönt . Hoppas de blir bättre

 13. Hej och hå vad jag känner igen mig i detta… i dagsläget sover jag endast pga vi har två små barn så jag är konstant helt färdig och på väg att somna stående. Men innan dem var jag tvungen att träna riktigt hårt minst 1h om dagen och tvinga mig upp innan 07 för att ha en chans att somna innan ett på nätterna. Helt galet. Vissa av oss föds nattugglor antar jag 🙂 Kanske var det vi som satt på vakt på stenåldern och höll koll så ingen tog sig in i grottan?

  1. Jag tror bestämt att du är nåt på spåret här!? Vi är evolutionens kvarlevor från tiden då människoflocken behövde någon som vakade och tryggade dess sömn!?

 14. Känner igen mig mycket i det du skriver. Jag har perioder då jag har otroligt svårt att somna, men även de nätter då jag sover perfekt så sover jag länge morgonen efter. Som att jag aldrig blir riktigt pigg. Skäms lika mycket varenda gång då jag sover borta och sover flera timmar längre än alla andra!

  1. Ja visst är det pinsamt när man sover borta hos andra! Likaså när man sover på hotell i olika sammanhang. Resten av sällskapet har alltid ätit klart sin frukost, när jag dyker upp i lagom tid för att ens hinna äta?

 15. Ja sömnen är viktig och ibland svår att få till, jag brukar försöka lägga mig samma tid varje kväll så de till slut blir som en rutin för då stiger jag upp samma tid också. Sedan undviker jag dator/tv innan läggdags och de funkar för mig

 16. Usch vad tufft! Jag är själv beroende av si och så många timmars sömn för att ens orka med en dag. Så fort jag sover lite mindre mår jag dåligt fysiskt och psykiskt <3

  1. Ja man behöver sova för att må bra både fysiskt och psykiskt. Man blir nedsatt i måendet utan sömn. <3

 17. Ordentligt sömn behövs, jag kan inte sova för mycket, men inte heller alldeles för lite! Jag måste ha mina lagom många timmar varje natt! 🙂

  1. Ja lagom mår man bäst av när det gäller sömnen, och det är så individuellt hur mycket det är?

 18. Visst är det drygt med människor som inte kan acceptera att alla inte är som de är. Men det är tyvärr inte mycket man kan göra åt det. Gilla läget och gå vidare.
  Ha en fin kväll

  Kramar
  Lene

  1. Ja det är drygt med folk som inte kan acceptera att vi människor inte alla är stöpta i samma form. Men jag kommer aldrig att gilla läget och gå vidare när det gäller ämnet intolerans. Jag vill istället försöka skapa förståelse och påverka de som inte kan förstå att inte alla är som dom själva. Det gäller många områden i livet.
   Kramar, Lillan

  1. Ja sömnen är superviktig, för måendet blir väldigt påverkat både fysiskt och psykiskt om man inte kan eller får sova.

  1. Så skönt att du fick hjälp, för tyvärr blir man tillsist sjuk på ett eller annat sätt av att vara utan sömn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *